Dolar 32,5883
%0.23
Euro 34,8068
%0.41
Altın 2.424,230
%-0.35
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP başvurularını tamamladı: İtirazın gerekçesi belli oldu

CHP başvurularını tamamladı: İtirazın gerekçesi belli oldu

İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin geçtiğimiz hafta Menemen Belediyesi Başkan Vekili seçimlerinde kura kısmının yürütmesini durdurulması kararının ardından dün Menemen Belediye Başkan Vekili Deniz Karakurt,kendi adına müdahale başvuru dilekçesini mahkemeye sunmuştu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Menemen İlçe Başkanı Turan Erdoğan ise belediyenin itiraz başvurusunun bugün yapıldığını söyledi.

  • Ege Postası
  • 22.12.2020 - 16:39

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- 1 Aralık’ta gerçekleştirilen Belediye Başkan Vekili seçimlerinde Millet İttifakı Adına Deniz Karakurt, Cumhur İttifakı adına da Aydın Pehlivan yarışmıştı. İlk 4 turda başkan vekilinin belirlenmediği seçimde, kura yoluna gidilmiş ve kuradan ismi çıkan isim Millet İttifakı adayı Deniz Karakurt olmuştu.

Seçimin ardından Cumhur İttifakı Başkan adayı Aydın Pehlivan idare mahkemesine kuranın yenilenmesi başvurusunda bulunmuş ve İzmir 2. İdare Mahkemesi, Menemen Belediye Başkan Vekilliği seçiminde kura çekiminin "usule aykırı şekilde gerçekleştirildiği" gerekçesiyle yapılan başvuru üzerine yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Kararın ardından Belediye Başkan Vekili Deniz Karakurt, dün İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararına itiraz etmişti.

İKİNCİ İTİRAZ YAPILDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Menemen İlçe Başkanı Turan Erdoğan, bugün de belediye adında, ‘yürütmenin durdurulması’ kararının iptali için İzmir 2. idari Mahkemesine itirazda bulunulduğunu söyledi.

Erdoğan, sonucun açıklanması için kesin bir tarih olmadığını belirtti.

İtiraz dilekçesinde, seçimin ve kuranın yasaya uygun ve şeffaf bir şekilde yapıldığı belirtilirken şu ifadelere yer verildi;

“Her şeyden önce yapılan Belediye Başkan Vekili seçimleri 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45. maddesinde düzenlenen usul ve esaslara uygun gerçekleştirilmiştir. Belediye Kanunu’nun 45. maddesi, Belediye Başkan Vekili seçimini düzenleyen özel bir yasa hükmüdür. Yasanın 45. maddesinde seçimin 4. turunda oylarda eşitlik çıkması halinde kura çekileceği öngörülmüştür. Kura ile ilgili sınırlayıcı ya da yasaklayıcı bir şekil şartı öngörülmemiştir. Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin 13. maddesinde gizli oylamanın tarifi yapılmış ve başkanlık divanı, encümen üyeliği ve denetim komisyonu üyeliği seçiminin gizli oylama yöntemi ile yapılacağı belirtilmiştir. Diğer yandan Meclis Çalışma Yönetmeliği’nin gizli oylamaya ilişkin hükmünde, 4. tur sonuda oyların eşit çıkması halinde bir tur daha oylama yapılacağı hüküm altına alınmıştır ve 5. tur oylamada oylar yine eşit çıkarsa kura çekileceği belirtilmiş ve çekilecek kura işleminin şekli tarif edilmiştir. Görüldüğü gibi Meclis Çalışma Yönetmeliği’nin ilgili hükmünün Belediye Başkan Vekili seçiminde bir şekilde uygulama kabiliyeti yoktur. Zira Belediye Başkan Vekili seçimi yasada ayrıca ve açıkça düzenlenmiştir. Somut olayda mahkemece incelenmesi gereken yegane husus şudur; kura çekiminde hile ya da şaibe olduğuna dair herhangi bir tespit ya da iddia var mıdır, yok mudu? Yoktur.”

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.