Dolar 32,3797
%0.19
Euro 35,0551
%-0.03
Altın 2.326,490
%0.26
Bist-100 9,09
%0.16

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde 'gökdelen' tartışması

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde 'gökdelen' tartışması

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı olağan ikinci oturumu Tunç Soyer Başkanlığında gerçekleşti. Meclis’te bir süredir İzmir gündemin de olan Zorlu Holding’in Pasaport’taki gökdelen projesi konuşuldu. Gündem sırasında AK Partili Boztepe’nin Soyer’e yönelik sözleri gerginlik yarattı. Öte yandan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur projenin içine sinmemeye devam ettiğini ifade etti. Başkan Soyer de konuyla ilgili Batur’a güvendiğini dile getirdi. Büyükşehir Meclisi'nde gündem Pasaport gökdeleni!

  • Ege Postası
  • 11.12.2019 - 20:53

EGEPOSTASI - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı olağan ikinci oturumu Tunç Soyer Başkanlığında gerçekleşti. Meclis’te bir süredir İzmir gündeminde olan Zorlu Holding’in Pasaport’taki gökdelen projesi konuşuldu.  AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe Zorlu Holding tarafından Pasaport mevkiinde yapılması planlanan gökdelen projesi gündeme getirdi. Boztepe’nin Soyer’e yönelik sözleri gerginlik yarattı. Öte yandan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur projenin içine sinmemeye devam ettiğini ifade etti. Başkan Soyer de konuyla ilgili Batur’a güvendiğini dile getirdi.

Başkan Soyer, Bergama Kozak’ta doğal yaşam parkı yapacaklarını, projeyi kısa sürede hayata geçireceklerini söyledi.

Oturum, meclis üyelerinin Çin ziyaretiyle ile ilgili hazırlanan sunumu ile başladı. Sunum sonrası konuşan Başkan Soyer, “İzmir’de bir Çin merkezi oluşturmak gibi bir ortak projemiz var. Belediyemizde bir komisyon kurulması, ticari, kültürel bir ofis ya da adına ne denirse böyle bir şeyi beraber kuralım diye bir fikir gelişti” dedi

JANDARMAYA ÜCRETSİZ ULAŞIM YOK

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın, İzmir İl Jandarma Komutanlığı emrinde emniyet hizmetlerinde görev yapmakta olan personellerin İzmir Büyükşehir Belediyesine ait toplu taşıma araçlarından ücretsiz olarak yararlanmalarına yönelik verdiği önerge mecliste kabul edilmedi. Komisyonlarda oy birliği ile uygun bulunmayan önergenin kabul edilmeme gerekçeleri; yasal düzenleme yapıldıktan sonra değerlendirilmesi gerektiği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazılan yazıya cevap gelmediğinden, komisyon tarafından karar verilmesi gerektiği için bu aşamada uygun bulunmaması olarak açıklandı.

DOĞAL AFETLER KOMİSYONU KURULDU

AK Partili Meclis Üyeleri Özgür Hızal ve Hüsnü Boztepe’nin verdiği önerge neticesinde Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu kuruldu. Komisyona CHP’den; Saadet Çağlın, Nilüfer Bakoğlu Aşık, Kazım Çam, Nezih Özuyar, Ali Emrah Karamustafaoğlu, Alpaslan Bilen seçilirken, AK Parti’den Hüsnü Boztepe, Ayşegül Duran Türker, Şevket Hasırcı seçildi.

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde söz alan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, Zorlu Holding tarafından Pasaport mevkiinde yapılması planlanan gökdelen projesi ile ilgili Başkan Soyer’in açıklamalarını hatırlattı. Boztepe’nin,  “Sayın Başkanım gökdelenle ilgili; ‘içime sinmiyor diye yalan söyleyebilirdim’ diye bir açıklama yaptınız. Yani burada yalan söyleyen biri mi var'”sözleri üzerine araya giren Başkan Soyer sinirli bir ses tonuyla “Nereden çıkardınız, öyle bir laf var m? Siz dileğinizi söyleyin öyle bir şey yok” yanıtını verdi.

BATUR’DAN ‘GÖKDELEN’ AÇIKLAMASI:  İÇİMİZE SİNMEMEYE DEVAM EDİYOR!

Boztepe ve Soyer’in  karşılıklı konuşmalarının ardından açıklama yapan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da, “Hüsnü Bey CHP’den geliyor.  Birlik ve beraberliğin en üst noktasında olduğumuzu da biliyor.  Biz CHP’li belediye başkanları olarak çalışmaktan büyük bir onur duyuyoruz. Gökdelen konusu kamuoyunda çok tartışılıyor. Bu konuda gerek ben Konak Belediye Başkanı Abdül Batur olarak, gerekse de Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer,  bir dahilimiz olmadığını belirttik.  Bu alanla ilgili karar 2008 yılından beri uygulanmaya çalışılıyor.  Planla ilgili 2015, 2018 yıllarında Şehir Plancıları Odası dava açmış. Hala 2018 yılında üst plana açılan dava devam ediyor. Bu adı geçen gökdelene Konak Belediyesi tarafından ruhsat verilmiş. Burada dikkat edilmesi gereken ruhsat verilmesidir. Ben bu konu ile ilgili ikinci kez konuşuyorum. Bir mimar olarak bunun içime sinmediğini, bunun Konak’ın kalbine sokulan bir hançer olduğunu söylemiştim. Konak’ın merkezinde bu tür yüksek binaların yapılmaması konusunda ben adaylığım döneminde söz verdim. Şu anda da aynı noktadayım,  hala içimize sinmemeye devam ediyor. Bununla ilgili firmanın CEO’sunun dalga geçer gibi ister 2 ister 160 kat yaparız açıklaması da bizi üzüyor.  Asla istemezükçü değiliz. Sayın Tunç Soyer’in Kadifekale eteklerinde de devam eden çalışmaları var, o alanın bu siluet ile kapatılmasına karşıyız. Hem İzmir’e hem projeye yapılan yatırıma yazık. Kentin,  siluetini bozmamak için çalışıyoruz. Geçmişteki beyanlarından biliyoruz ki Tunç Başkan da bu konuda çok hassas. Hukukun verdiği yetki ile ve odaların hassasiyeti ile biliyoruz ki bu konu ortadan tamamen kalkacaktır. Bu yapı için daha önce tespit edilen bölge yeri Bayraklı’nın arka sırtlarıdır.  Yatırımcı orada istediğini yapabilir. Biz bu konudaki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Nereye kadar giderse oraya kadar sürdüreceğiz. Bu konu hukuka gitti ve çözülecektir” diye konuştu.

‘İZMİR’E GELEN YATIRIMCIYI KAÇIRIR’

Başkan Batur’dan sonra söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal da, “Bir yandan kente yatırımcıların gelmesini istiyoruz, bir yandan da kentin dinamikleri ve hassasiyetleri var. Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir ifadesi vardı,  biz ne kadar doğru bulmasak da güvene dayalı bir açıklamaydı. Türkiye’ye yatırımcının gelmediğini ve güven problemi olduğunu söylemişti. Bu projeyle ilgili 2008’de karar verildi. Bunlar kısa sürede kararı alınan konular değil. Yatırımcı yatırım yaparken planlamasını uzun yıllara göre yapıyor. Bu kısa sürede tavrın değişmesi İzmir’e gelen yatırımcıyı kaçırır. İzmir’e neden yatırımcı ve turist gelmiyor gibi birçok soru var ve birbirimize soruyoruz. İzmir’in Konak Belediye Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı farklı düşünebilir, bu normaldir. Ama bunu basınla değil de, firmaların yetkilileriyle konuşulabilir. Bunu doğru diyaloglarla çözülebileceğini düşünüyorum” dedi. 

SOYER’DEN BATUR’A TAM DESTEK

Açıklamaların ardından konuşan Başkan Soyer ise, “Gökdelen projesi ile ilgili Konak Belediye Başkanına sonuna kadar güveniyorum, kentin siluetini ve yatırımcının menfaatini koruyacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.