Dolar 32,5715
%0.3
Euro 34,7492
%0.05
Altın 2.493,560
%0.37
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bornova’nın 2021 yılı masaya yatırıldı: AK Parti’den ‘eksik yatırım’ eleştirisi

Bornova’nın 2021 yılı masaya yatırıldı: AK Parti’den ‘eksik yatırım’ eleştirisi

Bornova Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşiminde belediyenin 2021 yılı faaliyet raporu görüşmeleri yapıldı. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un 1 yıla ilişkin sunum yaptığı oturumda, AK Parti kanadından yatırımların ve bütçenin gerçekleşmesi noktalarında eleştiriler getirildi.

  • Ege Postası
  • 05.04.2022 - 11:39

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Bornova Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Belediye Başkanı Mustafa İduğ idaresinde gerçekleştirildi.

Oturumda belediyenin 2021 yılı faaliyet raporu görüşülürken Başkan İduğ, meclis başkanlığı görevini Meclis Birinci Başkan Vekili Hüseyin Ünal’a devretti.

Rapor görüşmelerine geçilmesinden önce ise Başkan İduğ, 2021 yılı faaliyet, yatırım ve bütçe gerçekleşme oranlarına ilişkin bilgilendirmenin olduğu bir sunum yaptı.

Sunumun ardından faaliyetlere ilişkin meclis muhalefeti AK Parti’den sunuma ve faaliyetlere ilişkin eleştiriler gelirken Bornova Belediyesi 2021 Yılı Faaliyet Raporu, AK Parti’nin ‘ret’ oylarına karşılık Millet İttifakı’nın ‘kabul oylarıyla’ oy çokluğu ile meclisten geçti.

“2022 YILINDA DAHA RAHAT ÇALIŞACAĞIZ”

2021 yılında deprem ve pandemi etkisiyle yeterince verimli çalışamadıklarını ifade ederek 2021 yılı sunumuna başlayan Başkan İduğ, “Ancak bugün pandemi ve ölümler iyice azaldığı için rahat çalışacağımız bir dönem yaşayacağız. Bizler geçtiğimiz yılda elimizden geldiğince yatırımlarımızı yapıp bütçemizi veril kullanmaya çalıştık. 2021 yılı bütçesinde 55 milyonluk yatırım yaptık. Çamdibi kapalı yüzme havuzu, spor alanları gibi yatırımlar yaptık. Bunun yanında asfalt plent tesisi kurduk. Sadece asfalt üretim tesisi kurmak da yetmiyor, bunun makineleri de satın almak gerekiyordu ki aldık. Bunların yanında 6 milyon liralık tadilat yatırımı var. Bir şeyi yapmanın yanında var olanı da korumamız gerekiyor. Mesela Tuborg tesisinin olduğu yer. Biz burada gerekli çalışmaları yaptık. Bu da bir yatırım. Eldekileri korumak ve yeni şeyler üretmek… İkisini dengelemek çok önemli. Tabii bunları yaparken borçlanmadan, elinizdeki bütçeyle bunu yapmak daha da önemli.  Çamdibi’ndeki yüzme havuzu. Bugün biz bunu 7 milyona yaptık ama kazmayı bugün vursanız 20 milyona yapamazsınız. Çok yakın bir zamanda burayı Bornova’ya kazandıracağız. Asfalt üretim tesisi ise 8 milyona mal oldu. Saatte 60 ton asfalt üretecek. Yılda 100 bin ton asfalt üretip sermeyi planlıyoruz. Bornova iletişim merkezi… Geldiğimizden beri bunu önemsiyoruz. Bir kişiye bağlı olmasın. Kimse bir bürokratı ya da meclis üyesini aramasın. Bizim bu konuda yapabileceğimiz şey kalıcı ve kurumsal bir çalışma. İyi ki de kurmuşuz. Artık ‘Aradım ulaşamadım’ yok. Asfalt çalışmaları… Bu yıl içinde 25 bin metrekare asfalt döktük. Asfalt dökelim de peki buraları kim kazıyor? Biz kazmıyoruz. Vatandaşın aklında ne olsa belediye yapmıştır düşüncesi var. Buraları firmalar kazıyor, İZsU kazıyor, taşerona veriyor, kapatıyor. Vatandaştan gelen şikayet nedir? ’Belediye kazdı bıraktı’. Kim kazdı tabela var mı? Yok. Biz İZSU’yla bu konuda bir protokol yapmak istedik. Tama kendileri kazsın ama biz kapatalım ya da kapattıralım. Bunu sadece İZSU’yla değil kazı yapan bütün firmalarla yaptık. Yapılan kazıları biz kapatacağız, parasını de kazan firmadan alacağız” dedi.

“PROVOKATÖRLER SAYESİNDE 1 AYDIR BÜYÜK RAHATSIZLIK HİSSETTİM”

Son günlerde Bornova Belediyesi ile vatandaşlar arasında gerginlik olarak kamuoyuna yansıyan Kızılay Mahallesi dönüşümüne de değinen Başkan İduğ, yaşananları provokasyon olarak yorumladı ve “Son zamanlarda çok rahatsız olduğumuz ama Bornova’da 99 yıldır planlamanın yapılmadığı Kızılay Mahallesi’nde kentsel dönüşüm, yeşil alanların oluşacağı yan insanların insanca yaşayacağı bir düzenleme yaptık. Yaklaşık 684 parsel üzerinde bir çalışma var. Ama şunu da bilin: Provokatörler sayesinde 1 aydır büyük rahatsızlık hissettim. Vatandaşın cebine girecek rantı Bornova Belediyesi sağlamıştır. İzmir Bornova’da şu anda 2,5 emsal kimse alabilmiş değildir. Ancak yeri olmamasına rağmen provoke eden insanlar var. 6 kat imar vermişiz. Rutubetli evlerde yaşayan insanlar var. Biz burada insanlar için faydalı bir iş yaptık. Ayrıca Bornova Belediyesi Pınarbaşı Gülpınar’da da aynı ı yapacak. Biz Bornova’ya değer katmaya devam edeceğiz” diye konuştu.  

“BORNOVA BELEDİYESİ’NİN KREDİ BORCU YOK”

Bütçe gerçekleşme oranları hakkında da bilgilendirme yapan İduğ, öngörülemeyen şekilde artan maliyetlerin kendilerini zor durumda bıraktığını belirtti ve “2021 yılında gelir gerçekleşmesi 427 milyondan 393 milyonu gerçekleşmiş. Yani yüzde 92. Gider gerçekleşmesi ise 427 milyonda 328 milyon. Yani yüzde 76 gerçekleşme oranı. Biz 2021 de 26 milyonun üzerinde borç ödemişiz. Yani araç kredilerini kapatmışız. Bornova Belediyesi’nin kredi borcu yok. 2021 yılı bütçe gerçekleşme oranlarımız fena değil. Ama asfalt tesisinde şuna değinmek istiyorum. Biz bu tesisi yaptık. Yaptığımızda 2 bin liraya btüm alırken şimdi onun fiyatı 8 bin 500 liraya geldi. Ben onun için 10 milyon lira ayırmıştım. Şu anda btüm alımında tüm belediyeler zorlanıyor. Bunu çözümü de alımlarım Devlet Malzeme Ofisi’nden olması” ifadeleri kullandı.

“ELEKTRİK FATURAMIZI AZALTMAYI PLANLIYORUZ”

Başkan İduğ ayrıca, artan enerji maliyetleriyle birlikte gündeme gelen GES çalışmaları için de hazırlıklara başlandığını ifade etti ve şunları söyledi; “2022 yatırımlarımız… Güneş enerjisi… 2 MgW’luk bir GES yatırımımız olacak. 2-3 ya da 5 MgW. Biz bu sayede yılda 25 milyon olan elektrik faturamızı azaltmayı planlıyoruz. İller Bankası’ndan bir krediyle yakın zamanda bu projenin ihalesine çıkmak istiyoruz. Bornova’da bunun için yerler çok. 30 bin metrekare çatı alanına ihtiyacımız var. Neden çatı? Çünkü çatıda yüzde 20 daha fazla verimlilik var.”

GÜRSUL: PERFORMANS HEDEFLERİNİN ÇOK ÜZERİNDE BİR GERÇEKLEŞME OLDU

Sunumun ardından CHP Grubu adına konuşan Bahar Gürsul, 2021 hedeflerinin planlananların ötesinde gerçekleştiğine dikkat çekti ve “Kamusal kaynaklara ulaşma ve kaynakların etkin kullanımında performans hedeflerinin çok üzerinde bir gerçekleşme oldu. Biz belediye gelirlerini yüzde 5 oranında artırmayı hedeflerken faaliyet raporunda bunun yüzde 23 oranında arttığını gördük. Dünya çok büyük bir krizden geçmekte. Belediyeler de çok zor durumdayken kamu kaynaklarını etkili ve verimli kullanmak ve yatırımları da doğru ve yerinde kullanarak borçsuz bir belediye olmanın gururunu yaşıyoruz. Bizler grubumuz adına olumlu oy kullanacağız” dedi.

ÇELİK: TARIM KENTİ DİYE BAŞLANAN BORNOVA’NIN

Gürsul’un ardından söz alan AK Partili Meclis Üyesi Cesim Çelik ise birçok faaliyetin hedeflenenin altında kaldığı ya da başlanmadığı konusunda eleştiriler getirdi ve “Faaliyet raporuna baktığımızda yardım yapılan ailelerin sayısının belirlenenden az olduğunu gördük. Naldöken Pazaryeri dendi. 2021 yılı için yüzde 70 taahhüt edilmişken yıl sonu itibariyle hiç başlanmadığını gördük. Biz bunu 2022 yılı bütçesinde gördük. Ayrıca her yıl bütçe kitapçığına konulan ama asla gerçekleşmeyen kongre merkezi .2021 yılı için yüzde 52’si taahhüt edilmiş ama yapımına başlanmadı bile. 2021 imar planlarına işlediğimiz ve 15 kilometre yapılması planlanan bisiklet yollarının maalesef bir kilometresi bile yapılmamış. Üretimi yapılan Bornova’nın Bamyası için planlanan tohum miktarı 50 kilogram olarak planlanmışken sadece 10 kiloda kalmıştır. Tarım kenti diye başlanan Bornova’nın 2022 yılında tarıma yakışır faaliyetler göstermesini diliyorum” diye konuştu.

TATLI: YATIRIM GERÇEKLEŞME ORANI YÜZDE 30 CİVARINDA”

Çelik’in ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Sait Tatlı, Taahhüt edile yatırımların gerçekleşme oranlarına bakıldığında sunumdaki yatırım bilgilerinin gerçeği yansıtmadığını belirtti ve “2021 yılında taahhüt edilen yatırımlar için ayrılan ödenek 46 milyon lira. Çamdibi Kapalı Havuzu. Tamamının bitmesi taahhüt edilirken sadece yüzde79’u bitirilmiş. Ayrıca Naldöken Pazaryeri de yapılacaktır. Bir çalışma göremedik. Ayrıca kent içi yolların bakımlarından bahsetmiyorum ama yeni yolların açılmasıyla ilgili bir metrekare yol bile açılmadı. 2021 yılın taahhüt ve yatırım miktarı 46 milyon, bizim bütçemiz 521 milyon. Biten yatırımlar 15 milyon lira. Yani Bornova Belediyesi'nin yatırım gerçekleşme oranı yüzde 30 civarında” ifadelerini kullandı.

“BURADA ŞAİBE VAR MI?”

Gündem dışı konuşmalarda AK Parti grubu tarafından Denetim Komisyonu Raporu'na sunulan 70 maddelik şerhe de değinen İduğ, birtakım hatalar olduğunun altın çizdi ve şunları söyledi; “70 bulgu çıkmıştı. Bunları çalıştık. Bu bulgularda en çok tarih hatalarıydı. Teklifler artık dijital ortamda geliyor. Biz bunlarda tarih var ya da yok kontrol edemiyoruz ancak teşekkür ederiz bu uyarı için. Kapalı zarf usulü ile geldiği zaman tarih yoksa gereğini yapma kararı aldık. Teslim süreleri ile ilgili eleştiriler var. Bunlarda bir şaibe yok birkaç gün ertelemeler olabilir. Sehven hatalar var. Bunlar için Denetim Komisyonu'na teşekkür ederim. Benim için önemli olan burada şaibe var mı. Bu belediye herhangi bir hata yapılıyorsa Denetim Komsiyonu'nun verdiği raporla biz inceleriz. Bu bulguların içinde hoşuma gitmeyen konular vardı. Hepsinin belgelerini ortaya çıkardık. Denetim Komsiyonu'na bunlar teslim edeceğiz ve bunu ilgili meclis üyelerine teslim edecekler. Bornova Belediyesi elinden geldiği kadar iyi niyetli ve doğru çalışmaya gayret ediyor. Sayıştay Bornova'da 3 ay kamp kurdu. Giderken de bizlere teşekkür ettiler. Bize Türkiye'de bir çok yeri gezdiklerini söylediler ancak çalışmalarımızdan kaynaklı mutlu olduklarını belirttiler. Bize sunulan 70 bulgunun tamamının cevapları belgeleri ile hazır.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.