Dolar 32,3823
%0.2
Euro 35,0462
%-0.05
Altın 2.326,580
%0.27
Bist-100 9,10
%0.26

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güzelbahçe 11 Eylül Kurtuluş Parkı açıldı

Güzelbahçe 11 Eylül Kurtuluş Parkı açıldı

Güzelbahçe Belediyesi, Güzelbahçe’nin kurtuluşu günü olan 11 Eylül Kurtuluş Parkı’nı açtı.

  • Ege Postası
  • 11.09.2021 - 12:47

11 Eylül Güzelbahçe’nin Kurtuluşu’nun yıl dönümünde Tabaoğlu parkında çelenk töreni düzenlendi. Törene CHP İl Sekreteri Fulya Alçay, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen, İYİ Parti Güzelbahçe İlçe Başkanı Afet Albaş, Belediye meclis üyeleri STK Başkan ve yöneticileri ile vatandaşlar katıldı. Çelenk sunumu, İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Kurtuluş Parkı’na doğru yürüyüş düzenlendi.

‘Kurtuluş Parkları bir kentin hafızasıdır’

Bir kentin kurtuluşu ve hafızasını yaşatılacağı kurtuluş parkı, aslında bizler için de bir hatırlatıcı görevi görecektir diyen Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, “Biz burada bu parkı oluştururken tarihi süreci anlatan söylemlere önem verdik. Kurtuluş yolun’da dikmiş olduğumuz bu kırmızı çiçekler vatan uğruna kanlarını döken şehitleri temsil ediyor. 60 metrelik Kurtuluş yolunda 15 Mayıs 1919 İzmir’in işgalinden, 29 Ekim 1923 Cumhuriyeti’n ilanına kadar 14 farklı kaide de Kurtuluş Savaşı süreci anlattık. Öncelikle bu parkın yapılmasında fikir veren meclis üyemiz Sayın Ozan Parlar’a ve tarihi sürecin bu kaidelere işlenmesini sağlayan Devrim Seyrek'e teşekkür ediyorum.

Cumhuriyetin, Atatürk ve devrimlerinin bizler var oldukça sonsuza dek var olacaktır. Hiçbir Güzelbahçe’li bundan şüphe duymasın. Kentimizin kurtuluş hikâyesi 10 Eylül sabahı batı cephesi kumandanı İsmet (İnönü) Paşa’nın ‘Urla yarımadası temizlensin’ emriyle, Fahrettin (Altay) Paşa idaresindeki 5. Süvari Kolordusu, Birinci Ordu emrine girmesiyle başlamıştır. Bunun üzerine Birinci Kolordu Komutanı Nurettin (Konyar) Paşa, İsmet Paşa’nın emrini tüm askerlerine iletti. Fahrettin Paşa 10 Eylül’ün öğleden sonrası, Birinci Süvari Tümeni’yle Seydiköy (Gaziemir) – Kavacık dağ yolu üzerinden; 57. Piyade Tümeni de sahil yolundan ilerlemeye başladılar. Fahrettin Paşa önderliğinde 14. Süvari Tümeni, 11 Eylülde sahil yolunu izleyerek Güzelbahçe (Kilizman) önlerine geldiler. Fakat Güzelbahçe (Kilizman) açıklarındaki Yunan Donanması, Süvarilerimizin ilerlemesine izin vermedi. Süvarilerimiz Balçova’ya geri dönüp, dağ yolunu izleyerek Kavacık’a geçtiler. 57. Piyade Tümeni de Narlıdere’ye ulaşıp, dağ yolundan Payamlı’ya (Hamidiye) ulaşabildiler. Hava karardıktan sonra sahra bataryaları ve arabalı birlikleriyle sahil yoluna inip, bu yolu izleyen birliklerimiz Güzelbahçe’mizi (Kilizman) düşman işgalinden kurtarmıştır.

Bugün 11 Eylül 2021, Güzelbahçe’liler, Ezeli ve Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde hala bağımsız, hala özgür, hala devrimlerinin ve cumhuriyetin yılmaz bekçileri olmaya devam edecektir. Kentimizin kurtuluşu kutlu olsun” diye konuştu. 

Konuşmanın ardından vatandaşlarla birlikte 11 Eylül Güzelbahçe Kurtuluş Parkı tabelasının açılış yapıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.