Dolar 32,4400
%-0.14
Euro 34,7496
%-0.64
Altın 2.439,490
%0.13
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hisse satışı meclisi gerdi: CHP grubunda çatlak

Hisse satışı meclisi gerdi: CHP grubunda çatlak

Gaziemir Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci oturumu Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda idaresinde gerçekleştirildi. Oturuma, Gaziemir Belediyesi'nin Yeşil Mahalle'de yer alan bir taşınmazda bulunan hisse payının, diğer hissedara satılması önerisinin mecliste CHP’li meclis üyeleri arasında çatlağa neden olması damgasını vurdu. 

  • Ege Postası
  • 01.09.2021 - 21:35

EGEPOSTASI-  Gaziemir Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci oturumu Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda idaresinde gerçekleştirildi.  Oturuma damga vuran konu ise belediyenin 108 metrekarelik hissesinin bulunduğu 294 metrekarelik taşınmazdaki hissesinin, hissedarlarına satışı oldu.

Oturumda, söz konusu taşınmazın, belediyeye ait hissesinin diğer hissedarlarına satışı, CHP grubu içerisinde çatlağa neden oldu. Daha önce Bayındırlık ve İmar ile Plan ve Bütçe Komisyonlarına gönderilen ilgili gündem maddesi ile ilgili komisyonlar raporunu meclise sundu.

Bayındırlık ve İmar ile Plan komisyonları ilgili öneriye karşı çıkarken Plan ve Bütçe Komisyonu ise öneriye onay verdi. 

Konuya ilişkin söz alan CHP Grup Başkanvekili Ünal Işık, Plan ve Bütçe Komisyonu raporunun oylanması gerektiğini söylerke, AK Parti Grup Sözcüsü Ali Gönen ise Bayındırlık ve İmar ile Plan komisyonları tarafından gönderilen komisyon raporlarının oylanması önerisinde bulundu. 

“BU TÜR SATIŞLAR ÖNÜMÜZDEKİ MECLİSTE DE KARŞIMIZA GELECEK” 

Satışın yapılması gerektiğini savunan Meclis Üyesi Necati Kırmaz, “Bu parsel Yeşil Mahallede 2 kat imarlı konut sahasında bulunuyor. Bunun gibi 70-80 civarında belediyemizin hissedarı olduğu parsele yıllardır hiç ecrimsin uygulanmadı. Bu parseller işgali olarak kullanılmış. Biz geçtiğimiz yıl tespiti yaptık ve 6 aydır geçmişe dönük ecrimsin uyguladık. Bu tür satışlar önümüzdeki mecliste de karşımıza gelecek. Parsel sahibi daha önce bir kez daha satın almaya çalışmış geri kalan parseli ancak herhangi bir ecrimsin uygulanmadığı için geri çekilmiş. Burada Bayındır Komisyonu kararı doğrultusunda herhangi bir kat karşılığı düşüncemiz yok, hissedarın ne zaman yapma kararı alacağını bilmiyoruz. Belediyemizin yararına bir an önce satılması daha uygun olanıdır" dedi. 
Söz alan CHP'li Murat Serin ise, iki raporun ayrı ayrı oylanması önerisini sundu. 

CHP'DE ÇATLAK

Konuşmaların ardından Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda gündem maddesini  Plan ve Bütçe Komisyonu raporu kararına göre oylatmaya geçti. Başkan Arda'nın meclis üyelerine Plan ve Bütçe Komisyonu raporunu kabul eden ve etmeyen üyelerin sorulması üzerine 10 CHP'li Meclis üyesi komisyon kararının kabulü yönünde oy kullanırken, AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu ve bazı CHP’li meclis üyeleri 'ret' oyu kullandı. Oylama sonrası ise yapılan sayımda 10 kabul, 13 ret oyu ile oy çokluğuyla gündem maddesi reddedildi. Belediyeye ait hissenin satışı reddedilmiş oldu.

O MAHALLELERİN 'KIRSAL MAHALLE' TALEBİ MECLİS GÜNDEMİNDE

Torba Yasa ile Büyükşehir kanununda yapılan düzenlemeyle, 2012 yılında mahalleye dönüşen köy ve beldelerin, başvuruda bulunmaları, ilçe ve Büyükşehir meclislerinde taleplerinin kabul edilmesi halinde, köy yerine "kırsal mahalle" statüsüne geçme imkanı tanımasının ardından birçok mahalle kırsal mahalle statüsü için bağlı oldukları ilçe belediyesine başvuruda bulunmaya başlamıştı.  Bu kapsamda, oturumda Gaziemir'de de Sevgi Mahallesinin Pirenlik Bölgesi, Yeşil Mahallenin Sinoplular Bölgesi, Irmak Mahallesinin Maşatlık Bölgesi, ESBAŞ’ın arka kısımları, Binbaşı Reşatbey Mahallesi, Beyazevler Mahallesi, Sarnıç Bölgesinin Fatih, Atatürk, Menderes ve Hürriyet Mahallelerinin kırsal mahalle statüsüne alınması talebi meclis gündemine geldi.

İlgili gündem maddesini görüşen Bayındırlık ve İmar, Hukuk ile Çevre Komisyonları AK Parti Meclis Üyesi Uğur İnan Atmaca ve Ali Gönen'in kabul oylarına karşın 'ret' ve Bayındırlık ve İmar, Hukuk ile Çevre Komisyonları'ndan ise oy birliği ile 'ret' edilmişti.

“BÜYÜKŞEHİR'E GÖNDERELİM”

İlgili gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Parti Grup Sözcüsü AK Partili Ali Gönen maddenin gündemde bırakılmasını önerirken, "Komisyonlarımızdan çok önemli itiraz gelmiş burada. Yazan alanlar ile ilgili vergilerden kamu hizmetlerinden yararlanmalı söz konusu. Ekonomik olarak çok güçlü olmayan bölgelerde bunlar yeniden gözden geçirilebilir. Mahalle sayısı azaltılarak yeniden çalışma yapılabilir. Konunun tekrar görüşülmesinde fayda var. Bu konuda İBB meclisine de sık sık bu konu geliyor. Biz tekrar görüşüp Büyükşehir’e gönderilim onaylayıp onaylamak onlara ait" dedi.

Gönen'in ardından söz alan Başkan Arda ise, "Bu önerge 6 aydır komisyonlarda inceleniyor. Çok uzun raporlar okundu ve arkadaşlar değerlendirdi" diye konuştu.

“İNSANLARIN YARARINA OLABİLECEK BİR ÇALIŞMA”

MHP grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Selahattin Şahin ise, "Bu önergeyi AK Parti ve MHP olarak vermiştik. Tabii ki komisyonumuzda sayın başkanımızın da söylediği gibi uzun süredir çalışılmıştı r ancak sonuç önemli. Burada bu bölgelerin, orada yaşayan vatandaşlarımıza avantaj sağlayacak bir önerge. Bu sadece Gaziemir'e has değil, hükümetimiz geçmişte bu konuyla ilgili benzer haklar verilmiş. Bizde bu bölgelerin bundan faydalanması için bu önergeyi verdik. Bir daha bunu irdelesek, olmadı bunu aza indirerek incelesek. Buradan örneğin Sarnıç faydalanabilir. İnsanların faydalanabileceği önemli haklar var. Tekrar değerlendirilse… Bu bizim elimizde vakit var. Önümüzdeki aydaki toplantıya tekrara gelebilir. Çünkü bu önemli bir durum. İnsanlarımızın yararına olabilecek bir çalışma" ifadelerini kullandı.

BAŞKAN ARDA’DAN REST

Başkan Arda, "Köyleri kapatan sizsiniz, beldeleri kapatan sizsiniz, bu mağduriyeti yaratan sizsiniz. Bunun çözümü yeni bir yasa ile köylere ve beldelere eski statüsünü verirsiniz olur biter. Neden buraya topu atıyorsunuz. Sizin çıkardığınız 6 maddelik yönetmelik var. Bunların hiçbiri bu maddeleri kapsamıyor. Köyler ve beldeler açılsın deyin olsun bitsin."

“BİLE BİLE LADES OLMANIN ANLAMI YOK”

CHP sıralarından söz alan meclis üyesi Emin Aksoy ise, "Bu yasada belediyenize bağlı alanlara ekonomik durumu düşük alanlara imkan sağlayabilirisiniz yazıyor da biz mi reddettik diye düşündük ancak tabii ki bu söylemler gibi değil. Detaylı rapor okundu. 6 maddelik şarta bunlar uymuyor. Gaziemir'de bu şartları karşılayan bir yer varsa zaten biz bunu yapalım ancak karşılamıyor. İBB'ye gönderelim diyorlar da neden gönderelim? Bile bile lades olmanın anlamı yok. Elimizi vicdanımıza koymanın yanı sıra mantık çerçevesinde hareket edersek bunu olmayacağının onlarda farkında" diye konuştu.

Konuşmalar sonrası Başkan Arda, Bayındırlık ve İmar, Hukuk ile Çevre Komisyon'unun Meclis'e oy çokluğu ile gönderdiği komisyon kararı oylamaya sunuldu. AK Parti'nin ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin 'ret' oyuna karsın CHP'li üyelerin kabul oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.