Dolar 32,5301
%-0.03
Euro 34,8776
%0.14
Altın 2.425,830
%0.11
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Buca Belediyesi 8 mahallenin ‘kırsal mahalle’ olması için harekete geçti

Buca Belediyesi 8 mahallenin ‘kırsal mahalle’ olması için harekete geçti

Buca Belediyesi, 2012 yılında Büyükşehir Yasası’nda yapılan değişiklikle, köy statüsünden mahalle statüsüne geçirilen belediye sınırlarında yer alan 8 mahallenin “kırsal mahalle statüsü” başvurusu için harekete geçti. 

  • Ege Postası
  • 10.05.2021 - 13:26

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- 2012 yılında Büyükşehir Yasası’nda yapılan değişiklikle Büyükşehir unvanlı 30 ilde 16 bin 220 köy ve belde mahalle statüsüne alınmıştı. 

Ancak Ekim 2020'de, 7254 Sayısı Torba Yasa ile Büyükşehir kanununda yapılan düzenlemeyle, mahalleye dönüşen köy ve beldelerin, başvuruda bulunmaları ve önce ilçe ardından il meclislerinde kabul edilmesi durumunda “kırsal mahalle” statülerini geri alabilme imkanı doğmuştu.

Yasanın çıkmasının ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sıkça “kırsal mahalle statüsü” çağrısında bulunmuştu.

Başkan Soyer, “Başka bir tarım mümkün” sloganıyla başlattığı hareket ile ilgili mahallelerin “kırsal mahalle statüsüne” kavuşmaların önemine vurgu yaparken kırsal statü kazanan mahalleler vergi ve harç indirimi, su faturalarının yüzde 50 düşük ödenmesi gibi avantajlarından faydalanacağını da duyurmuştu. 

BAŞKAN SOYER’İN ÇAĞRISI KARŞILIK BULDU

Öte yandan yeni yasayla birlikte birçok mahalle kırsal mahalle statüsü almak için atağa geçti.

Geçtiğimiz Mart ayında buca Belediyesi sınırlarında bulunan 8 mahalle kırsal mahalle statüsü için belediyeye başvuruda bulunmuştu. İlgili başvuru görüşülmek üzere Hukuk Komisyonu , İmar Komisyonu , Plan Bütçe, Tarım, Esnaf komisyonlarına gönderildi.

29 Ekim, Belenbaşı, Doğancılar, Karacaağaç, Kırklar, Kaynaklar, Yıldızlar ve Zafer Mahallelerinin “mahalle satatüsü” değiştirilecek ve mahallelerin statüleri, kırsal mahalle olarak değiştirilecek.

Konuya ilişkin alınan kararda şu ifadelere yer verildi; “7254 sayılı kanunun 10. Maddesiyle 5216 sayılı kanununa eklenen ek madde 3 çerçevesinde 29 Ekim, Belenbaşı, Doğancılar, Karacaağaç, Kırklar, Kaynaklar, Yıldızlar ve Zafer Mahallelerinin kırsal mahalle olması istemi”

İlgili karar ilçe belediye meclisinde kabul edilmesinin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilecek ve mahallelerin “kırsal mahalle statüsü” başvurusuna ilişkin nihai karar verilecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.