Dolar 32,3262
%0.23
Euro 35,0775
%-0.13
Altın 2.309,620
%1.41
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir Meclisi'nde bütçeye 'acil' ek kredi gerginliği!

Büyükşehir Meclisi'nde bütçeye 'acil' ek kredi gerginliği!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 145 milyon TL borçlanma yetkisi alması için Acil kaydı ile gönderilen öneriyi inceleyen komisyon üyelerinin, kredi talebini oy çokluğu kabul etmesinin ardından Meclis gündemine gelen önergenin görüşülmesi sırasında AK Parti Grubu ve Başkan Vekili Mustafa Özuslu arasında sert tartışmalar yaşandı.

  • Ege Postası
  • 15.09.2021 - 21:41

EGEPOSTASI - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kriz belediyeciliği kapsamında yatırımlarda kullanmak amacıyla 2021 mali yılı bütçesine ek olarak bankalardan 145 milyon TL'ye kadar kredinin sağlanması ve kullanılması için Başkan Tunç Soyer'e yetki verilmesi önerisi Eylül ayı Meclisi'nin ilk oturumunda gündemine getirilmişti. Gündemde görüşülen ilgili gündem maddesi oy birliği ile acil kaydıyla plan ve bütçe komisyonuna sevk edilmişti. İlgili gündem maddesinin görüşülmesi sırasında sık sık tansiyon yükseldi.
 

MISIRLI: BELEDİYE ÇOK CİDDİ BORÇ BATAĞINA GİRDİ
Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi AK Partili Meclis Üyesi Fikret Mısırlı , "Komisyon üyesi olarak söz aldım. Bugüne kadar AK Parti grubu olarak bütün yatırımları oy birliği ile geçirmiştik. Bu acil gündem maddesi ile geldiğinde açılımı ile geldi bize. Belediyemizi 2019'un mart ayında 4 milyar borç aldık ve yıl sonunda 6 milyar TL borç oldu, 2020'de 9 milyar oldu. Burada Buca Metrosu hariç. Tunç Başkanımızı geldiğinde beri bin 400 taşınmaz sattı. Kalem kalem oylasaydık belki bazılarına oy verebilirdik. Behçet Uz Rekreasyon alanı ile 2 milyon, portakal vadisi ile ilgili 2 milyon kullanılacak. Bu rakamlar küçük ama geçenlerde Nurhak Belediyesi'ne 4 milyon yardım yaptık. Belediyemizin imkanlarını dağıtırken diğer yandan kredi kullanmak çok doğru bir yaklaşım olmaz. Buca Yedigöller'deki tadilat için 5 milyonluk bütçe ön görülüyor. 2017 yılında 10 milyonluk bir tadilat yapılmış. Ancak şimdi de tuvalet için acil tadilat olarak gözüküyor. Biz borçlanma yetkisini belediye başkanına verirken planlama ve borçlanma yetkisinin eş zamanlı gitmediğini görüyoruz. Narlıdere metrosu için 35 milyonluk bir kredi kullanacak . Narlıdere metrosu için geçtiğimiz aylarda 20 milyon kredi kullandık.Bizim belirtmek istediğimiz ya kullanılan krediler planlı kullanılmıyor yada aklımıza geliyor sonra yeniden bir borçlanma yetkisi isteniyor. Biz bu kredileri kullanırken yapmak istediğimiz hizmetlerin ne kadara mal olacağını çok doğru planlayamıyoruz ki acil olarak gündeme geliyor. Biz 60 milyon İZBETON'a verilirken hiç gözümüzü kırpmadan olumlu oy kullanmıştı. 460 milyon TL'yi üç ay önce ESHOT'a oybirliği ile kredi aktarmıştık. Belediyenin çok ciddi borç batağına girdiği için bunu önermedik" dedi.
 

HIZAL: BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KRİZE GİRMİŞTİR
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin işçi parasını ödeyemeyecek seviyeye geldiğini belirten AK Parti Özgür Hızal, "Ben bu şerh konusunda yoruldum artık. Bülent beyi çok sık düzeltiyoruz. Buca ilçesi Yedigöller parkı onarım işi için 2 milyonluk ayrım bulunuyor. Biz ilkesel olarak borçlanmaya karşı değiliz İBB yatırım olarak borçlanacaksa Cumhur İttifakı olarak oy birliği verdik. Burada mesele bu borçlanma gerçekten yatırıma yönelik mi yoksa gösterilen tablo sadece göstermelik 145 milyonu nasıl bölüştürebilir mi? İzmir için ulaşım yollarında asfalt kaplama yapılması içi 40 milyon… 2 milyarlık bütçe İZBETON'a vermişsiniz zaten. Hafif raylı sistem 35 milyon Narlıdere metrosu için. Hani bunun için finansman hazırdı. Buca Onat Caddesi-Şehirler Arası terminal yolu yapımı 5 milyon… Bu rakam insanların aklı ile dalga geçmekten başka bir şey değildir. Çıkıyorsunuz milyarlık yatırımdan bahsediyorsunuz sonra 5 milyonluk yatırım ile yapacağız diyorsunuz, geçin bunları. Tavsiyem elinize aldığınız belgeyi okumanız yönünde. Hangi taleple isteniyor bu, İzmir'deki kriz belediyeciliği diye bir ifade… Mesele İzmir'deki kriz belediyeciliği değil krize girmiş İBB'dir… Finansal açıdan krize girmiş bir İBB den bahsediyoruz. İBB 5 yıl önce çıkıp gerçekten finansal açıdan kredibilitesi yüksek, borç stoku düşük bir belediyeydi ancak 2,5 yılda toplam 10 senede yapılmış borçlanmanın 3 katı borçlanma yaptı. Krize girmiş bir belediye İBB. Rakamlar sizden geldi. İBB krize girer, neden girer? İBB ekonomik anlamda çok ciddi faaliyetler yürüttü yollar, kavşaklar, metrolar yaptı da mı krize girdi? Yapılmadığını listede görüyoruz. 5 milyona o yol nasıl yapılacak? İBB tarihinde olmadığı kadar ekonomik kriz yaşıyor. Personel maaşını ödemekte zorlanıyor İBB. Neden?" diye konuştu

PM ÜYESİ SEÇTİRMEK İÇİN BİNLERCE ELEMAN ALINDI
"Bir kurultay yaptınız Genel Başkanımızı seçtiniz ancak bu kurultayda birilerini parti meclisine seçtirmek için İzmir dışından binlerce personel aldınız" diyen Hızal Bugünde milyonlarca lira fazladan ödeme yapıyorsunuz. Yapıyorsanız İzmir'in evlatlarına yapın. Sonra dediniz ki başka bir tarım mümkün ve bizim hep eleştirdiğimiz, doğru olmadığını söylediğimiz ve eleştirmeye devam edeceğimizi bir alım yöntemi ile sayın başkanın aile bireylerinden birinin başında bulunduğu kooperatiften yüz milyonlarca alım yaptınız. Sonra İzmirlilerin gerçeği ile örtüşmeyen  anıt heykel projelerini yarışmalara açtınız. Bu yetmedi bu heykel ve anıtları saymak için ihale yaptınız. İBB'in neden krize girdiğinin sebebi. Yıllık bütçesi milyarlarca lirayı bulan İZBETON'un başına bu işleri bilmeyen bir siyasiyi atadınız. Bugün İzmir tarihinde ilk kez yaşanmış bir durum söz konusu. Asfalt üretmek zorunda olan İZBETON bakıma alınmış! İZBETON asfalt yapacak maddeyi alamaz hale geldi. Yol yapın dedik yapmadınız, trafiği çözün dedik, insanlar trafiğe çıkmasın dediniz, körfezi temizleyin dedik kendi kendini temizleyin dediniz. Hani yatırım? Bünyesinde 30 bin personel bulunan İBB huni koyma ihalesi yaptı. Bütün bu kalemleri alt alta koyduğumuzda İBB bütçesi açık verir. Yatırım olsa biz neden karşı çıkalım?"

KÖKKILINÇ: İZMİRLİLER BELEDİYE BAŞKANINA GÜVENİYOR
AK Parti Grup Başkanvekili Hızal'ın söylemlerinin ardından konuşan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, "Ne zaman AK Parti Grup Başkanvekili sözü alsa bir hikaye dinliyoruz. Demagoji konusunda Meclis ödülünü hak edecek. İBB borç batağında ya da krize girmiş bir durumla karşı karşıya değil. Öncelikle hükümetimize bakmamız gerekiyor. Hükümetimizin borcu ne kadar diye bakmak lazım. Bu sene ocak ayında açıklanmış. Hazine’nin yayınladığı rakamında toplam borç 1 trilyon 837 milyar lira. Biz burada 145 milyondan bahsediyoruz. Son 3 yıldaki artış boyutları ise korkunç. 2021 yılında 403 milyar iç borç ödemesi var. dış borcun haricinde. Bir konut alacağınız zaman imkanlarınız olur, varlığınız olur. Konut kredisi çekersiniz. Yararlanır alırsınız. Bir araç alırken de böyle. Bugün bakın Türkiye nüfusunda aklı başında sağlıklı normal hayatlarını süren insanlar kendi ekonomilerini bu şekilde sürdürürler. Kredi çekmek bizim olağan yaşamımız içinde olağan bir durum. İBB’ye baktığınızda hükümetin çıkardığı kanunlarla çalışmakta olan ve pek çok konuda da Cumhurbaşkanımız onayına muhtaç olan ve kendine inisiyatif bırakılmayan bir kurumsal kimlikten bahsediyoruz ne yazık ki. Burada yasa ile büyükşehir belediyesine bir borçlanma limiti gösterilmiş. Toplamda 18 milyarlık borçlanma limiti varken İBB bu yılki borçlanma limiti de meclis kararına bağlı. Daha da üstü olabilir. O da Bakanlığın onayına bağlıdır. 1,2 milyar lira iken biz 145 milyondan bahsediyoruz. Bu yıl 852 milyon lirasını kullanmış. 1,2 milyar liranın içerisinde 145 milyon daha kredi kullanmak istiyor. Peki, bu krediyi ne yapacak? Bülent arkadaşımız saydı. Önergenin ekinde hangi yatırımlarda kullanılacağını saymış. Burası lütfen bir resmi kurum. Burasını Sayıştay denetliyor. Burasını hükümeti bakanlığı denetliyor. Meclis’te bir önerge getiriyorlar, o önergenin dayanağı olarak da bu krediyi nerede kullanacaklarını belirtiyorlar. Bunlar resmi kayıtlar. Bunun dışında herhangi bir harcama mümkün müdür İBB’nin. Bu krediyi suistimal etmesi mümkün müdür? Çok büyük bir yanlış. Algı yaratmak demagoji yapmak. Ama İzmir halkı yanılmıyor. İzmir halkı, İBB’ne güveniyor. Başkanına güveniyor. Çoğunluğu oluşturan CHP’li ve İYİ Partili meclis üyelerine güveniyor. 5 milyon lira yol yapımı nerede kullanılacak diyorlar. Aslında burada ulaşımla ilgili çok büyük bir yatırım var. Bu yatırımın gerektirdiği ek imalatlar var. Bu imalatlarda da arkadaşım keşke açsa okusa ihale yasasını. Yüzde 30’una kadar işi eksiltir artırırsınız. Tamamlayıcı ihaleler çıkarsınız. Ödenek ayırmak gerek. Bütçemizi buna göre belirlememiz gerekir. Bu anlamda İBB borçlanmasında herhangi bir aykırı durum yoktu. Son derece makbuldur. Meclis yetkisini kullanmaktadır" dedi.

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ
Önal'ın konuşmasının ardından Başkan Vekili Mustafa Özuslu ilgili maddenin oylanmasına geçilmesi kararı alırken, oylanma kararına AK Partili meclis üyeleri tepki gösterdi. Tepkilere rağmen Özuslu ilgili maddeyi oylatınca, 145 milyonluk borçlanma maddesi komisyonlardan geldiği şekilde oy çokluğu ile kabul edildi.

ÖZUSLU: İZMİR HALKI BİZİ DİNLİYOR
Borçlanma kararının oylatılması sonrası geçmiş gündem maddesi ile ilgili konuşan Başkan Vekili Özuslu, "Bu mecliste herkes elini vicdanına koyacak. Muhalefet eleştirecek ancak muhalefet eleştirirken haksız ithamda bulunduğunda tabii ki ona herkesin itiraz etme hakkı var. Doğru söylenmeli. Çünkü İzmir halkı bizi dinliyor" dedi.

Özuslu'nun geçmiş gündem maddesi ile ilgili konuşması sonrası ise AK Parti sıralarından tepki geldi. Özuslu'nun sözünü kesen AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Hangı gündem maddesi hakkında konuşuyorsunuz? Gündem dışında konuşun" ifadelerini kullanırken, Özuslu ise Hızal'a, "Ben başkanım konuşurum" diye yanıt verdi.

Özuslu'nun yanıtı salonda tansiyon yükselmesine neden olurken, mikrofonu eline alarak konuşan Hızal ise, "Bende grup başkan vekiliyim bu böyle olamaz. Kabul etmiyoruz" dedi., Hızal'ın itirazına 'yalan söylüyorsunuz' diye yanıt veren Özuslu, "Kabul etmeyin çünkü siz yalan söylüyorsunuz. Binlerce işçi alınmış… Yalan söylüyorsunuz!" diye konuştu.

Karşılıklı bağrışmaların arından konuşmaya devam eden Özuslu, "Binlerce işçi alındı diyen ben değilim bunu söyleyen AK Parti'nin Grup Başkanvekilidir. Bu kayıtlarda var. Biz gereğini yaparız ancak İzmirliler bizi dinliyor. Ben bu meclisi yöneten olarak bunun cevabını vermiyorsam bunun hesabını bana sorarlar" dedi. AK Partili Hızal tekrar söze girerek işe alımlar konusunda 'rakam verin' çağrısında bulundu. Hızal'ın sözlerine Özuslu ise 'rakam vereceğim' diye yanıt verdi.

Salonda konuşma biçimleri bağırma tarzına dönerken, AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi arasında 'konuşma' gerginliği yaşandı.

ÖZUSLU: MEZHEBİNE BAKARSAK HAKSIZLIK OLUR
Meclisin sakinleşmesinin ardından konuşmasına devam eden Özuslu, "İBB'ye 9 Nisan'dan bugüne kadar alınan personel sayısı bellidir. Bunların hangi kriterler ile işe alındığı mevcuttur. PM üyesi seçtirmek için binlerce personel alındığı iddiası bu iddiayı söyleyenlere aittir. Böyle bir şey yok. Parti içine CHP'nin kurultay ile ilgili sürecine müdahil olmaktır. İzmir'in evlatları Vanlısı da, Erzurumlusu da, İzmir'de yaşayan her vatandaşımızın başımız üzerinde yeri vardır. Tunç Soyer 'İzmir'de yaşayan her canlıya hizmet götüreceğim' diye demokrat tarzını ortaya koymuş biridir. İBB'ye personel alırken onun kimliğine mezhebine bakarsak haksızlık yapılır" diye konuştu.

Özuslu'nun sözlerinin adından salonda tekrara tansiyon yükselirken, Özuslu'ya seslenen AK Parti Meclis Üyesi Boztepe, 'ayıptır ya' diye konuştu.

Boztepe'nin çağrısına aynı sertlikte yanıt veren Özuslu ise, "Ayıbı yapan sensin. Bu söylemler tehlikelidir" dedi. Sözlerinin çarpıtıldığını iddia eden Hızal ise söze girerek, "Tehlikeli bir noktaya götürüyorsunuz ve yanlış yapıyorsunuz. Ben o konuda söylemediğimi biliyorsunuz" diye konuştu.

Sözlerinin ne anlama geldiğini söylemesi gerektiğini belirten Özuslu, "Ne kastettiğini söylersin o zaman" dedi.

Özuslu'ya yeniden rakam açıklama çağrısında bulunan Hızal, "Rakam veririm eğer vermezseniz Cuma günü ben vereceğim rakamı" dedi. Hızal'ın çağrısı üzerine 2019'dan bu yana alınan eleman sayısını açıklayan Özuslu, "5 bine yakın personel alınmıştır. Eski hesapları gidip gidip konuyla ilgili konuları konuşuruz ancak gereği yok. Doğru da değil. Yürüyen bir meclisi burada başka bir türlü mecraya çektiriyor, gördüğünüz gibi gergin bir ortama gidiyor. Sükut ile dinliyoruz. Sayın Hızal az önce biraz daha konuşsaydı Özgür Hızal'ın sözünü mü kesecektik? Herkes sabırla dinledi. Bu memlekette yaşayan 3 gençten 1 tanesi işsiz. Biz bunun nasıl ortadan kaldırılacağını konuşmuyoruz da başka bir şey konuşuyoruz. Bugün bana bir çağrı geldi. İntihar edecekmiş, işsizim öldüreceğim kendimi iş verin diyor. Yüzlerce telefon alıyoruz böyle. Bu ülkede ciddi can yakan ve toplumu bozan bir noktaya geldi işsizlik. Bunlar yokmuş gibi yapacaksak sorun yok sabaha kadar konuşalım. Ancak  bu memlekette işsizlik diye bir problem var. Hükümette çözemiyor bunu ve sorun olarak duruyor. İBB bir istihdam yaratmış bunu konuşmayalım mı? Pazartesi günü sayın başkan bana da söz vermedi,size sordu sizde durdunuz. Sayın başkanın böyle bir niyeti olsa zaten başka bir şekilde yapar. Ancak sizinle bir diyalog yaşandı" diye konuştu.

HIZAL: FARKLI NOKTALARA ÇEKMEYİN
Gündem dışı konuşmalarda yeniden gündem maddesine dönen AK Partili Hızal, "Biz burada eleştiriler yaptık, yapacağız. Siz de bize siyasi eleştiriler yaptınız, yapacaksınız. Ama biz bu cevapları verirken siyasi eleştirileri farklı noktalar çekmeyeceksiniz, yaparsanız haksızlık yaparsınız. Bu memlekete ve insanlarına haksızlık yapmış olursunuz. Ülkenin birlik ve bütünlüğüne haksızlık yapmış olursunuz. Tutanaklar açık ve net. Rize’den kalkmış gelmiş ama kendini İzmirli olarak kabul etmiş İzmirli biri olarak konuşuyorum. Siyasi ayrım yapmaksızın konuştuk. Politik gerekçelerde siyasi rantlarla başka yerlere gidip insanlar almayın dedik. İzmir’de Mardinli, Diyarbakırlı, Erzurumlu ve 81 ilden diğer kardeşlerimiz İzmir’de birlik beraberlik içerisindeyiz. Demagojiyi siz yapıyorsunuz. Farklı noktalara çekmeyin" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.