Dolar 32,5462
%0
Euro 34,8303
%-0.1
Altın 2.430,280
%0.01
Bist-100 9.720,00
%0.78

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Buca'da gündem orman yangınları: Başkan Kılıç'tan 'Master planı' çağrısı

Buca'da gündem orman yangınları: Başkan Kılıç'tan 'Master planı' çağrısı

Buca Belediyesi Ağustos ayı olağan Meclis oturumunda orman yangınları ile ilgili konuşan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç,  "Artık şunu görmemiz lazım. Orman yangınları küresel ısınmadan sonra hayatın  kaçınılmazı. Master planı hazırlanmalı ve bir daha böyle felaketlerin yaşanmaması için her şey yapılmadı. Biz de her ne kadar yetkimiz olmasa da elimizden gelen her şeyi yapacağız" diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 05.08.2021 - 18:48

EGEPOSTASI - Buca Belediyesi Ağustos ayı Olağan Meclis oturumunu Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç idaresinde gerçekleştirildi. Meclisin ana gündemi ise Türkiye’nin dört bir yanında devam eden ve 9 gündür söndürülemeyen orman yangınları oldu. 

Meclisin gündeminde ise Türkiye'nin dört bir yanında devam eden ve ciğerlerimizi yakan orman yangınları ile Buca ilçesi sınırları içerisinde bulunan 8 mahallenin 'kırsal mahalle' statüsüne geçme talebi yer aldı.

“MASTER PLANI HAZIRLANMALI”
Oturum başlangıcında konuşan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Manavgat ile Marmaris yangınlarındaki gözlemlerini aktardı ve "Çok ciddi belki de ülke tarihinin en büyük ve kötü yangınlarından biri il karşı karşıyayız. Özellikle ben kendim Antalya Manavgat ve Marmaris'teki yangınlarda bulundum. Gerçekten anlatılacak gibi değil. Orada insanların yaşadığı travmalar, yakınlarını kaybeder, büyük baş küçükbaş hayvanların yaşadığı ayak kırılması, yaralar… Çok zor bir durum. Biz de Buca Belediyesi olarak elimizden gelmeyi yapmayı çalıştık. Hayvan ambulansımızı yolladık, elimizden geldiğinde mücadele etmeye çalıştık. Şunu gördük, özellikle Manavgat'ta müthiş bir coğrafya varmış… İnsanın ciğer yanıyor. Oradaki o coğrafyanın geldiği hali görseniz… Ben çok kötü oldum. İnşallah çok kısa sürede bu felaketin sonlanmasını diliyoruz. Burada emek veren tüm görevlilere de minnettarız.  Orada mücadele veren tüm birimler can siper hane çalışıyorlar. Artık şunu görmemiz lazım. Orman yangınları küresel ısınmadan sonra hayatın kaçınılmazı. Master planı hazırlanmalı ve bir daha böyle felaketlerin yaşanmaması için her şey yapılmadı. Biz de her ne kadar yetkimiz olmasa da elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi.

“OTURUM VE HUZUR HAKLARIMIZI BAĞIŞLIYORUZ”
Başkan Kılıç’ın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ekrem Gündoğdu ise Geleceğe Nefes Ol kampanyasını desteklediklerini ifade etti ve "Yangınlar ile ilgili sayın başkanımızın söylediği temennilere biz de katılıyoruz. Orman Bakanlığımızın açmış olduğu Geleceğe Nefes Ol kampanyasına AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi üyeleri olarak Ağustos ayı oturum ve huzur haklarımızı bağışladığımız belirtmek isteriz" diye konuştu.

KILIÇ’TAN GÜNDOĞDU’YA DESTEK
AK Partili Gündoğdu'nun ardından yeniden söz alan Başkan Kılıç, seferberliğe tüm meclis üyelerini davet etti ve "Çok anlamlı bir hareket. CHP grubu da burada bir hamle gösterecektir. Bizde burada parti ayırmaksızın elimizden geleni yapacağız. CHP, AK Parti, MHP grubunun bütün meclis üyelerinin buna seferber olacağını duyurmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.


“YARDIMLARIMIZ DEVAM EDECEK”
CHP adına söz alan Grup Başkanvekili Özkan Yorulmazbaş ise, "Biz dün kendimiz topladığımız yardımlar ile CHP olarak Mazi köyüne gittik, oradaki koordinasyon grubu ile çalıştık ve yardımlarımız götürdük. Şu an yardım anlamında eksikleri yok ancak bundan sonra elbet eksiklikler olacaktır bizim de yardımlarımız devam edecek" dedi

'KIRSAL MAHALLE' KONUSU MECLİSİ İKİYE BÖLDÜ
Oturumda gündeme gelen bir diğer konu ise ilçe sınırları içinde yer alan Belenbaşı, Doğancılar, Karacaağaç, Kırklar, Kaynaklar, Yıldızlar ve Zafer Mahallelerinin kırsal mahalle statüsünün verilmesi konusu oldu. 
2014'te çıkarılan Bütün Şehir Yasası ile büyükşehir statüsündeki 30 ile bağlı 16 bin 220 köy, mahalle statüsüne getirilmişti. Ekim 2020'de, 7254 Sayısı Torba Yasa ile Büyükşehir kanununda yapılan düzenlemeyle, mahalleye dönüşen köy ve beldelerin, başvuruda bulunmaları, ilçe ve Büyükşehir meclislerinde taleplerinin kabul edilmesi halinde, köy yerine "kırsal mahalle" statüsüne geçme imkanı tanınmıştı.
Alınan karar Buca'da da 29 Ekim, Belenbaşı, Doğancılar, Karacaağaç, Kırklar, Kaynaklar, Yıldızlar ve Zafer Mahalleleri 'Kırsal mahalle' statüsüne geçmek için Buca Belediyesi'ne başvuru yapmıştı. 
İlgili gündem maddesi 10 ay sonra komisyonlardan meclis gündemine gönderildi. 


GÜNDOĞDU: AK PARTİ OLARAK 8 MAHALLENİN KIRSAL MAHALLE OLMASINI İSTİYORUZ
Kırsal Mahalle satatüsünün, adı geçen 8 mahallede de uygulanması gerektiğini belirten  AK Parti Grup Başkanvekili Ekrem Gündoğdu, "8 mahallemizi kapsayan şekilde gelmişti. Komisyon raporlarını inceleyince hukuk komisyonu Yıldızlar Mahallesi’ni dahil etmişti. Biz AK Parti olarak 8 mahallenin tamamının kırsal mahalle olarak kabul edilmesini istiyoruz." dedi. 


KILIÇ BAZI BÖLGELER KIRSAL MAHALLE SATATÜSÜNE UYGUN DEĞİL 
İlgili gündem maddesi nedeniyle söz alan Başkan Kılıç, yapılaşma nedeniyle bazı alanların kırsal mahalle sattüsüne geçmesinin uygun olmadığını belirten Başkan Kılıç, " Kırsal Mahalle kavramları şu nedenle ortaya çıktı, Büyükşehir yasasından dolayı köyler mahallelere çevrildi. Köylerdeki meralarda büyükşehire devredildi. Yoksa kent ile birleşmiş, tarım ve hayvancılığın yok olduğu yerlere kırsal mahalle statüsünü kazandırmak bizlere ilerleyen aşamalarda orada  sorun çıkarabilir. Vatandaş orada planlamalar yapılabilecek… Kaynaklar da yapıldı… Kentin faydalandığı durumlardan oralarında faydalanması gerekiyor. Kırsal mahalle statüsü onların fiili durumuna uyacak bir durum yok. Doğançay ve belki de Karacaağaç haricinde bu statüye uygun alan yok bence. Baktığınızda bölgelerde düğün salonları var. Zafer Mahallesi'nde işyerleri var yapılaşmaya geçmiş. Buraya kırsal mahalle olarak görürsek biz  birçok feragatten yararlandırmakta çok mantıklı değil. Benim bakış açım bu" ifadelerini kullandı. 


AYNI VERGİLERDEN SORUMLU OLMALARI DOĞRU OLMAZ!
AK Partili Gündoğdu, "Buca'nın yerlisiyiz. Burada Buca'da hayatımızı geçiriyoruz. Kaynaklar dediğimizde kırsal bölgelere giden yer. Orada düğün salonları oluşmuş… Burada 70 tane yerleşimden söz ediyoruz. Diğer taraftan hayvancılık yapan, tarımla uğraşan insanlar da mağdur olacak. Menderes Caddesi'nde oturan biri ile Kaynaklar'da oturan birini aynı vergilerden sorumlu olması doğru olmaz. O bölgenin bir bütün olarak düşünerek kişileri ve mahalleleri ayırt etmeden tüm mahallelerin kırsal mahalle olarak geçmesi gerekiyor."
Açıklamalar sonrası ise ilgili gündem maddesi Plan ve Bütçe, Esnaf, Tarım ile Çevre ve Sağlık komisyonlarından geldiği şekilde Meclis Üyeleri'nin Oy çokluğu ile kabul edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.