Dolar 32,5023
%-0.12
Euro 34,9607
%0.38
Altın 2.430,250
%0.29
Bist-100 9.818,00
%0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Buca’da ‘Kırsal mahalle’ için toplu başvuru

Buca’da ‘Kırsal mahalle’ için toplu başvuru

Ekim 2020'de, 7254 Sayısı Torba Yasa ile Büyükşehir kanununda yapılan düzenlemeyle, mahalleye dönüşen köy ve beldelerin, başvuruda bulunmaları ve önce ilçe ardından il meclislerinde kabul edilmesi durumunda “kırsal mahalle” statülerini geri alabilme imkanı doğmuştu. İlgili konu, bugün gerçekleştirilen Buca Belediye Meclisi’ne geldi. Meclis’te, ilçe sınırları içeirisinde yer alan dokuz mahallenin “kırsal mahalle” statüsü için yapacakları başvuru görüşüldü.

  • Ege Postası
  • 04.03.2021 - 17:39

EGEPOSTASI- Buca Belediyesi Mart ayı olağan Meclisinin ilk oturumu Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç idaresinde gerçekleştirildi.

İlçe sınırları içerisinde bazı sokakların birleştirilerek yeni bir mahalle oluşturulması talebinin oy birliği ile reddedildiği mecliste bazı mahallelerin yeni yasanın getirdiği haklar gereği ‘kırsal mahalle statüsü’ için başvurular ve pandemi nedeniyle ekonomik olarak büyük darbe alan esnafa nakdi destek konuları görüşüldü.

Mecliste ayrıca belediye bünyesinde bulunan  iki şirkete  sermaye aktarımı konusu da görüşüldü.

YENİ MAHLLE TALEBİNE RET

Gündemde, "Atatürk Mahallesi, Kuruçeşme Mahallesi ve Yıldız Mahallesinde bir kasım sokakların birleştirilerek Tınaztepe Mahallesi adına yeni bir mahalle kurulmasını talep etmektedir. Dilekçeye göre yeni kurulması istenen mahalle sınırlarının tanımı; Buca Organize Giyim Sanayi'nin karşısında olan eski Demir Çelik Fabrikasının arka tarafinda, Atatürk Mahallesi 202/12 Sokaktan Ahmet Yesevi Caddesi'ne kadar Yıldız Mahallesinde de 206/38 Sokak'tan Ahmet Piriştina Bulvarı boyunca Doğuş Caddesinden 202/12 Sokağın köşesine kadar çevrelenen alandır. 5393 Sayılı Belediye Kanunun 9. Maddesine göre Belediye sınırları içinde mahalle kurulması, kaldırılması, bileştirilmesi, bölünmesi, adları ile sınırların tespiti ve değiştirilmesi Belediye Meclisinin Kararı ve Kaymakamın görüşü üzerine Vali'nin onayı ile olur. Tüm bilgi ve belgeler ekte gönderilmiş olup, konunun açıklığa kavuşturulması istemine dair önerge" ifadeleriyle yer alan önerge, meclis üyelerinin oylarına sunuldu. 

Gündem maadesiyle ilgili söz alan CHP’li meclis üyesi İlhan Dal, "Daha önceki yıllarda da benzer talepler gelmişti, o tarihlerde de meclisimiz taleplerimizi reddetmişti. Zaman zaman bize sokak ve mahalle isimleri içinde talep geliyor. Bu taleplere hem ilçe hem büyükşehir sıcak bakmıyor. Çünkü teknik anlamda bazı sorunlar yaşanabiliyormuş. Bu yüzden bizim talebimiz reddi yönünde" dedi.

İlgili madde oy birliği  ile reddedildi.

9 MAHALLE’DEN “KIRSAL MAHALLE” BAŞVURUSU

2014 yılında Büyükşehir Yasası’nda yapılan değişiklikle bir gecede Büyükşehir unvanlı 30 ilde birçok köy ve belde mahalle statüsüne alınmıştı. Ancak Ekim 2020'de, 7254 Sayısı Torba Yasa ile Büyükşehir kanununda yapılan düzenlemeyle, mahalleye dönüşen köy ve beldelerin, başvuruda bulunmaları ve önce ilçe ardından il meclislerinde kabul edilmesi durumunda “kırsal mahalle” statülerini geri alabilme imkanı doğmuştu. İlgili konuyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, birçok kez çağrıda bulunurken birçok mahalleden kırsal mahalle statüsü için başvuru da gelmeye başladı. 

Konu, Buca Belediye Meclisi’ne de taşındı. İlçe sınırları içinde yer alan dokuz mahalle 'kırsal mahalle' statüsü için başvuru yaptı. Meclis gündemine getirilen "7254 sayılı kanunun 10. Maddesiyle 5216 sayılı kanununa eklenen ek madde 3 çerçevesinde 29 Ekim, Belenbaşı, Doğancılar, Karacaağaç,

Kırklar, Kaynaklar, Yıldızlar ve Zafer Mahallelerinin kırsal mahalle olması istemine dair önerge" maddesi Hukuk Komisyonu , İmar Komisyonu , Plan Bütçe, Tarım, Esnaf komisyonlarına gönderildi.

KAHVECİLERE NAKDİ DESTEK MÜJDESİ

Mecliste ayrıc koronavirüs pandemisi nedeniyle uzun süre kapalı kalan ve gelirlerinde ciddi bir düşüş olan kahveci esnafına nakdi destek de görüşüldü. İlçe sınırları içerisinde yer alan kahvecilere 500 TL'lik nakdi destek verilmesi öngörülen Meclis gündemi Plan Bütçe, Esnaf Komisyonu ve Hukuk Komisyonu'na 'acil' şartı ile sevk edildi.

“KADINLARA KADROLARDA HAK ETTİĞİ YERİ HİÇBİR ZAMAN VEREMEDİK” 

Gündem dışı konuşmalarda konuşan Başkan Kılıç, tüm kadınların 8 Mart Kadınlar Günü’nü kutlarken kadınların iş hayatında yeteri kadar yer almamasında özeleştiti de yaptı ve "Kadınlarımız bizler için her şeyden önemli . Hepimizi hayata bağlayan çocukken bizim ayakta durmaya çalışan bütün kadınlarımızın kadınlar gününü kutluyoruz. Biz belki onlara kadrolarda hak ettiği yeri hiçbir zaman veremedik. Bu konuda bizler biraz suçluyuz. Biraz erkek egemen anlayışta yaşıyoruz ancak çıkarılacak yeni yasalar ile bunu aşacağımızı düşünüyoruz. Biz Buca Belediyesi'nde de kadın istihdamı konusunda daha iyi bir noktaya geldiğimizi, daha iyi bir noktaya da geleceğimizi düşünüyorum" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.