Dolar 32,3692
%0.16
Euro 34,9463
%-0.34
Altın 2.325,450
%0.22
Bist-100 9,09
%0.13

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bornova’nın 2021 yılı bütçe faaliyetlerine oy çokluğu: Mecliste ‘yatırımsızlık’ ve ‘enflasyon’ tartışması

Bornova’nın 2021 yılı bütçe faaliyetlerine oy çokluğu: Mecliste ‘yatırımsızlık’ ve ‘enflasyon’ tartışması

Bornova Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşiminde belediyenin 2021 Mali Yılı Kesin Hesabı görüşüldü. CHP tarafından yapılan sunumda belediyenin gelir bütçesinin yüzde 100’ün üzerinde gerçekleştirdiği belirtilirken gider bütçesinin de yüzde 90 oranında gerçekleştiği söylendi. CHP’nin sunumuna ve bütçe gerçekleşme oranlarına AK Parti grubundan ise “yatırımsızlık” eleştirileri geldi. AK Parti tarafından rakamlarla yapılan eleştirilerde 2021 yılında taahhüt edilen yatırımların gerçekleşmediği söylendi.

  • Ege Postası
  • 10.05.2022 - 11:42

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Bornova Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Hüseyin Ünal idaresinde gerçekleştirildi. Oturumda, Bornova Belediyesi 2021 Mali Yılı Kesin Hesabı görüşüldü.

Bütçe görüşmelerine damgasını vuran konu ise AK Parti grubunun yaptığı “yatırım” eleştirileri olurken CHP kanadından yapılan savunmalarda enflasyon, maliyet artışları ve kurdaki büyük değişimler gösterildi.

KAHYA: GÜÇLÜ MALİ YAPIYA SAHİP BİR BELEDİYEYİZ

Belediyenin kesin hesabı için CHP grubu adına konuşan CHP Grup Başkanvekili Ercan Kahya, gelir ve gider kalemlerine ilişkin ayrıntılı bilgi verirken olumlu oy kullanacaklarını belirtti ve “Geçtiğimiz yıla baktığımızda yılsonu itibariyle 924 milyonluk bilançoya ulaştık. Bu da daha önceki yıla göre yüzde 10’luk bir büyüme. Umarım önümüzdeki dönemlerde milyarlı rakamlardan bahsedeceğiz bu bütçenin yüzde 75 duran varlıklardan kalanının da alacaklardan oluştuğunu görüyoruz. Ayrıca kısa vadeli yabancı kaynaklarda yüzde 25‘lik bir azalma var. Bu da Bornova Belediyesi’nin borçlarını ödediğinin göstergesidir. 924 milyonluk kaynağa baktığımızda yüzde 87’si öz kaynaklarımızdır. Bu da Bornova Belediyesi’nin öz kaynaklı, borçlarını ödeyebilen, güçlü mali yapıya sahip bir belediye olduğu anlamına gelmektedir. Kısa sürede öz sermayemiz çok güçlü bir yapıya ulaştır. Bütçe gerçekleşmesine baktığımızda gelir kısmının yüzde 112’si gider olarak da yüzde 90’lık bir gerçekleşmesi var. Bu da bizim ayakları yere sağlam basan bir bütçe hazırladığımızın göstergesidir. Ayrıca 2021 yılı eylül ayı itibariyle tüm banka borçlarımız sonlandırıldı ve şu an herhangi bir bankaya borcumuz yok. Ayrıca 57 milyon lira da bir sonraki yılda devrolmuştur. Gider kalemlerimize baktığımızda da personel giderlerinde bir artışımız olduğunu görüyoruz, Faiz giderlerinde azalma vardı. Toplamda yüzde 43’lük oranında bir gider artışımız var. Giderlerin ana kalemlere bazında bir değerlendirme yapacak olursak; su alımlarında yüzde 22’li azalma var. Akaryakıt fiyatları yüzde 12’lerda artış var. Buna bakacak olursak demek ki belediyede tasarruf kaynakların iyi kullanımı ile mali disiplin var. Bütün bunlara baktığımızda başarılı bir mali yıl geçirdiğimiz görülüyor” dedi.

TATLI: ELEŞTİRİMİZDE NE KADAR HAKLI OLDUĞUMUZU GÖRDÜK

AK Parti grubu adına bütçeye ilişkin konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Sait Tatlı, yatırımsızlık konusunda eleştirilerde bulunurken 2021 yılı için verilen taahhütlerin de yerine getirilmediğini belirtti ve “Ercan Bey pembe bir tablo çizdi. Bütçe değerlendirilirken gelir gider dengesine gerçekleşme oranlarına ve taahhüt edilen yatırımların yapılıp yapılmadığına bakılır. Bizim öngörülen giderimiz 463 milyonmuş geçen yıl. Ancak yıl içinde bir ek bütçe ilave ederek bütçemiz 520 milyon liraya çıkmış. Bu ciddi bir rakam. Gelir bütçesine baktığımızdaysa hedefimiz 436 milyon lira gerçekleşense 485 milyon lira. Bütçemiz ve gelirlerimiz artmış. Giderlere baktığımızda yatımların yapılması beklenirdi. Ama bu bütçe nereye harcandı? Özel kalem bütçesi 7 milyon tahmin edilmiş ama yıl sonunda 9 milyon çıkmış. Yani yüzde 20 artış. Bunun altında temsil ve tanıtım giderleri var. Geçen sene bu 1 milyon 300 bin lira gibi bir rakamda tutulmuştu. Ama yıl içinde yüzde 5 artış yapılmış. Ayrıca mal ve hizmet alım için de 4 milyon gibi bir rakam öngörülürken bu, neredeyse iki katına çıkmış. Fen İşleri Müdürlüğü… Geçen sene tahmini bütçesi 90 milyonmuş. Bizim 463 milyonluk bütçemiz 520 milyona çıkarılmış. Biz bunun 10 milyonunun Fen İşleri ve yatırımlara ayrılacağını düşünmüştük ama Fen İşleri Müdürlüğü’nün gelirleri sadece 73 milyon gerçekleşmiş. Yatırım kalemi olan sermaye giderleri ise 60 milyon taahhüt edilmiş ama 43 milyon gerçekleşmiş. 2021 yılında bize taahhüt edilen hangi yatırımlar yapıldı? Bornova Belediyesi 2021 yılında taahhüt ettiği yatırmalara ve yapılanlara bakalım. İzetaş Hizmet Binası için 3 milyon TL'lik taaddüt etmişsiz ancak 59 bin lira vermişiz. Kent içi yılların bakım ve onarımı için 17 milyon lira bir rakam ayırmışız ama yıl sonunda 413 bin lira hazırlanmış. Naldöken Pazaryerini taahhüt etmişsiz. 3 milyon ayırmışız ama hiç harcamamışız. Çamdibi kapalı yüzme havuzu için 8 milyon ayırmışız ama 5 milyon harcanmış. Bornova kongre merkezi için 7,5 milyon TL ayırmışız burada 5 milyon TL harcanmış. 166 ada 4 parsel için 1,5 milyon lira ayırıp yıl sonunda tek bir kuruş bile harcamamışız. Bornova’da spor alanlarının tamamı için 2,5 milyon lira ayırmışız ama harcanan 300 bin gibi komik bir rakam harcanmış. Bornova Belediyesi 2021 yılı için 3 milyonluk bir yatırım bütçesi ayırmış ama yapılan yatırım toplamda 12 milyon. Hem 55 milyonluk ek bütçe yapacağız hem bundan yatırımlara ayırmayacağız hem de taahhüt ettiği yatırımları da yapmayacağız. Başkan Mustafa İduğ, 2021 yılı Bornova’da yatırım yılı olacak demişti. Nerede yatırım? Tamamına baktığımızda bizim tüm yatırımlarımız toplam bütçenin ancak yüzde 8’ini kapsıyor. Zaten bütçemizin yüzde 70’i personel giderleri. Biz geçen yıl tüketim üzerine bütçe hazırlanmış dediğimizde itiraz edilmişti ama bu eleştirimizde ne kadar haklı olduğumuzu gördük” diye konuştu.

ÜNAL: DOLAR GEÇEN SENE KAÇ PARAYDI BU SENE KAÇ PARA?

Tatlı’nın eleştirilere ülkede yaşanan ekonomik kriz ve kurdaki dalgalanmalar üzerinden yanıt veren Meclis Başkan Vekili Ünal, “Sizler geç kalınca ben oy birliği yapacağını sandım. Ben sizi dinleyince hayretler ediyoruz. Dolar geçen sene konuştuğumuzda kaç paraydı bu sene kaç para? Bunları sanırım unuttunuz. Artık ihaleye girecek insan bulamıyoruz. Kimse yarın ne olacağını bilmediği için teklif vermiyor. Barkın yatırım yapmayı ayakta kalmak bile mucize. Biz bugün kaynaklarımızla yönetiliyorsak ya da iç borcumuz yoksa bu başarıdır. Ben bunlardan bahsetmenizi isterdim. Kongre merkezinden bahsettiniz. Onu zaten Büyükşehir yapacak. İki kez ihaleye çıkıldı ama teklif verilmedi. Kimse önünü göremiyor bu kriz ortamında” ifadelerini kullandı.

TATLI: NEDEN 9 AY HİÇBİR ŞEY YAPMADINIZ?

Yeniden söz alarak Ünal’ın sözlerine enflasyonun yaşandığı dönemler üzerinden yanıt çeken Tatlı, “Bu bütçe 2020 yılında yapıldı ve 2021 yılı içindi. Sizin enflasyon ya da firmaların teklif verememesi yıl sonuna denk geldi Siz neden Ekim, Kasım aylarını beklediniz de 9 ayda hiçbir şey yapmadınız? Benim söylediğim yatırım kaynaklarının hangisinde bir yanlışlık var? Ben sizin yaptığınız eleştirilere katılmıyorum. Evet enflasyon ve dolarda artış oldu ama bunlar yılsonunda oldu. Biz 9 ay hiçbir şey yapmamışız ama yıl sonunda olan şeyleri söylüyoruz” dedi.

KASACI: PROJESİ ÇİZİLMİŞ BİR YER İÇİN İHALEYE GİRİLMEMESİ DOĞRU DEĞİL

Söz alan AK Partili meclis üyesi Adem Kasacı, şunları söyledi; “Kimse ihaleye girilmiyor deniz. İhaleye girilmiyor ama 700 bin lira verilerek proje çizdirilebiliyor. Siz ihaleye girilmeyeceğini tahmin edemediniz mi? Bu çok komik. 3 dönemdir bu iş tamamlanamıyor. Projesi çizilmiş bir yer için ihaleye girilmemesi doğru değil. Şunu yaptık bunu yaptık diyorsunuz ama Bornova sokaklarında hala asfaltlama işlemleri tamamlanmış değil. 55 milyonluk artış yapıldı. Ama Bornovalı hizmet bekliyor yatırım bekliyoruz. Siz bunları nasıl yapacağınızı anlatmıyorsunuz. Bizim giderlerimizin yüzde 72’si personel gideri Kalan yüzde 28’i nereye gidiyor beli değil. Bu bütçenin ayağı yere basan bir bütçe olmadığını söyledik Gelir ve gider dengesi daha iyi hesaplanmalı. Biz istiyoruz ki görev süremiz bittiğinde bizden bir eser kaldı diyelim.”

KAHYA’DAN CUMHURBAŞKANI’NIN SÖZLERİYLE YANIT

Son olarak söz alan CHP Grup Başkanvekili Kahya, AK Parti tarafından gelen eleştirilere Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta yaptığı konuşması üzerinden yanıt verdi ve “Tablo bu. Bize göre böyle, muhalefete göre öyle. Cumhurbaşkanımız demiş ki; ‘ Maalesef ülkemizde bazı kesimlerde bir şükürsüzlük, bir tatminsizlik, bir karamsarlık hali aldı gidiyor. Halbuki önce elimizdekilere şükredeceğiz sonra daha iyisi, daha güzeli için çalışacağız, mücadele edeceğiz.’ Biz başarılıyız. Biz böyleyiz. Her zaman daha iyisi için çalışacağız. Bu meclis daha iyilerini ve güzelini gerçekleştirecektir” dedi.

Yapılan tartışmalarının ardından oylanan Bornova Belediyesi 2021 Mali Yılı Kesin Hesabı, AK Parti’nin ‘ret’ oylarına karşılık CHP ve İYİ Parti’nin ‘kabul’ oylarıyla oy çokluğuyla kabul edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.