Dolar 32,3217
%0.22
Euro 35,1296
%0.02
Altın 2.298,910
%0.94
Bist-100 9,06
%2.88

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Buca Metrosu için tarihi gün: Soyer’den çalışma alanında ilk mesaj

Buca Metrosu için tarihi gün: Soyer’den çalışma alanında ilk mesaj

Yaşanan dava süreçleriyle İzmir’de tartışmaların odağı olan ve ulusal gündeme fde taşınan Buca Metrosu için tarihi gün yaşandı ve metro inşaatı için ilk kazma vuruldu. İnşaatın ilk kolonu yer altına canlı yayında indirilirken yayında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “36  metre civarında 340 adet  dev kolonlar yerleştirilecek ve Mart sonunda tünel açma makinesini yer altına sokacağız. O metre Buca’ya gelecek’ demiştik ve o metro Buca’ya gelecek. Metronun kullanımı için 4 yıl sayabiliriz. 2026 yılı içinde açmış olacağız” dedi. 

  • Ege Postası
  • 29.11.2022 - 13:26

EGEPOSTASI- Yaşanan dava süreçleriyle İzmir’de Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı arasında tartışmaların odak noktasına oturan, İzmir tarihinin en büyük raylı sistem yatırımı Buca Metrosu inşaatı için ilk kazma vuruldu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, katıldığı canlı yayında ihalesine ilişkin ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İhalede en düşük 2. teklifi veren Nurol İnşaat'ın ihaleye karşı açtığı dava ile birlikte metro inşaatı yapım işi yargıya taşınmış ve karşılıklı açılan davaların sonunda İdare Mahkemesi’nin son kararıyla birlikte metronun yapımının önünde hiçbir engel kalmamıştı.

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Öte yandan; İzmir’in tarihi yatırımının ilk kazığı bugün gerçekleştirilen canlı yayında Üçyol-Şirinyer bağlantı noktasında atıldı ve metro inşaatının ilk kolunu yer altına indirildi.

Canlı yayında konuşan Başkan Soyer, yatırıma ilişkin genel hatlarıyla bilgi verdi ve “İzmir tarihinin en büyük yatırımı. 1 milyar euronun üzerinde bir yatırım olan şehrin en kalabalık ilçelerinden birinde metro çalışması başlıyor. Şu açıdan da önemli: Yüksek enflasyonun tırmandığı bi dönemde 490 milyon euroluk bir konsorsiyum sağlayarak başlattığımız bir yatırım bu. Tamamı Büyükşehir belediyesinin imkanlarıyla yapılıp geri ödenecek. Dolayısıyla tarihin en verimli yatırımlarından birini yapıyoruz. 4 yıl geri ödemesiz bir kredi bu. Yani inşaat süresinin sonunda, metro seferlerine başladığında ödemeler başlayacak” dedi.

“2026 YILI İÇİNDE AÇMIŞ OLACAĞIZ”

Yaşanan dava süreçlerine de kısaca değinen Soyer, önemli olanın çalışmaların başlamış olması olduğunu ifade etti ve “Bugün çok heyecanlıyız. 36  metre civarında 340 adet  dev kolonlar yerleştirilecek ve Mart sonunda tünel açma makinesini yer altına sokacağız. 2 tanesini de Buca tarafından sokacağız yerin altına. 4 yıl sürecek bir yatırımın ilk günündeyiz.  14 Şubat’ta temel atmıştık. Maalesef bazı talihsizlikler oldu. Yaşananların bir kıymeti kalmadı. Bir dava açılmıştı. İdaremiz itiraz etti ve kazandık. Kaldığımız yerden devam ediyoruz. Topu topu 6-7 aylık bir gecikme yaşadık ama bunu tolere edecek şekilde çalışıyoruz. ‘O metre Buca’ya gelecek’ demiştik ve o metro bucaya gelecek. Metronun kullanımı için 4 yıl sayabiliriz. Bugün 36 metrelik ilk kolunu yer altına monte etmeye başlıyoruz. 340 tane yapılacak. 2026 yılı içinde açmış olacağız” diye konuştu.

SENEDE 45 MİLYON EURO GETİRİ

Metronun faaliyete geçmesiyle birlikte kente sağlayacağı katma değere dikkat çeken Başkan Soyer, “Biz günde 400 bin yolcu taşımayı hedefliyoruz. Bu da senede 45 milyon euro demek. Bu aynı zamanda finansman modelinin de ne kadar sağlıklı ve tutarlı bir model olduğunu gösteriyor bize. 400 bin yolcuyu burada taşıdığınızda tekerlekli araçları geri çekmiş oluyorsunuz aynı zamanda trafik de rahatlıyor. Kısacası metro sadece bir ulaşım aracı  değil aynı zamanda yaşam kalitesini de yükselten bir şey. Bu metro ayrıca Narlıdere hattına da bağlanacak. Bizim en başta dediğimiz İzmir’I demir ağlarla örüyoruz. Bu metronun bir diğer özelliği de bütün metro hatları körfeze paralelken bu, dik uzanacak. Yani Körfez’in içlerine doğru gidecek” ifadelerini kullandı.

“BU YATIRIMLAR İZMİR'İN GELECEĞİNDE İZ BIRAKACAK”

Başkan Soyer, sözleri şu şekilde sonlandırdı; “Normalde insan gücüyle yapılan işlemler, Buca Metrosu inşaatında  arkadaşlarımzın patentini aldığı bire çalışmayla 36 metrelik kolonlar kolayca hazırlanıyor. Yer altına taşınacak montajı yapılıyor.  Bu asla unutulmayacak bir gün. Hep hatırlayacağız. Güneşli bir kış günü kasımın 29’unda ilk kazığı çakmıştık diyeceğiz.  İzBB büyük bir raylı sistem atağı içinde. Biz Çiğli Tramvayının deneme seferini bu ay içinde yapacağız. Narlıdere metrosunun deneme seferleri 2023 Mart-Nisan’da yapacağız. Hedefimiz cumhuriyetin 100. yılında bu metroyu açmak. Bu yatırımlar İzmir’in gelecdğe inde izler bırakacak dev yatırımlar.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.