Dolar 32,5192
%-0.06
Euro 34,8732
%0.13
Altın 2.432,040
%0.37
Bist-100 9.775,00
%0.55

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir’de ‘devir’ gerginliği: AK Parti’den ‘tefeci’ çıkışı

Büyükşehir’de ‘devir’ gerginliği: AK Parti’den ‘tefeci’ çıkışı

İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında, oturuma damgasını vuran konu, Konak Belediyesi’nin, yeni hizmet binasını yapması karşılığında Büyükşehir Belediyesi’ne kendi mülkiyetindeki 3 taşınmazı devretmesini öngören önerge oldu. AK Parti grubu Tepecik’teki pazaryerinin verilmesine karşı çıkarken Büyükşehir için ‘tefeci’ çıkışı yapıldı.

  • Ege Postası
  • 16.11.2022 - 19:48

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi.

Oturumda, geçtiğimiz ay gündeme gelen ve AK Parti grubu tarafından tepkiyle karşılanan, Konak Belediyesi’nin yeni hizmet binasının Büyükşehir tarafından yapılması için Konak Belediyesi mülkiyetinde bulunan 4 taşınmazın Büyükşehir’e tahsisi gündeme geldi.

Güney Mahallesi’ndeki 8055 ada, 1 nolu taşınmaz üzerindeki zemin üstü müştemilat, Göztepe Mahallesi’ndeki katlı otopark binası ve Alanyalı Konak parsellerdeki taşınmazları kapsayan devir konusu, Büyükşehir meclisinde de tartışmalara neden oldu.

YILDIZ: BÜYÜKŞEHİR’İN NE ANNELİĞİNİ NE BABALIĞINI GÖRDÜK

Önergeye ilişkin söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, tek bir taşınmazın devrine karşı çıktıklarını belirtti ve “Burada, Konak Belediyemizin 3 adet gayrimenkulünü, belediyemizin belediye hizmet binamızın yapımı konusunda Büyükşehir’e devri söz onuşu. Biz bunu Konak Meclisi’nde de oyçokluğuyla geçirdik. Bu devir ile Alanya Konağı ve 1992 yılında Konak Belediyesi tarafından yapılmış olan Göztepe’deki katlı otoparkın olduğu yerin devrine karşı değiliz. Burası zaten tartışmalı bir yer. Buradaki değerlerin zaten yeni hizmet binası yapımı karşılığında verileceği… Bülent Bey’in bir ifadesi vardı. Devlet babaysa biz anayız, ilçelerimize veririz diye. Bizim Konak olarak Denizli’ye yaptığımız bir yardım var ve biz bunu bedelsiz verdik. Sinop’ta bir ilçe belediyesine 12 milyon liralık kaynak verdik. Bedelsiz olarak.  Biz katlı otoparkı 44 milyon gibi bir bedelle devrediyoruz. Bizim istediğimiz şu: Konak’ın çok fazla gayrimenkulü yok. Biz Tepecik’teki mülkün devrine karşıyız. Bu Konak’ta kalsın diyoruz. 3 emsalli 28 bin metrekare inşaat hakkı bulunan alan bu. Biz Konak’a gelir getirecek bu mülkün devrine karşıyız. Çünkü Göztepe’ki mülkümüz ve Alanyalı Konağı bu bedelleri karşılar. Kaldı ki hiçbirini almasanız bile bizim İzmir’in kalbi olmamız nedeniyle geçtiğimiz yıllarda Bayraklı’ya yaptığınız yatırımı da düşünürsek bize yapmanız lazım. Biz Büyükşehir’in ne anneliğini ne de babalığını görmüyoruz. Bu kadar büyük bütçe yöneten Büyükşehir’in Konak’ın elinde son kalan malları istemesine karşıyız. Burada zabıta binası kurulacağı söylendi. Biz bu arsayla ilgili kat karşılığı anlaşması da yapabilirdik. Biz Cumhur İttifakı olarak getirin, aradaki farkı da bağışlayan oybirliği yapalım dedik. Konak, Sinop’un ilçesinden daha mı az kıymetli? Bırakın Tepecik Pazaryeri Konak’ta kalsın” dedi. 

BATUR: ÇÖKME İŞİ BİZİ KABİLİYETİMİZDE OLAN BİR ŞEY DEĞİL

Yıldız’ın ardından söz alan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, eleştirilere yanıt verdi ve “Büyükşehir belediyesiyle Konak Belediyesi arasında bir uzlaşıyla bizim de ihtiyacımıza binaen iki taraf ortak bir noktaya geldi Konak Beldiyesi2nin bütçesinde tek kuruş çıkmadan Konak’a yakışır bir hizmet binasının yapılması konusunda Büyükşehir ile konuştuk. Bürokrat arkadaşlarımız bir araya gelerek uzlaşı sağladılar. Zaten Yemişcizade Konağı, 25 yıllığına Büyükşehir’e tahsis ettiğimiz bir yerdi. Otoparkla ilgili… Onun devri konusunda a bir sıkıntımız yok. Hiç olmazsa sıkıntılı bir gayrimenkul konusunda çözüm üretilmiş oldu ve Sayıştay denetiminde sürekli karşımıza çıkan bir konu ortadan kalkmış oldu. Pazaryeriyle ilgili… Orda Büyükşehir’in ihtiyacını karşılayacak bir zabıta binasının yapılması söz konusu. Orası imara açılmayacak. Zaten biz anlaşmada da belirtmişiz. Mevcut halini bozacak bir şey olursa başa dönülecek. Bazı siyasiler diyor, Konak’ın mallarına çökülüyor diye Çökme bizim kabiliyetimiz olan bir konu değil. Biz uzlaşı içinde biz anlaştık. İzBB Konak’a yardım yapmıyor deniyor. Şu anda inşaatı devam eden sosyal tesis alanına büyükşehir ihale bedelinin yüzde 70'ini alıyoruz. Gültepe spor tesislerinde aldık. İleriye dönükte yeni başlayacağımız projeler var. Bunlarla ilgili de başkanımızın sözü var. İki taraf anlaşmış. Uzlaşmış. Belediye bütçesinde bu şartlarda, sıkıntıda tek kuruş çıkmadan hem bu problemler yerlerin çözümü sağlanmış hem de bütçe kaynakları kullanmadan belediye hizmet binamıza kavuşmuş olacağız” diye konuştu.

HIZAL: ÇIKMIŞ BİR KREDİ VAR AMA KULLANILMIYOR

Batur’un ardından konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, belediye binasının yapımı için İller Bankası’ndan kredi çıkığını hatırlatırken ‘engelleniyoruz’ polemiğine gönderme yaptı ve “Konak ve Büyükşehir arasında bir mesele olarak algılanması rahatsızlık veren bir durum. Sayın Başkan ‘İki taraf anlaştı’ gibi bir ifade kullandı. Elimde Büyükşehir’in 2023 bütçesi var. 26 milyon neredeyse. Yakın zamanda Konak Belediyesi’nin bütçesi de meclisten geçti. Meseleye birkaç yönlü yaklaşmak lazım. Diyebilirsiniz ki Konak Belediyesi bir kamu kurumu. Büyükşehir de öyle. Dolayısıyla bir kamu kurumundan alarak başka bir kamu kurumuna vereceğiz. Ama burada konuya ilkesel yaklaşmak lazım. Büyükşehir, asli görevi olan birçok konuyu görmezden gelirken Konak Belediyesi için Konak Belediyesi’nin hizmet binasının yapımında bu hizmeti bazı gayrimenkulleri alarak yapma iradesi ortaya koyması noktasında sorun var. Müşkül durumda kalmış bir kişinin bir tefeci anlayışı ve zihniyetiyle hareket ediliyor. Bir yanda 26 milyar lira bütçesi olan büyükşehir diğer tarafta da 1,5 milyarlık bütçesi olan Konak Belediyesi. Bu belediyenin hizmet binası için takas konuşuluyor. Bu çok acı bir mesele. Konak Belediyesi’ne çok samimiyetle açıklama yapmak istiyorum. Aynı Büyükşehir, Bayraklı Belediyesi’yle 3 yıl önce Özkanlar pazaryeriyle ilgili bir protokol yaptı. Maliyeti30-50 milyon civarı. Ama yapılmadı. Pazaryerini yapmayan ama o arsayı üzerine alan Büyükşehir şimdi çıkıp Konak’ın gayrimenkulünün takasını istiyor. Bu ne kadar doğru bir yaklaşım? Büyükşehir 26 milyarlık bütçesini nereye kullanacak? Sayın Başkan ‘Bütçemizden 1 kuruş dahi çıkmadan bu yapımı yapıyoruz’ diyor. Envanterinden bir gayrimenkul çıkıyor. Bundan daha değerli bir şey olur mu? Konak Belediyesi, bundan 3 yıl önce İzmir’in tek borçsuz belediyesiydi. Geldiğimiz noktada 1,5 milyarlık bütçesiyle 100 milyonluk bir yatırımı yapmayacak duruma geldi. Ayrıca bununla ilgili İller Bankası’ndan çıkmış bir kredi var ama kullanılmıyor. O zaman burada ‘kredilerimiz onaylanmıyor’ diyen anlayışa sormak lazım. Böyle bir takım siyasiler çıkıp kredilerimiz onaylanmıyor, engelleniyoruz diyorlar. Buyurun kullanın kedi çıkmış. Yoksa birinden emir mi aldınız” ifadelerini kullandı.

BATUR: ALAN MEMNUN SATAN MEMNUN SİZ ENE OLUYOR!

Eleştirilerin ardından yeniden söz alan Batur, kredinin kullanılmama sebebini açıklarken sert ifadeler kullandı ve şunları söyledi; “Özgür Bey’in Konak Belediyesi’ne bu kadar sahip çıkmaları bizi çok duygulandırdı Bizim anlatamadığımız şu: Krediyi kullanmadık. Bizim krediyi alış tarihimiz, 22 Haziran 2021. Bu süre içinde Bakanlık’tan izin verilen tarih Mart 2022. Mart ayından bu yana… Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri yakından takip etmiyorlar herhalde. İnşaat sektöründe fiyatların bu kadar uçtuğu bir dönemde kredi çıktı. Nereden alınacak? Özel bankalardan. Ben bile bile faizi yüksek olan krediyi kullanacağım ama Büyükşehir Belediye Başkanıyla yaptığımız anlaşmadan doğan hakkı kullanmayacağım! Biz belediyeciliği biliriz. O konuda bana ders vermeye kalkmayın! Biz belediyeciliği de nasıl kredi kullanılacağını da biliriz. Ülkenin geldiği noktayı bilmiyorsunuz. Benzin 5 kat arttı. Belediyeler ayakta durabiliyorsa büyük başarıdır. Belediyeleri el üstünde tutmanız lazım. Ama sizin tebrik etmekle bir sıkıntınız var. Konak Belediyesi, yatırımlarını yapan, kendi ayakları üzerinde duran ve herkesle uyum içinde çalışan bir belediyedir. Büyükşehir Belediye Başkanımızın da böyle bir talebi oldu. Bir kere değil bin kere olsa yine veririz Alan memnun veren memnun size ne oluyor!”
Tartışmaların ardından oylanan önerge Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ oylarına karşılık Millet İttifakı’nın ‘kabul’ oylarıyla kabul edildi.

'MEZBAHA' DESTEĞİNDE GERİLİM

Oturumda ayrıca, Ardahan Belediyesi’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin "Başka Bir Tarım Mümkün" anlayışından yola çıkarak kooperatifleşmenin ve mevcut üretim sistemlerinin iyileştirilmesini, yeni ürün ve üretim sistemlerinin yaygınlaştırılmasını, tarımda istihdam alanları yaratarak kırsal alanda yaşayan genç nüfusun kentlere göçünün önlenmesi amaçlarıyla bölgede kurulması planlanan "Kavurma Tesisi" yapımı için "Ardahan Mezbahası Kavurma Bölümü Tadilatı"nın tamamlanması adına Büyükşehir tarafından 1 milyar 300 milyon lira nakdi yardım yapılması hususu gündeme geldi. 

İlgili önerge, Konak Belediyesi’nin taşınmazları ve Büyükşehir’e yönelik ‘tefeci’ tanımları üzerinden tartışılarak görüşüldü.

Önergeye ilişkin söz alan AK Partili meclis üyesi Hüsnü Boztepe, Süt Kuzusu ve Tire Süt Kooperatifini örnek vererek “Başka  bir tarım mümkün” vizyonunu eleştirdi ve Ardahan’a yapılacak desteğin “insan aklıyla alay etmek” olduğunu söyledi. 

SÖZÜPEK: ÜRETİMİ GELİŞTİRİP İSTİHDAMA DESTEK OLUYORSAK…

Boztepe’nin ardından konuşan CHP’li meclis üyesi ve Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Bülent Sözüpek, verilecek destekte maliyet artışlarını gerekçe gösterdi ve “Büyükşehir Belediye Başkanımız sosyal demokrat bir belediye başkanı ve bunun gerekliliklerini yerine getiriyor. Başka bir tarım mümkün derken bunun gerekliliklerini anlamak gerekiyor. Kooperatifçiliğin önde olduğu, küçük üreticinin geliştirildiği bir vizyon bu. Ülkemizde tarımın ne duruma geldiğiniz hepimiz görüyoruz. Ardahan’da yaptığımız mezbahanın içinde kavurma tesisin yapılması için geçen yıl biz bir bütçe gönderdik. Maliyetler arttı her geçen gün artıyor. Bu nedenle bu tesisin hayata geçmesi için yeniden 1 milyar 300 milyon gibi bir yardım yapıyoruz. Biz bir nebze de olsa oradaki üretimi geliştirip istihdama destek oluyorsak bu meclisin gurur duyması lazım. Biz elimizden geldiğinde destek olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

YILDIZ: BİR İŞİ YAPACAKSANIZ DOĞRU YAPIN

AK Parti Grup sözcüsü Yıldız ise; bütçenin verimli kullanımına dikkat çekti ve “‘Ardana Belediyesi, tesisi desteklerimiz olamadan faaliyete geçirecek imkanlarının bulunmadığını belirterek…’ diyor. Biz bu tesisin yapılmasına karşı değiliz. Bizim istediğimiz doğru tartın. Bütçenize bakın. Bütçe yapmayı bilmiyorsunuz dedi hep AK Parti grubu. Yarın Ardahan sizden 1 milyon 300 bini aldık ama bitiremedik derse ne yapacağız, yine mi göndereceğiz parayı? Bu, hayal peşinde koşmanızın ürünü. Bir işi yapacaksanız doğru yapın diyoruz biz” diye konuştu.

HIZAL: ÜZÜLEN SİZ OLACAKSINIZ

Son olarak söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Hızal, Konak Belediyesi ve devir konusuna da gönderme yaptı ve “Bizim eleştirilerimiz teknik eleştiriler. Meseleyi kişiselleştirmiyoruz. Biz hiçbir zaman engelleme maksadıyla hareket etmiyoruz. Söylemlerimiz üzerinden engelleme algısı çıkıyorsa söylediklerimizi anlamadıklarını düşünüyorum. Başka bir tarı mümkün diyerek Sayın Başkan birtakım faaliyetler yapıyor. Elbette ki Büyükşehir, tarımı destekleyecektir. Ama burada bir samimiyet sorunu var. Başka bir tarım mümkün diyerek Ardahan Belediyesi’ne 1.3 milyon lira gönderen Büyükşehir’in Sayıştay raporunda bir durum var. Büyükşehir’in mülkiyetindeki 37 bin zeytin ağacı… Bu zeytinlerden üretilecek zeytinyağı bin tona yakın. Kooperatiflerden zeytin almak için milyonlarca lira ödeniyor. Tarım böyle mi desteklenecek! Siz daha mülkiyetinizde olan 37 bin zeytin ağacından haberdar değilsiniz ama başka bir tarım mümkün diyerek Ardahan Belediyesi’ne para göndereceksiniz. Büyükşehir ilçe belediyelerine karşı tefeci mantığıyla hareket ediyor. Biz verdik demekle bu olmaz Sayın Başkan. Üzülen siz olacaksınız” dedi. 

EGE MAHALLESİ SORUNUNDA MUTLU SON

Oturumda ayrıca, geçtiğimiz aylarda AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ve AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız’ın yazılı önerge verdiği Ege Mahallesi’nde yaşanan kentsel dönüşüm sorununa ilişkin komisoyn kararları da gündeme geldi.

Kuruçay Mahallesinde yer alan başta 1371 ada olmak üzere çevredeki ada ve parsellerde kentsel dönüşüm çalışmasının 2. etabında kalan yerler üzerinde geçmiş yıllardan gelen Belediye ipoteklerinin kaldırılması için dava açılmış ve birçok vatandaşın yaşadığı ve mülk sahibi olduğu bu yerlerle ilgili mahkemece davalı vatandaşların İzmir Büyükşehir Belediyesine anapara ve yasal faiziyle birlikte 10 bin ve 30 bin lira arasında bedel ödenmesine karar verilmişti. İçinde hak sahibi vatandaşların başta bu bedelleri ödeme durumlarının olmaması, ödeme yapan varsa da çok eski bir işlem olması ya da mülkiyetin el değiştirmesinden kaynaklı olarak ödeme evraklarını ibraz edemediklerinden dolayı bu alanda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesi tapu devirleri yapılamadığı için ilerleyemediğinden yapılması planlanan bu kentsel dönüşümün devamı ve vatandaşların daha insani şartlardaki yaşam standartlarına ulaşması için bahsi geçen alacaklardan feragat edilmesi için kritik bir karar alındı.  Hukuk, Plan ve Bütçe, Kentsel Dönüşüm Komisyonlarınca Davacı İzmir Büyükşehir Belediyesince Davalılar aleyhinde yürütülen ve rapor ekindeki listede yer alan davalardan feragat edilmesine, feragat sebebiyle tarafların birbirlerinden karşılıklı olarak yargılama gideri ve vekalet ücreti talep etmemelerine, bahsi geçen dava konusu ipoteklerin karşılıksız olarak terkinine ve bu hususta tapuda gerekli iş ve işlemlerin ivedi olarak yapılmasına karar verdi. Komisyonlar tarafından meclis gündemine gönderilen ilgili önerge ise tüm partilerin oy birliği ile kabul edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.