Dolar 32,3298
%0.24
Euro 35,0481
%-0.21
Altın 2.284,020
%0.28
Bist-100 8,98
%1.97

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hazine’den İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne onay

Hazine’den İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne onay

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Buca Metro Projesi’nin finansman görüşmelerine devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, “Hazine garantisiz dış kredi” kullanma iznini bir yıl daha uzattı. Başkan Soyer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

  • Ege Postası
  • 08.03.2021 - 14:05

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1 milyar 70 milyon Euro bütçesiyle İzmir tarihinin en büyük yatırımı olacak Üçyol-Buca Metro Hattı Projesi için Hazine garantisiz dış kredi sağlanması yönündeki görüşmelerini sürdürüyor.

Onay yazısı ulaştı

Şimdiye dek çeşitli uluslararası kuruluşlardan 490 milyon Euro’luk kaynağın ön onayını alan Büyükşehir, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na da başvurmuş ve “Hazine garantisiz dış kredi kullanma izni”nin süresinin uzatılmasını talep etmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü’nden, “sürenin bir yıl uzatıldığına dair onay yazısı” Büyükşehir Belediyesi’ne ulaştı.

Başkan Soyer’den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, geçtiğimiz günlerde İzmir’e yaptığı ziyarette konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilettiğini hatırlattı. Bu görüşme sonrası iznin çıktığına dikkat çeken Başkan Soyer, “Sayın Cumhurbaşkanımıza ilgileri için teşekkür ediyorum” dedi.

İhale ilanı duyurulmuştu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, kendi kaynaklarıyla inşa edeceği Üçyol-Buca Metro Hattı’nın yapım ihalesi ilanı, 13 Şubat itibariyle Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Tedarik Portalı’nda ve Fransız Kalkınma Ajansı resmi internet sitesinde yayımlanarak dünyaya duyuruldu. İhale ilanıyla istekli firmaların teklif vermesi ve tekliflerin değerlendirilmesi süreci başladı. Buca’ya nefes aldıracak projenin inşaatının en geç kasım ayında başlaması öngörülüyor.

Uygun koşullarla kredi

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile EBRD Aralık 2019’da, Hazine garantisi olmaksızın 80 milyon Euro’luk kredi anlaşması imzalamıştı. Daha sonra bu miktar 125 milyon Euro’ya çıkarıldı. Proje için ayrıca Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) 125 milyon Euro, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) 125 milyon Euro, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB) 115 milyon Euro finansman sağlama taahhüdünde bulundu. Bu kuruluşlarla da yetkilendirme mektuplarının imzalanması aşamasına gelindi. Böylece Hazine garantisi olmaksızın sağlanan dış kredi toplamı 490 milyon Euro’yu buldu. EBRD yetki mektubu kapsamında proje finansmanının faiz oranı, altı aylık EURIBOR + yüzde 3.20; vadesi ise dört yıl anapara geri ödemesiz dönem dahil toplam 12 yıl olarak belirlendi. Diğer finansman kuruluşları ile yapılan görüşmelerde de faiz oranı ve vadenin EBRD göstergeleri ile benzer olması öngörülüyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.