Dolar 32,5617
%0.15
Euro 34,8950
%0.67
Altın 2.433,710
%0.04
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İşçiler ‘yoksulluk maaşına’ rest çekti: Konak ve Karabağlar'da grev ‘kapıda’

İşçiler ‘yoksulluk maaşına’ rest çekti: Konak ve Karabağlar'da grev ‘kapıda’

DİSK Genel-İş 5 Nolu Şube, Konak ve Karabağlar’da SODEMSEN ile yaklaşık 4 aydır devam ettirilen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinin tıkanmasıyla birlikte işçiler greve gitme kararı aldı. Bin 377 işçiyi ilgilendiren görüşmelerde masada anlaşmanın sağlanamamasının ardından sendika bugün belediye binası kapısına grev kararını astı.

  • Ege Postası
  • 23.12.2022 - 13:32

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Konak ve Karabağlar Belediyesi’nde 7 Eylül’den beri devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde görüşmeler tıkanmış ve masada uzlaşma sağlanamamıştı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş 5 Nolu Şube, Konak ve Karabağlar’da Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) ile yaklaşık 4 aydır devam ettirilen görüşmelerin tıkandığını duyurmuş ve 23 Aralık’ta grev kararını ilan edeceğini ve anlaşmanın sağlanamaması durumda da 16 Ocak 2023’te ise greve çıkılacağını açıklamıştı.

Öte yandan; sendika bugün önce Karabağlar Belediyesi’nde ardından da Konak Belediyesi’nde grev kararını kapıya astı.

Diğer şube başkanlarının da desteğe geldiği eylemde işçiler ‘Bize ekmek yoksa size huzur yok’, - ‘Sadaka değil toplu sözleşme’ ve ‘Şalter inecek bu iş bitecek’ sloganları atarken uzlaşmanın sağlanamaması durumunda greve çıkmaktan çekinmediklerini haykırdılar.

“SEFALET ÜCRETİNE TESLİM OLMAYACAĞIZ”

Açıklamayı yapan DİSK Genel-İş 5 Nolu Şube Başkanı Ahmet Savaş, Eylül ayından bu yana devam eden bin 377 işçiyi ilgilendiren TİS sürecinin tıkandığını ve 28 Kasım’da yasal grev sürecine girildiğini belirtti ve  “Emeğinden başka geçim kaynağı olmayan işçilerin ekonomisi çökerken ekonomik kriz ile birlikte emekçilerin enflasyonu her geçen gün artarak işçilerin alım gücü düştü, gelir dağılımı bozuldu, yoksulluk arttı, emekçilerin büyümeden aldığı pay ise daha da  azaldı. Hükümetin ekonomi politikalarını kötü yönetmesi, artan borçlar ve vergi yükü işçi ücretlerini enflasyon karşısında eritti, yaşam koşullarını ağırlaştırdı. Zamların ve hayat pahalılığının sorumlusu işçiler değil ama hayat pahalılığı karşısında her gün yoksullaşan işçilerdir. Bizler en temel ihtiyaçlarımızı bile karşılayamaz hale geldik. İnsan onuruna yaraşır bir şekilde yaşamak, sosyal haklarımızı ve toplu sözleşme kazanımlarımızı istiyoruz. Zam üstüne zam yapan AKP iktidarı yıllık enflasyonu tarihi zirveye ulaştırmayı başarmıştır. Doğalgaz elektrik faturaları, benzin-mazot fiyatları derken iğneden ipliğe her şeye yapılan zamlarla birlikte en temel ihtiyaçlarımızı bile karşılayamaz duruma geldik. Bu enflasyonla, bu zamlarla insanca yaşamak, ailemizi geçindirebilmek, çocuklarımızın geleceğini planlamak şöyle dursun, isteklerini karşılayabilmek mümkün değildir. Her gün temel gıda maddelerine zamlar yağarken işçilere, emekçilere ve dar gelirlilere iktidar tarafından, hayat dar edilirken biz işçiler, yaşamın pahalı, emeğin ucuz olduğu bu düzenin karşısına ‘Bu böyle gitmez’ diyerek çıkacağız ve sefalet ücretlerine teslim olmayacağız” dedi.

“ENFLASYONA EZİLMEDİĞİMİZ BİR ÜCRET…”

Artan hayat pahalılığı karşısında bir önceki yıl alınan zamların yetersiz olduğunu ve ‘insani ücretler’ için masada uzlaşma yolunu denediklerinin altını çizen Savaş, “Bizler toplu sözleşme sürecinde sorumluluk bilinciyle yaklaşık 110 gün boyunca müzakere yolunu seçtik, ancak; bu zor dönemlerde işverenlerimiz bizlere aynı sorumlulukla yaklaşmamıştır. 20. toplu sözleşmesini yapan  Merbel işçileri açlık sınırı altındaki ücretlerle çalışmak zorunda kalmıştır. Bizler burada sadece ücret zammı mücadelesi değil, işçinin hak mücadelesini de sürdürüyoruz. Konak halkına canla başla çalışarak hizmet ediyor, emeğimizin değerinin bilinmesini istiyoruz. Bir önceki yıl imzaladığımız Toplu İş Sözleşmesi, bugünün ekonomik şartlarını karşılayamaz duruma gelmiştir. Ücretlerimize yapılan zamlar daha elimize geçmeden enflasyona yenik düşmüş, alın terimiz neredeyse her gün zamlanan faturalara akmıştır. Ağırlaşan yaşam koşulları, artan enflasyon, ardı arkası kesilmeyen zamlar, yaşanan ekonomik kriz, işçi sınıfına yönelik saldırıları derinleştirmektedir. Toplu İş Sözleşmemizin bitmediği her gün, bizi ücretlerimizin eridiği ekonomik kriz ile daha fazla karşı karşıya bırakmaktadır. Zira biz işçileri kendi başına ne kadar ücret aldığımız değil, aldığımız ücretlerin, ihtiyaçlarımızı karşılamaya yetip yetmediği ilgilendirmektedir. Bu açıdan bizim için durum açık ve nettir; insanca bir yaşam için enflasyon karşısında ezilmediğimiz bir ücret talep ediyoruz” diye konuştu.

“16 OCAK'TA KONAK’TA HİZMET DURACAK”

Savaş, işçilere hak ettikleri ücret verilene kadar mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti ve şunları söyledi; “Eriyen ücretlerimiz ve sosyal haklarımız talep ettiğimiz noktaya gelinceye dek aynı kararlılıkla ve inançla mücadelemize devam edeceğiz. Eğer Toplu İş Sözleşmesinde masada anlaşma sağlayamazsak 16 Ocak 2023 Pazartesi itibariyle Merbel işçisi greve çıkacaktır ve Konak’ da hizmet duracaktır. Bilinmelidir ki grev kararı alan işçiler; gücünü ve cesaretini örgütünden, birliğinden ve hayatı yeniden yaratan ellerinden almaktadır. Sadece bu meydanda değil, ülkenin dört bir yanında birleşe birleşe, omuz omuza vererek bu ülkeye eşitliği de, refahı da, adaleti de, barışı da biz getireceğiz; eşitsizliğe, adaletsizliğe, hukuksuzluğa, yoksulluğa, işsizliğe ve sefalet ücretine teslim olmayacağız.”

ÇETİN: KAVGANIZ KAVGAMIZDIR

İşçilere destek vermeye gelen DİSK Genel-İş İzmir 5 Nolu Şube eski Başkanı Naci Çetin de eylemde konuştu ve “Geçmişte de Merbel işçileriyle bu alanlarda birlikte mücadele ettik. Bugün de görüyorum ki bu mücadele bitmedi bitmeyecek. Bu kente hayat veren işçilere dayatılan açlık ve yokluk ücretine hayır diyoruz. Bugün dayanışma duygularıyla yanınızdayım. İşçi sınıfının mücadelesi işçilerle güçlenir. Bu yüzden mücadeleniz mücadelemiz, kavganız kavgamızdır” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.