Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gruşçu’nun ses kaydı tartışmaları meclise de taşındı

Gruşçu’nun ses kaydı tartışmaları meclise de taşındı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısı 4. Bileşimine damgası vuran konu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 110 milyon lira borçlanması için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yetki verilmesi ve konu üzerinden CHP Konak İlçe eski Başkanı Çağrı Gruşçu’nun işe alımlarla ilgili ses kaydı oldu. Borçlanmaya ilişkin AK Parti tarafından “yatırımsızlık” eleştirisi yapılırken Gruşçu’nun ses kaydı üzerinden de işe alımlara tepki gösterildi.

  • Ege Postası
  • 17.11.2021 - 19:21

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısı 4. bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. Oturuma damgasını vuran konu ise 110 milyonluk borçlanma konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yetki verilmesi ve dün gündeme gelen CHP Konak İlçe eski Başkanı Çağrı Gruşçu’ya ait ses kaydı oldu. 

Oturumda gündeme gelen ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 110 milyon lira borçlanması için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yetki verilmesi konusu oldu.

“Belediyemiz 2021 Mali Yılı Bütçesinde yatırım, kamulaştırma ve diğer harcamalar için nakdi veya gayri nakdi olarak, dilimler halinde kullanılmak üzere; bankalardan 110.000.000,00-TL’ye kadar kredinin sağlanması ve kullanılması, borçlanmanın yapılması, kredi geri ödeme koşullarının belirlenmesi, kredi sözleşmesi üzerinde değişiklik yapılması ve kullanılacak olan kredi için gerekli garanti ve teminatların verilmesi ile bu işlerle ilgili her türlü sözleşme, taahhütname, protokol ve temlik sözleşmelerinin düzenlenmesi veya imzalanması, kredi ile ilgili her türlü yazışmalarda münferiden işlem yapılabilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesinin oyçokluğu ile uygun bulunması” ifadeleriyle gündemde yer alan önerge, CHP ve AK Parti arasında iplerin gerilmesine neden oldu.

Borçlanma üzerinden ayrıca dün gündeme gelen CHP Konak İlçe eski Başkanı Çağrı Gruşçu’nun işe alımlarla ilgili ses kaydına da AK Parti sıralarından tepkiler geldi. 

“BU SENE 990 MİLYON TL BORÇLANDIK”

İlgili önergeye ilişkin söz alan AK Partili Meclis Üyesi Fikret Mısırlı, borçlanmanın kapsamına ilişkin net bilgi olmadığını ifade etti ve “Bu konu bizim komisyonumuza geldiğinde İBB 110 milyon borçlanacak bunun ESHOT, İZULAŞ ve İZBAN'da kullanılacağı belirtildi ancak net olarak nereye kullanılacağı belirtilmediği için oy çokluğu verdik. Biz bu sene 990 milyon TL borçlandık. Bu 110 milyon ile bildikte meclisin artık borçlanma yetkisi kalmayacak. Önümüzdeki 1,5 ay içince bir borçlanma konusu olursa Çevre ve Şehircilikten izin almamız gerekecek” dedi.

“YARIN FAİZ ORANLARININ VE KURLARIN NE OLACAĞI BELLİ DEĞİL” 

Mısırlı’nın ardından söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Bülent Sözüpek, ülkedeki ekonomik durumlar gölgesinde faz ve döviz kurlaırnın durumu belli olmadığı için ayrıntılı bilgi verilemediğini ifade etti ve “Bizim aldığımız borçlanamadan aslında Fikret bey hangi birimlere aktarılacağını söyledi. Pandemide raylı sistem de yoğunluk olduğu için ESHOT’un ve İZULAŞ’ın bütçelerinde yeteri derecede aktarım olmadığı için eksiklikler oldu. Artık her sabah zam haberleriyle uyanıyoruz ve milletimiz bu zamlarla nasıl baş edeceğini bilemiyor. Baktığımızda milletimiz geçim sıkıntısı yaşıyor. Pandemi sürecinde dünya devletleri yerel yönetimlere katkı sapladı ancak bizim hükümetimiz yerel yönetimlere yardım yapmadıkları gibi yardımların önün de kapattılar. Döviz kurlarınınım artıranlar sizsiniz. Yarın faiz oranlarının ne olacağı ve kurların ne olacağı belli değil. Bu nedenle kesin bir bilgi verilemedi. Biz tüm gücümüzle İzmir’e yatırım yapmaya ve hizmet etmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

“İZMİR BU YÜZDEN ÇÖKÜŞE SÜRÜKLENİYOR” 

CHP Konak eski İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu'nun geçtiğimiz gün ortaya çıkan ses kaydı üzerinden borçlanma ve belediyelerde işe alımlarla ilgili eleştirilerde bulunan AK Partili Meclis ÜYesli Hüsnü Boztepe ise; Bir kent nasıl batırılır, nasıl iflasa sürüklenir… Bir borçlanmaya gidiyoruz. 2019 ve 20202 yıllarında hemen hemen her borçlanmalara oy birliği verdik. ncak gördük ki 2020 Nisan ayı sonrasında Meclis kapandı ancak o günden bu güne pandemi nedeniyle sürekli pandemi ve akaryakıt zamanları ile gündeme geliyorsun. Eylül ayında hem ben hem de grup başkanvekilim kaç personel alındığını sormuştuk. O gün Grup başkanvekilimiz 5 bin kişi alınmıştır demişti. Ardından Mustafa Özuslu ise 1 kişinin bile alınmadığını söylüyor. Dün İzmir’de bir CHP’li ilçe başkanı istifa etti. Orada konuşulan bir konu var. Bu meclisi de ilgilendiriyor. İşe sokma konusu. 15 emekçi ve genç arkadaşımız işe aldırılamıyor ve sitem dolu bir konuşma yapıyor. Beni ilgilendiren konuşma değil işe alımlar. Eğer ki sen 2 yılda 5 bin kişiyi işe alırsan… İsimlerini saydığım bu arkadaşlarımız 2019 Nisan ayı öncesinde nerede çalışıyordu? Karşıyakalı meclis üyemizin buna cevap vermesini istiyorum. Bir emek sömürüsü var. Dünkü ses kaydından sonra ben bunları dile getirmek istedim. Kurultay için yüzlerce insan işe alındı deniliyor. Bu yüzden belediye batıyor. Bunlar İzmir'in dışından geliyor. 15 genci işe aldıramayan bir ilçe başkanının hüzün dolu haberini okudum. İçim acıdı. Ama bakıyorsunuz ki bir meclis üyesi yanında çalışanlarının hepsini 2019 Mayıs ayında hemen işe alıyor. Bu durumları hepiniz biliyorsunuz ama dile getirmiyorsunuz. İzmir bu yüzden çöküşe sürükleniyor” ifadelerini kullandı.

“İŞE ALIMLAR ÜZERİNDEN BU KONUYU AÇAMAZSINIZ”

Boztepe’nin iddiaları üzerine söz alan CHP’li Meclis Üyesi Gamze Çamur, şunları söyledi; “AK Parti Grubu manipülasyon yapıyor her zamanki gibi. Birincisi, konuyla ilgili 110 milyonluk borçlanma belediyemizin bütçesiyle ilgi ve biz bunu sadece İzmir sınırları içerisinde değerlendiremeyiz. Çünkü doların Euro’nun altının fiyatlarına bakarsak bunların öngörülemeyen şeyler olduğunu söyleyebiliriz Ben bu konunun tartışılmasını doğru bulmuyorum ama muhalefetin tartışmasını da yanlış bulmuyorum. Ancak dün basına yansıyan bir ses kaydının üzerinden siyaset yapmalarına asla ve asla izin vermeyeceğiz. Haber olmuş olabilir ama bunu siz siyasi malzeme yapamazsınız ve buraya da taşıyamazsınız. Konuşma ilçe başkanımıza aittir ve siz burada o konuyu açamazsınız. Konu bir şahsı ilgilendirir. O yüzden burada işe alımlar üzerinden bu konuyu açamazsınız. Konu zaten yargıya intikal etmiş.  Biz kentin parasını kentin çıkarları için kullanıyoruz. Siz 110 milyonluk krediyi neden kullanacağımızı sordunuz, biz de cevap verdik. Bizi bu krediyi almaya yönlendiren şey ülkenin durumu ve ekonomik çıkmaz.”

“BİLMEDEN, SORMADAN İTHAMDA BULUNUYORSANIZ BÖYLE AÇIĞA DÜŞERSİNİZ”

Kendisine yönelik iddialara yanıt veren ve söz konusu ses kaydındaki işe alımlar hakkında bilgi veren Özuslu ise; “Ben bugüne kadar ne söylediysem yine arkasındayım. Ben İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bir kişi bile almadım. İBB’nin işe alım süreçlerinin nasıl yürüdüğü İnsan Kaynaklarının kayıtlarında mevcuttur. O kasatte bahse konu olan ve medyaya da yansıyan işe alım ise benim şahsımla ilgili bir şey değil. O arkadaşımız orada ne görüştüğünüz söylüyor. O bahsettiği şey… İzmir halkı da duysun. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın da ortaya koyduğu kadın süpürgecilerdi. 300 kadın süpürgeci işe alımı olmuştu. Kadınlar için istihdam alanı yaratılmıştı. Bunu da belli metropol ilçelerle sınırlı tuttu. Bürokrasimiz yaptığı çalışmalar sonucunda hangi ilçelere kaç kişinin alınacağını belirttiler. O operasyonu da ben yürüttüm. Başkanımızın o gün söylediği şey, belediye başkanlarımıza bu anlamda ciddi bir başvuru var. Çünkü bu memlekette ciddi bir işsizlik var. İstihdama ve kadın istihdamına katkı bu. Kadın istihdamı düşük. Buna katkı için bu operasyon yapıldı. Kayıttaki arkadaşımızın bahsettiği CV’ler de o CV’ler. Kontenjanları ve rakamı ben belirlemedim. Seçilen insanları da ben belirlemedim. Dolayısıyla bilmeden, sormadan eğer bir ithamda bulunuyorsanız böyle açığa düşersiniz. Hadi şimdi ayıklayın pirincin taşını. Bizim alnımız ak. Her şeyi hesabını veririz. 300 kadın süpürgeci aldık biz kadın istihdamını artırmak için. Gelelim diğer hikayeye… İlk mecliste benim 14-15 yıldır çalıştırdığım bir işletmem vardı. İzmir Büyükşehir Belediyesinin kiracısıydım. Orayı kiraladığımda meclis üyesi değildim, parti üyesiydim. Meclis üyesi olduğum gün anahtarı bıraktım ve yazar kasayla ceketimi alıp çıktım. Hala benim masa sandalyem orada kullanıyor. Benim ahlakım ve etik değerlerime göre İBB ile ticari iş yapmam. Büyükşehir de orada çalışan kadınları işe aldı işsiz kalmasınlar diye” dedi. 

“BİR MİRASYEDİ GİBİ 2,5 YILDA BÜTÜN BU GÜZEL YAPIYI ALTÜST ETTİNİZ”

Gündem dışı konuşmalarda söz alarak 110 milyon borçlanma yetkisi konusunda eleştirilerde bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Aziz Kocaoğlu döneminde örnek verirken “yatırımsızlık” vurgusu yaptı ve şunları söyledi; “İBB’nin son 2 yıl içerisindeki finansal yapısı çok daha kötü hale geliyor. Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan bellidir diyor yani. Tunç Soyer’den önce İBB’nin 15 yıllık bir belediye başkanı vardı. Aziz Kocaoğlu… Aziz Kocaoğlu’nu en çok eleştiren bir partinin mensubuyum. Ama şunu beraberce söylüyorduk: İBB’nin finansal yapısı sağlam. Yiğidi öldür hakkını yeme. Kısacası önceki yönetim tarafından sizlere çok güzel bir miras bırakıldı. Bu da İBB’nin ekonomik yapısı. Ama 2,5 yılda İBB, tarihinin en kötü finansal krizi içine girdi. 2,5 yıldır bu şehri siz yönetiyorsunuz. Siz adeta bir mirasyedi gibi 2,5 yılda bütün bu güzel yapıyı altüst ettiniz. Şu ant İBB’de işçilerin ikramiyeleri ödenemiyor. Avans ödemeleri yapılamıyor. Yatırımları geçtik, onu yapamıyorsunuz. Ama bu belediyeyi, bu belediyenin başındaki belediye başkanının yanındaki 5 tane fantastik fikirli danışmanlara bırakırsanız bugün 110 milyon yarın 200 milyon istersiniz, borçlanırsınız. Hiçbiri yatırıma odaklı değil. Hepsi günlük faaliyetleriniz için istediğiniz paralar. Siz, bizim karşımıza şu şekilde çıksaydınız: Biz yol yapacağız, trafik sorununu ortadan kaldıracağız. Bizim belediye başkanımızın bir vaadi var. Basmane Meydanı’ndaki trafiği yerin altına alacağız. Bize para lazım deseydiniz biz 210 milyona da evet derdik. Devasa İBB bütçesi bugün içler acısı bir hale geldi. Ben bunları söyledim. Sayın Başkan ‘Kişilik haklarıma saldırı yapılıyor’ dedi. Bugün ben bir hukukçu olarak sözleirmi değiştiriyorum. ‘Tunç Soyer, 10 yılda Seferihisar Belediyesi’ni iflasa sürükledi. Bugün de İBB’yi iflasa sürüklüyor.”

UZUNDERE KONUTLARI RESMİ OLARAK 1 YIL DAHA DEPREMZEDELERİN

Oturumda gündeme gelen bir diğer konu da 30 Ekim depreminin ardından depremzedelere tahsis edilen ve Büyükşehir’e ait olan Uzundere’deki 224 konutun tahsisi süresinin uzatılması oldu. 

“Karabağlar ilçesi, Yaşar Kemal Mahallesinde bulunan, mülkiyeti Belediyemize ait olan 11259 ada, 2 parsel üzerinde yer alan 6002 Sokak No:14 adresli C-1 Bloktaki 56 bağımsız bölüm, 11260 ada, 1 parsel üzerinde bulunan 6002 Sokak No:43 adresli B-9 Bloktaki 56 bağımsız bölüm, 11265 ada, 1 parsel üzerinde bulunan 6004 Sokak No:24 adresli B1-9 Bloktaki 56 bağımsız bölüm ile 6004 Sokak No:26 adresli B1-10 Bloktaki 56 bağımsız bölüm olmak üzere toplam 224 bağımsız bölümün 30 Ekim 2020 tarihinde kentimizde meydana gelen doğal afet (deprem) nedeniyle evleri yıkılan ya da ağır hasar gören vatandaşlarımıza 1 yıl bedelsiz olarak tahsis edilmesi ve tahsis edilecek konutlarda elektrik, su giderlerine ait fatura bedellerinin, yakıt ve ortak giderlerinin Belediyemiz tarafından ödenebilmesi hususu Belediyemiz Meclisinin 13/11/2021 tarihli ve 05.1012 sayılı Kararı ile uygun görülmüş olup; Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığının 01/11/2021 tarihli ve 434051 sayılı Yazısı kapsamında tahsis süresinin 6 ay süre ile bedelsiz ve aynı şartlarla uzatılması” ifadeleriyle yer alan önerge, meclis üyelerince oybirliğiyle kabul edildi.

Bu kapsamda; Uzuzundere konutları 1 yıl daha ücretsiz olarak depremzedelere tahsis edilmiş oldu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.