Dolar 32,5835
%0.22
Euro 34,8112
%0.43
Altın 2.414,690
%-0.75
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gaziemir Meclisi'nde Aktepe-Emrez gerginliği, TİS’te ‘tehdit’ iddiası

Gaziemir Meclisi'nde Aktepe-Emrez gerginliği, TİS’te ‘tehdit’ iddiası

Gaziemir Belediye Meclisi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşiminde Belediyenin 2021 yılı faaliyet raporu görüşüldü. Görüşmelerde Halil Arda yönetimindeki Gaziemir Belediyesi faaliyetleri A’dan Z’ye eleştirilirken oturuma damgasını vuran konu ise Aktepe-Emrez bölgesi 1. etap kentsel dönüşüm çalışmaları ve TİS sürecinde sendika üyesi işçilerin istifa etmeleri için “tehdit edildiği” iddiaları oldu.

  • Ege Postası
  • 08.04.2022 - 17:41

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Gaziemir Belediye Meclisi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Belediye Başkanı Halil Arda idaresinde gerçekleştirildi. Belediyenin 2021 yılı faaliyet raporunun görüşüldüğü oturuma damgasını vuran konusu ise Aktepe-Emrez bölgesindeki kentsel dönüşüm çalışmaları ve belediye ile sendika arasındaki TİS süreci ile bunlara ilişkin tartışmalar oldu.

Gaziemir Belediyesi 2021 yılı Faaliyet Raporu, AK Parti, MHP ve Bağımsız meclis üyesinin ‘ret’ oyuna karşılık CHP Grubunun ‘kabul’ oyuyla oy çokluğuyla kabul edildi.

Oturum başlangıcında konuşan Başkan Arda, Aktepe-Emrez bölgesi kentsel dönüşüm çalışmaları ve belediye ve belediye personeli arasındaki TİS sürecine ilişkin bilgi verdi ve şunları söyledi; 3 yıl önce tam olarak bugün görevimize başlamıştık. Tesadüf olarak 2021 yılı faaliyet raporunu da bugün görüşeceğiz. Ama öncesinde 2 bilgi vermek istiyorum. Dün İŞ İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifinin lansmanı vardı. Ona katıldık Aktepe-Emrez bölgesinde 10 yıldır beklenen kentsel dönüşümle ilgili olumlu adımlar atıldı İZBETON’un kooperatifle imzaladığı anlaşmayla birlikte Emrez bölgesine 1 Etap dönüşüm başlamış olacak. Bunun bizim dönemimizde olması mutluluk verici bir gelişme. Orasının modern bir mahalleye dönüşmesi hepimiz için artı olacak. İkincisi, DİSK sendikasıyla yaklaşık 4 ay süren TİS sürecimiz olumlu sonuçlandı ve bugün imzalarımız attık. 3 yıllık bir sözleşmeye imza attık. 3 yıl boyunca işçilerimiz  sıkıntı yaşamayacak. Bir devrim yapıldı. Bu maaşlarına sadece zam yapılması değil, aynı işi yapanların aynı ücreti alacağı bir sözleşme. 39 yan ödemenin olduğu, yıllık ortalamaya göre yapılmış bir sözleşme ve yüzde 30-46 arası değişiklikleri içeriyor. Ben bir 650 çalışanımızla buluşarak TİS’in onlar için ne anlama geldiğini bizzat anlattık. Geldiğimiz noktada da anlaşmamızı imzaladık. Ülkenin ekonomik anlamdaki sıkıntıları onlara da en az yansıtacak şekilde ve kurumumuzu da düşünerek… Evet daha fazlasını hak ettiklerini ben de düşünüyorum ama kurumun gelirleriyle oranladığımızda verebileceğimiz rakamların en üstünü verdik Bu rakamların günü gününe verilmesi de önemli. Bugüne kadar aksatmadan ödemeleri yaptık bundan sonraki süreçte de asla aksatmayacağız. İnşallah ülkenin ekonomik koşulları daha kötüye gitmez. Biz de tedirgin oluyoruz. 3 ay sonrasını göremiyoruz Gençlik Merkezi’yle ilgi ihaleye katılan olmadı. İnanlar malzeme fiyatlarının nereye varacağını göremediği için ihalelere giremez oldular bu belirsizlik ortamının bir an önce sona ermesi en büyük temennimiz.”

Arda’nın konuşmasının ardından belediye yönetmeliği gereği faaliyet raporu görüşmeleri Meclis Birinci Başkan Vekili Necati Kırmaz idaresinde gerçekleşti.

ZENGİNOBUZ: ULAŞILABİLİR OLDUK

Rapor görüşmelerinde CHP grubu adına konuşan İzel Zenginobuz Derinsu, belediye faaliyetleri hakkında bilgi verdi ve “Bizim yönetim anlayışımızın en büyük faaliyeti halka dokunmaktır. Bu doğrultuda vatandaşlarımızdan gelen 2 bin 500 talep cevaplandırılmıştır. Bunun yanı sıra vatandaşımızın bizlere daha rahat ulaşabilmesi için WP ihbar hattımız uygulamaya konuldu. Bize 4 bin 500’e yakın şikayet, dilek ve temenni geldi. Bunların tamamı işleme alındı. Ayrıca ülkemizde yaşanan ekonomik kriz, işsizlik had safhaya ulaştı. Biz bu konuda da vatandaşımızın yanında olduk ve 635 vatandaşımıza iş imkanı sağladık. 27 ayrı branşta 2 binden fazla vatandaşımıza kurs hizmeti verdik. Özellikle pandemiyle birlikte ülkemizdeki yoğun fakirleşme göz önünde bulundurulduğunda önemli bir sosyal yardım hizmeti ortaya koyduk.  Sosyal market hizmetimizle 820 ailenin aylık hijyen ve gıda ihtiyaçlarının karşılanmasını sağladık. Hizmetlerimiz sadece vatandaşa sosyal açıdan destekleyen hizmetler değil. Fen İşleri Müdürlüğümüz aracılığıyla bazı yapım işleri de yaptık. Gaziemir’in vazgeçilmezi haline gelen Atatürk Kültür Merkezi’ni yeniledik. Bu şekilde daha modern ve çağa ayak uydurmuş vaziyette vatandaşımızın hizmetine sunulmasına sayıl günler kaldı. Ayrıca Sevgi Mahallesi’nde pazaryerimizin yenileme işlemleri de vatandaşımızın talepleri neticesinde yenişendi Ayrıca 2022’de hayata geçirilecek olan Porta2. Gerekli işlemler yapıl ve bu yıl içinde hizmete girecek. Ve Gençlik Merkezi… Gençlik merkezimiz inşallah önümüzdeki yıl içerisinde yükselerek hayata geçecek. En büyük özelliğimiz vatandaşımızın yanında olmamız ve onlar açısından ulaşılabilir olmamızdır” dedi.

ATMACA: GAZİEMİR’İN SORUNLARINI ÇÖZECEK BİR ÖNERİ YOK

AK Parti grubu adına konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, faaliyet raporunda Gaziemir halkının yaşam kalitesini yükseltecek icraatların yer almadığına dikkat çekti ve “Kitapçık emek vererek hazırlanmış ama içeriği için aynı şey söyleyemiyoruz. Bunun evveliyatı seçim öncesi vaatlerine dayanıyor. Bu beyanlarınız neticesinde halkın oyuyla seçiliyorsunuz. 3 yıllık sürecin öncesine gidersek… Trafiğin, alternatif yollarla azaltılacağı söylendi mesela. Metro hattı için de çalışılacağı söylenmişti. Neler yapıldı neler yapılması vatandaşlarımız görüyor. Gaziemir’in çok çok önemli sorunları varken bunları tespit edememiş olmak bir handikaptır. Halil Arda’nın 5 yıllık vaatleri… Biz okuduğumuz bunca şey içerisinde Gaziemir’in sorunlarını çözen bir şey görmedim. Koku, trafik, kentsel dönüşüm ve mahallelerimizdeki sıkıntılar hepimizin malumu. Biz, bunlarla ilgili herhangi bir çözüm ya da öneriye rastlayamıyoruz. Gaziemir’in sorunlarını çözecek, Gaziemir’i ileriye taşıyacak, Gaziemirlilerin konfonel yaşamlarını sağlayacak herhangi bir öneri yok” diye konuştu.

ATMACA: BUNUN MUTLAKA BİR BEDELİ VARDIR

Mali yapı üzerinden kentsel dönüşüm çalışmaları ve Buca’da bulunan fidanlığın Büyükşehir’e tahsisini de eleştiren Atmaca, şunları söyledi; “Mali yapıya gelirsek… Gerçekleşme oranlarımıza baktığımızda Gelirler yüzde 76, giderler yüzde 78 oranında gerçekleşmiş. Yani gelir ve gide oranları dengeli değil. Özellikle gelirlerde artış sağlanan kalem teşebbüs ve mülkiyet gelirleri. Sayın Başkan her fırsatta ‘Merkezi hükümetten paylarımız eksik geliyor, gelen paralarla personel maaşlarını ödeyemiyoruz’ eleştirisinde bulundu. Ama gelir kalemleri içerisinde yer alan Merkezi hükümet payları öngörülenin üzerinde gerçekleşmiş. Yani 195 milyon olan bütçe gelirlerimiz 148 milyon olarak gerçekleşmiş. Sermaye gelirlerinde ise 44 milyon 500 bin liralık gelir öngörülürken 591 bin lira olmuş. Bunun nereden kaynaklandığını hepimiz biliyoruz. Buca’da yer alan fidanlık arazimizin önce satışı söz konusuydu ama daha sonra Büyükşehir’e devredilince bütçe patlak verdi. Müdürlük bazında baktığımızda, Gaziemirlilerin yaşam kalitesini artıracak yatırımlar yapılmamış. Bizim asıl ve fiziki ihtiyaçlarımız var. Mesela otopark sorunu… Her geçen gün daha ciddi boyutlara ulaşıyor. Belediyeler artık imar planlarında otopark alanlarını belirleyip bunların inşasını yapmalı. Biz önceden 3 meskene 1 otopark ayırıyorduk. Ama artık 1 daireye otopark yapılmasını öngören maddeler var. Bölgesel otoparklara ağırlık verilmesi lazım. Bunun için de imar planlarında ciddi revizyonlar yapılmalı. Kentsel dönüşüm… Lansman yapıldı. Ama 1 yıl önce çok şaşaalı protokoller imzalandı. Ama 1 yıl geçmesine rağmen Aktepe-Emrez’de sadece zemin etütleri yapıldı. Biz bu sürede inşaat faaliyet görmedik. Bir anda İ İnsanları Kooperatifi çıktı. Bizim merak ettiğimiz bu protokol hangi koşullarda yapıldı? Yerinde dönüşüm diye lanse edilen şey, kat karşılığı inşaat. Anladığım kadarıyla burada kat karşılığı sözleşme var. Bu oran yüzde kaç? 275 konutun kaçı kooperatife bırakılacak kaçı vatandaşa verilecek? Eğer üyelik aidatıyla yapacaksanız bunu neden İZBETON yapmadı? Halbuki hikaye böyle başlamıştı. Birden kooperatif ortaya çıktı. Bu insanlar hayrına mı iş yapacak? Bunun mutlaka bir bedeli vardır. İZBETON varsa biz neden bu bedeli ödüyoruz? 10 bağımsız bölüm söz konusu orada. 10 yıl geçmiş ve biz 275 konuttan bahsediyoruz. Yani yüzde 3 bile değil. Bu bölge, İzmir’in en büyük kentsel dönüşüm alanı. Biz bu alanda 25-30 bin konutun dönüşeceğini öngörüyoruz. Bugüne kadar yapılan konut sayısı ise 960 tane. Bu da yaklaşık yüzde 3. İBB’nin İzmir genelinde 1 milyonun üzerinde konut dönüşümü yapması lazım ama İBB, altından kalkamayacağı bir işe girmiş durumda. Biz planların yapılıp İBB’nin bazı alanlardan çekilmesini öneriyoruz”.

ŞAHİN: BURADA AKTEPE-EMREZLİ VATANDAŞLARIMIZI OTURMAYACAK

Faaliyet raporuna ilişkin söz alan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin ise Aktepe-Emrez bölgesindeki kentsel dönüşümün ilk etabına ilişkin dikkat çeken bir noktanın altını çizerken belediye hizmetlerinin mahallelerin kendilerine has sorunlarının çözümü noktasında eksik kaldığını belirtti ve “Kitapçıkta ilk dikkatimi çeken kitapçığın bir fotoğraf albümü gibi hazırlandığı. Dizayn ve hazırlanış bakımından bir sıkıntı olmamakla beraber bence kitapçığın içi boş. Yapılan işlerin genelde Belediye  hizmet binalarının, pazar yerlerinin  ilçe içindeki okul binalarının bakımı ve onarımı işleri ile   sokak asfalt yama, kilit taş yama bordür ve kaldırım tamiri işleri olduğu görülmektedir. 2021 yılı içerindeki en büyük bina onarım işinin Atatürk Kültür Merkezi onarım işi olmuş. O da depreme dayanıklılık analizleri yapılmadan sadece boya badana ve makyaj işi. Sarnıç bölgesinde yapılması düşünülen ve sürekli performans programında hedefler kısmını süsleyen Cumhuriyet Meydanı düzenlenmesi, Hürriyet Mahallesinde Yeni Pazar yeri yapılması, Atatürk mahallesinde spor tesisi düzenlenmesi ve yapılması, trafik parkı yapılamaması, Zafer Mahallesinde halı sahanın olduğu yerde spor tesisi yapılması her yıl önümüze gelen faaliyet raporlarını süslemekten öteye geçmemiştir. Bahane olarak önümüze sürülen yerlerin tahsisi yapılmadı bahanesine sığınmanın bir anlamı olmadığını gerekirse tahsisi için bakanlıkların kapısının önünde yatmanın gerektiğini düşünüyorum. Gaziemir’in Aktepe-Emrez dönüşümü çok önemli. Olmazsa olmaz… Buradaki insanlarımız mağdur. Burada kentsel dönüşüm çalışmaları adım adım devam ediliyor. Ama söz konusu alan boş alan. Milli Emlak’tan belediyemizin aldığı yer. 275 daire 9 iş yeri olarak açıklandı. Burada Aktepe-Emrezli vatandaşlarımızı oturmayacak, onlara bir faydası olmayacak. Burası iş insanlarına verildi. Yarısı iş insanlarının yarısı da Büyükşehir’in olacak. Burası diğer bölgeleri bağlamıyor ki! Burada insanlarla uzlaşıldı mı? Burada uygulanacak alanın oradaki kardeşlerimizi rahatlatacak bir yanı yok. Aktepe ve Emrez, Hazine fazlalığı. Burası da bir taraf ve projenin yürümesine engel değil. Ama Aktepe-Emrez’deki kardeşlerimizin rahatlaması için bir an önce o bölgenin bütün olarak ele alınması ve süratle adım atılması azım. Yapılacak konutlar buradaki vatandaşlarımıza fayda sağlamıyor. Bir pazaryeri yapıldı. Madem yapacaksınız daha modern bir yer olsun. Yanları ve üstü kapalı olsun. İlçemizde her mahallenin kendine göre bir sorunları var ve bunlar giderilmeli. Evet yol çalışmaları yapılıyor. Ama Pirenlik mevkiinin de hizmetlerden tam anlamıyla yararlanması lazım. Evet otobüs gidiyor ama dolmuş gitmiyor. Gerekirse dolmuş son durakları buraya alınmalı. Bu insanlar da vergilerini ödüyorlar. Bu mağduriyetlerinin süratle giderilmesi lazım. Kaynakların önceliklerinin belirlenip b hizmetler için kullanılmasını umuyorum. Sonuç olarak bu rapor kitapçığında 2021 yılında yapılan faaliyetlerden çok performans programında hedeflere konan ancak hedef olarak kalan faaliyete geçirilemeyen projelerle dolu bir faaliyet raporu olduğunu düşünmekteyim” ifadelerini kullandı.

ÇAĞLARSU: İŞÇİLERİN SENDİKADAN İSTİFA ETMELERİ İÇİN TEHDİT EDİLDİKLERİ İDDİALARI VAR

Faaliyet raporuna ilişkin söz alan bağımsız meclis üyesi Levent Çağlarsu, belediyenin yönetiminde Gaziemir Belediye yönetimiyle ilgili “bozuk saat” benzetmesi yaparken TİS sürecine ilişkin de dikkat çeken bir iddiayı gündeme getirdi ve “Normalde TİS’te 2 yıllık sözleşmeler imzalanır. Biz nasıl ve neden 3 yıl imzaladık? Oranlar belli değil. Bunun yanında işçilerin sendikadan istifa etmeleri için tehdit edildikleri iddiaları da var. Sayın Başkan geçtiğimiz yıllarda etli pilav yerden ‘Yüzde 40’lar, 50’ler verdim’ diyordu. Ama bugün neden oran söylemedi? 22 Aralık 2019 yılında yapılan CHP Gaziemir İlçe Kongresinde bozulan bu saat, defalarca tamirciye gitmesine rağmen, zembereği boşaldığından ayar tutmadı. O günden bu yana hep yanlış zamanı gösterip durdu. Pusula belediyecilik anlayışı da, 2021 yılında durmuş saat gibi bozulmuş olmalı ki bizi hep aksi istikamete sürükledi. Gaziemir belediye başkanının, bu göreve getirilme öncesi, proje bazında hiçbir çalışması olmadığı 2021 yılının faaliyet raporunda açıkça görülmektedir. 2021 yılında yapılan tüm çalışmalar, hakkını yemeyelim belediyemizin onursal koordinatörü, belediye başkanımızın ücret almadan gece gündüz çalışan, siyasi danışman eşinin projeleridir. Bu işin böyle olacağı 3 yıl önce, onursal koordinatörümüz ücretsiz çalışan siyasi danışman eşinin çektiği videodan belliydi. Son 3 yılın özeti: başkan uyuyor, ücretsiz çalışan siyasi danışmanımız çalışıyor. Tüm alım satım işleri siyasi danışmanımızın kontrolünde olduğu görülüyor. Ege Üniversitesi Alman Dili Edebiyatı’ndan hocasını SEYDAŞ yönetim kuruluna, hocasının oğlunu, bölüm arkadaşını belediye kadrosuna ve en önemlisi Aslı Özgür hanımefendiyi önce özel kalem müdürlüğüne, ardından başkan yardımcısı olmasının altında yatan imzadır, onursal koordinatörlük makamı” dedi.

ÇAĞLARSU: BİR TANE PROJE YAPMADAN GEÇEN TAM 3 YIL

Belediye yönetiminde “katılımcılık” anlayışının gözardı edildiğini belirten Çağlarsu, “Katılımcılık anlamında gördüğüm muhtarların, meclis toplantılarına katılmalarını sağladık mı, tabi ki hayır. Muhtarların sorunlarını da çözemiyoruz. Gaziemir tarihinde ilk kez 16 mahalle muhtarı, Gaziemir belediye başkanını sorunlarına sahip çıkmadığı için, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanına, hem de CHP İzmir İl Başkanına şikayet ederek sorunlarına çözüm aradılar. Bir mahalle muhtarının telefonuna ısrarla cevap vermeyen başkan, muhtarın neden cevap vermiyorsunuz sorusuna da, ‘Siz aradığınız için açmıyorum diyecek kadar kaba cevap verenin adıdır, şahsım ben bilirim anlayışı. Başkandan 2019 yılında randevu isteyen sayı bin 387, 2020’de 460, 2021’de 373 bunlardan 350’si ile görüşme sağlanmış. Gaziemir halkının şahsım ben bilirim anlayışından umudunu kestiğinin en büyük göstergelerinden biridir bu tablo. 2021 yılı sonu itibariyle belediye bütçesinden İntegral araştırma firmasına yaptırılan anket sonuçları nerede, bu sonuçlar neden saklanıyor? Madem siz cesursunuz, korkak değilsiniz 2020 ve 2021 anketlerini tüm sonuçları ile açıklayın görelim.  2021 yılı ilçemiz adına kayıp bir yıl olmuştur. Tepe Kafe’ye 5 milyon lira harcadık, Porta1 Kafe yaptık, Festival Kafe’ye 5 milyon harcadık, Porta2 cafe yaptık. Kültür merkezine tadilat yaptık 6 milyon harcadık. Bunlar dışında konuşacağımız öveceğimiz ve eleştireceğimiz bir tane proje yapmadan geçen tam 3 yıl” diye konuştu.

Başkan Arda, Çağlarsu’nun muhtarlarla ilgili iddiası üzerinde kimseye cevap vermezken Çağlarsu’ya telefonlarına yanıt verilmeyen muhtarla ilgili “Hangi muhtar isim verin” diye yanıt verdi. Çağlarsu’nun “Yazılı olarak veririm” sözlemi üzerine Arda, “Cesur rolün ve burada açıklayın” dedi ve Çağlarsu muhtarın ismini verdi.

SÜRE POLEMİĞİ

Öte yandan; Çağlarsu'nun 10 dakikalık konuşma süresi dolması sonrası meclis başkanı Kırmaz, süre konusunda Çağlarsu’yu uyarıp “Sözlerinizi toparlayın lütfen” sözlerini kullanması sonrası ise salonda gerilim yaşandı. Kırmaz, “Gündemle ilgili konuşacaksanız 1 dakika veriyorum” derken Çağlarsu, “Ben konuşurken Başkan söze girdi, siz 10 kez araya girdiniz” diyerek sesini yükseltti. Kırmaz’ın “Sesinizi yükseltemezsiniz” demesi üzerine Çağlarsu, “Sözümü keserseniz bağırırım” diye yanıt verdi.

Verilen 1 dakikanın sona ermesiyle birlikte Kırmaz ve Çağlarsu arasında yeniden süre gerginliği yaşandı. Kırmaz, “Süreniz doldu” derken Çağlarsu, “Gaziemir’in sorunları çok” dedi. Kırmaz, son olarak 1 dakika daha verirken “1 dakikayı yine geçerseniz mikrofonunuzu kapatacağız” ifadelerine Çağlarsu, “Beni neden tehdit ediyorsunuz! Gaziemir’in sorunları çok” dedi. Çağlarsu’nun konuşması bitmemesine rağmen Kırmaz, Çağlarsu’nun konuşmasını yarıda kesti ve başka bir meclis üyesine söz verdi.

ARDA: GECİKMENİN NEDENİ AÇILAN DAVALARDIR

Faaliyet raporuyla ilgi fazla görüşmeyeceğim. Sosyal medyadaki geriye dönük paylaşımlarıma baktığımda neler yaptığımızı gördüm. Çekinmeyin, sosyal medyada biz takip edin. Faaliyet raporunu okumaya haç ihtiyacınız kalmaz. Keşke bir arkadaşım şu TİS’le ilgili bir teşekkür etseydi. Ben anlıyorum. Halay çekmeyi düşünüyordunuz ama hayal kırıklığı yaşadınız” dedi.

Çağlar su araya girerek zam oranlarını sorması ve işçinin memnuniyetsiz olduğunu söylemesi üzerine Arda, “İşçilerimiz gayet memnun. Ne kadar zam almışlar onlar biliyor” dedi. Kırmaz’ın Çağlarsu’ya “Konuşurken söz kesmeyin” uyarısında bulunması üzerine Çağlarsu, “Konuşturmadınız” diyerek tepki gösterdi.

Arda ise Çağlarsu’ya “Çocuk meclisi bunun için gerekli. İnsanlar bir mecliste nasıl davranmaları gerektiğini öğreniyorlar” sözleriyle yanıt verdi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Uğur Bey’e teşekkür ediyorum. Seçim broşürümüzü okudu. Metroyla ilgili ben broşürüme yazarken ‘hayal görüyorsun’ demişlerdi. ‘Olsun. 1 gün bile öne çekersem benim için yeterli’ demiştim. Kasım 2019’da ön projesi yapıldı. Nisan 2022’de Büyükşehir Belediyesi kesin ihalesine çıktı. 3 yılda bu noktaya gelmek benim hayal edebileceğim bir şey değildi. Sporu destekledik, Aktepe-Emrez’deki ailelerimize birçok destek verdik. Bu bütçe görüşmesi değil faaliyet raporu. ‘Bütçe patlak verdi’ dediniz. Siz ne diyorsunuz ülkenin ekonomisi patlak. 2021 yılında fidanlık ile ilgili kısmı çıkardığınızda bütçe ile ilgili ön gördüğümüz 151 milyondu, ne kadarı gerçekleşmiş 148 milyonu… Neredeyse yüzde 100'e yakın gerçekleşmiş. Evet gelir gider dengesinde fidanlıkla ilgili rakam kaybolduk. Bizim fidanlığın gerçekleşmemesi noktasındaki gelir gider öngörümüz yüzde 100 gerçeklemiş. İnsanların refahını artırmak dendi. Onu siz sağlayacaksınız biz değil. Kentsel dönüşüm dendi. Kentsel dönüşüm için start verildi. Bugüne kadar başlamamasının nedeni bugüne kadar açılan davalardır.”

ARDA: O MAHALLELER İZMİR’İN EN GÜZEL MAHALLELERİ OLACAK

Selahattin Şahin’in Aktepe-Emrez 1. etabında oradaki vatandaşların oturmayacağı iddialarını da yanıtlayan Arda, “O konutlarda Aktepe-Emrezliler oturacak hiç merak etmeyin Tabii ki de ya bir müteahhit ya da kooperatif kat karşılığı yapacak. Orada 150-160 kişiye kadar vatandaşlar daire verilecek. Kendi kendini finanse edecek. Kentsel dönüşümle ilgili hiçbir şey yapılmıyor diyemezsiniz. Ben sıkıntınızın en olduğunu anlıyorum. Sizin üzerine politikalar geliştirmeye çalıştığınız umutsuzluğu kırıp geçiyoruz. Göreceksiniz o mahalleler İzmir’in en güzel mahalleleri olacak. O zaman siz yapın. Elinizde güç var. Verin TOKİ’ye. Yapmıyorsunuz, büyükşehir yapıyor onu da engelliyorsunuz” dedi.

ARDA: BİZ TÜM İMKNSIZLIKLARA RAĞMEN ÇALIŞMIŞIZ

Randevu ve görüşme eleştirilerine de yanıt veren Arda,  “Ben kendimi anlatmayacağım. Kendimizi 400 sayfada anlatmışız. Ha görüşme talebinde bulunup görüşememişler iddiaları. En büyük nedeni şu: Halil Arda sokakta pazarda çarşıda. İnsanlar beni oralarda görüp sıkıntısını anlatıyor. Buraya gelip görüşememişse ya toplantım vardır ya da randevusuz gelmiştir İnsanların bana sokakta gösterdiği ilgi ve sevgi var. Biz hiçbir şeyi sahte yapmıyoruz ben bunun karşılığını sokakta görüyorum. Devlet İzmir’e yüzde 44 yatırım yapmış. Biz tüm imkânsızlıklara rağmen çalışmışız. Ayrıca şu söylenmedi. Gaziemir Belediyesi’nin piyasaya da borcu yok. Biz kendi kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanıyoruz. AKM dendi. Boya-badana dendi. Açıkçası alındım. Biz orayı baştan yarattık. Pirenlik dendi… Orası Sevi Mahallesi gibi olamaz. Oranın imar planları bizden bağımsız yapılmış. Biz oradaki otobüs ve ulaşım taleplerinin hepsini yerine getirdik” diye konuştu.

ARDA: BEN KIŞ TİLKİSİ GİBİ GİDİYORUM

Belediyenin para politikalarına da değinen Arda, “Bence bütçe gerçekleşmesi iyi. Önümüzdeki ay kesin hesapları göreceğiz. Önemli olan para politikası. Para politikasından asla taviz vermedik. Bunu göğsümüzü gere gere söylüyoruz. Evet İller Bankası’ndan gelen para, hala işçilerin maaşlarını bile karşılamıyor. Biz bu zamlarla birlikte işçi ve memura 10 milyon ödeyeceğiz ve bize gelen para 8 milyon. Yine açık veriyoruz ama çok şükür bizim izlediğimiz para politikası Gaziemir Belediyesini dimdik ayakta tutuyor. İBB’den alacağımız yatırımlar ve hak etme tartışması… Yarın öbür gün metro yapılacak. Milyar dolarlar harcanacak oraya. Çöp kamyonları dendi. Biz onları bekleseydik 2,5 yıl taşeronla çalışacaktık. Biz onları kendimiz aldık ve kar ettik. Biz öncelikle kendi kaynaklarımızla hamlelerimizi yapıyoruz. Ben kış tilkisi gibi gidiyorum. Kış tilkisi gibi hesabımızı kitabımızı yaparak gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

ARDA VE ÇAĞLARSU ARASINDA ‘ASETONLU’ ATIŞMA

Çağlarsu’nun TİS sürecinde sendika üyesi işçilerin tehdit edildiği iddialarına da yanıt veren Arda, şunları söyledi; “Yüzde 32-40 oranında. Öyle yüzde kaç verdiniz demekle olmuyor. Kademesi ve var, yan ödemesi var. 90 gün boyunca adamlar didik didik etti. İstifalara da geleceğim. Asla grev kırıcılığı yapmayacağım. İşçilere sormadan sendika grev kararı aldı. İşçiler tedirgin oldu. 14 Nisan’da işçiler greve gidecek dendi ve işçiler biz kabul etmiyoruz çalışacağız dedi. Eğer ki sendika grev kararı aldıysa o greve katılacak halay çekecek. Herhalde siz de halay çekmek istediniz ama hayal kırıklığına uğradınız. Ben işçilere ‘İşçi çalışma yönetmeliğine göre; grev sürecinde çalışamazsın. Bu hakkı tanımak işverendedir’ dedim. Yok öyle hem sendikaya hem de başkana tatlı görünmek. Eğer ki çalışmak istiyorsan sendikadan istifa edeceksiniz ama sendika üyesi olacaksanız o greve katılacaksınız. İstifa edenler oldu. Grev süreci bitti hepsini evine gönderdim ve sendikalarına yeniden üye olmaları gerektiğini söyledim.”

Çağlarsu’nun yeniden söze girmesi üzerine Arda, Çağlarsu’nun CHP’de disipline gönderilmesi ve istifasını hatırlattı ve “CHP seni ihraç etmekte o kadar haklıymış ki… CHP’nin ne kadar doğru bir karar verdiğini bütün Gaziemirliler görüyor. Proje çalışması yokmuş Halil arda2nın 3 yıl önce. Neden destekledin o zaman” dedi.

Çağlarsu’nun “Dinleseydin çipli konteynerleri anlatacaktım” yanıtını vermesi üzerine Arda, “Konuşma. Aseton ihtiyacım var” diyerek eşiyle ilgili eleştirilere de yanıt verdi.

Arda, sözlerini şöyle sürdürdü; “Benim için faaliyet raporunun en önemli ölçütü Gaziemirlilerin memnuniyeti. Tabii eleştiriler de oluyor. Pazara giderken bir kadın bağırdı mesela elektrikler gelmiyor diye. Biz de ‘Biliyoruz. Biz de Gediz Elektrikle görüşüyoruz’ dedik. ‘beni ilgilendirmez, benim belediye başkanım sensin’ dedi. İnsanlar Gaziemir Belediye Başkanını umut olarak görüyor, sorunlarını çözecek olan merci olarak görüyor. Biz de bununla gurur duyuyoruz. Kimseye yalan söylemiyoruz. Benim için en güzel ölçüt halkın memnuniyeti. Onu da sahada görüyorum."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.