Dolar 32,4317
%0.06
Euro 34,4529
%-0.12
Altın 2.485,970
%0.11
Bist-100 9.680,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gaziemir’de yüksek tansiyonlu meclis: AK Parti ve CHP arasındaki ‘üslup’ tartışması tam gaz devam!

Gaziemir’de yüksek tansiyonlu meclis: AK Parti ve CHP arasındaki ‘üslup’ tartışması tam gaz devam!

Gaziemir Belediyesi Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci oturumuna damgasını vuran konu yine ‘üslup’ tartışmaları oldu. AK Partili Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca'nın Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'ya 'sen' diye hitap etmesi nedeniyle Atmaca ve Başkan Arda arasında tansiyon yükseldi.

  • Ege Postası
  • 05.11.2021 - 21:42

EGEPOSTASI- Gaziemir Belediyesi Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısı Belediye Başkanı Halil Arda’nın idaresinde gerçekleştirildi.  Meclise damgasını vuran konu ise ilk oturumda başlayan üslup tartışmalarının devamı oldu.

“PARTİNİZ YANLIŞ MI YAPIYOR?”

Gündem dışı konuşmalarda söz alan Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu önceki oturumdalar Başkan Arda tarafından bazı meclis üyelerine söz hakkı verilmemesini eleştirdi ve "Geçtiğimiz mecliste sözlü olarak sorduğum soruların cevabını alamadım. 1 yıl önce verdiğim önergeydi, belediye meclisi oy birliği ile kabul etmişti. Bu konuda soru önergesi olarak sormuştum ancak buna cevap verilmemişti. Bu sorularıma yanıt vermezseniz her meclis bunları hatırlatacağım. Biz emek harcayacak çalışmak, geçimini sağlamak kutsaldır. Bizlerin çoğu çocuk yaşlardan beri çalışarak yaşamımızı idare adettir. Anne ve baba parası ile okuyabildik. Siyaset sürecinde birçok bedel ödedik. Siyaset ne beni ne eşimi ve çocuklarımı iş sahibi yaptı. Ancak günümüzde siyaset maalesef toplum çıkarları için değil bireysel çıkarlar için yapılır hale geldi. İktidar partisine yalakalık yapmak meslek, gidince de arkasından konuşmak adet haline geldi. Bu tip arkadaşlar bizim meclisimizde de zaman zaman boy gösteriyor. Gaziemir belediyesinde işler tıkır tıkır yürüyormuş, belediye eleştirilmemeliymiş. Ali Kavasu, sen bindiğin dalı sakın kesme, sen ilk önce Aktepe Emrez'deki sorunları çözdü, köprüyü yaptır. Geçtiğimiz mecliste yaptığımız eleştirilere verilmeyen cevaplar…  Burada konuşma hakkı olmayan kişileri eleştiremezsin dedi. Değerli arkadaşlar bürokratların dokunulmazlığı mı var. Ben meclis üyesi olarak bu kişileri eleştiriyorum, onların söz hakkı yoksa, sizin var, sizin atadığınız isimler, sizi temsil ediyorlar, siz savunacaksınız bürokratlarınızı. Ne demek eleştirmeyin. Ülkenin tek adamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, iletişimden sorumlu yardımcısı Fahrettin Altun’u, CHP'si her gün haklı olarak eleştiriyor. Valileri, kaymakamları eleştiriyor, partiniz yanlış mı yapıyor, onu mu demek istediniz sayın başkan" dedi.

“CHP'YE BURADA LAF SÖYLEYEMEZSİNİZ”

Çağlarsu'nun eleştirilerine yanıt veren Başkan Halil Arda, "Başkan yardımcılarımızın bürokratlarımızın burada söz hakkı yok. Belediye hizmetlerini eleştirebilirsiniz ancak liyakat ila ilgili konuşamazsınız. Bununla ilgili konuşmak için kendi liyakatinize bakacaksınız. Burada başkan yardımcısını, müdürünü ben atıyorum. Zabıtaların fazla mesai ücretlerine zam yapılmasına çekimser oy kullanma birisiniz. Siz önce dersinizi çalışın, belediyeciliği çalışın sonra laf atın. Onlar tüm çalışmalarını zor koşullar altında yapıyorlar. Hepsi canla başla çalışıyor. Siz CHP'den ihraç edilmiş birisiniz. Siz CHP'ye burada laf söyleyemezsiniz" ifadelerini kullandı.

“HER MECLİSTE ŞAHSIM HEDEF ALINIYOR”

Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, bir önceki oturumda başlayan üslup tartışmalarını hatırlattı ve "Geçtiğimiz mecliste yine üslupla ilgili Derinsu Hanım bize ders vermeye çalıştı ancak biz hiç üstüme almadım. Meclis tutanakları incelediğimde tutanaklarda söyledikleri sözler var. Üslup konusundaki ifadeleri biz bunları hiç üstümüze alınmadık. Sen bence bunu bir kez daha incele. Eğer saygı görmek istiyorsan saygı göstereceksin. Göstermiyorsan beklemeyeceksin. Meclisi adalet ile yöneteceksen önce bu konulara hassasiyet ile yaklaşacaksın. Her birleşimde benim şahsım hedef alınıyor. Ben icra makamında değilim. Ben muhalefetteki bir meclis üyesiyim. Hükümeti ve hükümetin politikalarını beğenmeyebilirsiniz bunlar çok doğal, hakaret boyutuna taşınmasın yeter ki. Benim buradaki icra makamı olan başkanı eleştirmem kadar normal bir şey olmaz. Benim nedense sosyal medya paylaşımlarım bu meclisin konusu oluyor" ifadelerini kullandı.

Atmaca'nın 'sen' söylemi sonrası söze giren Başkan Arda, "Bana 'siz' diye hitap edin yoksa size bir daha söz vermem. Benim şahsıma sizden saygı beklemiyorum ancak şu an meclis başkanına hitap ediyorsunuz. Böyle konuşursanız bir daha size söz vermem" dedi.

“BİRİNİN ARABASINA BİNİYORSANIZ DÜDÜĞÜNÜ ÇALARSINIZ”

Arda'nın ardından sözlerine yeniden devam eden Atmaca, CHP Bayraklı eski ilçe Başkanı Pınar Susmuş’un tazminat talebi üzerinden Gaziemir’deki kentsel dönüşümü eleştirdi ve İmar barışını eleştirip bir yandan veriler ile konuşmamak haksızlık. 30 Ekim İzmir depreminin üzerinden 1 yıl geçti ve yıkılan binaların tamamı ruhsatlı bunlar. Bayraklı İlçe Başkanı, depremde zarar gören konutu için 600 bin TL belediyeden tazminat talebinde bulundu. Belediye suçlu dedi. Bizde bunu söylüyoruz. Belediye suçlu. Polis lojmanları kamulaştırıldı, eğer insanlarından bu bedel verilmeden alınsaydı sahiplerine verilirdi. Mülkiyeti kamuya geçtiği için tasarrufu sahibi kamudur. Türkiye'nin tamamı deprem kuşağı. Toplanan vergilerin tamamı bu alanlarda kullanılıyor. Bu şekilde önleyici tedbirin kentsel dönüşüm olduğunu ifade ettik. Bayraklı'da küçük ev yapılmasının nedeni 1 yıl geçmesine rağmen emsal artışının yapılamamasıdır. Sarnıç ile ilgili 3 kanun var. Bununla birlikte vatandaşın arsasını doğrudan alınabilmesinin önü açıldı. Atatürk bizim ortak değerimiz. Benim için Fatih ve Alpaslan neyse Atatürk odur. Atatürk sevgimizi kimse sorgulayamaz. Ancak siyaset zorlu bir mecra. Birinin arabasına biniyorsanız düdüğünü çalarsınız.  Bir söz var borç alan emir alır diye. İş alan da emir alır" dedi.

“BANA DEĞİL MAKAMIMA SAYGI GÖSTERİN”

Atmaca'nın yeniden Başkan Arda'ya 'sen' diye hitap etmesi sonrası araya giren Başkan Arda,  "Değerli arkadaşlar, Uğur Bey, Sayın Atmaca, size bu güne kadar düzgün bir şekilde hitap etmeye çalışıyorum. Israrla 'Sen' diye hitap ediyorsunuz. Ben Gaziemirlilerin oyu ile başkan seçilmiş biriyim. Isıtıp ısıtıp aynı konuyu gitmekten bıkmadınız. Siz daha bana attığınız iftiranın hesabını vermediniz. 55 bin TL'lik börek alındı dediniz, onun hesabını vermediniz. Denetim Komisyonu'ndan hiçbir arkadaşınız da çıkıp size bir açıklama yapmamış…  Bana gösterdiğiniz rezerv alanları ile ilgili bütün toplantılarının yayını burada yayınlayın. Baştan sona sıkıyorsa yayınlayın. Burada ben ilk toplantıda 38 arsa rezerv alanı ilan edilmiş, ne olduğunu bizde bilmiyoruz dedik. Ben buradaki toplantıda dedim rezerv alanın ne olduğunu öğrenmek için Ankara'ya gittik diye. Sarnıçlılar neyin ne olduğunu çok iyi biliyor. Siz kentsel dönüşümde de depremde de sınıfta kaldınız. Demin bir iftira daha attınız ve Gaziemir belediyesi kaçak bina yapıyor dediniz. Yaptığımızı bütün binalar ruhsatlı. Yerel yönetimlere saldırarak bir şey elde edeceğinizi sanıyordunuz. Bir önceki toplantıda diyorsunuz ki pazaryeri için müracaat etseydiniz 150 bin TL alabilirsiniz diye. 2017'de 1 milyon 600 bin TL belirlenmiş. Verin 150 bin TL'ye hepsini alacağım. Son çırpışlarınız yerel yönetimlere saldırmak. Bana sarnıç ile ilgili plan yapın diyorsunuz. Yer mi kaldı yapalım? Orman alanları var tabi siz bunu çok iyi bilirsiniz. Açın Sarnıç'taki ormanlık alanları imara bizde bunların planlarını yapalım. Siz çok heveslisiniz. Önce iftiralarınızın hesabını verin. Hangi eleştirilerinizde haklı çıktınız? Hani içişleri denetçileri? 2,5 yıldır Gaziemir Belediyesi ile uğraşıyorsunuz. Belediye hizmetlerini de aslanlar gibi yapıyor bürokratlarımızı. Siz oy verenler artık döndü bize. Gidiyorsunuz" diye konuştu.

“GEREKLİ CEVABI ARKADAŞLARIMIZ VERECEKTİR”

Atmaca’nın konuşmasında adını geçirmesinin ardından cevap vermek adına söz alan CHP'li Meclis Üyesi İzel Zenginobuz Derinsu, "Sarnıç'tan sorumlu olarak verdiğiniz başkan yardımcısı görevimi büyük bir onurla yürütmeye devam ediyorum. Bu nedenle sataşmalara ben cevap vermeyeceğim, gerekli cevabı arkadaşlarımız verecektir" ifadelerini kullandı.

“KİM OLURSAK NE OLURSAK OLALIM FARK ETMEZ”

Üslup tartışmalarına dahil olan CHP'li Meclis Üyesi Murat Serin tartışmaların meclise yakışmadığını vurgularken, "Bu Meclis Gaziemir'i temsil eden onurlu bir meclis. Mecliste konuların bu hale gelmesi hepimizin canını acıyor. Üslup çok önemli. Kim olursak ne olursak olalım fark etmez.  Ben parti ayırmaksızın söyledim. Kim olursa olsun, hangi makam olursa olsun, kendi yakınlarını, kendi insanlarını eğer kayırıyorsa ben şiddetle, nefretle kınadığımı bir kez daha söylüyorum. Bunun yereli geneli yok. Çünkü bu makamlar halkın temsili makamlarıdır. Halk demek hak makamı demektir" diye konuştu.

“BENİ İLGİLENDİRMİYOR DİYEMEZSİNİZ”

MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin ise kentsel dönüşüm konusunda CHP’li belediyelerin çözümsüz kaldığını ifade etti ve şunları söyledi; "Meclis üyesi arkadaşlarımız genelde belli konulardan bahsettiler ancak gerçekten önemli konu olan nezaket kuralları yada Gaziemir'in gerçekleri ile ne söylendi... Bunları duymak güzel. öncelik Gaziemir. Gaziemirli bizi  Gaziemir'e hizmet edelim diye seçti. Partiler çok kurumsal mekanlar. Partilerin yapacağı işleri burada mecliste konuşmamız Gaziemir'in önceliğini işgal etmiş oluruz. Mesele kentsel dönüşüm. Sayın başkan 'sen' diyorsun diyor ancak kendisi de yapıyor aynısını. Medeniyet medeniyet medeniyet… Millet bugün AK Partiyi yıllardır iktidar yapmış. Son dönemlerde Cumhur İttifakı olarak devam ediyor. 20 yılını tamamlayacak. Önümüzdeki seçime 2 yıl var. Anlatacağız partiler olarak kendimizi ve milletimizin kimi isterse onu iktidara getirecek. Milletin kararını, iradesini buradaki konuşmamız ile alamıyoruz. Partilerimizin kademeleri üzerine düşerek yapacak bunu. Geçmişten bugüne belediye başkanlarımız meclis üyelerimizin bu meclisi bugüne getirdi. Hepsine teşekkür ediyorum. Bugün kentsel dönüşüm bizi ilgilendirmiyor diyor sayın başkan. Ne demek bizi ilgilendirmiyor. Bugün Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız konutların yapımına devam ediyor. Belediyemiz de bir taraftan, Büyükşehir Belediyemiz ilçe belediyelerin talepleri doğrusunda çalışıyor Kentsel dönüşüm Büyükşehir Belediyesi'ni de hükümeti de Gaziemir Belediyesi'ni yani hepimizi ilgilendiriyor. İnsanlar hasarlı binalar ne olacak? İnsanlar ‘yapamıyoruz’ diyor. Bununla ilgili çözüm bulunmalı. Bugün Gaziemir'de de Büyükşehir'de de iktidar CHP. Beni ilgilendirmiyor diyemez." 

“KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPMAK BİZİ AŞAR”

Şahin'in sözlerine yanıt veren Başkan Arda kentsel dönüşüm ile ilgili göreve geldiğinden itibaren çalıştığını dile getirirken, "Daha önce hiçbir şey yapılmıyor diye ifadeniz vardı şimdi eksikler var diyorsunuz, biraz mesafe aldınız. Milletin iradesine saygı gösterilmeli diyorsunuz ancak milletin seçtiği başbakanları görevden alanlar sizlersiniz. Kentsel dönüşüm bizi ilgilendirmiyor diye bir şey demedim. 2,5 yıldır bununla ilgili çalışıyoruz. Bunla ilgili mesafe aldığımızı İBB ile İZBETON aracılığı ile 300 konutun yapılması için karar aldığımız sizde biliyorsunuz. Kentsel dönüşüm yapmak bizi aşar. Benim takipçisi olduğumu siz çok iyi biliyorsunuz. Kentsel dönüşüm bizi ilgilendirmiyor düşüncesinde biri değilim. Önünüzde hazine miktar fazlalıkları var. Bunu çözün. Bu insanlarla ilgili önümüzdeki günlerde büyük sıkıntılar yaşanacak. Sarnıç'taki tapu konusunda büyük toplantılar yapıyoruz. 637 parselin tamamını rezerv konut alanı ilan edin, lanet olsun ben para falan istemiyorum. Yeter ki vatandaş ucuza alsın. Herkes her şeyi biliyor. Sarnıçlılar dinliyor, bizim yapmaya çalıştığımız şeyi takdirle takip ediyorlar" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.