Dolar 32,3641
%0.14
Euro 34,9931
%-0.21
Altın 2.325,120
%0.2
Bist-100 9,12
%0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Depremzedeler için Halk Konut modelinde imzalar atıldı

Depremzedeler için Halk Konut modelinde imzalar atıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin depremzedeler için uygulamaya koyduğu ve Türkiye’de ilk kez uygulanacak olan Halk Konut projesinde imzalar atıldı. İmza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dayanışmayla altından kalkılmayacak hiçbir zorluk olmadığını vurgulayarak, “Müteahhitler ihalelerden uzak duruyorlardı. Halk Konut projemizle kentsel dönüşüm çalışmalarına kooperatif modelini ekledik. Dilber Apartmanı’yla kurduğumuz model emin olun Bayraklı’ya da, İzmir’e de, Türkiye’ye de umut. Bize güvendiniz, bizim ortak irademiz üzerinde hiçbir güç duramaz. Sağlıklı, doğayla uyumlu, tasarruflu bina ne demek bunu da göstermiş olacağız. Bu bir inşaat modeli de olacak. Heyecanımız boşa değil. Türkiye’ye örnek olacağız” dedi. Proje kapsamında, ilk etapta 40 konut yapılacak. Bu konutlardan 32'si hak sahiplerine verilecek. Emsal artışı ile sağlanan fazladan 8 konutla da inşaat maliyetleri karşılanacak.

  • Ege Postası
  • 15.06.2022 - 17:19

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kentsel dönüşüm çalışmalarına dahil ederek hız kazandırdığı kooperatifçilik modeli bu kez de depremzedeler için uygulanıyor. 30 Ekim depreminde hasar gören, yıkılan, yıkılacak olan ya da riskli yapı kabul edilen binaların yerine yeni bina yapmak için başlatılan Halk Konut projesi çerçevesinde ilk imzalar, Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi’nde atıldı. Bayraklı ilçesinin Manavkuyu Mahallesi’ndeki Dilber Apartmanı sakinlerinin kurduğu Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketleri EGEŞEHİR A.Ş. ve İZBETON A.Ş. ile Bayraklı Belediyesi şirketi BAYBEL A.Ş.’nin oluşturduğu ortak girişim arasında imzalanan sözleşmeyle depremzedelere belediye güvencesi ve teknik destek verilecek.

İmza törenine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Barış Karcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin, İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya, Egeşehir AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onat Çetin, ESHOT Genel Müdürü Erhan Bey, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi’nin yönetim kurulu üyeleri, kat malikleri, İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan ile dernek yöneticileri ve mahalle muhtarları katıldı.  

Emsal artışla yapılacak 8 daireden elde edilecek gelirle inşaat tamamlanacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk kez uygulanacak bu modeli tüm depremzedelere yaymayı hedefliyor. Kooperatifçilik modeli çerçevesinde Yıkılan Dilber Apartmanı’nın olduğu alana toplam 40 daire yapılacak. 32 kat mailinin bulunduğu kooperatifte, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde kabul edilip uygulamaya konulan yüzde 20 emsal artışı ile fazladan oluşacak 8 dairenin satışından elde edilecek kazanç ile 40 dairenin inşaatı tamamlanacak. Büyükşehir Belediyesi şirketleri yüzde 1 gibi sembolik bir kar oranı ile kooperatife müteahhitlik hizmetlerinde gereken desteği verecek.

Tunç Soyer: “Bütün Türkiye’ye örnek olacağız”

Kooperatifçilik modelinin imza töreninde konuşan Başkan Soyer, çok heyecanlı olduğunu belirterek, “Şu anı yaşayabilmek için arkadaşlarım çok emek verdi. Hepsine minnettarım gerçekten olağanüstü bir iş çıkarıldı. Şu karanlık günlerde tüm ülkeye umut olacak bir projenin başlangıç noktasındayız. Dayanışmayla altından kalkılamayacak hiçbir zorluk olmadığını ülkeye göstermiş oluyoruz. Yaşadıklarımız bize gösterdi ki tüm zorluklara rağmen kentsel dönüşümde başarılı olmak mecburiyetindeyiz. Fakat ekonominin dibe vurduğu dönemde karşımıza o kadar çok engel çıktı ki müteahhitler ihalelerden uzak duruyorlardı. Halk Konut projemizle kentsel dönüşüm çalışmalarına kooperatif modelini ekledik. Bunun ilk filizleneceği yer Dilber Apartmanı. Bu tam bir dayanışma örneği. Dilber Apartmanı bir pilot uygulama. Bu model Bayraklı’ya da, İzmir’e de, Türkiye’ye de umut. Bize güvendiniz, bizim ortak irademiz üzerinde hiçbir güç duramaz. İnşa edeceğimiz bu yapılar, ileri mühendislik sistemleri, yeşil çatı ve güneş enerjisi sistemleri ile donatılacak. Çatılarımızda yağmur sularını hasat edeceğiz. Bu yapılar, aslında bir inşaat modeli olacakSağlıklı, doğayla uyumlu, tasarruflu bina ne demek bunu da göstermiş olacağız. Bu bir inşaat modeli de olacak. Heyecanımız boşa değil. Bütün Türkiye’ye örnek olacağız. Biz sadece Dilber Apartmanı değil bütün Bayraklı için yola çıktık, sonuna kadar yanınızda olacağız” dedi.

Serdar Sandal: “Bu bir ilk değil başlangıç”

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal da başarılı bir iş yürüttüklerinin altını çizerek, “Bu çok duygusal bir ortam ve burada vicdani rahatlıkla konuşmak beni son derece bahtiyar kılıyor. Gerek erzak, gerek çadır ve geçici konutlara yerleşme sürecinde yalnız değildik. Bunların tamamını yaptık ama konut sürecini nasıl çözecektik! Büyükşehir Belediye Başkanımız bu noktada imdadımıza yetişti. Tüm Bayraklı adına minnetlerimi sunuyorum. Sayenizde İzmir’in İzmir’e yetebileceğini ispatlamış olduk. Bunun piyasanın düzenlenmesi konusunda da önemli bir rol üstleneceğini düşünüyorum. Umuyorum ki bu bir ilk değil başlangıç” diye konuştu.

Hükümetten kredi talebi

İZDEDA Başkanı Haydar Özkan projede emeği geçen herkese teşekkür ederek şöyle konuştu:

"Bu modelin başarılı olması, sorumluluktan öte artık bir zorunluluktur. Öyle ki ne evini yıktıran depremzedenin bekleyecek gücü ne de hasarlı yapılarda oturan vatandaşlarımızın bekleyecek sabrı kalmamıştır... İZDEDA KOOP, üst birliğe giden süreçte hızla yol alıyor. Depremzedelerin kooperatifleşme konusundaki bilgi eksikliklerini hızla gidermeye çalışıyoruz. Halen bu sözleşmenin imzalanmasını bekleyen birçok depremzedenin ve apartmanın olduğunu bilmek, bu konudaki gücümüzü ve kararlılığımızı artırıyor. Kooperatif dışında emsal artışının yarattığı kısmi rahatlamayla bazı müteahhitlerle sözleşme imzalayan depremzedelerimiz de mevcuttur. Bu durumdaki apartmanlarımız için gerek ruhsat işlemleri gerekse diğer bürokratik işlemlerde belediyelerimizin vatandaşın işlerini hızla çözmesini umuyoruz. Dernek olarak, bu işin en önemli ayağı olan finansal kaynak konusunda uzun vadeli, ödenebilir bir kredi arayışımıza devam ediyoruz. 18 aydan beri söylemekten vazgeçmediğimiz bu talebimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum: 2 yıl ödemesiz, faizsiz ve 20 yıl vadeli bir kredi istiyoruz. Depreme biz sebep olmadık, faturayı neden bize ödettirmeye çalışıyorsunuz?"

Halk Konut projesi

Halk Konut projesi, İzmir’deki hasar gören, yıkılan, yıkılacak olan ya da riskli yapı kabul edilen binaların mevcut yapı yönetmeliklerine uygun olarak yeniden yapılması ve yurttaşların konut sahibi olmasını hedefliyor. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.