Dolar 32,4774
%0.5
Euro 35,0075
%-0.16
Altın 2.328,740
%0.36
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Buca'nın 2022 yılı bütçesi Meclis'ten geçti

Buca'nın 2022 yılı bütçesi Meclis'ten geçti

Buca Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın ikinci oturumunda görüşülen 2022 yılı performans programı, mali bütçe ve ücret tarifeleri, Cumhur İttifakı üyelerinin 'ret' oylarına rağmen, CHP'li üyelerin 'kabul' oyları sonucu oy çokluğu Meclis'ten geçti. Belediyenin 2022 mali yılı bütçesi 703 milyon 500 bin lira olarak belirlendi.

  • Ege Postası
  • 04.10.2021 - 19:36

EGEPOSTASI - Buca Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclisi’nin ikinci oturumu belediyenin meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi. Buca Belediye Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın idaresinde gerçekleştirilen oturumda 2022 yılı performans programı, mali bütçe ve ücret tarifeleri görüşüldü.

Görüşmeler sonucunda belediyenin 2022 yılı tahmini bütçesi 703 milyon 500 bin lira olarak kabul edildi. 2022 yılında hayata geçirilecek çalışmalarda, Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne 110 milyon 110 bin 656 lira, Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne 85 milyon 258 bin 585 lira, Tesisler Müdürlüğü’ne 77 milyon 744 bin 650 lira, Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne 58 milyon 640 bin 167 lira, Fen İşleri Müdürlüğü’ne ise 48 milyon 443 bin 29 lira bütçe belirlendi. 

“703 MİLYON TL’NİN HAYAL OLACAĞINI SÖYLÜYORUZ”

Performans programının görüşüldüğü sırada söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ekrem Gündoğdu, tahmini bütçenin yüzde 53’lük artışla 703 milyon 500 bin TL’ye çıkartılmasını eleştirerek, "Belediyemiz bu kadar büyüdü de biz mi göremiyoruz. Meclisin açılışından beri söylemediğimiz bir şey var. Temizlik işleri müdürlüğü ile ilgili. Bu konuda haklılığımız rakamlar ile oraya çıkmıştır. 2021 yılında buraya ayırdığımız bütçe 116 milyon lira. 2022 yılı için 81 milyon. Her bütçeyi incelediğimizde diğer alanlarda artış varken temizlik işlerinde ise düşüş var. Bizim muhalefetimizin sonucudur bu. Araçların alınmasını önerdiğimizde belediye bütçesine 60 milyon kalacağını söylemiştik. Arabaları kiralamaya devam etseydik bu bütçe 150 milyon olurdu.  Bizim burada bütçeye 70 milyona kadar kaynak aktarımı olmuştu. Buca Belediyesi’nin bugün ana borç hikayesine geldiğimizde 350 milyon borç ile karşı karşıyayız. Ancak temizlik işleri firmasının Buca'nın kanını emdiğinin ortaya çıkmıştır. Biz bunu 2009 yılında dile getirdiğimizde Buca Belediyesi temizlik işini 25 milyona yaparken, Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin 10 milyona yaptığını dile getirmiştik. Borcun geliş kaynağı temizlik işlerinden gelmektedir. Buca Belediyesi'nin borcu temizlik işleri müdürlüğünden kaynaklanmıştır. Bizim muhalefetimizin yol göstermesinin sonucu burada aşikar olmuştur. Burada belediyemizin aldığı karar doğru bir karardır. Buradaki 703 milyonluk bütçenin giderin kısamayacağımız bellidir ancak gelirin 703 milyona çıkaracağını göremiyoruz. Buradaki arsa satışının 95 milyon gelir bekliyorsunuz ancak Buca’da sata sata artık neyi satacaksınız bilmiyoruz. Biz mallarımızın satılmamasını istiyoruz. Emanet olarak gelecek nesillere bunlara devredeceğiz. 703 milyonun gerçekleşmeyeceğini ve hayal olacağını söylüyoruz" dedi.

KILIÇ’TAN ELEŞTİRİLERE YANIT

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç ise bütçe ve satış ile ilgili eleştirilere şu yanıtı verdi:

"2018 yılının sonundan Buca Belediyesi'nin gerçekleşen bütçesi 236 milyon TL'di. Şimdi bu yılı, belediyelerin bütçeleri de diğer devlet kurumları gibi büyür. Bu yıl 2021 yılı bütçesinin tahmini 451 milyon civarında biteceğini düşünüyoruz. Geçen sene ek bütçe yapmasak yüzde yüz denklemiş olacaktır. Şu an 450-460 milyonla gerçekleşen bütçeyi bitirmeyi planlıyoruz. Bütçedeki yüzde 70'lik başarı Sayıştay ve diğer kurumların başarı olarak gördüğü durumdur. Biz 2021 bütçesini yüzde 90'nını gerçekleştireceğiz. Ben bütçenin gayet iyi olduğunu düşünüyorum. Bütçeye baktığınızda son zamanların icracı bütçelerinden bir tanesi. Büyüyorum ne yapayım? Gelir yükselince gider de yükseliyor. Gelen parayı yatırıma çevirmeye çalışıyorum. Amacımız giderlerimizi, karşılayabilmek.  Hayali diyorsunuz ancak bu yıl içinde bu denilebilirdi. Ancak biz bunu yaptık. 30 milyonluk ek bütçe yapmasaydık Buca Belediyesi yüzde yüz bütçesini tutturmuş olacaktı. Ben iyi ve olumlu bir bütçe olduğunu düşünüyorum." 

“Gayrimenkul satışlarında hemen hemen her meclisimize gelir, 3-5 hisse satışı. Belediyelerin hissesi olduğu belediyeler vardır, biz de bunu mecliste oylarız. Benim mecliste aldığım 2 yetki var benzin istasyonları ile ilgili. Bunu mecburen koymak zorundayız. Mecliste karar alındıysa bunu bütçeye koymak zorundayız. Afaki bir durum yok.”

PERFORMANS RAPORUNA AK PARTİ VE MHP’Lİ ÜYELERDEN ‘RET’

Meclis üyelerinin onayına sunulan 2022 yılı performans raporu, AK Parti ve MHP'li üyelerin 'ret' oyuna karşın CHP'li üyelerin kabul oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

“EK BÜTÇE ÇIKARMASAK İLK KEZ BÜTÇE FAZLASI VERECEKTİK”

2022 yılı Mali Bütçesi ve Ücret Tarifelerinin görüşüldüğü sırada bir kez daha söz alan Ekrem Gündoğdu, "Hep gelirden bahsettiniz. Tahmini bütçede gelir hep altta kalıyor. 2018'de örnek vermek lazımsa 300 milyon tahmini bütçe 293 milyon giderimiz oluyor. 2019 yılında bizim yaptığımız bütçe de 369 milyon tahmini bütçe 338 milyon giderimiz oluyor. Bunlar giderlerimiz" dedi. Başkan Kılıç ise, "Biz 30 milyonluk ek bütçe çıkarmasak belki de Buca tarihinde ilk kez bütçe fazlası verecektik." yanıtını verdi.

"RAKAMLARI TUTTURABİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM"

CHP Grup Başkanvekili Özkan Yorulmazbaş ise "Bütçe dediğimizi gelir ve giderin denklemesi. Artırdığımız rakamlardan gerçekler ortaya çıkıyor. Geçen sene yüzde 100'ünü gerçekleştireceğimizi umuyoruz. Bizim hedeflediğimizi rakam 703-500. Geçen sene getirdiğimiz rakam 490 milyon. Bir şey satmadan gerçekleştirirsek ne güzel. Geçen seneki satış onaylansaydı, bütçe fazlasını tarihinde ilk kez verecektik. Şu an rakamlarda çok iyi gittiğimizi düşünüyoruz. Ben şu an geldiğimiz performans ve rakamlardan 19,50 enflasyonist rakamlarla, rakamları tutturabileceğimizi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

ÜCRET TARİFESİ 'KAYMA' NEDENİYLE İKİ KERE OYLANDI

Ücret tarifelerinin oylandığı sırada hazırlanan cetvelin son sırasında 50 milyon TL'lik giderin bulunması ancak karşısında gider kaleminin yer almaması sonucu Meclis'te kısa süreli bir kriz yaşandı. Yapılan inceleme sonrası kalem cetvellerinde kayma yaşandığı fark edilince, oylanan kalemler iptal edilerek bir daha baştan oylama yapılmasına karar verildi. Mecliste tek tek oylatılan ücret tarifeleri ise Cumhur İttifakı'nın ret, CHP'nin kabul oyları sonrası oy çokluğu kabul edildi.

MECLİS'TE 'BENZİNLİK TARTIŞMASI

Öte yandan AK Parti Grup Başkanvekili Gündoğdu, gündem dışı konuşmalarda söz alarak Buca Belediyesi bünyesinde yer alan benzinlik istasyonlarının akıbetini sordu. Gündoğdu, söz konusu istasyonların durumu için bir komisyon kurulacağının söylendiğini hatırlatarak, "Şu an ne yapıldığını sormak istiyorum. Laf söyleniyor ancak icraata gelince yok" dedi. Başkan Kılıç, ise "Çevik Bir ve Kaynaklar'daki için satış izni almıştık. Burası da ya kiralamaya çıkılacak ya da satışı çıkacak. ancak belediyemizin karşısındaki yer ile ilgili buranın tekrar ruhsat ile ilgili problemi çıkabilir, buranın kiralama konusunda hakkaniyete aykırı bir konu çıkabilir. Bunun için iyi niyet komisyonu demiştik. Hemen şimdi meclisi kapattığımız zaman, meclis üyelerimiz tarafından ikişer üçer kişilik bir grup oluşturabiliriz idareye sunum yapılması için" yanıtını verdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.