Dolar 32,5860
%0.34
Euro 34,7895
%0.17
Altın 2.511,560
%1.09
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gaziemir Meclisi'nde 'plan' krizi: CHP grubunda çatlak

Gaziemir Meclisi'nde 'plan' krizi: CHP grubunda çatlak

Gaziemir Belediyesi Haziran Ayı Olağan Meclisi'nde İZBAN hattı ile Akçay Caddesi arasında uzanan bölgede bazı adaların kullanım kararlarının dönüştürülmesini içeren plan değişikliği CHP grubunda çatlağa neden oldu. Cumhur İttifakı Meclis Üyeleri ile birlikte CHP'li 9 Meclis Üyesinin 'ret' oyu kullandığı plan değişikliği oy çokluğuyla reddedildi.

  • Ege Postası
  • 01.06.2022 - 21:23

EGEPOSTASI - Gaziemir Belediyesi Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı Birinci Birleşimi Başkan Halil Arda idaresinde gerçekleşti. Gaziemir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleşen oturumda meclis gündeminde yer alan önergeler ile komisyon raporları görüşüldü. 

CHP'DE 'PLAN DEĞİŞİKLİĞİ' ÇATLAĞI

Oturumda Gaziemir İlçesi sınırları içerisinde yer alan Dokuz Eylül Mahallesi, Hava Eğitim Yolu, Sarnıç Yolu, Akçay Caddesi ve İZBAN Banliyö Hattı arasında kalan 1441 ada 20 ve 34 parsellerin Belediye Hizmet Alanı (Sosyal ve Kültürel Merkez) belirlenmesi ve 1/5000 ölçekli Gaziemir 1. Etap Nazım İmar Planı Revizyonu doğrultusunda mevcut 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'ndaki kullanım kararları Sanayi Alanı, Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı, Küçük Sanayi Alanı olan 1441, 1442, 2040 ve 2010 adaların kullanım kararlarının "Ticaret Alanı'na" dönüştürülmesi önerisi tartışmalara yol açtı. 

Alanların yapılaşma koşullarının düzenlenmesi, sosyal-teknik altyapı alanlarının belirlenmesi, ayrıca ulaşım güzergahının sürekliliğinin sağlanması için planlama alanının doğusundaki 15 metrelik imar yolunun 20 metre olarak düzenlenmesini içeren 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisi, sadece CHP'li isimlerin yer aldığı Bayındırlık ve İmar, Hukuk ile Çevre Komisyonları’ndan oy birliğiyle kabul edilerek meclise geldi. 

Plan değişikliğine CHP'li 10 Meclis üyesi kabul oyu kullanırken, 9 üye ise ret oyu kullandı. 9 CHP’li üyenin yanı sıra AK Parti, MHP, Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu’nun da 'ret' oyu verdiği gündem maddesi oy çokluğu ile reddedildi.

ATMACA: PLANLAR TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Oyalam öncesi söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, "Gaziemir İzmir'in giriş kapısı. Bu bölgede bu planın güncellenmeden geçirilmemesi lazım. Bölgenin ciddi sıkıntıları var ve trafik ile ilgili sıkıntılar var. Bu planın böyle geçmesi Gaziemir içi ciddi sıkıntılar yaratacaktır. 1/5000'lik planlar tekrar gözden geçirilmeli" dedi.

CHP'Lİ ÜYELER NEDEN 'RET' OYU VERDİ?

Önergeye ret oyu vereceklerini açıklayan CHP’li meclis üyeleri, bu kararların nedenlerini açıkladı. 

Emin Aksoy, "Maalesef planı incelediğimizde bazı eksiklikler ve hatalar olduğunu gördük. Bunlar 5000'lik plandan kaynaklandığı aşikar. Bu nedenle 1/500 ve 1/1000'lik planların tekrar incelenmesinde fayda var. Burada ulaşım ile ilgili, ulaşım altyapısı ve trafik etüdü yapılmamış. Bu çalışmaların yapılması, gerekirse 1/5000'lik planla hayata geçirilmesi ve Gaziemir'in geleceğine yönelik çalışmaların da içinde alması çok daha olumlu. Burada yüzde 38'e varan zayiatlar gözüküyor ancak belediye olarak yüzde 45'e kadar alabiliriz. Bunun yüzde 45'e çıkarılması halinde belediye ve kamu için daha iyi olacaktır" dedi. 

Murat Serin ise "Akçay Caddesi’ni kullanan binlerce araç var. Biz gün içinde bile dönem dönem yarım saati bulan trafik yoğunluğu yaşıyoruz. Akşam iş çıkışlarında bu 1,5 saati bulabiliyor. Burada öncelikle planlanan emsal artışı ve yapılaşma koşullarının çok doğru olmayacağını düşünüyorum. Burada ilk önce trafik ve ulaşım sorunun bir bütüncül olarak çözülmesi lazım” diye konuştu.

ŞAHİN: DAHA GENEL BİR ÇALIŞMA YAPILMALI

MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin de burada planların birlikte çalışılarak revize edilmesi gerektiğini savunurken, “Bu önergeyi geri çekip, daha genel anlamda kabul edilebilir çalışma yapıp gündeme getirilebilir. Bunu bu şekilde İzmir'in ve ilçemizin yararına olabilecek şekilde getirmek daha doğru olacaktır" şeklinde konuştu.

ÇAĞLARSU: TRAFİK YOĞUNLUĞU VE YÜKSEK BİNALAR İSTEMİYORUM

Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu ise bu sorunun geçmiş dönemden bu yana kronik bir hale geldiğinin altını çizerek, “Bu idarenin göreve geldiğinden beri imar konusunda yapmış olduğu ikinci talebi. Parsel bazında 9 metrenin 18 metrelere çıkması talebi vardı o da reddedildi. Gaziemir'in çevresinde ben de trafik yoğunluğu ve yüksek binalar istemiyorum. Rahatça nefes alabileceğim bir Gaziemir istiyorum" dedi. Başkan Arda, ise Çağlarsu’ya verdiği yanıtta daha önce yükseklik artışının vatandaşın talebi olduğunu ve bu talebin mecliste oy birliğiyle reddedildiğini söyledi.

BAŞKAN ARDA: BUGÜN REDDEDEBİLİRSİNİZ, YARIN NE OLACAK?

Başkan Arda, eleştirilere tek tek yanıt vererek “Keşke AK Parti bu hassasiyetini İstanbul katledilirken de gösterseydi. Keşke OPTİMUM yapılırken yüzde 13 zayiatlarla planlar geçerken, Rota Koleji'nin olduğu sıra 0,50'den 1,50'ye emsal çıkarılırken gösterselerdi. Oradaki trafik yoğunluğu adadan kaynaklanmıyor. Torbalı bölgesinin nüfus artışından kaynaklanıyor. Biz rekreasyon alanına çevirmek istediğimiz yeri bu mecliste 9 ay beklettik. Şehrin menfaatine olacak konu bile 9 ay komisyonda kalıp reddedildi. Biz nikah salonunu yenilemek istedik. Bugün gittim gezdim. Gidin bodrum katına, betonun un gibi ufaldığını görün. Bu meclis ve komisyon onu reddetti. Şehrin menfaati doğrultusunda almak istediğimiz kararlar reddedildi. Bu olan 2012 yılında yapılmış. Bütün alan sağlı sollu sanayi alanıyken emsal yükseltilmiş. Çok düşük zayiatlarla yapılaşmalar oluşmuş. Bu alan geldiğimizde şehir plancısı arkadaşlar uzun süre bu alanda çalıştı. Zayiatları yüzde 35'lere getirdiler. Yüzde 45 olunca bu oran trafik olmayacak mı? Siz burayı komple imara açmayı düşünmüyor musunuz? Biz burada 1/1000'lik planlarını yapıyoruz. Orada bir planlama olacak! İnsanların orada bir hakkı var. Kendinizi onların yerine koyun. Bugün rededebilirsiniz. Yarın ne olacak? Orası plansız bir şekilde beklemeye devam edecek. Biz yönetim olarak doğru bir şey yapıyoruz. Gaziemir'in planlanmamış yerlerini planlayıp sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Herkes fikrini açık açık söyledi. Bu planların onaylanması bizim yönetimimiz açısından doğru bir karardı" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.