Dolar 32,5622
%0.15
Euro 34,6933
%0.09
Altın 2.414,980
%-0.73
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dev satışa Aksoy’dan ‘etik’ tepkisi

Dev satışa Aksoy’dan ‘etik’ tepkisi

Menemen Belediyesi Eylül ayı meclisinde gündeme gelen ve Seyrek Villakent Mahallesi’nde bulunan belediyenin 1 milyar 600 milyon TL değerindeki araziyi satma teklifine ilişkin tartışmalar devam ediyor. Önergenin mecliste kabul edilmesi durumunda CHP’ni kararı yargıya taşınacağı ifade edildi. Öte yandan konuya ilişkin Ege Postası’na konuşan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, 2 yıl önce AK Parti tarafından veto edilen önergenin yine kendileri tarafından meclise getirilmesine ilişkin “Etik değil. Göreve geri döndüğümde kararın iptal edilmesi için yargıya gideceğim” dedi.

  • Ege Postası
  • 30.09.2021 - 11:19

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Menemen Belediyesi Eylül ayı meclisinde, mülkiyeti belediyeye ait olan ve yaklaşık 1 milyon 600 bin metrekarelik Seyrek Villakent Mahallesi’ndeki parsellerin kat karşılığı satışı, takası, yap-işlet-devret modeli hasılat paylaşımlı kat karşılığı verilmesi, inşaat sözleşmesi yapılması için belediye başkan vekiline ve belediye encümenine yetki verilmesi önergesi gündeme gelmiş ve önergeyle birlikte ilçede yeni bir tartışmanın kapıları aralanmıştı.

Millet İttifakı satışın yapılmasına karşı çıkarken CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz, önergeyle yetkinin meclisten alınıp başkan vekiline devredildiğine dikkat çekmiş ve “Bu önergeyle yetki, toptan belediye başkan vekiline ve encümene isteniyor. Yani belediye meclisi toptan yetki devredemez. Biz bu yüzden önergenin toptan reddedilmesini öneriyoruz” demişti.

Önerge daha sonra görüşülmek üzere CHP’nin ret oylarına karşılın oy çokluğuyla İmar ve Hukuk komisyonlarına havale edilmişti.

BAŞKAN GÜNEY’DEN SEÇİLME(ME) TEPKİSİ

Öte yandan; CHP Menemen İlçe Başkanı Ömer Güney, dün alanda bir basın açıklaması gerçekleştirmiş ve satışa sert sözlerle tepki göstermişti. 2 yıl önce aynı konunun yine gündeme geldiğini hatırlatan Başkan Güney, “Menemenli’lerin 1 Milyon 598 Bin 591 metrekarelik, 1.6 milyar lira değerindeki malını bir oldubittiyle satacaklar. Borç ödemek gerekçesiyle, borcun 2.5 katı bir satış yapıyor, üstelik yetki sınırı ve denetim sağlamıyorsanız şaibeye çoktan bulaşmışsınız demektir. Hukuka ve vicdana sığmayan bu gaspa, bu gözü dönmüşlüğe sonuna kadar dur diyeceğiz. Halkın oyuyla o koltukta oturmayanlar,  halkın malını satamaz! 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 18. Maddesi, taşınmazların alımı, satımı, takası ve tahsisi yetkisini Belediye Meclisi’ne vermiştir. Halkın görüş ve olurunu almaktan kaçtıkları gibi; Meclisi de yok sayarak kanuna aykırı, hukuksuz bir işe soyunmuşlardır” demişti.

2019’DA DA GÜNDEME GELMİŞTİ

Öte yandan söz konusu önerge, 2019 yılında da gündeme gelmişti. Gündeme gelen önergede yetki devrinin kapsamı arasında satış hakkı yer almazken Cumhur İttifakı Grubu, önergeyi veto etmiş ve ret oyu kullanmışlardı.

“ETİK DEĞİL”

Öte yandan konuya ilişkin Egepostası’na konuşan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, “Biz 1 milyon 600 metrekare alanın 1 milyon metrekarelik bölgesini kat karşılığı vermek istiyorduk. Ben bunu yapabilmek için de genel meclisi topladım. Yani halkın nabzını tutmak, bilgi almak ve istişare etmek için genel mecliste STK’ların temsilcileri, muhtarları, meclis üyelerini ve şehrin ileri gelenlerini toplayarak burasıyla ilgili projemi anlattım. Burada istediğimiz şey Bornova Forum tarzı bir alışveriş merkezi ve benzinlik. Bunlar belediyemiz için sürekli bir gelir kaynağı olacaktı. Alanda ayrıca A plus villalar yapılacaktı ve biz de belediye olarak bunlardan alacaktık. Ama genel itibariyle bu proje onay görmedi.

2019’da getirilen önergede “satış” ibaresinin olmadığına dikkat çeken Aksoy, “İlk önce bizim projemizde satış vardı ama sonra çıkardık ve kat karşılığı olarak getirdik. Ama burada da genel itibariyle bir sıkıntı olduğun fark edince ben bu durumun üzerine gitmedim. Ben ortak bir aklı işletmek istedim. Yani koskoca bir alan için tek başına belediye başkanı ve belediye meclisinin karar vermesi doğru değil. Bu benim için de öyle başka belediye başkanları için de. Ben orada insanların nabzını tuttum ve bu işin üzerine gitmekten vazgeçtim. Biz o dönem Menemen’de demokrasiyi işlettik” diye konuştu. 

AKSOY’DAN YARGI MESAJI

AK Parti’nin 2 yıl önce veto ettiği bir önergeyi 2 yıl sonra yeniden “satış” ibaresini de ekleyerek gündeme getirmesini de yorumlayan Aksoy, “İlk olarak satış yetkisi önergesi, etik değil. Alelacele yangından mal kaçırır gibi satış yetkisinin inatla 'geçici yönetim' tarafından istenmesini etik bulmuyorum. Eğer bu önerge meclisten geçse bile halkın vicdanında bu karar aklanmaz. Göreve geri döndüğümde kararın iptal edilmesi için yargıya gideceğim” dedi.

CHP OLASI "SATIŞI" YARGIYA TAŞIYACAK

Öte yandan; önergenin yarın gerçekleştirilecek mecliste yeniden gündeme gelmesi bekleniyor. Önergeye,  Millet İttifakı üyelerinin ret yönünde oy kullanacağı, 12 Cumhur İttifakı üyesinin “Evet” oyu vereceği ve 4 bağımsız meclis üyesinin de önergede Cumhur İttifakı’nı destekleyeceği ileri sürülüyor.

 16’ya 15 oyla mecliste kabul edilmesi beklenen önergenin CHP tarafından yargıya taşınacağı ifade edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.