Dolar 32,4783
%0.21
Euro 34,5416
%0.14
Altın 2.475,330
%-0.32
Bist-100 9.535,00
%-1.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Foça'da doğa ve tarih talanına karşı herkes ayakta! 'Gözünüzü taş doyursun'

Foça'da doğa ve tarih talanına karşı herkes ayakta! 'Gözünüzü taş doyursun'

İzmir’in gözde turizm ilçelerinden Foça’da, çevreciler ve ilçe halkı Yenibağarası Mahallesi’nde kurulmak istenen taş ocağını protesto etti. Açıklamada, “Foça’da zeytincilik, hayvancılık, tarım yapanlar olarak, çocuklarına talan edilmemiş doğa ve tarih bırakmak isteyenler olarak itiraz ediyoruz. Kısaca 'Gözünüzü taş doyursun' diyoruz: Son yıllarda ülkemizin dört bir yanındaki yer altı ve yerüstü zenginliklerimiz acımasızca talan edildiğine şahit oluruz” denildi.

  • Ege Postası
  • 21.01.2023 - 15:52

İzmir’in Foça ilçesinde, 2 bin 500 yıllık Pers Mezarı Anıtı’nın da içerisinde yer aldığı ve doğal sit alanı olan bölgede taş ocağı kurulmak istenmesi protesto edildi. Pers Mezarı Anıtı önünde gerçekleştirilen eyleme, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, CHP’li belediye meclis üyeleri, muhtarlar, Foça Kent Konseyi Başkanı Orhan Gürer ve çevre meclisi, CHP Foça İlçe Örgütü, Foça’da faaliyet gösteren ve çevre ilçelerden gelen sivil toplum kuruluşları ve çevre platformları temsilcileri ile ilçe sakinleri katıldı. Eylemde okunan ortak açıklama şöyle:

“YILDA 25 BİN TON TÜF TAŞI ÇIKARILMASI HEDEFLENİYOR”

 “Son yıllarda ülkemizin dört bir yanında yer altı ve yerüstü zenginliklerimiz acımasızca talan ediliyor. Doğa talan edilirken insana dair her şey yok sayılıyor. Bu talan bir gün HES olarak, bir gün de taş ocağı olarak karşımıza çıkıyor. Bu yapılmak istenen Taş Ocağı proje tanıtım dosyasına göre; İlçemizin Pers Mezar Anıtı’nın da içinde bulunduğu doğal ve tarihi sit alanı sınırlarının hemen yanında yer alıyor. 98,63 hektarlık alan içerisinde 19.97 hektarlık alanda tüf taşı çıkarılması planlanıyor. Dosyada yer alan bilgilerde yılda 25 bin ton tüf taşı çıkarılması hedeflenen ve bu hıza göre de kapasitesinin 610 yıl olarak hesaplandığı bir alana Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 10 yıl süre ile 20.12.2022-20.12.2032 tarihli II-B grubu işletme ruhsatı alınmış ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED süreci başlatıldığı ilan edilmiştir” denildi.

"GÖZÜNÜZÜ TAŞ DOYURSUN"

Orman alanı ve tarım arazisi olarak kullanılan alanın maden faaliyetine konu edilmesinin planlama ve yer seçim ilkelerine aykırı olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Foça halkı olarak Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği’ne aykırılığı müessese izinlerinin sınıfı dışındaki izinler olması ve tarım toprağı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanları, mera alanları ve sulak alanlar, korunması gerekli taşınmaz kültür varlıkları, su havzaları, tarihi yapılar, tarihi sit alanları vb. bulunması sebebiyle ruhsat iptali davası açacağız. ÇED Olumlu Kararı çıkması halinde idari dava ile iptal davası açacağız. ÇED hazırlama sürecinde, yürürlükte olan plan kararları dikkate alınmamıştır. Çevre Düzeni Plan notlarında yer alan, yer seçim kararları ilgili yasa ve yönetmeliklere bilimsel çalışmalara ve uzman görüşlerine uygun olmadığı için itiraz ediyoruz, mevcut yerleşim alanları üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi yönünden eksiktir. İşletmenin oldukça yakınında yer alan yerleşim alanlarına hava ve gürültü kirliliği açısından etkisi olduğu için itiraz ediyoruz. Proje alanı içerisinde Gediz Havzası drenaj alanı içerisinde yer almaktadır. Dere ve mevsimsel akış gösteren dereler bulunduğundan Su Kirliliği Yönetmeliği kapsamında değerlendirme yapılmaması yasa ve yönetmelik açısından açık aykırılık içerdiği için itiraz ediyoruz. Arkeolojik ve sanat tarihi açısından değerlendirilmesi yapılmaksızın, Pers Anıtı ve proje etki alanında yer alan kültür ve tabiat varlıklarına etkisi uzman meslek mensupları tarafından değerlendirilmediği için itiraz ediyoruz. Foça halkı olarak, Foça Belediyesi olarak, Foça’da zeytincilik, hayvancılık, tarım yapanlar olarak, çocuklarına talan edilmemiş doğa ve tarih bırakmak isteyenler olarak itiraz ediyoruz. Kısaca 'Gözünüzü taş doyursun' diyoruz: Son yıllarda ülkemizin dört bir yanındaki yer altı ve yerüstü zenginliklerimiz acımasızca talan edildiğine şahit oluruz”

“TAŞ OCAĞINI AÇTIRMAYIZ!”          

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz de “Memlekette yer kalmadı geldiler dünya mirası tarihinin arkasına taş ocağı yapmaya çalışıyorlar. Yeter artık kardeşim. Çevremizi tahrip etmek isteyenlere karşı açtığımız tüm davaların takipçisiyiz. Bizler burada günlerce beklemeye hazırız. Biz taş ocağı istemiyoruz. Biz sağlıkta, eğitimde, kültürde faaliyetler istiyoruz. Bizler Foça Belediyesi ve belediye başkanı olarak ilçemde yaşayan tüm vatandaşlarımın sağlığından sorumluyum. Bizler burada nöbet tutarız bekleriz ama taş ocağını açtırmayız” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.