Dolar 32,5725
%0.08
Euro 34,8901
%0.07
Altın 2.434,310
%0.17
Bist-100 9.645,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
‘EXPO Planlarına’ komisyondan vize

‘EXPO Planlarına’ komisyondan vize

İzmir’in 2026 yılında ev sahipliği yapmaya hak kazandığı Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO’sunun (Botanik EXPO) Yeşildere’de yapılmasına ilişkin hazırlanan planlarda kritik eşik aşıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “müjde” olarak açıkladığı ve kamulaştırma işlemlerinin başladığını duyurduğu Yeşildere bölgesinin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisi komisyondan oy çokluğu ile geçti. komisyonda, plana ret oyu kullanan AK Parti grubunun temel çekincesinin ise “kamulaştırmaya” ilişkin bazı sorunlar olduğu ifade edildi.

  • Ege Postası
  • 06.05.2022 - 09:03

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’in 2026 yılında ev sahipliği yapmaya hak kazandığı Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO’sunun (Botanik EXPO) Yeşildere’de yapılmasına ilişkin hazırlanan planlarda kritik eşik aşıldı.

Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen meclis oturumunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, EXPO alanı olarak kentin “gecekondu” bölgelerinden biri olan Yeşildere’nin seçildiğini duyurmuştu. Soyer, konuya ilişkin yaptığı konuşmasında, “Yeşildere’yi çözüme kavuşturuyoruz. İzmir yeşil altyapı stratejisinin en önemli ayağını teşkil eden Expo 2026, Yeşildere’de vücut bulacak. Türkiye’nin ilk büyük yeşil dönüşüm projesi bu vadide başlayacak ve bölge 4 yıl içinde EXPO 2026 alanına dönüşecek. Kaderine terk edilmiş Yeşildere, Kültürpark’tan da büyük yeni yeşil alanımız olarak hizmet verecek. Bölgedeki hak sahipleriyle görüşmelerimizi de başlattık. Bu tasarımızı yarın bir önerge ile Meclisimizin de gündemine sunacağız” demişti.

Bölgenin EXPO alanı olarak dönüştürülmesini öngören 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisi ise yine geçtiğimiz ay gerçekleştirilen meclis oturumunda gündeme gelmiş ve görüşülmek üzere İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na gönderilmişti.

KOMİSYONDA OY ÇOKLUĞU

Öte yandan; Başkan Soyer’in üzerinde önemle durduğu ve bir an önce çözüme kavuşturulmasını istediği Yeşildere Planlarına ilişkin kritik eşik aşıldı.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nunda görüşülen nazım imar planı değişikliği önerisi komisyondan ‘oy çokluğuyla’ geçti.

İlgili önerge, 9 Mayıs'ta gerçekleştirilecek Büyükşehir Belediye Meclisinde meclis üyelerinin oylarına sunulacak.

AK PARTİ’DEN KAMULAŞTIRMA ÇEKİNCESİ

AK Parti grubu komisyonda, planlara ilişkin ret oyu kullanırken temel çekincenin ise plan tekniği açısından bazı sorunların olması olduğu ifade edildi.

Edinilen bilgilere göre; alanda “kamulaştırma” konusunda da bazı sorunların yaşandığı belirtilirken grubun temel çekincesinin kamulaştırma bedelleri ve kamulaştırmaların 2026 yılına kadar tamamlanamama riski olduğu ifade edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.