Dolar 32,3146
%0.2
Euro 35,1147
%-0.02
Altın 2.293,180
%0.69
Bist-100 9,06
%2.84

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir’in ‘kamulaştırma’ hamlesine Hızal’dan tepki: Bakanlıkla inatlaşmayın, birlikte çalışın

Büyükşehir’in ‘kamulaştırma’ hamlesine Hızal’dan tepki: Bakanlıkla inatlaşmayın, birlikte çalışın

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Botanik EXPO’sunun gerçekleştirilmesinin planlandığı Yeşildere bölgesinde kamulaştırma davası açmasına tepki gösterdi. Kamulaştırmanın mali yükünün 1 milyarı bulacağını ifade eden Hızal, Büyükşehir’in ödemesinin mümkün olmadığını belirtti. Bölgede dönüşümün şart olduğuna da dikkat çeken Hızal, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bölgedeki dönüşüm projesini işaret ederek ortak çalışma çağrısında bulundu ve “Bir inat uğruna bakanlığın oradaki dönüşümünün önünü kesmek için yapılmış bir planlama. Bakanlığın zaten burada ortaya koyduğu bir irade var. Buna ortak olsunlar. Bakanlıkla birlikte orada bir dönüşüm projesi ortaya koyabilirler” dedi.

  • Ege Postası
  • 01.11.2022 - 10:42

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’in 2026 yılında Yeşildere’de yapılması planlanan ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “müjde” olarak duyurduğu Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO (Botanik EXPO) planlarına ilişkin tartışmalar hız kesmeden devam ediyor.

AK Parti ve CHP arasında gerilime neden olan planlara bölge halkı tepki göstermiş ve  “Para değil, yerinde kentsel dönüşüm istiyoruz” demişlerdi.

İTİRAZLAR REDDEDİLMİŞTİ

Temmuz ayında askı süresi sona eren planlara, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da dahil olmak üzere tarafından itirazların tamamı mecliste de Millet İttifakı’nın kabul ve Cumhur İttifakının ret oylarıyla birlikte oy çokluğuyla reddedilmişti.

İtirazların reddedilmesinin ardından bazı vatandaşlar planları yargıya talırken daha önce AK Parti’nin “sorun olacak” dediği “kamulaştırma” konusunda Büyükşehir’den hamle geldi ve bazı vatandaşlara kamulaştırma davası açtığı gündeme geldi.

Büyükşehir’in yargı hamlesine tepki gösteren İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, kamulaştırmanın mali yüküne dikkat çekerken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bölgedeki dönüşüm projesini işaret ederek ortak çalışma çağrısında bulundu.

“BÜYÜKŞEHİR İÇİN BÜYÜK MALİYET OLACAK”

Kamulaştırma davalarının nedeninin bölge halkıyla yaşanan anlaşmazlık olduğunu belirten Hızal, “Kamulaştırma bedelini ve kamulaştırmayı kabul etmeyenler var. Büyükşehir bu nedenle kamulaştırma davası açıyor. Ama bunlar süreci uzatacak. Biz bu konuda itiraz etmiştik. Burada kamulaştırma bedellerini ödemek Büyükşehir açısından büyük bir maliyet gerektirecek hem de EXPO’yu yetiştirmeleri açısından büyük bir sorun olacak. Büyükşehir ordada inatla sanki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yapmak istediği bir dönüşümün önünü kesmek için bir anda şapkadan tavşan çıkarırcasına orayı EXPO alanı ilan etti ve kamulaştırmalar için çalışıyor. Bu konuda başka bir risk de, orada yaşayan insanların yerlerinden edilmesi. Yüzlerce insan kamulaştırma nedeniyle evlerinden ayrılmak zorunda kalacak. Birçok vatandaş bunu istemiyor. Orada dönüşüm yapılması lazım. İnatla kamulaştırma yapıp orada EXPO alanı oluşturmaya çalışıyorlar. EXPO’yu İzmir’de başka alanlarda yapmaları mümkün ama burada hangi amaçla böyle bir niyet ortaya koydular anlamış değiliz” dedi.

“’BİZİ ENGELLEDİLER’ DİYECEKLER”

Dava nedeniyle sürecin uzayacağını ve EXPO projesinin riske gireceğini ifade eden Hızal, ‘engelleniyoruz’ polemiğine gönderme yaptı ve “Çok yüksek belki 1 milyar civarında kamulaştırma bedeli çıkacak. Kaldı ki Büyükşehir, personel maaşını ödemekte zorlanır hale geldi. Yatırımların neredeyse tamamı durmuş durumda. Böyle ekonomik bir krizle boğuşan Büyükşehir’in ordaki kamulaştırma bedellerinin altından kalkması mümkün değil. Ayrıca, kamulaştırma süreci uzun bir süreç. Bir taraftan kamulaştırma yapacaksınız diğer taraftan oradaki inşaat faaliyetlerini yapıp EXPO alanına çevireceksiniz… Daha da önemlisi sosyolojik sonuçları var. Orada yaşayan vatandaşları yerlerinden edeceksiniz. Hani sizin yerinde ve uzlaşıyla dönüşüm anlayışınız? Bir inat uğruna, bakanlığın oradaki dönüşümünün önünü kesmek için yapılmış bir planlama.  Ama doğru bir planlama değil. Zaten diğer işleri gibi bu da ellerine yüzlerine bulaşacak. Yapamadıklarında da mazeret ortaya koyacaklar: Biz yapmak istiyorduk ama bizi engellediler diyecekler. Ama İzmirlilerin artık bunlara karnı tok” diye konuştu.

“BAKANLIĞIN ÖNÜNÜ KESMEK İÇİN…”

Yeşildere’de dönüşümün elzem bir ihtiyaç olduğunun altını çizen Hızal, dönüşüm için Büyükşehir’e bakanlıkla işbirliği yapma çağrısında bulundu ve şunları söyledi;  “Dava nedeniyle süreç uzayacak. Yüzlerce insanın gayrimenkulleri kamulaştırılmak isteniyor. Vatandaşların çok büyük bir bölümü de bunu istemiyor. Yani kamulaştırma sadece finansal bir durum değil. Paranız olsa da çok hızlı yönetemeyebilirsiniz. İnsanları ikna edemezseniz yargıya gidersiniz ve bunun da bir süresi olur. Yargı süreci süreci uzatacağı gibi kamulaştırma bedellerini de artıracak. Bu da zaman kayıplarını beraberinde getirecek. Korkarım ki yapmak istedikleri EXPO’yu yapmakta zorlanacaklar. Evet Yeşildere’de bir dönüşüm yapılması gerekiyor. Biz bunu birlikte yapalım diyoruz. Bakanlığın zaten burada ortaya koyduğu bir irade var. Buna ortak olsunlar. Bakanlıkla birlikte orada bir dönüşüm projesi ortaya koyabilirler. Ama burada bakanlığın önünü kesmek için ortaya atılan bir EXPO planı görüyoruz. Bunu yapamayacaklarının kendileri de farkında. Ciddi mağduriyetler ortaya çıkacak. Bunun farkında olan belediye, CHP’li bir belediye. Engellendik diyecekler. Aslında kimsenin onları engellediği yok. İzmir'deki en büyük engel CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi. Takoz siyasetini CHP’li belediyeler yapıyor. Bir işi yapamamak engeldir. Hükümetin yapmak istediği projelerin önüne bu şekilde çıkmak da başka bir engel tarzıdır. O nedenle bu anlayışın devam ettiriliyor oluşu İzmir için büyük bir hadise. EXPO alanının geç kalınmadan değiştirilmesi gerekiyor. Yeşildere’de dönüşüme evet. Ama Yeşildere EXPO yapılacak bir alan değil. Eğer ki yapılacaksa da bakanlığın yapacağı dönüşümle birlikte bakanlıkla istişare ederek bunu yapmaları gerekiyor. Ama bakanlığa inat olsun onun projesinin önünü kesmek için bunu yapıyorlarsa işler arap saçına döner.”
 
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.