Dolar 32,5100
%-0.09
Euro 34,9521
%0.35
Altın 2.433,250
%0.42
Bist-100 9.789,00
%0.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Halil Arda’nın ’hakaret’ davası’nda ikinci perde

Halil Arda’nın ’hakaret’ davası’nda ikinci perde

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaretten” yargılanan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın davasının ikinci duruşması bugün görüldü. Duruşmaya Başkan Arda katılmazken eşi Deniz Arda tanık olarak dinlendi. Öte yandan Mahkeme Başkanı, Facebook Temsilciliğine yazılan müzekkerenin beklenmesi ve eksiklerin tamamlanmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

  • Ege Postası
  • 06.04.2021 - 17:06

EGEPOSTASI- AA- Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda hakkında, sosyal medya hesabından "Cumhurbaşkanı'na hakaret", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik", "halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama", "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" ve "suçu ve suçluyu övme" suçlarını işlediği iddiasıyla dava açılmıştı.

Davanın ilk duruşması ise 17 Aralık tarihinde gerçekleşmiş ve İzmir 34. Asliye Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkan Başkan Arda, savunmasını yapmıştı. 

Arda savunmasında, iddianamede belirtilen paylaşımları kendisinin yapmadığını, paylaşımların yapıldığı hesabın da kendisine ait olmadığını ifade etmişti. Hakim ise Facebook Temsilciliğine müzekkere yazılarak konuya ilişkin araştırma yapılmasına karar vermişti

Davanın ikinci duruşması bugün görüldü. Duruşmaya, Başkan Arda katılmazken avukat Zübeyde Aydın ve Erdoğan’ın Avukatı Gülşen Gezici salonda hazır bulundu. Duruşmada Başkan Arda’nın eşi Deniz Arda, CHP’den belediye başkan aday adayı olan Bülent Zenginobuz, Hasan Berk Dönmez, Zafer Calpbinici tanık olarak dinlendi.

Duruşmada söz alan tanıklardan B.Z, Arda'nın uzaktan akrabası olduğunu belirterek "Halil Arda'nın kendisinin kullandığı Facebook sayfasında yaptığı ve benim de beğendiğim bir paylaşımdan dolayı emniyette ifademe başvurulmuştu. Halil Arda, Facebook'taki arkadaş listemde kayıtlıydı. Benim beğeni yaptığım paylaşımı yaptığı sırada belediye başkanı değildi. Başkaca hangi paylaşımı beğendi onu bilemiyorum" diye konuştu.

Tanık Z.C. de Halil Arda'yı Facebook hesabında arkadaş olduğu için takip ettiğini söyleyerek "Olay sebebiyle emniyete çağrıldığımda emniyette bana paylaşımlar gösterildi. Benim de beğeni bıraktığım bir paylaşımı vardı. Emniyette gösterilen paylaşımları, Halil Arda'nın Facebook hesabında görmüştüm. Halil Arda'nın bildiğim kadarıyla belediye başkanı seçilene kadar bir tane Facebook hesabı vardı, o da benim dahil olduğum hesaptı. Başkan olduktan sonra o hesabı kapattı, beğeni hesabı olarak başka bir hesap açıldı." dedi.

Tanık olarak dinlenen Deniz Arda, yapılan paylaşımlardan haberleri olmadığını savnurken Halil Arda’nın facebook kullanmayı bilmediğini ifade etti ve şunları söyledi:

“1999 yılından beri siyasetle ilgileniyorum. Daha önce Ahmet Piriştina'nın siyasi danışmanı olarak Gaziemir sorumlusuydum. 2009 yılında eşim ilk olarak Gaziemir Belediye Başkanlığına adaylığını koydu. O tarihten itibaren tanıtım ve seçim işleri İçin eşim adına olan tüm sosyal medya hesaplarını ben yönetiyorum. Sosyal medya hesaplarına ait şifreler de bendedir. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinden kurulu bir ekiple sosyal medya çalışmalarını yürüttük, hala da yürütüyoruz. Eşim adına olan facebook hesabını iki yıl önceki seçim döneminde arkadaş kotası dolduğu ve daha fazla takipçi isteğini karşılayamadığımız için yeni açtığımız hesapla birleştirdik. Birleşmeden önce eşim adına olan facebook hesabından yapılan paylaşımları ben ve ekipte olan 3 kişiyi geçmeyen öğrenci arkadaşlarımız erişim imkanı olduğu için yapıyordu. Eşimin belediye başkanı olarak siyasi geleceğini hazırlarken bu şekilde eşim hakkında açılan dava sebebiyle yazılan iddianamede gördüğüm paylaşımları yapmamız mümkün değildir. Bu paylaşımları ben ve ekipteki görevli arkadaşlarımız yapmadık. Eşim şu an dahi facebook hesabını kullanmayı bilmez, sadece kendi adına olan bir hesaptan bizim yönettiğimiz facebook hesabındaki takiplere bakabilmektedir. Dava açılan paylaşımları ben iddianame İle birlikte gördüm. Bana göre o paylaşımlar fake bir hesaptan yapılmıştır, nasıl çıkartılmıştır bilemiyorum. Böyle bir paylaşım yapmış olsak veya yapıldığını görsek kaldırırdık. Nihayetinde siyasetle uğraşan biri olarak bu tarz paylaşımları yapmamız mümkün değildir ve o paylaşımları yapacak bir düşünce ve nezaketsiz dile de sahip değiliz. Sandıkta yapılamayan mahkemelerde çözülmeye çalışılmaktadır. Ben sosyal medya hesabını beraber yönettiğimiz ekipteki arkadaşlarımıza iddianame ile dava açıldıktan sonra ‘Geçmişe dönük bakın bu paylaşımlar nereden çıktı, nasıl yapılmış’ diye sordum. Arkadaşlar geçmişe dönük baktıklarını, ancak o paylaşımları görmediklerini söylediler. Facebook hesabını seçim çalışmalarında kullanmak İçin eşimle birlikte açtık, fakat şifreleri bendeydi ve ben yönetiyordum. Face hesabım açtığımız sırada e-mail adresi olarak [email protected] adresini bildirmiştik. Hesabi yönettiğim süreçte medya ekibindeki arkadaşlar ben görmeden herhangi bir paylaşım yapmıyorlardı. Biz seçim imkanlarımız kısıtlı olduğu için ilk başka Ege Üniversitesinden İki iletişim fakültesi öğrencisiyle sürdürüyorduk. Medya çalışması yaptığımız dönemde eşim adına fake hesap açılıp açılmadığı konusunda herhangi bir araştırma yapmadık. Eşim adına alan hesabı seçildikten sonra oluşturduğumuz tanıtım ve beğeni hesabı İle birlikte 2019 yılında seçimden sonra birleştirdik. Facebok'un İzin verdiği 5.000 sınırını geçtiği İçin gelen arkadaşlık teklifini onaylamıyorum, beğeni sayfasından takip edebilirsiniz paylaşımını ben yaptım.”

Avukat Gülşen Gezici ise tanık olarak dinlenen Deniz Özuğur Arda'nın sanığın eşi olması nedeniyle taraflı ifade verdiğini savundu.

Diğer tanıkların paylaşımları gördüklerini ifade ettiklerine işaret eden Gezici, Facebook'tan yanıt beklenmesine gerek olmadığını, sanığın cezalandırılmasına karar verilmesini talep ettiklerini bildirdi.

Facebook'tan paylaşımların yapıldığı hesapla ilgili araştırma sonuçları halen gelmezken duruşma 13 Temmuz tarihine ertelendi.

Dava süreci

Geçen yıl ocak ayında Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’ya ait olduğu öne sürülen sosyal medya hesaplarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içerikli paylaşımların yapıldığı iddiasıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış, Arda hakkında "Cumhurbaşkanı'na hakaret", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik", "halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama", "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" ve "suçu ve suçluyu övme" suçlarını işlediği iddiasıyla dava açılmıştı.

Davanın aralık ayındaki ilk duruşmasında Halil Arda, suçlamaları kabul etmemiş, iftira ve komploya maruz kaldığını savunmuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.