Dolar 32,5627
%0.15
Euro 34,8834
%0.63
Altın 2.431,130
%-0.07
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Efes Selçuk’ta A’dan Z’ye 3 yıl: 2. Dönem adaylığı için ne dedi?

Efes Selçuk’ta A’dan Z’ye 3 yıl: 2. Dönem adaylığı için ne dedi?

Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, 2019 yerel seçimlerinin ardından görevde geçirdiği 3 yılın değerlendirmesini yaptı. Sunumda 3 yıl boyunca hayata geçirilen ve geçirilmesi planlanan projelerine ilişkin bilgi veren Başkan Sengel, ekonomik kalkınma konusunun altını çizerken tarım ve turizm işbirliğini hayata geçirerek ilçede refah seviyesini yükselttiklerini söyledi. Selçuk Belediyesi yerine Efes Selçuk dediği için hakkında açılan davada gelinen son nokta hakkında bilgi veren Sengel 2. dönem adaylığı sorusunu da yanıtladı.

  • Ege Postası
  • 25.05.2022 - 22:10

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, 2019 yerel seçimlerinin ardından görevde geçirdiği 3 yılın değerlendirmesini yaptı.

İnteraktif bir sunumla 3 yılda hayat geçirdikleri projeler hakkında bilgilendirme yapan Sengel, sunum konusunda kalıpların dışına çıkacaklarını belirtirken “Sabaha kadar buradayız” diyerek 3 boyunca birçok projeyi hayata geçirdikleri mesajını verdi.

Sunumda göreve geldiği sırada belediyenin içinde bulunduğu ekonomik durum hakkında bilgi veren Başkan Sengel, ilçedeki kalkınma için hayta geçirilen projeleri anlatırken tarım ve turizmin bir arada değerlendirilmesinin altını çizerken ilçe refahının yükseldiğini belirtti.

“MAZBATAYI ALIP ODAYA GİTTİĞİMDE BENİ PEMBE İCRA DOSYALARI KARŞILADI”

Başkanlığa aday olduğu dönemden itibaren geçen süreci değerlendirerek belediyenin geldiği noktayı gözler önüne sermek istediğini ifade eden Başkan Sengel, “Mart 2019 yılına geri dönmemiz gerekiyor. Biz mazbatamızı aldık ve belediyemize geldik. Gelmeden önce benim için iyi bir şey vardı. 10 yıl boyunca hem yerelde hem de İBB’de meclis üyesi olarak siyasi pratik vardı. Bu nedenle bu kentin neye ihtiyacı olduğuna dair kafamızda belirli konular vardı. Geçmiş yönetimin stratejilerine de hakimdik. Yani işe başladığımızda ne yapacağımızı biliyorduk. Belediyenin ekonomik durumunu d çok iyi biliyordu bundan dolayı ekonomik öngörümüz de vardı. Biz yönetirken 6 ayda bir halkın karşısına geçip 6 ayın hesabın vereceğiz demiştik. İlk 6 ay oldu ve 8. Ada pandemi geldi. O nedenle bizim esas umudumuz gerçekleşemedi. Belediye başkanı olmaya karar verdiğim de 5 hedef ve 50 projeyle yola çıktı. Çevre ve şehircilikten yerelden kalkınmaya kadar her şey vardı. Bu hedefle bizler neler yapabiliriz konuşup karar verdik. Ancak şöyle bir durum vardı: Ben başkanlığa aday olmaya karar verdiğimde belediyenin ekonomisi kötüydü. Borç, bütçe kadardı ve maaşlar ödenmiyordu. Kaldı ki belediyede çalışan personel çalışı çok fazlaydı. Gel vazgeç bu sevdadan noktasındaydık. Bunu halk da soruyordu. O yüzden biz yaptığımız her şey de halk ne soru üzerinden gittik. Bana sorulan ilk şey de borçları. Daha mazbatayı almadan belediye başkan yardımcı beni aradı ve ‘Meryem Ana otoparkı elden gidebilir. İcraya verilebilir. Otopark bedelinin ödenmesi gerekiyor’ dedi. Önümüzde 2 yol vardı. Ben daha kasayı görmeden elimizde ne varsa parayı ödeyin dedim. Bunları anlatıyorum çünkü her şeye rağmen… Ben mazbatayı alıp odaya gittiğimde beni pembe icra dosyaları karşıladı. Yüksündük mü? Asla… Üzerine bir de 8 milyon borç geldi. Bizim için önemli olan öncelikle emekçinin maaşıydı. Onları ödedik. Bunun yanında artı kendi kendimize yetmemiz lazımdı. Biz var olan her şeyimizi avuç içi kadar insanımızla yaptık. Yani biz her şeyimiz kendimiz ürettik. Üretim önemliydi bizim için. Kentli kendine ve kentte yaşayan herkese sahip çıkmalıydı. Biz bunu düstur edindik” dedi.

“ÖDENMEYEN BORCUMUZ YOK”

Görev süresi boyunca uyguladıkları para politikalarıyla gelinen nokta hakkında bilgi veren Sengel, “Göreve geldik. Ama CHP’li belediye olunca İşkur ‘Ben oynamıyorum’ diyor. İşkur’dan gelen 87 çalışanımızla çalışamayacağımızı anladık. Ama hektar rakamımızda aynı değildi. Olsun. Bunları anlatıyorum çünkü bana ‘Bulaştığın iş seni çok yoracak’ demişleri bu sadece beni eğil bütün emekçilerimiz yordu. Ama hepimizin bir kararı vardı. Belediyeyi ve Efes Selçuk’u hak ettiği yere kavuşturmak. O yüzden şimdi ödenmeyen borcumuz yok. Önceki dönem borçlarını yapılandırdık ve hepsini ödüyoruz. Ben patronluk değil başkanlık temsili görevini ifa ediyorum” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN ALT YAPIYLA İLGİLİ BİR PROBLEMİ VAR”

Son günlerde muhalefet tarafından sıkça eleştirilen yol çalışmalarına da değinen Sengel, aydınlatmanın önemine de vurgu yaparken Efes Antik Kenti örneğini verdi ve “Sorunlar bitmedi. Yollar yürünmez yolda. Yollarımız harap ve bitap durumdaydı. Bu Türkiye’nin sorunu. Türkiye’nin alt yapıyla ilgili bir problemi var. İBB ile birlikte tek tek sıkıntılı olan yıllar yapmaya başladık. Arazi yollarımız vardı. Onlara devam ettik. Derken… Selçuk için tarım çok önemli bir yere sahip. Uzun yıllardır talep edilen bir yer Çeşme Boğazı. Biz bunu çıkma taşlarla yaptık. Çok enteresan bir şey var. Aydınlatmayla her şey değişiyor. Daha önce alınmış izinler olmasına rağmen neden aydınlatmalar yapılmadığını anlamadım ama gelir gelmez aydınlatma işlerini yaptık. Gelir gelmez başladığımız iş yollardı Bazı yerlerin yollar zor bitiyor. Çünkü altyapı eksiğimiz var. Altyapı bitmeden yolları bitirmemiz mümkün değil. Yaparsak kamu zararı olur. Aydınlatmalar bizim için önemliydi Korkusuz bir şekilde kadınlarımızın ve çocuklarımızın dışarı çıkması çok önemliydi. Biz bu doğrultuda her yer aydınlattık” ifadelerini kullandı.

“ELİMİZDE CEVHER VAR AMA HİÇBİRİ PARILDAMIYOR”

Selçuk’un toplum tarafından hak ettiği önemi görmediğini ve ekonominin canlanması için kentin değerlerinin ön plana çıkarılması ve turizm potansiyelinin artırılması için çalıştıklarını ifade eden Sengel, bu vizyonla ekonomiye de büyük katkı sağladıklarını belirtti ve şunları söyledi;  “Biz geldik elimizden geleni yaptık. Sonra ne oldu? Selçuk köy oldu. Gençler sıkılıyor ne yapacaklar. İş, yok, ,istihdam yok. Herkes dağ boğazda. Herkes Şirince’yi biliyor ama Selçuk köy. Elimizde bir sürü cevher var ama hiçbiri parıldamıyor. Elimizde 11 kilometre kesintisiz sahil var. Ama kimse bunu bilmiyor. O yüzden gelir gelmez yaptıklarımızdan biri esnafın para kazmamasıydı. Esnafın para kazanması halkın para kazanması. Efes Selçuk’un ekonomisi ikiye ayrılıyor. Tarım ve turizm. Çok bereketli topraklardayız. Kentimizin içinde tarihi birçok güzellik var. Bizler öncelikle bu işin esnaf ayağından başlayalım dedik. B yüzden Efeslim Kart oldu. Sosyal yardıma ihtiyacı olanlara verdiğimiz kart anlaşmalı olduğumuz yerlerde geçti. Yani sosyal yardıma ihtiyacı olan kişi kasaba gittiğinde o çocuk sosyal yardım olduğunu düşünmedi. Yani veren al alan eli görmedi. Ayrıca çevresel atıkların toplanarak paraya çevrilmesi için de çalıştık. Bunlar önemliydi ama tek başına yeterli değildi O nedenle yerli ve yabancı ziyaretçilerin artması gerekiyordu. Yani Pamucak’ı ve burayı tanıtmalıydık. Bunun için GezginFest’i başladık. 40 bin ziyaretçi ve kampçı geldi. Daha sonra şu nerede o eski günler denilerek istenen konserleri düşündük. E dedik k Efes Antik Kent’in mermer yolunu bakanlıktan isteyelim. Bakanlık verdi Bizler burada önemli konserler düzenledik. Bu konserler için ülkenin birçok yerinden ziyaretçiler geldi. Bu da yetmezdi. Yerelden kalkınma önemliydi. Biz Belev’de şeftali, Gökçealan’da üzüm şenliğini yaptık. Sorasında da dönüp Zeytinköy’de de Nar şenliği yaptık. Biz ayrıca tarım ve turizmi bir araya getirdik. Bizler şanssızız çünkü sadece 8-9 ay başkanlık yapabildik. Pandemi belediyeciliğini anlatmayacağım. Sadece bunlara rağmen yapıldığını bilin tüm bu şeylerin. Ayrıca İnterreal ve Campreal gibi pandemi döneminde 5-6 bin kampçıyı kentimize soktuk. Bu kişiler esnafımıza para kazandırdı. Sayın Tunç Soyer’in tarım vizyonunu da göz önünde bulundurarak hem tarımı hem de turizmi bir arada ele almak istedik. Biz tarıma bir kat daha değer katmak için çalışmalara başladık. Müşterek Mutfak haritası çıkardık. Tarihi değerlerle birlikte çıkardık bu haritayı. Tarım ve turizmi birleştirme yolunda bir adımdı.”

“EFES TARLASI YAŞAM KÖYÜ, GIDA EGEMENLİĞİNİN SAVUNULDUĞU BİR YER”

Açılışına CHP Genle Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı Efes Tarlası Yaşam Köyü’ne de kısaca değinen Başkan Sengel, “Markalama önemliydi. Ben sadece logoyu okudum. Efes Selçuk Belediyesi… Hiç böyle bir kabul göreceğini tahmin etmemiştim. Efes Tarlası Yaşam Köyü serüveni, Agro-Turizm yani tarım ve turizmin bir araya gelmesinin örneğidir Yani Türkiye’nin fabrika ayarlarına geri dönmesinin sebebidir. Ayrıca Tunç Soyer’in yerel tohum vizyonunu örnek alarak boş arazilere tohum serimine başladık. Ama bu da yetmezdi. Bunun yanında daha doğru tarım tekniklerinden bahsetmek gerekiyordu. Bu nedenle Efes Tarlası Yaşam Köyü, üretici ve tüketicinin bir araya geldiği, gıda egemenliğinin savunulduğu bir yer. Aile tarımı önemliydi. Ama çocuklarımız dışarı gidiyordu. Pandemi bize bunu da öğretti. Herkes kendi, ekmeğini yapmaya başladı. Biz burada çocuk yaşta tarımla ilgili eğitimler vermeye başladık. Doğru tarım teknikleri eğitimi alıyorlar” dedi.

“KURSLARIMIZI ÜCRETSİZ YAPTIK”

Eğitim için de engel tanımadıklarını belirten Sengel, “Sorunlarımızdan biri de çocukların gidecekleri kursların olmamasıydı. Biz bunun için de gerekeni yapacağımızı söyledik. Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gidip taşımalı eğitim için ihaleye çıkmak istediğimiz söyledik. ‘Siz çıkamazsınız’ dediler. Biz de ‘Siz çıkın biz parasını ödeyelim’ dedik. Olmadı. Ama başka çözümler bulduk ve okula giden tüm çocuklarımızı her gün ilçenin merkezine taşıyoruz. Taşıyacağız da. Ayrıca kurslarımız ücretliydi ve bu doğru değildi. Kurslarımız ücretsiz yaptık” diye konuştu.

 “EFES SELÇUK’UN HASTANE SORUNU DEFTERİ KAPANDI”

Selçuk’un en çok konuşulan sorunlarından olan hastane sorunun da sona ereceğini net bir şekilde ifade eden Sengel “Bir sorunumuz da ilçemizde bir hastanemiz yok. Buna ihtiyacımız var. Bir yer belirlenmişti ama biz doğru yerin o çukur olduğunu düşünmüyoruz. Doğru yeri biliyoruz ve oraya yapın. Ama yapmıyorsanız… Efes Selçuk’a tam teşekküllü bir hastane şarttı. O nedenle o hastaneyi siyasete malzeme yapmayacağımı söylemiştim. 2 yıl önce imzasını attım. Ama 1/100 binlik imar planlarında değişiklik gerekiyordu. Planların var mı dediler. Var dedim. Bu yüzden hastanenin yapılması noktasında bize ne düşüyorsa yapacaktık. İhaleye girilecekti. Ama ekonomik kriz… Herkesi vurdu. Bu nedenle çıkılan ihaleye giren olmadı ve hala bir ihale tarihi bizde yok. Ben bunları söylüyorum çünkü Efes Selçuk’un hastane sorunu defteri kapandı. O hastane yapılacak” dedi.

“3 AYDA TAMAMLANIR DERSEM YALAN SÖYLEMİŞ OLURUM”

Rekreasyon alanı hedefine de değinen Başkan Sengel, şunları söyledi; “50 proje hedeflerimizden biri de rekreasyon alanıydı. Efes Selçuk’a 70 bin metrekareden oluşan bir alan bırakmak istedik. Dün 400 ağaçla birlikte yeşillendirme çalışmalarına başladık. Tek amacımız halkımızın rahat nefes alması. Hemen bitecek mi? Hayır. Çünkü alan çok büyük. Ayrıca alanın bir bölümüne yılladır moloz döküldüğü için çok zor bir zemin. Park yolları, spor alanları ve yürüyüş yolları olacak. Adım adım yapacağız. 3 ayda tamamlanır dersem yalan söylemiş olurum.”

“EFES SELÇUK SIFAT TAMLAMASIYLA DEVAM EDECEĞİZ”

Selçuk Belediyesi yerine Efes Selçuk dediği için hakkında açılan davaya ilişkin sorulan soruya da yanıt veren Sengel, “Efes Selçuk Belediyesi dediğim için CİMER’e yapılan bir şikayet üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla hakkımda soruşturma açılmasına karar verildi bu karara dair biz de Danıştay’a itiraz ettik. Çünkü Efes Selçuk konusu bizim ilçemizde 1989 yılında meclis tarafından verilen bir karardı. Bizler bunu, meclis iradesi sonucunda söylüyoruz. Bu için isim değiştirmek değil markalama çalışması olduğunu belirttik. Danıştay bunun suç teşkil etmediğini belirtti. Resmi yazışmalarımızda hala Selçuk Belediyesi’yiz. Ama Efes bizim, biz bunun bilincindeyiz. Biz Efes Selçuk sıfat tamlamasıyla devam edeceğiz” dedi.

“HAYALLERİMİZİN HEPSİNİ GERÇEKLEŞTİRENE KADAR…”

Bir sonraki dönemde aday olup olmayacağı sorusunu da “politik” bir dille yanıtlayan Sengel, “Bizim hayallerimiz var. Biz biliyoruz ki uçmak için kanatlara değil hayallere ihtiyaç var. Bizim hayallerimiz var ve ben o mitinglerde hayallerinize tutunun dedim. Hayallerimden ve Efes Selçuk aşkımdan beni yıldıramaz. Hayallerimizin hepsini gerçekleştirene ve bunları yaparken yeni bir vizyon katana kadar… Bunlar aday olacağım demek değil. Siyaset bu. Bir gün sonra ne olacağı belli değil. Ben Efes Selçuk hayallerimi bırakmayacağım diyor. Ama ben halkı arkama alırsam bu görevi sonuna kadar hakkıyla yapmaya devam etmek isterim. Benim bu kentle ilgili hayallerim var. İnşallah CHP iktidarında Efes Selçuk Belediye Başkanı olarak bu göreve devam etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.