Dolar 32,5192
%-0.06
Euro 34,8732
%0.13
Altın 2.432,040
%0.37
Bist-100 9.775,00
%0.55

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gaziemir’de İstanbul Sözleşmesi gerginliği: Başkan Arda’dan ‘seçim’ göndermesi

Gaziemir’de İstanbul Sözleşmesi gerginliği: Başkan Arda’dan ‘seçim’ göndermesi

Gaziemir Belediyesi Nisan ayı olağan Meclis Toplantısı ilk oturumu Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda idaresinde gerçekleştirildi. Oturuma İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi üzerinde yapılan tartışmalar damgasını vurdu. Kadınların mevcut iktidar tarafından korunmadığına dikkat çeken Başkan Arda, sandık göndermesi yaparak, “İstanbul Sözleşmesi diyorsunuz ancak bunu imzalayan sizsiniz, okumadan mı imzaladınız? Yasal uygulanmıyor ve bunu yapılacak ilk seçimde göreceksiniz” dedi.

  • Ege Postası
  • 01.04.2021 - 22:36

EGEPOSTASI- Gaziemir Belediyesi Nisan ayı olağan Meclis Toplantısı ilk oturumu Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda idaresinde gerçekleştirildi. Divan katipleri, başkanvekilleri, encümen ve ihtisas komisyonları üyelerinin belirlendiği oturuma İstanbul Sözleşmesi’nin feshi üzerine yapılan tartışmalar damgasını vurdu.

Oturum başlangıcında söz alan MHP’li Meclis Üyesi Selahattin Şahin, sözleşmenin feshini desteklediğini belirtti ve "İstanbul Sözleşmesi'nin feshi uygundur. TV programlarından  kadına şiddet sahnelerinin kesilmesi acil bir ihtiyaçtır. İstanbul Sözleşmesi beklenilen karşılayamamıştır. Manevi değerleri, toplumsal düzen ve dengeyi tehdit etmiştir. Sözleşmeyi imzalamak kadar çekilmekte o ülke adına haktır. İstanbul Sözleşmesi'nin Cumhurbaşkanlığı imzası ile iptal edilmesi uygundur. Kadın haklarını sadece sözleşmeye bağlamak cehalet olduğu kadar bilinçli bir saptırmadır. İstanbul Sözleşmesi'nin bir satırını bile okumayanların, tahrik diline saptanması vahim bir işarettir" dedi.

“LGBT TOPLUMUN KÜLTÜREL DEĞERLERİNİ YARALAMAKTADIR”

Şahin’in ardından söz alan AK Parti Meclis Üyesi Ali Gönen ise Şahin’i destekler nitelikte konuşurken sözleşmenin Türk toplum yapısına uygun olmadığını ifade etti ve "İstanbul sözleşmesi ile ilgili yapılan eleştirilen haklı olduğunu düşünmüyoruz. Partimizin sözleşmesinin iptali ile açıklaması bellidir. LGBT ile ilgili oluşum toplumun kültürel değerlerini yaralamaktadır. Hükümetimizin kadın hakları ile ilgili aldığı tedbirleri hepimizi biliyoruz. İstanbul Sözleşmesine kadın haklarını korumak için ihtiyaç yok.  Ülkeler kendi imzaları ile sözleşmeye girdiğimi gibi yine bundan ayrılabilirler. Bunun örnekleri mevcuttur.  Kadınların korunması ile ilgili zaten anayasamızda maddeler var. Bunlarda zaten bunlar koruma altına alınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihine indiğimizde kadına seçme ve seçilme hakkını birçok ülkeden önce verilmiştir. LGBT'nin yıldızının parlatılması ve normalleştirilmesi bizi üzmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde de Kadın Erkek Eşitliği komisyonu kuruldu ancak sonra Cinsiyet Eşitliği kuruldu biz bunu da eleştirdik ve şu an bizden üyelere komisyonda bulunmuyor. Türkiye'de 21 tane LGTB derneği bulunmaktadır ve bunların 13'ü terör örgütü ile ilişkilidir" diye konuştu.

“SİYASİ İRADENİZİN YANSIMASIDIR”

Yapılan açıklamaların ardından konuşan CHP Meclis Üyesi Cemal Çalışkan ise, "Akıl alacak gibi değil. İstanbul sözleşmesinin feshini nasıl savunuyorsunuz anlamıyorum. Gaziemir'de bu kadar kadının yüzüne bakarak nasıl savunuyorsunuz anlamıyorum. İstanbul sözleşmesi kadına ve aile içi şiddetin önlenmesidir. Bundan mı rahatsız oluyorsunuz? İstanbul Sözleşmesini siz imzaladınız, meclis tarafından getirilen kararı bir kişinin imzası ile kaldırdınız. Bu siyasi iradenizin yansımasıdır" diyerek sözleşmenin feshinin nasıl savunulduğunu sordu.

“KADINLAR ÖLDÜRÜLÜYOR SİZ LGBT DİYORSUNUZ”

Konuya ilişkin konuşan Başkan Arda, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ise "’Kadınların hiç mi suçu yok’ diyen bir kadın milletvekili var. Ben Ali beyi dinleyince şaşırdım. Kadınlar öldürülüyor siz LGBT diyorsunuz. İstanbul Sözleşmesi diyorsunuz ancak bunu imzalayan sizsiniz, okumadan mı imzaladınız? Yasal uygulanmıyor ve bunu yapılacak ilk seçimde göreceksiniz" dedi.

TAKAS ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Öte yandan Başkan Arda, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Gaziemir Belediyesi arasında arsa takası yapılmasını, 100. Yıl Sanat Merkezi ile Gaziemir Gençlik Merkezinin inşa edilmesini içeren protokol hakkında AK Parti ve MHP'den gelen eleştirilere yanıt verdi.

Başkan Arda, "Sanat merkezi deyince tüyleriniz diken diken oluyor. Belediye hizmet alanı olarak belirlenmiş yerlerin imara açılmasını biz bilmeyiz. Gaziemirliler yapığımız işten memnun olacak. Hem 100. Yıl Sanat Merkezine sahip olacağız hem de 2 bin metrekarelik gençlik merkezimiz olacak. Büyükşehir belediyesine teşekkür ediyoruz. AKP Gaziemir'i yönetirken bunların peşine hiç düşmedi. Madem sizin için çok değerliydi, Gaziemir'i yönetenler neden buralara sahip çıkmadı, bunların peşine düşmedi? Neden büyükşehir belediyesindeyken ses çıkarmadı? CHP'li belediye dava açıp burayı kazandırdı. Siz, Gaziemir'i yönetirken dava açsaydınız, oraları değerlendirseydiniz. Söyleyecek sözünüz yok" dedi.

YENİ DÖNEM GÖREVLİLERİ BELİRLENDİ

Mecliste ayıraca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayımladığı genelge uyarınca divan katipleri, başkanvekilleri, encümenler ve ihtisas komisyonları üyeleri de seçildi. 

Meclis salonunda gerçekleştirilen gizli oylama ile Divan Katipliğine, Nevin Mutlu 22, Leman Emin 22, Tuğba Vura 13 oy aldı. Yedek üyelerde ise Cemal Çalışkan 22, Murat Serin 22, Hülya Cici ise 13 oy aldı.

Mecliste Divan Başkan Vekilliğinde ise 24 oy alan Necati Kırmaz Birinci Başkan Vekili olurken, 24 oy alan Ali Ekber Sarıgül ise İkinci Başkan Vekili oldu. Kullanılan 2 oy ise boş çıktı.

Encümene giren isimler ise şunlar oldu;  Encümen Üyelerinin seçimi de gerçekleştirildi. 1 yıllığına belirlenecek olan Encümen Üyeleri için Cumhuriyet Halk Partisi, Murat Serin, Tahir Türkbay, Nevin Mutlu aday gösterdi. AK Parti grubu ise aday çıkarmadı. Oylamada Murat Serin 25 oy alırken diğer iki üye ise 24 oy aldı.

“BÜYÜK BİR ÇELİŞKİ ORTAYA ÇIKTI”

Seçimler hakkında konuşan Halil Arda ise, Çevre ve Şehircilik Başkanlığı'nın yayımladığı görüş dolayısıyla seçimleri Nisan ayı Meclisi'nde yaptıklarını belirtti. Arda, "Geçen sene Nisan Mayıs Haziran aylarında meclis toplantılarımız ertelenmişti. Ertelendiği için seçilen arkadaşlarımı 3 ay daha görev yapmıştı. Biz sonrasında ise seçmiştik görevli arkadaşlarımızı. Bugüne geldiğimiz zaman ise bir çelişki yaşandı. Bunun ile ilgili hem belediyeler arasında farklı uygulamalar oldu hem de Büyükşehir'deki hukukçular arasında farklı görüşler ortaya çıktı. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir genelge yayınladı ve bu seçimlerin Nisan ayında yapılması yönünde bir görüş belirtti ve bizde bundan dolayı seçimlerimiz bu mecliste gerçekletileceğiz" dedi.               

Komisyonlara seçilen üyeler şu şekilde

Plan ve Bütçe Komisyonu: İlhan Özköse, Bengü Sayköse, Cemal Çalışkan, Tahir Türkbay, Oğuz Seyran

Bayındırlık ve İmar Komisyonu: Nevin Mutlu, Emin Aksoy, Murat Serin, Ünal Işık, Uğur İnan Atmaca

Hukuk Komisyonu: Leman Emin, Cemal Çalışkan, Emin Aksoy, Bengü Sayköse, Ali Gönen

Sağlık Komisyonu: Ünal Işık, Emin Aksoy, Bengü Sayköse, İlhan Özköse, Enver İşinibilir

Çevre Komisyonu: Emin Aksoy, Leman Emin, Tahir Türkbay, cemal Çalışkan, Ejder Öztop

Kültür Komisyonu: İlhan Özköse Murat Serin, Emin Aksoy, Leman Emin, Enver İşinibilir

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu: Bengü Sayköse, Leman Emin, Nevin Mutlu, Murat Serin, Tuğba Vural,

Esnaf ve Pazaryerleri Komisyonu: Cemal Çalışkan, Murat Serin, Ünal Işık, Nevin Mutlu, Aydın Kemahlı

Kurs, Eğitim ve Engelliler Komisyonu: Ünal Işık Tahir Türkbay, Bengü Sayköse, Leman Emin, Tuğba Vural

Spor Komisyonu: İlhan Özköse, Tahir Türkbay, Cemal Çalışkan, Murat Serin, Oğuz Seyran

Kent Konseyi Komisyonu: Cemal Çalışkan, Emin Aksoy, Nevin Mutlu, Bengü Sayköse, Selahattin Şahin

Kentsel Dönüşüm Komisyonu: Nevin Mutlu, Ünal Işık, Leman Emin, Tahir Türkbay, Uğur İnan Atmaca

Deprem ve Afetler Komisyonu: Bengü Sayköse, Cemal Çalışkan, Emin Aksoy, Nevin Mutlu, Nuray Öztürk

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.