Dolar 32,5490
%0.19
Euro 34,9254
%-0.13
Altın 2.443,860
%0.31
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Depremzede tartışması tam gaz: Başkan Sandal iktidara ‘deprem’ notu verdi

Depremzede tartışması tam gaz: Başkan Sandal iktidara ‘deprem’ notu verdi

Bayraklı Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısında gündem yine 30 Ekim depremi ve sonrasın yaşanan dönem oldu. AK Partili meclis üyesi Emre Demir’in deprem yardımlarına ilişkin sorduğu soruyla başlayan tartışmalar mecliste ipleri gerdi. Sorulara yanıt veren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, iktidara sert eleştirilerde bulundu ve “Kamu binaların hasarını az-orta-ar diye belirleyip kendi sorumluluğunu milletin sırtına yükleyemez. Ayrıca bir evin yapım maliyeti bellidir. Buna göre bir çalışma yapmazsanız olmaz. Biz burada neredeyiz? Kocaman bir sıfır” dedi.

  • Ege Postası
  • 01.09.2022 - 19:16

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Bayraklı Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci bileşimi Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal idaresinde gerçekleştirildi. 

Oturuma damgasını vuran konu ise 30 Ekim 2020 depreminin ardından Bayraklı’da depremzedelere yönelik yapılan çalışmalar üzerine yapılan tartışmalar oldu.

AK Partili meclis üyesinin yardımlara ilişkin sorusunu yanıtlayan Başkan Sandal, eleştiri oklarını iktidara yönlendirirken hükümete de çağrıda bulundu.

DEMİR: MİLLETİN PARASINI NE YAPTINIZ?

Gündem dışı konuşmalarda söz alan AK Partili meclis üyesi Emre Demir, depremde yapılan yardımlara ilişkin Başkan Sandal’a bazı sorular yöneltti ve “Bizler Bayraklı’ının yerel siyasetçileriyiz. Sizden ya da bizden siyasilerin partilileriyle buluştuğu geziler ya da toplantılar olabilir. Orada konuşulanlar bizim kulağımıza geliyor. Ben bunlara istinaden, sizin parti programlarında ve gezilerde söyledikleriniz üzerine birkaç soru soracağım. Deprem Bayraklı Belediyesi kendi bütçesinden ayni ya da nakdi kaç para harcadı? Gıda desteği verdik ve hala devam ediyoruz demiştiniz. Ben de merak ediyorum nereye ve kime veriliyor? Daha sonra işimizi sessiz sedasız yaptık öyle yapmaya da devam ediyoruz demiştiniz. Yahu siz Bayraklı Belediye Başkanı olarak siz inşaat müteahhitliği yapan bir firmanın temel atma töreninde sahneler kurdurttunuz, PR yaptınız. Hatta depremzedelerin evlilerini yapmaya başladık diye açıklamalar yaptınız. Yani siz sessiz sedasız yapmıyorsunuz. Bir de logo meselesi vardı. Bir sabah uyandık bir grafikerin üretebileceği logoyu iş diye pazarladınız. Yani sessiz sedasız değil, siz icraatlar konusunda iş yapmadığınız için sesiniz çıkmıyor. Ayrıca bir canlı yayında ‘Ben kredi mi veriyorum. Niye kendi işlerini bana söylüyorlar?’ demiştiniz. Size kredi verin demedik zaten. Ama siz, İş Bankası’yla anlaşma yaptık, depremzedelerin kredi problemini çözdük diye iddia etmişi. Siz kendi söylemlerinizle çelişiyorsunuz. Bize bu anlaşmanın detaylarını açıklayın.  Lütfen artık icraatlarınızdan bahsedin. Olayı ne mahalle programında ne de mecliste siyasallaştırmayın. Ama siz bunu kaileye almadan her mecrada konuştunuz. ‘Bayraklı’da hükümetin yaptığının 100 katını yaptım’ dediniz. Rica ediyorum olayı siyasallaştırmayın. Hükümetimiz, milletimizin kaynaklarıyla 20 yıldır milletimize hizmet ediyor. Depremzedelere Türkiye’nin her yerinden gelen ton ton tır tır malzemeleri ve yardımları kimlere, nereye ve ne zaman gönderdiniz? Soruyoruz. Siz milletin parasını ne yaptınız” dedi.

SANDAL: KENDİ SORUMLULUĞUNU MİLLETİN SIRTINA YÜKLEYEMEZ

Demir’in sorularına yanıt verirken iktidara deprem sonrası döneme ilişkin eleştirilerde bulunan Başkan Sandal, “Önerileriyle bu kadar çelişen, söylediğinin tersini hayta geçiren bir tavrı gözle gördüğüm için sana teşekkürlerimi sunuyorum. Hiç kimse 2 dakika önce söylediği şeyin tersini yapmaz. Depremde ayni ve nakdi 1 lira yardım yaptık. Toplamı 1 lira. Biz bu 1 liralık yardımla Van’dan, Elazığ’dan, Malatya’dan, arkamızda kamu gücü olmadan, hiçbir sorun olmadan bu işleri yürüttük. Gelen yardımları bizim ilimizin sınırları içinde yağmalatılmasına müsaade etmedik. Bununla ilgili eski başbakanımız ize teşekkürlerini sundu. Bununla da yetinmedik. Diğer afet bölgelerinde olmayacak şekilde Büyükşehir’le birlikte K sınırlarını hayata geçirdik. Yetmedi yüzde 20 imar artışı verdik. Yetmedi, Büyükşehir’le birlikte kurduğumuz bir kooperatifle birlikte çalışmalara başladık. Bu İzmir’de olan ama Elazığ’da, Van’da ya da Malatya’da olmayan bir durum. Farkımız bu. Bugün yıkılmış Bayraklı’da depremin izleri bu kadar çabuk siliniyorsa bu da yerel yönetimlerin başarısıdır. Biz afet bölgesi ilan edilmedik. Elâzığ’da 25 bin konut yapılırken Bayraklı’da 5 bin yapılıyor. Elazığ’a 20 milyon Bayraklı Belediyesi’ne 3 milyon veriliyor. Unun dışında sadece kredilerle ilgili verilen vaatler var. Bunu da devletin yetkili kurumları değil siyasal partilerin temsilcileri söylüyor. Devlet ölmüş mü kardeşim? Bir düzenleme yapılacaksa devletin ilgili birimleri yapar, siyasiler değil. İş Bankası protokolü… Biz bu protokolü yaptığımızda vatandaşın kredisini biz ödeyeceğiz demiyoruz. Ama sizin sayenizde alacakları 400 bin liralık kredi hiç oldu. Enflasyon sayesinde. Biz depremzedelerin derdini sıkıntısını düşünüyorsak çağrımı yineliyorum: Gelin, bir garabetten vazgeçelim Konutların; az-orta-ağır hasarlı diye tespit edilmesi politik bir yaklaşımdır. Önemli olan binanın riskli olup olmadığıdır. Kamu binaların hasarını az-orta-ar diye belirleyip kendi sorumluluğunu milletin sırtına yükleyemez. Ayrıca bir evin yapım maliyeti bellidir. Buna göre bir çalışma yapmazsanız olmaz. Biz burada neredeyiz? Kocaman bir sıfır. Burada bir işin 100 katı iş yaptım cümlesi bize ait bir cümle değil. Bayraklı’da bir kamu yatırımı var mı? Sıfır. Bunun 100 katı da sıfırdır” diye konuştu.

APAYDIN: BÜTÇE SIFIRA İNDİ AMA ZAM GELDİ

Sandal’ın ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Şentürk Apaydın, zamlar üzerinden eleştirilere yanıt verdi ve “Kime ne verildiğiyle ilgili bir komisyon kuruldu ve arkadaşlardan bir kişi de var. Oraya gidip bakarlarsa kime ne verildiğini çok açık ve net görebilirler. Sürekli Bayraklı ’da ne yaptınız diye soruluyor. Öyle bir duruma geldik ki bizdeki bütçe sıfıra indi ama bugünden itibaren doğalgaz ve elektriğe zam yaptılar. Böyle bir ortamda Bayraklı ne yaptı diye soruluyorsa ben arkadaşlara biraz daha vicdanlı olmaları gerektiğini söylüyorum” ifadelerini kullandı.

AKTAŞ: EĞER Kİ SİZ ZAM YAPMAMIŞ OLSAYDINIZ…

Apaydın’ın konuşmaları üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, “Zamlar dendi. Bayraklı Belediyesi yüzde kaç zam yaptı? Yüzde 70’in üzerinde. Durup durup zamları gündeme getiriyorsunuz. Siz zam yapmazsanız hizmetlerinize burada kalkıp konuşmakta haklısınız. Ama şu anda konuşamazsınız. İnşaat konusunda verdiğiniz her evraka yüzde 50-70 arasında zam yaptınız. Sanki şimdi kalkıp zam yapmamış gibi konuşmayın. Demek ki maliyetler kurtarmıyor değil mi? İzmir kaç yıldır CHP ile yönetiliyor? 25 yıldır. Kaç tane kentsel dönüşüm yapıldı” dedi. 

Aktaş’ın ifadelerinin ardından Başkan Sandal ve Aktaş arasında karşılıklı atışmalar başladı.

SANDAL: Örnekköy’de yapıyor. Alsancak’ın arka tarafında başlandı. Uzundere’de başlandı. Bayraklı’da başladık.

AKTAŞ: Bayraklı’da deprem etüt merkezi vardı. Ne yaptınız bu merkezi? Yıkılan bütün binalara rapor verdi. Şunu yapamadı: Burayı ben yıkacağım diyemedi. Tavsiye niteliğinde rapor verip vatandaşın inisiyatifine bıraktığı için bu evler yıkıldı. İş Bankası deyip duruyorsunuz. Ne imzaladınız siz bankayla? 

SANDAL: Bir belediye neden vatandaşla devlet bankası arasında garantör olur? Büyük bir çoğunluğu bugünkü siyasal rejim tarafından açlığı, kredi kartlarına muhtaç olması gibi konular yüzünden kredi alamayacak hale getirilmiş. Burada bankayla yapılan görüşmelerde kredi almada sıkıntı yaşayan vatandaşlarla ilgi bankadan aldığımız teminatlar var. O dönem banka kredileri 1,5 iken kamu bunun 0-5 kadarını fonluyor. Ama bugün itibariyle oradaki limitler anlamsız hale geldi. Ayrıca belediyeler işlerini yaparken ilgi mevzuat kapsamında çalışabilirler. Bayraklı Belediyesi’nin deprem etüt merkezi açma yetkisi yok. Bu yetkiyi de 9 Eylül Üniversitesi’nden almış. Birlikte protokol imzalayıp onları adına bu işi yapmaya başlamış. Ben neden yetkisi bende olmayan bir işi yapayım başkası adına? Bana bunları soracağına toplanan deprem paralarını ne olduğunu anlat. Biz CHP’li bir belediyeyiz. Mevzuat ne derse onu yaparız. Başkaları gibi biz istediğimizi yaparız mevzuat bizi takip eder demeyiz.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.