Dolar 32,4837
%-0.17
Euro 34,9541
%0.36
Altın 2.435,050
%0.49
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gaziemir'de '9 metre' krizi: CHP'de yine çatlak!

Gaziemir'de '9 metre' krizi: CHP'de yine çatlak!

Gaziemir Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclisi 2. birleşiminde Akçay Caddesi ile İZBAN hattı arasında kalan caddedeki binaların yüksekliğine ilişkin 9 metre kararı ile mevcut kullanım kararının kaldırılmasıyla ilgili önerge CHP grubu içinde bir kez daha çatlağa yol açtı. Önergenin tekrar komisyonlara gönderilmesi gerektiğini savunan CHP'li meclis üyesi Murat Serin'in "Sayın Cumhurbaşkanı ‘İstanbul’a ihanet ettik’ diyorsa biz de Gaziemir’e ihanet etmeyelim" sözüne Başkan Arda sert tepki gösterdi. Başkan Arda ayrıca merhum babası Hilmi Arda'nın isminin Sarnıç Toplum Merkezi’nde yer alan bir oyun odasına verilmesi ilgili önergeye yönelik eleştirilere yanıt verdi. Arda, O maddeyi getirirken amacım örnek olmaktı. Üzüldüm ve kırıldım. Ben oraya yine de bir tabela asacağım" dedi.

  • Ege Postası
  • 05.07.2022 - 21:10

ARDA AKDENİZ/EGEPOSTASI – Gaziemir Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı 2. Birleşimi, Belediye Meclisi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Halil Arda idaresinde yapılan toplantıda komisyondan gelen raporlar görüşüldü. 

BAŞKAN ARDA’DAN ‘HİLMİ ARDA’ YANITI

Başkan Arda, komisyon raporlarının görüşülmesinden önce, geçtiğimiz oturumda gündeme gelen, merhum babası Hilmi Arda’nın isminin Sarnıç Toplum Merkezi’nde yer alan bir oyun odasına verilmesi konulu önerge maddesiyle ilgili eleştirilere yanıt verdi. Başkan Arda, Sarnıç Toplum Merkezi’nin oyun odasının oyuncakları, mobilyası, zemin döşemesinin 70 bin lira tuttuğunu ve burasının masrafını ablalarıyla birlikte karşıladığını vurguladı. Bu odaya babasının ismini vermek için şartlı bağış maddesini meclise bilerek getirdiğini belirten Başkan Arda, “Amacım örnek yaratmaya çalışmaktı. Yurtdışındaydım ve meclisi oradan takip ettim ve üzüldüm. Hilmi Arda isminin tartışmalara konu edilmesinin uygun olmadığını söyleyenler yine de tartıştı, babamın ismi tartışılacak bir şey değil. Babamın adı verilir verilmez önemli değil. Şartlı bağışlar meclis kararı ile olur. ‘Başka büyükler varken neden Hilmi Arda ismi’ denildi? Eğer belediyenin projelerine katkı koyacak başka büyükler varsa ben söz veriyorum isimlerini istediklerine yere vereceğim. Hilmi Öztop, babası da Mustafa Amca babamı çok sevdiği için oğluna da Hilmi adını vermiş, Ejder Öztop ve Hilmi Öztop babalarının adını bir yere vermek adına şartlı bir bağış yapsalar siz ‘olmaz’ mı diyeceksiniz. Tefrişi yapılmış bir oda bu. Meclisin çok mu gücüne gitti? Çok mu kötü bir karar? Ben o parayı meclis kararı olsun olmasın harcadım gitti, ben asla bunun tartışılacağını düşünmedim ama tartışıldı, örnek olacak bir şeydi evet üzüldüm ve kırıldım. Gazeteler yazdı zaten orada Hilmi Arda ismi olsa ne olur olmasa ne olur zaten herkes bunu böyle yazdı. Ben oraya yine de bir tabela asacağım. Babamın adı ben olduğum sürece orada duracak” dedi.

CUMHUR İTTİFAKI: İŞÇİLERİMİZE VE MEMURLARIMIZA ÖDEDİĞİMİZ RAKAMLAR DA ARTIRILMALI

Oturumda artan maliyetler nedeniyle Fen İşleri Müdürlüğü tarife cetvelindeki ‘yol katılım payı bedeli ve yol teknik altyapı bedeli tutarı’nın artırılmasına ilişkin Plan ve Bütçe komisyon raporu gündeme geldi.  

Önergenin oylanmasından önce söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca “Bütçe görüşmeleri yapılırken yüzde 45 oranında bir artış görüldü. Enflasyon rakamlarıyla bunun örtüşmediğini görüyoruz. Artış talebini anlayışla karşılıyoruz. Fakat bizim personellerimize ödediğimiz maaşlar konusunda da bir iyileştirme yapılması gerektiğini düşnüyüoruz. Belediyemizin gelirlerini artırıyorsak işçilerimize, emekçilerimize, memurlarımıza ödediğimiz rakamları aynı oranda artırmamız gerekir. Eğer bizim talebimiz önümküzdeki günlerde gündeme alacaksanız bu konuda ‘evet’ oyu kullancağız. Ama emekçiler konusnda aynı yolu izlemezseniz ‘hayır’ oyunu kullanacağız” dedi. 

MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin de, "Memurlarımız ve çalışanlarımıza olan zamlar oranında ya da belli oranda bir artış olacaksa ben de evet veriyorum. Yoksa ret vermeyi düşünüyorum" dedi.

ARDA VE ATMACA ARASINDA ‘ŞARTLI OYLAMA’ POLEMİĞİ

Başkan Arda ise “Hiçbir oylama şartlı olmaz. Bu konuda evet ya da hayır dersiniz. Şartlı oylama mümkün değil. Belediyenin kaynaklarını en iyi şekilde kullanıyoruz. İşçimizi ve memurumuzu düğşünüyoruz. Tasarruf da, yatırım da yapıyoruz” yanıtını verdi. Önerge, mecliste AK Parti ve MHP’nin ret oyuna karşılık, oy çokluğuyla kabul edildi.

Oylamanın ardından bir kez daha söz alan Atmaca, Arda’ya “Biz şart sunmadık. Sizin bu konuda bir şey yapma niyetiniz yok ya da bu konuya kendiniz güvenmiyor olabilirsiniz” diye konuştu. Başkan Arda ise Atmaca’ya şu yanıtı verdi: 

“Biz bir tarife cetveline zam yapıyoruz. Bunu kabul edersiniz, etmezsiniz o ayrı bir şey. Evet bunu bir şarta bağlıyorsunuz. ‘Gaziemir Belediyesi işçilerine bir şey verin’ diyorsunuz. Sizin demenizle olacak diye bir şey yok. Gaziemir Belediyesi çalışanlarını ne kadar düşündüğümüzü belediye biliyor. Yaptığımız toplu sözleşmeleri de biliyor. 3,5 yıldır günü gününe uyduğumuzu herkes biliyor. memurlarla ilgili yapmaya çalıştığımız şeyi herkes biliyor. Gaziemir Belediyesi çalışanını benim kadar düşünen yok. Burada rol kapmaya çalışmayın. ‘Biz söyledik Halil Arda yapmak zorunda kaldı’ dedirteceksiniz ama onu size yedirmeyiz. Biz bütçeyi en iyi şekilde idare ediyoruz. Gece gündüz bu hesabı en ince noktasına kadar yapıyoruz.”

‘9 METRE’ ÖNERGESİ TEKRAR GÜNDEMDE

Öte yandan Akçay Caddesi ile İZBAN hattı arasında kalan caddedeki binaların yüksekliğine ilişkin 9 metre kararı ile TM1 (Ticaret Seçenekli Konut Bölgesi) kullanım kararının kaldırılmasına yönelik önerge bir kez daha mecliste tartışma konusu oldu. 

AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, “7 katlı rezidanslar yapılmış. Vatandaş 2 kat, ya da 3 kat imar hakkı olan yerde hakkı kullanamıyor. Ama dağın başında 7 katlı rezidanslar yapılabiliyor. İmar konusunda Sarnıç, Aktepe ve Yeşil Mahalle’nin çok ciddi revizyonlara ihtiyacı var. Bu revizyonların yapılmaması durumunda vatandaşlarımız her geçen gün mağduriyetlerle karşı karşıya geliyor. Önceliğimizin burası olmadığını ifade ediyoruz. Oyumuz ret olacaktır” açıklamasını yaptı.

Başkan Arda ise Atmaca’ya “Sarnıç’ın imar sonuu var planlar ypaılacak. 1 ayda yapılacak bir şey mi? Sizin mesleğimniz. Çok uzun sürecek bir çalışma. Onu da başlaytıyoruz. Yeşil mahalleye 7 kat imarı Halil Arda mı verdi? İnşaat ruhsatlarını kim verdi? Öyle burada canlı yaynda tribünlere oynamayacaksınız. Ben vermedim. 30 yıl önce orası imara açılırken o günün yöneticileri kimler bakın. o binalara inşaat ruhsatnı kimler vermiş?” diye yanıt verdi.

CHP’DE ÇATLAK!

CHP’li meclis üyesi Murat Serin ise yapılacak uygulamanın silüeti bozacağı yönünde görüş bildirerek, önergenin tekrar komisyonlara gönderilmesinden yana olduğunu belirtti. Serin, "Bahsi geçen yer Akçay Caddesi ile tren yolu arasında kalan, yaşayan, ticaret yapan, gezmiş, dolaşmış insanlar bu adanın yüzde 95’inin tamamlanmış olduğunu görmüş olacaklar. Yüzde 95’i tamamlanmış bir adada geriye kalan yüzde 5’e yapacağımız bu silüet bozukluğu yaratacağını düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanı ‘İstanbul’a ihanet ettik’ diyorsa biz de Gaziemir’e ihanet etmeyelim sayın başkanım. Komisyonlarda tekrar incelenmesini, aklın ve fikrin süzgecinden geçerek hayata geçmesini istiyorum” şeklinde konuştu.

ARDA: NE DEMEK İHANET?

Serin’in ‘ihanet’ tepki gösteren Başkan Arda “Hiç kimseyi zan altında bırakamazsınız. Ne demek ihanetin parçası olmayın? Kim ihanet ediyor? Diğer meclis üyeleri CHP’yi temsil etmiyor mu? Ne demek ihanet? Siz kendi adınıza söz almış olabilirsiniz. Burada kabul oyu verecek bütün insanları zan altında bırakıyorsunuz. Emsal artışı var mı? Kazanılmış haklar devam ediyor. Hiç kimsenin hakkı gaspedilmiyor. Burada tam tersi ticaret kısmı iptal ediliyor. Burada ihanet diye bir şey yok. Kimseyi zan altında bırakmayın” ifadelerini kullandı.

ŞAHİN: HER BÖLGENİN YAPILANMASI EŞİT OLMALI

MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin ise “Uzlaşıyla yapılabilecek uygulamalar esasında. Bu bölge özel bir uygulama. Bu uygulama Gaziemir’in tamamını kapsasın, niye özel bir uygulama oluyor? Burada 9 Eylül Mahallesi, Beyazevler, Aktepe Emrez, Sarnıç’ta 4 mahallemiz, Sevgi Mahallesi’nin bir bölümü, Yeşil Mahalle ve Irmak Mahallesi var. Siyaset olsun diye önermiyoruz. Gaziemirli bizi Gaziemir’e hizmet etsin diye seçti. Her bölgenin yapılanması eşit olmalı" diye konuştu.

ÇAĞLARSU-ARDA GERGİNLİĞİ

Bağımsız meclis üyesi Levent Çağlarsu da “Biz neyin ne olduğnu çok iyi biliyoruz. Özeldi, olmadı genel olarak geldi. Bu kadar. Gaziemir’i doğayı koruyan bir 165 kodudur. Dünkü bilgilendirme toplantısında katıldım. Ben o toplantıya katılan bütün arkadaşlara soruyorum. İkna oldunuz mu? Sorduğumuz sorular net cevaplandı mı? Yüzde 95’i tamamlanmış bir yere yükseklik artışı verilmesinin doğru olmadığını düşünüyorum. Benim oyum kesinlikle ‘ret’ olacaktır" dedi.

Başkan Arda ise Çağlarsu’ya “İmardan hiç anlamdğınız ortaya çıkıyor. Ne 165 kodundan, ne de emsalin ne olduğundan haberiniz var. Buraya getirilen her talep meclise getirilmiştir. Emsal artışı diye bir şey yok. Burada sadece yükseklikle ilgili değişiklik var” diye yanıt verdi.

Çağlarsu ise Arda’ya “Senin de belediye başkanlığından haberin yok” sözüyle tepki gösterdi.

DERİNSU: SİLÜET ZATEN BOZUK

Belediye Başkan Yardımcısı ve CHP Meclis Üyesi İzel Zenginobuz Derinsu da Murat Serin’in ‘ihanet’ ve ‘silüetin bozulması’ söylemlerine açıklık getirerek, “Burada ne CHP’nin ilkelerine aykırı bir durum var, ne de bir ihanet söz konusu. Silüet zaten bozulmuş durumda. Yapılaşması tamamlanmayan Akçay Caddesi’nde kıyısı bulunan binalarda 9 metre koşulu, yeni yönetmelik gereğince uygulanamıyor. Zaten silüet bozuk, fakat eski yapılaşan bölgelerin de yakın zaman içerisinde yenilenme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünsek bile imar planları zaten 3-5 yıllık yapılmaz. Şehirler en az 50-100 yıllık geleceği hesaplanarak yapılır. Burası zaten üst ölçekli planlara göre aykırı kalmış durumda. Ancak bunu niçin anlamak istemiyoruz ben o ksımı anlayamıyorum" diye belirtti.

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Önerge AK Parti ve MHP’nin çekimser, Levent Çağlarsu ile CHP’li Murat Serin’in ret oyları sonucu oy çokluğuyla kabul edildi.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.