Dolar 32,5437
%0.18
Euro 34,9387
%-0.09
Altın 2.436,010
%-0.01
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir işveren sendikasıyla bir ilk gerçekleştirdi: İşçi kadınlara regl izni

Büyükşehir işveren sendikasıyla bir ilk gerçekleştirdi: İşçi kadınlara regl izni

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZENERJİ şirketi ile DİSK/Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS ) görüşmeleri devam ediyor. Geçtiğimiz Cuma günü SODEMSEN’le gerçekleşen 10. oturumda hafta tatili çalışması, ulusal, dini bayram ve genel tatil günleri ile ücretli sosyal izin maddeleri imza altına alındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işveren sendikasıyla bir ilk gerçekleştirerek regl izni maddesini hayata geçirdiklerini belirten DİSK/Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu üyesi Zeynep Zarıçlar, alanda çalışan kadınların regl günlerinde çok sıkıntı çektiklerini hayata geçirilen yeni maddenin kadınlar için çok yerinde ve güzel bir karar olduğunu belirtti.

  • Ege Postası
  • 24.05.2021 - 12:12

ÖZLEM KARA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZENERJİ şirketi ile DİSK/Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube aralarındaki TİS sözleşmelerini sürdürüyor. Geçtiğimiz Cuma günü onuncusu gerçekleştirilen TİS görüşmelerine yeni maddeler eklendi. Oturumda, masada kadınlar için görüşülüp karara bağlanmış maddeler; Ayrımcılığın Önlenmesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Emzirme odalarının açılması, Doğum sonrası 3 hafta ücretli izin verilmesi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde kadın işçilerin yapılacak etkinliklere iş akışı etkilenmeyecek şekilde katılımlarının sağlanması ve son olarak regl izni.

Öte yandan İZENERJİ şirketi ile yapılan TİS görüşmelerinin önümüzdeki günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le yapılacağı belirtilirken TİS görüşmeleri kapsamında hazırlanan 75 maddenin 67’sinin işveren tarafından geçtiği ifade edildi.

“8 MADDEMİZ KALDI”

DİSK/Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, yaklaşık 10 bin işçiyi ilgilendirecek olan TİS görüşmelerine dair açıklamalarda bulundu. Başkan Yıldız, “Özellikle bazı yeni maddelerimiz geçti. Kadınların talep ettikleri maddeler. Cuma günü yapılan oturumda kadınlar için belirlediğimiz maddeler vardı. Bunlar geçti. Sözleşemeye biz 75 madde ile oturduk bazı maddeleri birleştirdik. Geçtiğimiz günlerde 10. resmi görüşmememizi yaptık ve toplam 8 maddemiz kaldı. 8 madde içerisinde geçmesini planladığımız taban ücreti fiyatları var. Şu an işçilerin taban ücretleri 120 civarında biz 179 talep ediyoruz. Tabii işveren şu an yüzde 15 gibi bir öneri sundu ama şu an net bir şey yok. Banka promosyonu talebimiz duruyor. Onun dışında, kıyafet hatimiz duruyor” dedi.

“KADINLAR ARASINDA EŞİTLİK SAĞLANDI”

DİSK/Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu üyesi Zeynep Zarıçlar, işçi kadınların regl izni almasıyla kadınlar arasındaki eşitliğin sağlandığını belirtti ve şöyle konuştu:

“Memurlar regl izni kullanıyordu alandaki kadınlar kullanamıyordu. Şu an kadınlar arasındaki o eşitlik sağlanmış oldu. Alanlarda çalışan kadınlarımızın regl izni talepleri vardı. Onlar gerçekleşmiş oldu. Alanda çalışan kadınlarımız çok ciddi sorunlar çekiyor tuvalet bulmakta zorlanıyorlar kadınlarımız için bu sözleşme çok iyi oldu.”

Zarıçlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde işçi sendikaları içerisinde ilk regl izni alan sendikanın DİSK GENEL-İŞ olduğunu vurguladı ve “Tunç Başkan zaten kadın istihdamına önem veriyor. Alanda çalışan kadın sayımız da çok yükseldi. 400’lerden şu an iki binlere yaklaştı” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.