Dolar 32,3372
%0.18
Euro 35,2098
%0.08
Altın 2.247,350
%0.17
Bist-100 8,72
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İki tesiste de deneme üretimi başladı

İki tesiste de deneme üretimi başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş ve Bergama’da kurduğu katı atık yönetim tesisleriyle Küçük Menderes ve Bakırçay havzalarının hem katı atık sorununu çözecek hem de atıklardan elektrik ve gübre üretecek. Pandemi sürecine rağmen çalışmaların kesintisiz sürdüğü her iki tesiste deneme üretimi başladı. Başkan Soyer atıkları bir kaynak olarak görerek ekonomiye kazandırdıklarını belirterek, “Türkiye’nin alanında en modern tesislerini hizmete alıyoruz” dedi.

  • Ege Postası
  • 12.04.2021 - 13:31

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’ye örnek çevre projelerini peş peşe hayata geçiriyor. Çiğli’deki Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi’nde depolanan atıklardan elektrik enerjisi üreten Büyükşehir Belediyesi, kentin kuzey ve güneyindeki ilçelerin katı atık sorununu çözmek ve katı atıkları ekonomik değere dönüştürmek için de önemli mesafe kaydetti.

Depolama sahalarını kent ormanına dönüştürme çalışmaları kapsamında 60 dönüm alan rehabilite edilerek, ağaçlandırdı.

Günde 800 ton atık işleme kapasiteli Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ile günlük 1.600 ton atık işleme kapasiteli Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nde deneme üretimi başladı. Her iki tesisin yılsonunda tam kapasiteyle hizmet vermeye başlayacağı bildirildi.

Başkan Soyer: Gurur duyuyoruz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, atık tesislerinin bir fabrika gibi çalışacağını belirterek, “Bununla gurur duyuyoruz. Atığı bir kaynak olarak görmemiz gerekiyor. Çöp bir kaynaktır ve bizim bunu değerlendirmemiz lazım. Türkiye'nin en modern atık yönetim tesislerini hizmete alıyoruz. Muhtarlar da çok memnun. Emek veren bütün arkadaşlarıma, yatırımcılara teşekkür ediyorum" dedi.

Ödemiş’te 116 bin hanenin enerji ihtiyacı karşılanacak

Bölgedeki katı atıklardan elektrik ve gübre üretecek Ödemiş (Güney- 1) Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nin ilk kademesi hizmete girdi ve tesiste ayrıştırılan katı atıklardan saatte 3,2 MW elektrik üretilmeye başlandı. Ödemiş’te 2. Şeytanlı Karaağaç mevkiinde 50 bin 247 metrekarelik alanda kurulan tesis günlük bin 600 ton atık işleme kapasitesine sahip olacak. Saatte 20 MW elektrik üretecek tesis, yıllık 116 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek miktarda elektrik enerjisi üretecek. Tesiste ayrıca günde 100 ton gübre üretilmesi hedefleniyor.

Bergama’da çevreci dönüşüm

Bergama Entegre Atık Yönetim Tesisi, Bergama, Dikili, Kınık ve Aliağa ilçelerinin katı atıklarını ekolojik ve ekonomik değere dönüştürecek. Bölgedeki katı atıklardan elektrik ve gübre üretilecek. Bergama Kaşıkçı Mahallesi’nde 280 bin metrekarelik depolama alanının 173 bin metrekarelik kısmında kurulan tesisin ilk kademesi hizmete girdi ve tesiste ayrıştırılan atıklardan saatte 3 MW elektrik üretilmeye başlandı. Tesisin tam kapasite faaliyete geçmesi ile birlikte saatte yaklaşık 10 MW elektrik enerjisi üretilecek. Bu değer yaklaşık 58 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir miktara karşılık geliyor. Ayrıca tesisten günde 62 ton gübre üretilmesi hedefleniyor.

Sistem nasıl çalışıyor?

Tamamen kapalı olarak kurulan her iki tesiste mekanik ayırma, biyometanizasyon üniteleri, kompost üretim, elektrik enerjisi üretim üniteleri bulunuyor. Tesise gelen atıklar ayrıştırılacak, ambalaj atıkları geri dönüşüm sanayinde hammadde olarak kullanılacak, organik atıklardan enerji ve gübre üretilecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.