Dolar 32,5698
%0.09
Euro 34,9596
%0.38
Altın 2.425,430
%0.09
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gaziemir’e ‘personel alımlarında’ Sayıştay uyarısı

Gaziemir’e ‘personel alımlarında’ Sayıştay uyarısı

Sayıştay, Gaziemir Belediyesi’nin 2021 yılı denetim raporunda, belediyenin  personel giderleri yasal sınırın üstünde olmasına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından izin alınmaksızın personel alımı yapıldığı ifade edildi. Konuya ilişkin raporda, personel giderlerinin 72 milyonun üzerinde olduğu belirtildi ve “yıllık personel giderlerine ilişkin söz konusu bu oranın, yasal sınır olan %40’ın oldukça üzerinde gerçekleştiği, bu duruma rağmen Belediye tarafından 2021 yılı içerisinde kendi şirketi olan Gazibel A.Ş.’den 25 personel alımında bulunulduğu ve buna ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından herhangi bir izin alınmadığı tespit edilmiştir” denildi.

  • Ege Postası
  • 09.11.2022 - 17:14

EGEPOSTASI- Devlet kurumlarını denetleyen en üst kurum olan Sayıştay, Gaziemir Belediyesi’nin 2021 yılı denetim raporunu yayımladı.

Raporda dikkat çeken noktalardan biri ise mal alımlarında kanunda öngörülen yüzde 10 sınırının Kamu İhale Kurulu’ndan izin alınmaksızın aşılması ve personel alımları konusu oldu.

İŞYERLERİNİN AÇMA YA DA ÇALIŞMA RUHSATI YOK

Raporda dikkat çeken hususlardan biri, ilçe sınırları içerisinde faaliyet gösteren bazı iş yerlerinin ve çevre ve temizlik vergisi mükellefi olmasına rağmen, işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyet yürüttüğü tespiti oldu. 

Raporda, Belediye Gelirleri Kanunu işaret edilerek belediye sınırları içinde işyeri açılması için işyeri açma izin harcına tabi olunduğu ifade edilirken yetkili belediyeden alınan ruhsat olmaksızın işyeri açılıp işletilemeyeceği belirtildi.
 
İlgili hususta raporda şu ifadelere yer verildi; “Belediye sınırlarında aktif olarak faaliyet gösteren ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı almak zorunda olan 1.046 adet işyerinin, ruhsatsız olarak faaliyet gösterdiği anlaşılmıştır. Belediyenin ilgili birimleri koordineli çalışarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmayan işyerlerinin tespit edilmesi ve söz konusu işyerlerinin ruhsatlandırma işlemlerinin yapılması gerekmektedir.”

MAl ALIMLARI ÖDENEKLERİ İZİN ALINMADAN AŞILDI

Raporda ayrıca, belediyenin mal alımlarında Kamu İhale Kanununda belirtilen limetleri 2021 yılı bütçesine bu amaçla konulan ödeneklerinin %10’unu, Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü alınmadan aştığı ifade edildi. 

Raporda, “Kanun’un “Pazarlık usulü” başlıklı 21’inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde idarelerin yaklaşık maliyeti 404.732,00 TL’ye kadar olan mamul mal, malzeme veya hizmet alımlarını pazarlık usulü ile temin edebileceği; “Doğrudan temin” başlıklı 22’nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde ise büyükşehir belediyesi sınırları dâhilinde bulunan idarelerin 121.405,00-TL’yi, diğer idarelerin 40.443,00 TL’yi aşmayan ihtiyaçları ile temsil ağırlama faaliyetleri kapsamında yapılacak konaklama, seyahat ve iaşeye ilişkin alımlarını ilan yapılmaksızın ve teminat alınmaksızın doğrudan temini usulü ile karşılanabileceği” ifadelerine dikkat çekildi ve “Yapılan incelemede, Belediye tarafından 2021 yılı içerisinde mal alımlarına ilişkin toplam 22.335.244,00 TL tutarında ödenek ayrıldığı, aynı dönem içerisinde 21/f ve 22/d kapsamında 3.846.311,04 TL tutarında mal alımı yapıldığı görülmüştür. Söz konusu tutar bütçe ile ayrılan ödeneğin %17’sine isabet etmektedir. Görüldüğü üzere mal alımları için bütçeyle ayrılan ödeneğin %10’unun üzerindeki bir oranda harcama 4734 sayılı Kanun’un 21’inci maddesinin (f) bendi ve 22 nci maddesinin (d) bendine göre yapılmış olup söz konusu durum için Kamu İhale Kurulundan herhangi bir izin de alınmamıştır. Mal alımları için bu amaçla bütçede yer alan yıllık toplam ödenekler dikkate alınarak, her bir alım için %10 oranının aşılıp aşmadığının kontrol edilmesi ve %10 oranının aşılmasının söz konusu olduğu durumlarda ise alım yapılmadan önce Kamu İhale Kurulundan uygun görüş alınması gerekmektedir” denildi.

PERSONEL ALIMINDA BAKANLIKTAN İZİN AYRINTISI

Belediyenin denetim raporunda dikkat çeken bir diğer husus ise belediyeye alınan personellere ilişkin uyarı oldu.

Sayıştay tarafından yapılan incelemede, şirket personeli dahil yıllık toplam personel giderlerinin bütçe giderlerinin %40’nı aşıldığı ve buna rağmen yeni personel alımı yapıldığı ifade edildi.

Raporda, mevcut durumda personel alımı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından izin alınması gerekirken herhangi bir izin alınmadığı belirtildi.

Konuya ilişkin raporda şu ifadelere yer verildi; “Gaziemir Belediyesi’nin 2019 yılı gerçekleşen bütçe geliri toplamı 101.557.094,99 TL’dir. Bu tutara 2020 yılı yeniden değerleme oranının (%22,58) uygulanması sonucu 124.488.687,04 TL elde edilmektedir. Belediyenin şirket personeli de dahil 2021 yılı toplam personel giderlerinin 72.323.002,00 TL olduğu ve bu tutarın 2019 yılı gerçekleşen bütçe gelirleri toplamının 2020 yılı yeniden değerleme oranını ile arttırılması sonucu elde edilen 124.488.687,04 TL’nin %58’ni oluşturduğu görülmektedir. Yapılan incelemede; yıllık personel giderlerine ilişkin söz konusu bu oranın, yasal sınır olan %40’ın oldukça üzerinde gerçekleştiği, bu duruma rağmen Belediye tarafından 2021 yılı içerisinde kendi şirketi olan Gazibel A.Ş.’den 25 personel alımında bulunulduğu ve buna ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından herhangi bir izin alınmadığı tespit edilmiştir. Belediyenin personel alımlarında, yukarıda açıklanan mevzuat hükümlerini dikkate alması, oranın aşılması durumunda yasal sınırın altına ininceye kadar personel alımı yapmaması ve ihtiyaç var ise personel alımına ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından izin alması gerekmektedir.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.