Dolar 32,3817
%0.2
Euro 35,0295
%-0.1
Altın 2.326,350
%0.26
Bist-100 9,14
%0.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hızal’dan imar yönetmeliği eleştirisi: ‘Siyasi riski siz alın’ diyorlar

Hızal’dan imar yönetmeliği eleştirisi: ‘Siyasi riski siz alın’ diyorlar

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayı son oturumu Kültürpark 1 Nolu Hol'de gerçekleştirildi. İmar yönetmeliği tartışmaları Meclis’e damgasını vururken, AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, İzmir Büyükşehir Belediye Meclis komisyonlarındaki bürokrasi anlayışını eleştirdi. Hızal, “Bize adeta ‘Siz bunu incelmeyin ama onaylamayın. Siyasi ve hukuki riski siz alın’ diyorlar. Bu kabul edilebilir bir yöntem değil” dedi.

  • Ege Postası
  • 16.10.2020 - 19:59

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclisi üçüncü oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu idaresinde Kültürpark 1 Nolu Hol'de gerçekleştirildi. Meclis öncesinde, daha önceki meclis oturumlarında hibe edilmesine karar verilen otobüslerin devir teslim töreni gerçekleştirildi.

Simav Belediye Başkanı Adil Biçer’e otobüsü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu, Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan’a otobüsü İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’e İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi İyi Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç, Arapgir Belediye’sine hibe edilen otobüsün anahtarını MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, Edremit Belediyesinin temsilcisine otobüsü ESHOT Genel Müdürü Erhan Bey, Piraziz Belediyesi temsilcisine otobüsü CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, Arguvan Belediyesi’nin anahtarını Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Burhak Belediyesine hibe edilen otobüsün anahtarını Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Tuzlukçu Belediyesine hibe edilen aracın anahtarını ise Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce teslim etti.

Meclis başlangıcında konuşan Mustafa Özuslu, devir teslim töreninin dayanışa kültürünün bir göstergesi olduğunu ifade ederek, “Bu bizim dayanışma duygumuzun, bizde olanların değerlendirilerek biraz daha ihtiyacı olanalar verilerek onların da işinin görülmesinin yani aslında bizim Anadolu kültüründe olan yardımlaşma ve dayanışma özelliklerinin bir tezahürüydü. O açıdan sevindirici bir törenle meclisimize başlamış olduk. Bundan sonra da elimizden geldiğince ihtiyacı olan belediyelerimize destek olacağız” dedi.

Mecliste bütün maddeler oy birliği ile onaylanırken Başkanlık makamınca gündeme eklenen gündem maddelerinden biri üzerinde İzmir büyükşehir Belediyesi’nin imar yönetmeliği usulleri tartışma yarattı. Tartışma AK Parti ve CHP grupları arasında ipleri gerdi.

Başkanlık makamında gündeme eklenen maddelerin görüşüldüğü esnada, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Yapı Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği Taslağına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının değerlendirmeleri sonucunda yeniden düzenlenen “İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği Taslağı”nın oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin İmar ve Bayındırlık – Hukuk – Deprem ve Afet Komisyonları Raporu” maddesinde söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, çalışmanın çok aceleye getirildiği ve planı incelmek için meclis üyelerine zaman tanınmadığını söyleyerek yapıla muameleyi eleştirdi.

“DAHA DİKKATLİ OLUNSUN”

Hızal, “Hem AK Parti grubu başkanvekili hem de imar komisyonu üyesi olarak söz aldım. İzmir için çok önemli olan bir imar yönetmeliği taslağı. Bununla ilgili dönem dönem çalışmalar yapılmış ve yeterli olmamış. Ardından revize edilmesiyle ilgi yeniden önümüze gelmiş. Buradaki eleştirileri komisyon toplantısında da dile getirmiştim. Bu eleştiriler siyaset ötesi eleştiriler olacak.  Çok önemli bir konu ve 115 sayfalık bir çalışma. Bu İzmir Büyükşehir Beldiyesi’ne ne zaman gelmiş hiçbir fikrimiz yok. Pazartesi günü bu çalışma önümüze geliyor. Ve bize deniyor ki ‘Bakanlıkla şu görüşmeler yapıldı, neticesinde biz bu görüşmeleri yaptık. Siz onaylayın biz bakanlığa gönderelim.’ Biz meclis üyeleri olarak İzmir’in karar mekanizmasındaki en üst makamlarız. Dolayısıyla bu yetkimizi kullanırken en sağlıklı şekilde kullanmak zorundayız. Bu taslak önümüze geldi. Bu taslağı 2 günde okuyup yorumlayacak arkadaşımız var m? Yok. Bu taslağın alt çalışması nasıl yapıld? Bir takım STK’larla. Bu alt takım grupları içerisinde bütün parti gruplarının içinde bu mevzuata hakim olan meclis üyesi arkadaşımız var mıyd? Vardı. Ama bu arkadaşlarımızın hiçbirinin görüşü alınmadı. Biz burada noter değiliz. Hatta noterden öte bir muamele görüyoruz. Bize adeta ‘Siz bunu incelmeyin ama onaylamayın. Siyasi ve hukuki riski siz alın’ diyorlar. Bu kabul edilebilir bir yöntem değil. Bu bağlamda bu ve benzer çalışmaların çok daha sağlıklı yürütülmesi adına sadece komisyonlara değil, çünkü onların çalışmaları konusunda toplanma sınırlaması var. İmar Komisyonu’nun toplantı sayı sınırlaması 10. Biz bu maddede oy birliği dedik ama İzmir’in önünü açacağını düşündüğümüz içindi. Ama bir takım eksiklikleri de dile getirmek bizim görevimiz. Ama 2 gün kala önümüze taslak gelirse bir mücadele veremeyiz. Dolayısıyla bu çalışmaların daha sağlıklı olması için sizden istirham diyorum daha dikkatli olunsun” diye konuştu.

“AK PARTİ GRUBU SON DAKİKA OLARAK GELEN HİÇBİR DOSYAYI GÖRÜŞMEYECEK”

AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise AK Parti’nin bundan sonra acil kaydıyla gelen hiçbir dosyayı incelmeyeceğini belirterek, “Bu imar yönetmeliği geçtiğimiz mecliste ‘acil’ koduyla gündeme aldık. O gün de söylemiştim. Bu İzmir’de sektörden biri olarak söylüyorum. İzmir için bakanlığın hazırlamış olduğu projenin İzmir’in ihtiyaçlarını karşılamadığı bir düzenlemeyi kapsıyor. AK Parti grubu olarak bu konuda görüşülmesi gerektiğini dile getirdiğimizde diğer partilerde destek verdi. Bu İzmir için,  ihtiyaçlarını karşılamadığını bir düzenlemeyi kapsıyor. Ancak bu kapsamda baktığımzıda1501.2020'de de Aziz bey döneminde bir kriz oluşmuştu. Ancak şuan hali hazırda bir imar yönetmeliği var. Çarşamba günü bu rapor bize verildi bizim toplantı sonrası eve gitmemiz 9.30'du sonrasında bu raporlar ile ilgili bir toplantı yaptık. Ben iyi niyetli olarak yarın bu konu hakkında toplanıp bazı maddelerde netleşebiliriz diye düşündüm. Saat 1'de toplantıya gittik ancak maalesef hem dosya üzerinde hem de 500 günlük performans üzerinde yaşadığımız bir sorun var. 3 aydır bekleyen dosyalar ne hikmetse bir anda acil koduyla getiriliyor. Dosyalar o kadar son dakika acilliyet ile geliyor ki… Bundan sonra AK Parti grubu son dakika olarak gelen hiçbir dosyayı görüşmeyecek. Biz ilk başlarda toplantılar yaptığımızda çok zor koşullarda toplantılar yapıyorduk. Bu değişimi gündeme getirdiğimizde sizler cevap verdiğiniz ve gruplara çok şık odalar verdiniz. Ancak fizikken iyiyiz, teknik olarak kötüyüz. İzmir için çok önemli olan konuda tek söz söyleme yetkimiz yok. Ancak Ticaret, Mimarlar odasının var… Hangi meclis üyemiz tek kelime söyleyebild? Toplamda 27 arkadaşlık bir komisyonda tek ifade kullanamadık. Tek söylenen bakanlığın hazırlamış olduğu metinlerde düzenlemeler dikkat edildiği. Hukuken sorumluyum ancak siyaseten sorumluluğu orada bırakıyorum. Bakanlık geri gönderirse, bunu son dakika önümüze koyan ekiplerin sorumluluğudur. İzmir'in iklim koşulları farklı... Bu dosyalardaki maddelerin hem vekil hem bakanlık üzerinde takibe hazırız. Biz her konuda İzmir milliyetçiliği yaptık ve yapmaya devam edeceğiz.  Soyer'den talebimiz şudur. İktisat komisyonuna gelen dosyalarda biraz özen gösterilmelidir… Bu meclisin tamamı yetenekli insanlardan oluşmuştur. Ticaret odası mimarları çağırıp dürüst olabiliyor” dedi.

“UYGULAMALARDA SIKINTI VAR”

AK Parti Meclis üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Erhan Çalışkan, komisyon uygulamalarında bir sıkıntı olduğunu belirterek, “Daha önce Temmuzda meclis açıldığında hem size hem Tunç Bey’e söylemiştim bizim bir komisyon çalışma önergesine ihtiyacımız var. Çünkü komisyonlara bürokratlar gelirler nasıl bir çalışma yapmaları gerekiyor, bize nasıl bilgileri vermesi gerekiyor… Bugün meclis gündeminde onayladığımız komisyon kararlarımızın çoğu imzasız. Sizce bu doğru bir durum m? Türkiye'de hiçbir belediyede bir yönerge yok. Ancak bunu hazırlamamızın önünde engel de yok. Başka bir belediyeye baktığımızda tüm komisyonlarda toplantı tutanağı vardır. Bizde ise sadece katılım tutanağı var. Bu uygulamalarda sıkıntılar var” diye konuştu.

Özuslu ise Çalışkan’a cevaben, “Her şeyin bir esası yönetmeliği olmalıdır ancak takdir edersiniz ki biz daha çok uygulamalar ile tanıyoruz. Uygulamaları daha çok seviyoruz. Esas itibari ile meclis bunları yapmaya muktedirdir fakat yönetmeliklerimiz ve şimdiye kadar yapılan uygulamalar, sizin söylediklerinizi yapmamıza engel de olmaz” ifadelerini kullandı.

“AĞIR ELEŞTİRİLERİ HAKSIZLIK OLARAK GÖRÜYORUM”

Konuşmalar üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, yönetmelikten bahsederek şunları söyledi; “AK Parti grubundaki arkadaşlarımız İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin imar yönetmeliğiyle ilgili eleştirileri dile getirdiler Bu maddedeki konu oy birliği ile gelmiş. Bir komisyon konusunda farklı düşünüyorsanız bunu komisyon toplantılarında dile getirisiniz ve bu yönetmelik değişiklik ya da ilave maddeyle geçer. Yani her türlü bir değişiklik yapabilirsiniz. Komisyonun yaptığı değerlendirme sonucu İBB gündemine geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın isteği doğrultusunda yapılan bir plan olduğu için aciliyeti vardı. Komisyonlarımız insanüstü bir çabayla çalışıyor. Ben teşekkür etmemiz gerekirken bu denli ağır eleştirilmesini haksızlık olarak görüyorum. Bazı konular da birbirine karıştırılmamalı. İmar yönetmeliği geneldir. İzmir genelini kapsar. Bazı doyalar da özeldir ve belirli alanları kapsar. Ayrıca bunların belirli prosedürleri vardır ve bunlar izlenir. Evet bazı komisyonların kısıtlı toplantı hakları vardır ama daha fazla da toplanabilirler. Çünkü gerçekten insanüstü bir çabayla çalışılıyor.”

“EKSİKLİKLERİN VE HATALARIN NEDENİ VAR”

CHP Meclis üyesi Murat Aydın ise eksikliklerin nedenini açıklayarak, “Bu taslak birkaç günlük taslak değil. Ocak ayında gelen planın yeniden gündeme alınmasıdır. Şunda hemfikirim. Özgür Bey’in yöntem ile ilgili eleştirilerine katılıyorum. Ama bu yönetmelik üzerine konuşursak komisyonlarda neler konuştuğumuzu kısaca açıklayayım. Bu plan Aralık meclisinde komisyonlara havale edildi. Komisyonlar bu konuyu çalıştı sonra da Bakanlığa gönderildi. Bakanlık bizimle birebir konuşarak değil elektronik posta üzerinden bazı değişiklikleri bildirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi de bu değişiklikleri kabul etti. Peki madem yanlış bulduğumuz şeyler var neden kabule etti? Çünkü eğer biz bazı maddeleri üzerindeki tartışmaları bakanlıkla tartışamaya devam dersek plan vücut bulamayacaktı. Ama arkadaşlarımızla hemfikir olduğumuz değişiklikleri ilerleyen dönemlerde değiştirme talebinde bulunabiliniz. O şekilde daha kolay çözülebilir sorunlar olur. Evet eksikliklerimiz var. Ama siyah ve beyaz arasında kalmamak lazım. Bu eksikliklerin ve hataların nedeni var. Buradaki eksikliğin nedeni İzmir’in bir imar planına ihtiyacının olmasıdır” dedi.

“ELEŞTİRİLERİ SİYASİ ARENAYA ÇEKMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Tartışmalar üzerine söz alarak en başta söylediklerinin yanlış anlaşıldığını ifade ederek kendini şu şekilde açıkladı; “Biz neden oy birliği verdiğimiz anlayamadığını düşünüyorum. Bizim amacımız üzüm yemek bağcıyı dövmek değil. Buradan bir siyaset üretmek gibi bir amacımız da yok. Siyaset üretme alanları bu şehirde çok. Biz burada hiçbir ayrım yapmaksızın var olan bir hatanın ve eksikliğin hep birlikte ortadan kaldırılması adına bir eleştiri sunduk. Bürokratlara yaptığımız bir eleştiri değildi. Bürokrasi anlayışını eleştirdik biz. Burada siyaseti eleştiriyoruz. Dolayısıyla ortada bir yanlış ve eksik var. Dün komisyonlarda neler konuştuğumuzu inkar etmeyeceğiz. Erhan Bey şuna da dikkat etmiştir. Benim komisyon toplantılarında neden dışarı çıkıp telefonla konuştuğumuzu anlamıştır. Bu tarz kritik toplantılarda kimse siyaset üretmeyeceğiz. Bakanlığın neden reddettiğini bilmiyoruz diyorlar. Bize bunu sunalardı giderdik bunun savaşını hep birlikte verirdik. Burada çok iyi niyetle yapılan bir eleştiriyi siyasi arenaya çekmeye çalışanlar CHP grubundaki arkadaşlarımızdır. Bürokrasi anlayışı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde de yanlışsa eleştiri mülke yönetiminde de yanlışsa eleştiririm”

Tartışmalar üzerine konuşan Özuslu, “Benim burada gördüğüm olumlu bir tablo var. Meclisimiz komisyonlarındaki arkadaşlarımızın çalışmaları görüp takdir ediyorlar. Bu çok sevindirici bir konu. Biz burada siyasi eleştiri yağacağız bu ayıp değil. Muhalefet iktidarı eleştirmek zorunda. Siyasi eleştiriden kimse rahatsızdık duymamalı mutluluk duymalı. Doğru şeyler söyleniyorsa bunun bir ödü olarak kabul edilmesi gerek. Eleştiri bir ödüldür. Size doğru ayna tutuluyorsa bu sizin lehinize olan bir durumdur. Ben Özgür Bey’in dilinin sürçtüğünü düşünüyorum. Siz anlamamış değilsiniz Özgür Bey anlatamamıştır” diye konuştu.

İlgili madde oy birliği ile kabul edildi.

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.