Dolar 32,3682
%0.16
Euro 34,9474
%-0.34
Altın 2.325,340
%0.21
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hızal’dan ‘fahiş aktarma zammına’ tepki: Ticari amaç güdüyorlar

Hızal’dan ‘fahiş aktarma zammına’ tepki: Ticari amaç güdüyorlar

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç soyer’in yeni yılda ulaşıma yüzde 36 oranında zam yapılacağı açıklamasına tepkiler dinmemişken İzmirlilere bir zam haberi de aktarma ücretleri için geldi. Daha önce 50 kuruş olan ilk aktarma ücreti yüzde 85 bandında bir zamla 90 kuruşa ikinci aktarma ücreti de 50 kuruştan 66 kuruşa çıkarıldı. Aktarma zamlarına tepki gösteren İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, önce ücretsiz aktarma sisteminin kaldırılması ardından da fahiş zamların gelmesini İzmirlilere tuzak kurmak olarak tanımlarken belediyeler kar amacı gütmemesi gerektiğine dikkat çekti ve “Ticari amaç güdüyorlar. Bu bir. İkincisi… İlk binişe yüzde 36 gibi bir zam yapıp ikinci binişe yüzde 85’e varan zam yapmaları, İzmirlileri aldatmaktan başka bir şey değil” dedi.

  • Ege Postası
  • 30.12.2021 - 14:45

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Türkiye’de derin bir ekonomik kriz yaşanırken her gün art arda gelen zamlarla birlikte vatandaşların alım güçleriyle birlikte hayat kaliteleri de düştü.

Zamlar art arda gelirken geçtiğimiz ay İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1 Ocak 2022’den itibaren suya 18 zam uygulanacağını açıklamıştı. Su zammının ardından ulaşıma zam gelip gelmeyeceği merak edilirken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer dün, toplu ulaşıma yüzde 36’lık zam yapıldığını açıklamıştı. Bu kapsamda, 3,46 lira olan ilk biniş ücreti 4,70 liraya yükseldi.

İzmirliler ilk binişe gelen ücreti eleştirirken bir zam haberi de geçtiğimiz yıllarda ücretli hale getirilen aktarma ücretleri için geldi. Büyükşehir tarafından yapılan açıklamada, 50 kuruş olan ilk aktarmalara da zam yapıldığı ve bu kapsamda il aktarmanın 90 kuruşa, ikinci aktarmanın da 66 kuruşa yükseltildiği duyuruldu.

Büyükşehir’in duyurusunun ardından İzmirliler, toplu ulaşıma gelen fahiş artışlara tepki gösterirken bir tepki de İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal’dan geldi. Yapılan artışlarla İzmirlilerin kandırıldığını ifade eden Hızal, uygulamanın geri çekilmesi çağrısında bulundu.

TUNÇ SOYER’E VAAT HATIRLATMASI

Daha önce aktarma sisteminin ücretsiz olduğunu hatırlatan Hızal, “İzmir’de zaten bir ulaşım problem var. Bir İzmirlinin bir noktadan bir noktaya gidebilmesi için en az iki araç kullanması gerekiyor. Ve bu aktarma sisteişniş çıkaran İZmirliler değil İzmir Büyükşehir Belediyesi. Dolayısıyla hem halkı aktarma sistemine mahkum edip hem de bunu üzerinden ücret almak İzmirlilere yapılabilecek en büyük haksızlıklardan biri. Tunç Soyer’in başkanlığının öncesinde aktarma sisteminin sorunlarını bir nebze de olsa hafifletecek bir 90 dakika uygulaması vardı ve aktarma ücretsizdi. Tunç Soyer de hem adaylık döneminde hem de başkanlığının ilk aylarında aktarma sistemini kaldırmayacağına dair İzmirlilere söz verdi. Ama ne yazık ki aktarma sistemini ücretli hale getirerek yani fiilen 90 dakika uygulamasını kaldırarak ve ücretli getirerek aktarma sistemini kaldırmış oldu. Hem İzmirlileri aktarmaya mahkum edeceksin hem de bunun üzerinden bir ücret alacaksınız… Bu kabul edilebilir bir şey değil” dedi. 

“ÖZUSLU’NUN PİRİNÇ HESABI GİBİ BİR HESAP YOK”

Hem ücretsiz aktarma uygulamasının kaldırılması hem de zam yapılmasıyla İzmirlilerin çifte zarara uğratıldığını belirten Hızal,  “Önümüzdeki yıl itibariyle aktarma sisteminde kullanılacak ücret tarifesine ekstra bir zam yapıldı. İlk aktarmaya yüzde 85’in üzerinde bir zam yaparak İzmirlileri mağdur ediyorlar. Biz daha önce bu ücretlendirme sisteminin kaldırılması gerektiğini söylemişken, İZmirliler taleplerini dile getirmişken Tunç Soyer her zaman olduğu gibi bu taleplere kulaklarını tıkadı. Hem aktarma sistemini kaldırması hem de bunun üzerinden bir ücret alması noktasında İzmirlilere ciddi bir mağduriyet yaşatılıyor. Burada CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu’nun mecliste yaptığı pirinç hesabı gibi bir hesap yok. İzmirliler işlerine, hastaneye ya da ihtiyaçlarını gidermek için kullandıkları ulaşım araçlarında maalesef İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin saçma sapan bir aktarma sistemi ve bu sistemin üzerinden alınan ücretlerle iki kez mağdur oluyor. Burada İzmirlilere adeta bir tuzak kuruluyor” diye konuştu.

“90 DAKİKA SİSTEMİNİN GERİ GELMESİ GEREKİYOR”

Aktarma sisteminde eskiye dönülmesi çağrısını yineleyen Hızal, “Bu noktada en azından aktarmada yapılan zammın geri alınmasının ötesinde bu aktarmanın ücretsiz hale getirilip ücretsiz 90 dakika sisteminin geri getirilmesi gerekiyor. Biz bu konuyu meclis gündemine de getireceğiz” ifadelerini kullandı.

“KENDİ GENEL BAŞKANLARININ SÖZLERİNİ YERE DÜŞÜRDÜLER”

Ulaşım sisteminde yapılan değişiklik ve getirilen zamlarla birlikte CHP’li bir belediye Başkanın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun övdüğü bir sistemi yok ettiklerini ifade eden Hızal, “Bu konuda Tunç Soyer’in hem geçmiş beyanları var ve her zaman olduğu gibi sözlerini yerine getirmiyor. Hem de CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun bununla ilgili geçmişte örnek gösterdiği bir uygulama. Kendi genel başkanlarının sözlerini bile yere düşüren bir  hareket tarzıyla aktarmayı ücretli hale getirdiler. Şimdi de yüzde 85 ‘e varan bir zam yapıyorlar. İzmir, Türkiye’de ulaşımın en ucuz olduğu illerden biriydi. Ama birkaç yıl içinde en pahalı ulaşımın olduğu bir kent haline geldi” dedi.

ÖNCE ÜCRET SONRA ZAM

Zam konusunda CHP tarafından yapılacak olan savunmanın, genel siyaset odaklı olacağını ifade eden Hızal, önemli olan noktanın aktarma sisteminin ücretli hale getirilmesi olduğunu belirtti ve şunları söyledi; “Ticari amaç güdüyorlar. Bu bir. İkincisi… İlk binişe yüzde 36 gibi bir zam yapıp ikinci binişe yüzde 85’e varan zam yapmaları, İzmirlileri aldatmaktan başka bir şey değil. İzmirlileri kandırıyorlar ve kandırmaya da devam ediyorlar. Şimdi de çıkıp muhtemelen ‘Biz yüzde 35’lik zam yaptık. Girdi fiyatlarımız arttı. Dolar şu noktaya geldi’ gibi birtakım açıklamalar yapacaklar. Ama siz, sizden önce ücretsiz olan bir sistemini ücretli hale getirdiniz ve üzerine bugün yüzde 85 gibi bir zam yapıyorsunuz. Bu kabul edilebilir bir şey değil. İzmirlilerin buna itiraz edeceğini biliyorum.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.