Dolar 32,3701
%0.16
Euro 34,9552
%-0.31
Altın 2.325,270
%0.21
Bist-100 9,08
%0.02

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Buca’da ’50 milyonluk kredi’ tartışması

Buca’da ’50 milyonluk kredi’ tartışması

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın, belediye giderlerinin karşılanmasında kullanılması için bulunduğu 50 milyonluk kredi talebi, 2022'nin ilk belediye meclisinde görüşüldü. Önerge oy çokluğuyla kabul edildi. Başkan Kılıç, AK Parti grubundan gelen eleştiriler üzerine kredinin yaklaşık 10 milyonluk kısmının asfalt plenti için kullanılacağını belirterek "Bunun bir sorun gibi görünmesi doğru değil" yanıtını verdi.

  • Ege Postası
  • 06.01.2022 - 18:08

EGEPOSTASI -  Buca Belediyesi Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ilk birleşimi, Başkan Erhan Kılıç’ın idaresinde gerçekleştirildi. Buca Belediyesi Meclisi Toplantı Salonu'nda yapılan oturumda meclis gündeminde yer alan önerge ve komisyon raporlarını görüşülürken, Denetim Komisyonu üyeleri de belirlendi.

50 MİLYONLUK KREDİ OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Belediye görev ve hizmetlerinin gerektirdiği giderlerin karşılanmasında  kullanılmak üzere yurtiçi bankalardan faiz dahil 50 milyon TL tutarında kredi kullanılmasına ilişkin Başkanı Erhan Kılıç’a yetki verilmesi istemine dair önerge Meclis gündemine getirildi. Önerge, Cumhur İttifakı grubunun 'ret' oylarına karşılık CHP grubunun 'kabul' oylarıyla Meclis’te oy çokluğu ile kabul edildi.

BAŞKAN KILIÇ’TAN ‘MENEMEN’ GÖNDERMESİ

Kredi talebi ile ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ekrem Gündoğdu, 50 milyon liranın nerede kullanılacağı sorusunu Başkan Erhan Kılıç’a sordu. Başkan Kılıç, Menemen Belediyesi’nin Mart 2021’deki Meclis toplantısından bir örnek vererek “Daha önce farklı bir partide olan sonra farklı bir partiye geçen bir belediye kendi bütçesinin çok daha üzerinde hemen hemen yüzde 40'a yakın borçlanmayı meclisten geçirdi” dedi. 

Kılıç, alınacak kredinin nerede kullanılacağı ile ilgili “Örneğin, Buca Belediyesi olarak “Araç kiralamak istemiyorum” dedik.  Ancak biz Ekim -Kasım ayına kadar bir alım ile ilgili görüşmelerimiz yaptık. Hatta ve hatta belki buraya hiç borçlanmanın dışında, bir lizing ile tesisat alma durumumuz vardı ancak bırakın fiyat artışını, 300 bin TL'lik binek araç şu an 600 bin TL oldu. Firma “Bana parayı hemen yatır” diyor. 10 birimlik makine alacaksanız hemen parasını yatır faturayı yolla diyor. Üstüne üstlük, 7 ay sonra termik gerçekleştiğinde bir fark varsa farkını alırım diyor. Biz harıl harıl araç alıyoruz. Biz bu yıl yaptığımız bütçede kiralama hiç koymamıştık araçları alacağız diye. Bildiğim kadarıyla iş makinelerinde ihtiyacımız olan 4-5 makineyi yakın süreçte alacağız. Nisan ve Mayıs gibi, binek araçları da termin gerçekleşirse onu da ilk yarı yıl bitmeden almaya çalışacağız buradaki sorun aracı bulabilmek. Asfalt şantiyesi kuruyoruz. Bu krizden önce imzalamıştık sözleşmesini. Hemen hemen 1 milyon dolar civarındaydı.  Yükselen miktara rağmen sözleşmede TL yazıyor dedik ve buradan dönmeyiz diyerek sözleşmedeki fiyat üzerinden alacağız dedik. Bankalar kredi vermedi ekonomik krizden kaynaklı onu da mecbur bütçeden vereceğiz. Bu 50 milyondan cebimizde ne kadar kalır diye baktığımızda tahminen 35 milyon TL civarı elimize geçecek. 8-10 milyon civarı asfalt plentine gidecek. Bununla ilgili bir sorun gibi görünmesi doğru değil" açıklamasını yaptı.

“BU SEVDADAN VAZGEÇİN”

AK Partili Gündoğdu bir kez daha söz alarak Başkan Kılıç’a eleştirilerde bulunurken, borçlanmanın ertelenmesi de talep etti. Gündoğdu, "Bütçe görüşmelerinde biz 703 milyon bütçe yaptık dediniz ancak bugün 50 milyon borçlanma talebi ile geliyorsunuz. 703 milyon bütçe yaparken bütçenin yüzde 40'ını personel giderine ayırırsanız size 473 milyon TL gibi bir para kalıyor. Bu Buca'nın halkına ne hizmet yaptınız 3 senede? Mega bir proje mi yaptınız? Trafiği mi açtınız? Vatandaşın hayatını kolaylaştırdınız da mı 50 milyonluk kredi istiyorsunuz? Bu sevdadan vazgeçin borçlanmayı erteleyin. Yoksa biz 703 milyonluk borçlanmanın sanal bütçe olduğunu söyleriz" dedi.

KILIÇ: SİZE ŞU ARACI ALACAĞIM DİYEMEM

Araç alım fiyatlarının ikiye katlandığını bu yüzden ekonomik dalgalanmanın durulması gerektiğini belirten Başkan Kılıç, "50 milyonun 15'i hemen hemen faize gider. Asfalt plenti alacaktık bankalar kredi vermiyor ona para gidecek. Biz almayı planladığımız araç listesini de size gösterebilir almayı planladığımız zamanla şimdiki arasında almayı planladığımız araçların fiyatı 55 milyon civarıydı şimdi 100 milyonu geçmiş durumda. Üstelik araç da yok. Böyle bir ortamda ben size nasıl diyebilirim şu araçları alacağım diye. Şu durum bi otursun" diye konuştu.

DENETİM KOMİSYONU'NDA KİMLER GÖREV ALACAK?

Oturumda, 2022 yılında Denetim Komisyonu'nda görev alacak meclis üyeleri de belirlendi. Komisyona CHP'den Fikret Aktaş, Züleyha Bingöl ve Gündüz Koçak, AK Parti'den ise Abdurrahim Ertaş ve Zülfiye Kula seçildi.

'ÜCRETSİZ ELEKTRİK' ÖNERGESİ GÜNDEME ALINAMADI

Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa'da açıladığı “Bize Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığını verin, elektriği bütün çiftçilere bedava vereceğiz” vaadi üzerine Bayraklı ve Bornova'nın ardından Buca'daki AK Partili meclis üyeleri de bir önerge sundu. AK Parti grubunun Buca'da elektriğin ücretsiz olmasını talep etti. Ancak önergenin oylanması sırasında meclis üyelerinin salonu terk etti. Önerge yeterli sayı sağlanamadığı için gündeme alınamadı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.