Dolar 32,5625
%0.07
Euro 34,9858
%0.45
Altın 2.421,060
%-0.09
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Buca’da ‘benzinlik’ gerginliği

Buca’da ‘benzinlik’ gerginliği

Buca Belediyesi Nisan ayı olağan meclisinin ilk oturumu Belediye Başkanı Erhan Kılıç'ın yönetiminde gerçekleştirildi. Oturumda, son günlerde İzmir kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan ‘benzilik’ konusu AK Parti ve CHP grupları arasında iplerin gerilmesine neden olurken Başkan Kılıç, tartışmalara son noktayı koydu.

  • Ege Postası
  • 02.04.2021 - 20:21

EGEPOSTASI- Buca Belediyesi Nisan ayı olağan meclisinin ilk oturumu Belediye Başkanı Erhan Kılıç'ın yönetiminde gerçekleştirildi. 

Oturumda, Meclis 1.ve 2. Başkan Vekilleri, Divan Katipliği, Encümen Üyeleri ve ihtisas komisyonları üyeleri seçildi. 

Oturumda ayrıca, geçtiğimiz günlerde gündeme gelen ve İzmir kamuoyunda tartışmalara neden olan 'benzinlik istasyonu' konusu da gündeme geldi. Mecliste AK Parti Buca Meclis Üyesi İzzet Pilgir'in geçtiğimiz günlerde FETÖ'cü Emre Uslu'yu referans göstermesi sonrası mecliste tartışmalar yaşandı.  gerginlik tartışmalara neden olurken ayrıca Buca Belediyesi bünyesinde bulunan ve Kuruçeşme Mahallesi'nde yer alan 

CHP'DE GÖREV DEĞİŞİMİ

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekilliği görevine Özkan Yorulmazbaş gelirken, AK Parti grubunda ise değişim yaşanmadı.

BENZİNLİK SATIŞINDAN VAZGEÇİLDİ

Oturumda, daha önce iki kez ihaleye çıkılmasına rağmen satışı gerçekleşemeyen benzin istasyonun satışından vazgeçildi. 

Gündeme gelen ve "Buca İlçesi, Zafer (Tapu Mahallesi: Kuruçeşme) Atatürk Caddesi No:192 adresinde bulunan, L18A 15C4B pafta, 20298 ada, 2 parsel, alanı 4.000,27m2, Akaryakıt + LPG, E:0,20, Hmax= 7,00m imar durumlu, hali hazırda kira sözleşme süresi dolan, tamamı Buca Belediyesine ait taşınmazın, 10 yıl süre ile 2886 Sayılı Yasa hükümlerince kiralamasının yapılabilmesi için, 5393 Sayılı Kanunun 18. Maddesinin e bendine göre bir karar alınması istemine dair önerge" ifadeleriyle verilen önerge ile Buca Belediyesi mülkiyetindeki benzinlik alanın 10 yıllığına kiralanabilmesinin önü açıldı.

“BENİM MUHATABIM KİRACIM BELLİ”

Son günlerde gündeme sıkça gelen ve belediyenin karşısında yer alan benzinlik ile ilgili konuşan Başkan Kılıç, tartışmalara son nokta koyarak şunları söyledi; "Devir işleminin olup olmadığını bizim bilmemiz, ilgilenmemizin ne anlamı var ne de başka bir konu. Biz burayı 2007 yılının Nisan ayında Buca Belediyesi'nin şirketi olan Bucamar şirketi tarafından herhangi bir ihale yapılmaksızın petrol şirketine 5 yıllık kira peşin alınma yöntemi ile kiraya veriliyor. 2007 yılında noterlikten yapılan kira sözleşmesi ile 2007'den 2012'ye kadar devam eden sözleşmesinin 2012'den 2022 yılını kadar yine tüm bedelleri pelin alınmak suretiyle British Petrol anonim şirketine kiraya verilmiştir. Bunlarla ilgili ihalesiz verildiği için soruşturmalar yürütülüyor, bunlarla ilgili süreç devam ediyor. Ardından 2011 yılında bu yaşanan sürecin, bugün bir istasyonu kiraya veriyorsunuz, 3 gün sonra daha tarihi bitmeden bir 10 yıl daha kiraya veriyorsunuz. Buraya 2011 yılında belediyemiz tarafından Bucamar limitet şirketine tahsisinin iptali konusunda bir dava açılıyor. BU dava sonucunda bu akaryakıt istasyonlarının, ki içinde 2 akaryakıt istasyonu bunlar.  2013 yılında söz konusu istasyonların Bucamara tahsisi iptal ediliyor ve kesinleşiyor karar. Bu aşamada belediyemizce burada kiracımız ola BP akaryakıt istasyonuna tahliye konusunda bir ihtar çekiliyor. Firma mahkemeye başvurarak söz konusundaki istasyonlarda kiracı oldukları yönünde dava açıyor ancak hukuk mahkemesi tarafından bu dava kabul oluyor. Burası Bucamar a verilmiş olsa da iptal edilse de BP'nin kiracı olduğuna karar veriyor mahkeme. Buca belediyesi bu kararı temyiz ediliyor ve bu karar belediyemiz lehine karar veriyor. Yargıtay bu kararı bozuyor. Ardından karar Yargıtay tarafından yine yerel mahkemeye geliyor ve yerel mahkeme verdiği kararda direniyor. Direnme kararlarında da durum hukuk genel kuruluna gitmesidir ve dosya oraya gidiyor 2017 yılında. O günden itibaren dosya yargı genel kurulundan devam ediyor. Buca'ya kira bedelinin gelmemesinin nedeni, kiralama sürecinde peşin ücret alınması. 

Buca belediyesinin kiracısı British Petrol yani BP. İki alanda da onlar bizim kiracımız. BP şirketinin kendi içinde altta verdiği kiracılık ne Buca Belediyesi'ni ilgilendirir, ne de şahsımı ilgilendirir.  Belediyemizin karşısında bulunan istasyonun yeni akaryakıt istasyonu belirleme kriterlerine göre akaryakıt istasyonu olabilme ihtimalini kaybetme ihtimali var. Biz bundan dolayı, dosyanın erken gelebilmesi için  defalarca dosyanın karara bağlanması için Yargıtay yazılar yazdık. Bizzat kendim 4-5 ay önce telefonla arayarak Yargıtay genel kuruluna dedim ki ben 600 bin nüfuslu bir ilçenin belediye başkanıyım ve bu ilçe için önemli bu kararı sonuçlandırın  dedim. Karar erken gelirse burasının akaryakıt istasyonu olma özelliğini kaybetme tehlikesi var. Karar çıktığında da akaryakıt istasyonu yapımına engel olan bir kriterler varsa biz burayı akaryakıt istasyonu olmak için ihaleye bile çıkarmayacağız. Burayı bu meclise soracağım. Bilim Sanat Merkezi olma fikrini soracağız. Belediye hizmet alanına çevirmek istiyoruz diye size soracağız. Kızılçullu Bilim ve Sanat Akademisi yapmayı planlıyoruz. Cebinde ruhsatı olsun olmasın hiçbir önemi yok.  Hiçbir aklı selim ve ticaret erbabı gidip kira sözleşmesi en kötü ihtimalle 2022'de bitecek yerde 5 kuruş yere para verip bağlayıp para yatırım yapmaz. Kendini bilmez cahil bir vatandaşın zamanında burayı almaya çalışma ve bununla ilgili mücadelesine herhangi bir destek bulamamsından dolayı, ortaya attığı haince iftiradan kaynaklıdır. Biz burada dik durduk ve kimsenin alışverişine burada karışmadık. Söz konusu vatandaş zaten tüm süreci anlatmış. Burada benim belediye başkanı olarak bu duruma girmem sizin aklınıza yatıyor mu. Burası diyelim ki yakınımdaki birinde diyelim. O zaman kendimi 'dünyanın en büyük salağıyım' derim. Çünkü burası bitiyor. Bunla ilgili bu olayı alıp, bu ülkenin düşmanı bu ülkedeki aydını cezaevinde süründüren iftiralar atan bu ülkeye darbe girişiminde bulunan, 15 Temmuz'da hain darbe girişiminde bulunan  terör örgütünün en büyük kalemşorlarından birinin attığı paylaşımın alınıp burada referans alıp paylaşım yapması beni çok irite etti. Burada her türlü eleştirileri yaptık ve aldık ancak buradan çıkarken el ele kol kola çıktı. Buradan bir olay ile ilgili eleştiri yaparsan bu kenti düşünüyorsundur. Bunda sonuna kadar haklısınızdır, çünkü bu kent için eleştiri yaparsınız. Ancak çoluğumun çocuğumun üzerine yemin ederim ki böyle saçma bir şeyle benim itham edilmem hiç mantıklı değil. Belgesiz dayanaksız nasıl böyle bir şey konuşursunuz. Bana ne devirden, benim muhatabım kiracım belli. Ben dünyadaki herkesle yüzleşirim, istediğiniz zaman konuşurum.  Biz buraya gelmeden plan değişikliğini sunalım derken o anda geldi bu. Ben bunun konuşmasını bile yapmayacaktım ancak getirdiniz bende anlatmış oldum." 

“YAPILAN SALDIRILARDAN DOLAYI SALDIRANLARI KINIYORUM”

Tartışmaların odağına olan AK Parti Meclis Üyesi İzzet Pilgir ise kendisine yöneltilen eleştirilere sert bir yanıt verdi ve "Mecliste karar alalım burayı hizmet alanı yapalım diye. Söylemiş olduğunuz konu vs…  Cumartesi yapmış olduğum ve paylaşımdan dolayı gerek şahsıma gerek ailemi hedef yapılan saldırılardan dolayı saldıranları kınıyorum. Bu paylaşımdan dolayı beni hedef önüne koymalarından dolayı bu arkadaşlardan hesap soracağım. 1 ve 2 yıl sözleşmesi olan yeri kim alır dediniz.  Ben bu konuyu konuşmayacaktım, hukuki süreci konuşup, burayı yeşil alan yapacağı dediği için başkanımız bende bu bilgiyi paylaşmak istedim. Bu şirket nasıl oluyor da 2019 seçimlerinde 3 ay sonra Anonim şirketine dönüyor.  Başkanımız olarak siz noktayı koydunuz ve samimiyetinize saygı duyuyoruz.  Burayı Bayraklı'da ikamet eden Hasan Tümer adındaki bir vatandaş almış. Kendisinin hiçbir akaryakıt işiyle alakası yok" diye konuştu.

ALANIN SAHİBİ BUCA BELEDİYESİDİR

Pilgir'in ardından yeniden söze giren Kılıç ise alanın mülkiyeti hakkında kesin bir dille iddiaları yalanladı. Kılıç, "BP akaryakıt şirketi, söz konusu akaryakıt istasyonunu büyük ihtimalle alt kiracı olarak söz konusu şirkete vermiş. Yanı o kişi sahibi değil. Buranın sahibi Buca Belediyesi. Biz burayı en yakın süreçte eğer koşulları yoksa ihale falan olmayacak burayı oturup ne yapacağımıza karar vereceğiz" dedi.

AK PARTİ ADAY GÖSTERMEDİ

Başkan Vekilliği seçimi için Cumhuriyet Halk Partisi'nden İlhan Dal, 1'nci Başkanvekilliği için CHP'li Meclis Üyesi İlhan Dal'ı aday gösterirken, 2'nci Başkan Vekilliği için ise CHP'li Meclis Üyesi Taner Kazanoğlu'nu aday gösterdi. 

AK Parti Grup Başkanvekili Ekrem Gündoğdu, ise başkan vekillikleri için kendilerine isim sorulmadığı gerekçesiyle aday göstermeyeceklerini belirtti.  

Yapılan kapalı oylamada sonrası 23 oy alan İlhan Dal, Meclis 1. Başkan Vekili olurken, 2. Başkan Vekili 22 oy alan Taner Kazanoğlu ise oldu.

DİVAN KATİPLERİ SEÇİLDİ

Yapılan oylamada Divan Katipliğine Merve Doğan 25 , Filiz Meraklı 25, Züleyha Kula ise 29 oyla seçildi.

Mecliste ayrıca Buca Belediyesi Meclisi bünyesinde bulunan komisyonlarda görev alan Meclis Üyeleri de belli oldu. Yeni komisyon üyeleri şu şekilde;

Encümen Üyeleri: CHP'den Filiz Meraklı, Mehmet İnan Gülçek, Hüseyin Duyan

İmar ve Bayındırlık Komisyonu: CHP'den Burcu Er Durmaz, Bülent Uygur, İlhan Dal, AK Parti'den Memduk Aymaz, İbrahim Şengül

Çevre ve Sağlık Komisyonu: CHP'den Merve Doğan, Filiz Meraklı, Serkan Kalkmaz, AK Parti'den Mustafa İnce, Mustafa Kartal

Plan ve Bütçe Komisyonu: CHP'den Merve Doğan, ersin Eroğlu, Haydar Karakoyun, AK Parti'den Ziya Aksu, Abdurrahim Ertaş

Esnaf Komisyonu: CHP'den Fikret Aktaş, Filiz Meraklı, Ersin Eroğlu, AK Parti'den İsa Nezir, Mustafa İnce

Hukuk Komisyonu: CHP'den Bura Aydın, Taner Kazanoğlu, Uğur Aydın, AK Parti'den Burçin Keseri, Mustafa Solmaz

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu: CHP'den Uğur Aydın, Ersin Eroğlu, Doğan Sarıkaya, AK Parti'den Hüseyin Paşaoğlu, Zülfiye Kula

Sosyal Hizmetler, Yaşlılar ve Engelliler Komisyonu: CHP'den Gündüz Koçak, Doğan Sarıkaya, Levent Çizmeli, AK Parti'den Mehmet Adıyaman Hüseyin Paşaoğlu

Kentsel Yenileme ve Kentsel Dönüşüm Komisyonu: CHP'den Doğan Sarıkaya, Burcu Er Durmaz, Hüseyin Duyan, Mehmet Adıyaman, Hüseyin Paşaoğlu

Kültür, Sanat, Spor Komisyonu: CHP'den Fikret Aktaş, Merve Doğan, Levent Çizmeli, AK Parti'den Hüseyin Paşaoğlu, Zülfiye Kula

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu: CHP'den Merve Doğan, Gündüz Kocak, Burcu Er Doğmaz, AK Parti'den Zülfiye Kula, Mehmet Adıyaman

Tarım Komisyonu: CHP'den Merve Doğan, Fikret Aktaş, Mehmet İnan Gülcek, AK Parti'den Mustafa İnce, Mehmet Adıyaman

Kent Tarihi ve Turizmi Komisyonu: CHP'den Mehmet İnan Gülçek, Levent Çizmeli, İlhan Dal, AK Parti'den Zülfiye Kula, Mehmet Adıyaman

Doğal Afetler ve İklim Değişiklikleri Komisyonu: CHP'den Fikret Aktaş, Burcu Er Durmaz, Gündüz Koçak, AK Parti'den Ziya Aksu, Abdurrahim Ertaş

Gençlik Komisyonu: CHP'den Uğur Aydın, Merve Doğan, Hüseyin Duyan, AK Parti'den Burçin Kevser Tourchıan, Hüseyin Paşaoğlu

Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Komisyonu; CHP'den Bülent Uygur Filiz Meraklı, Hüseyin Uyan, AK Parti'den Zülfiye Kula, Hüseyin Paşaoğlu

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.