Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZENERJİ işçileri geciken ödemelere isyan etti: Sabrımızı sınamayın!

İZENERJİ işçileri geciken ödemelere isyan etti: Sabrımızı sınamayın!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerinden İZENERJİ’de çalışan DİSK Genel-İş 2 No’lu Şube üyesi işçiler, toplu iş sözleşmedeki kazanılmış ikramiye, avans ve diğer hakların ödemesinde yaşanan gecikmeler nedeniyle Büyükşehir'in Kültürpark'taki hizmet binasına yürüyerek eylem yaptı. Burada düzenlenen basın açıklamasında konuşan Şube Başkanı Arif Yıldız "Bugün buradan uyarıyoruz. Ödemeler ile ilgili sıkıntılar devam ederse yarın binler on binler oluruz, sabrımızı sınamayın! Ücretlerimiz ve sosyal haklarımız zamanında ödensin bu kente huzurlu ve güvenli hizmet üretilsin" ifadelerini kullandı. Ayrıca belediye hizmetlerine yeniden taşeron işçilerin alınmak istendiğini öne süren Yıldız, ihale mevzuatının boşluklarından yararlanarak, farklı adlar altında belediye hizmetleri yeniden taşerona verilmek istenmektedir. Şunu açıkça ifade ediyoruz: Taşeron illetinin yeniden belediye hizmetlerini ele geçirmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

  • Ege Postası
  • 29.06.2022 - 18:23

EGEPOSTASI – İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZENERJİ’de örgütlü DİSK Genel-İş 2 No’lu Şube üyesi işçiler, sosyal hakların ödenmesinde yaşanan gecikmeler ve belediyede taşeron içi çalıştırma iddialarına tepki göstererek eylem yaptı.

Basmane Meydanı’nda toplanan işçiler, Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürpark’taki hizmet binasının önüne yürüdüktan sonra, burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

DİSK Genel-İş İzmir 2 Nolu Şubesi Başkanı Arif Yıldız tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“SORUMLUSU OLMADIĞIMIZ EKONOMİK KRİZİN BEDELİNİ ÖDEMEYECEĞİZ!” 

“Ülkemizdeki sermaye ve onun iktidarı AKP'nin yarattığı ekonomik kriz yerel yönetim olan il, ilçe belediyeleri ve büyükşehir belediyelerini de darboğaza sokmuştur. Bu sürecin sorumlusu kuşkusuz ki gecesini gündüzüne katarak yağmur çamur, salgın pandemi demeden çalışan, emek üreten, kentin değerine değer katan biz işçiler, emekçiler değiliz, bedeli de ödemeyeceğiz! 

“İŞÇİLERİ UCUZ İŞ GÜCÜ OLARAK PAZARLIYORLAR”

Ülkenin içinde bulunduğu kriz giderek derinleşmekte. Uzun süredir devam eden temel tüketimimiz olan yaşamsal ihtiyaçlarımıza gelen zamlar her yeni günde de katmerleşerek devam ediyor. Öte yandan TÜİK ve iktidarın tüm baskılarına rağmen ülkedeki bağımsız kuruluşların araştırmalarına göre enflasyon % 72'in üzerindedir. Yılın 5. ve 6. aylarından başlayarak artan oranlı vergi kesintileri enflasyon ve döviz kurlarındaki ani yükseliş karşısında ücretlerimiz eriyor. Kira, taksit, kredi kartı borçlarını ödemekte zorlandığımız gibi artan hayat pahalılığı karşında yaşam çekilmez hale gelmiştir. "Ekonomiyi şahlandıracağız, Türkiye'yi dünyanın en büyük ekonomilerine sahip on ülke içine sokacağız" diyenler, şimdi "dışarda en düşük işçi ücretleri bizim ülkemizde" diyerek işçileri ucuz iş gücü olarak pazarlıyorlar. Bizler, halkı, işçileri ve emekçileri köle olarak uluslararası şirketlere pazarlayan sermaye ve onun iktidarı olan AKP'ye karşı mücadelemizi her alanda sürdüreceğiz. Sorunların çözümü, işçi, emekçi, üretici tüm halkın birleşerek taleplerini hep birlikte, güçlü bir şekilde dile getirmesinden, mücadele etmesinden geçiyor. 

“İŞÇİNİN ALINTERİ KUTSALDIR GECİKTİRİLEMEZ VE ERTELENEMEZ!” 

İZENERJİ işçileri olarak imzalamış olduğumuz sözleşmelerdeki maddi kazanımlarımızı daha almadan eriyip gitti. Ülkedeki ekonomik krizin yükü altında ezilen, yoksullaşan biz işçilerin bir de imzaladığımız toplu sözleşmeden kaynaklı sosyal haklarımız olan ikramiye ve diğer ücretlerimizin aylardır geciktirilerek ödenmesi üzerine kıt kanaat geçinen ödeme planlarını da altüst etmiştir. 

Toplu sözleşmedeki kazanılmış ikramiye, avans ve diğer hakların geciktirilerek ödenmesi sorununun İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bürokratları ve sorumlularıyla diyalog yolu ile çözülmesi için her düzeyde yönetici ile görüşüp yollar aradık. Biliyoruz ki ülkedeki ekonomik kriz belediyeleri de dar boğazın eşiğine getirmiştir. Bu sürecin sorumlusu biz olmadığımız gibi elbette belediyeler de değildir. 

“FEDAKARLIK YAPMA ZAMANI BELEDİYEDEDİR”

Ancak; bugün emekten yana sosyal demokrat belediyecilik anlayışına düşen görev bu kriz koşullarda her türlü kaynağın öncelikle çalışan emekçilerine ve emekçi halka kullanmasıdır. Belediye işçileri olarak kışın sıfır altında, yağmurda, yazın 40 derecede güneşin altında, yangın, sel, deprem demeden salgın, ölüm demeden çalıştık, ürettik. Çalışırken öldük ağır bedeller ödedik. Fedakârlıksa en büyük fedakârlığı biz işçiler olarak geçmiş dönemde yaptık. Bugün fedakârlık yapma zamanı belediye işverenlerindedir. 

“TAŞERON İLLETİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Tüm bunlar yetmezmiş gibi son zamanlarda belediye hizmetlerinin her bir köşesine yeniden taşeronlar sokulmaya başlanmıştır. Bu uygulama farkındayız ki istisnasız tüm belediyelerde yaygınlaşmaktadır. 696 sayılı KHK ile belediyelerde çalışan taşeron işçilerin belediye şirketlerine geçişi sağlanmış ve daha kurallı, güvenceli ve sendikalı bir çalışma düzeni başlamıştır. Şimdi ihale mevzuatının boşluklarından yararlanarak, farklı adlar altında belediye hizmetleri yeniden taşerona verilmek istenmektedir. Belediyelerin hizmetlerini sürdürebilmesi için elinde hazır bir iş gücü bulunmaktadır. Eksiklik varsa bunlar taşeronlara aracılığıyla değil yeni işçi istihdamı yapılarak sağlanmak zorundadır. Şunu açıkça ifade ediyoruz: Taşeron illetinin yeniden belediye hizmetlerini ele geçirmesine izin vermeyeceğiz. Bu konuda her türlü fiili ve hukuksal mücadelemizi vereceğiz. 

“SABRIMIZI SINAMAYIN”

Değerli mücadele arkadaşlarım, değerli basın emekçileri; AKP iktidarının yarattığı ekonomik kriz içinde zaten geçinemiyoruz. Emeğin ve alın terinin karşılığı olan ücretlerimizin geciktirilerek yatırılması kabul edilebilir bir durum değildir. Alacaklarımız zamanında ödensin diye sesleniyoruz. Bu uyarı eylemimizle, hakkımız olan toplu sözleşme alacaklarımızın eksiksiz ve zamanında ödenmesi talebimizi bir kez daha dile getiriyoruz. Bugün buradan uyarıyoruz. Ödemeler ile ilgili sıkıntılar devam ederse yarın binler on binler oluruz, sabrımızı sınamayın! Ücretlerimiz ve sosyal haklarımız zamanında ödensin bu kente huzurlu ve güvenli hizmet üretilsin. Birleşe birleşe kazanacağız! Gücümüz birliğimizden gelir !

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.