Dolar 32,5972
%0.26
Euro 34,7538
%0.26
Altın 2.420,130
%-0.52
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bornova’da Kılıçdaroğlu’nun ‘ücretsiz elektrik’ vaadi Meclis gündeminde

Bornova’da Kılıçdaroğlu’nun ‘ücretsiz elektrik’ vaadi Meclis gündeminde

Bornova Belediyesi’nin 2022 yılının ilk meclis toplantısında AK Parti grubunun sunduğu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Bornova’da çiftçiler için elektriğin bedava olmasını içeren önerge, oy çokluğuyla reddedildi. "Sayın Genel Başkanımızın yaptığı açıklama oranın bölgesel bir çalışmasıdır" diyen Başkan Mustafa İduğ, böyle bir çalışmanın Türkiye genelinde gerçekleşebilmesi için yerel yönetimlerle merkezi hükümetin birlikte hareket etmesi gerektiğini savundu.

  • Ege Postası
  • 04.01.2022 - 20:27

ARDA AKDENİZ/EGEPOSTASI - Bornova Belediyesi Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci birleşimi Başkan Mustafa İduğ idaresinde gerçekleştirildi. Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleşen oturumda, meclis gündeminde yer alan önerge ve komisyon raporları görüşüldü.

AK PARTİ'DEN 'ÇİFTÇİYE ÜCRETSİZ ELEKTRİK' ÖNERGESİ

Oturumda AK Parti grubu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 9 Aralık 2021’de  Şanlıurfa’da verdiği “Bize Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığını verin, elektriği bütün çiftçilere bedava vereceğiz” şeklindeki vaadi üzerinden meclise bir önerge sundu. AK Parti grubu, önerge kapsamında Bornova’da çiftçilere elektriğin ücretsiz teminini ya da elektrik faturasının ibraz edildiği takdirde tutarın vatandaşa verilmesini teklif etti. 

"KANUNLAR BUNA İMKAN VERMİYOR"

Önergeyle ilgili söz alan CHP Grup Başkanvekili Bahar Gürsul, “Hukukun ve bütçemizin el verdiği ölçüde gerekli yönde bu indirimler belediyemiz tarafından yapılmakta. Bu detaylı bir çalışma gerektirdiğinden ve idari bir çalışma olduğundan, yürütmeyi de ilgilendirdiğinden zaten bunlar yapılıyor. Bunun ayrıca gündeme alınıp komisyona havalesini gerekli görmüyoruz. Çiftçilerimize yönelik gerekli indirimler yapılmakta zaten. Elektrik konusunda da indirim yapılacağına dair bu önergeye kanunların buna imkan verecek durumda olmadığını düşünüyoruz” dedi.

"HUKUKİ OLUP OLMADIĞINI KOMİSYONLAR ARAŞTIRSIN"

Gürsul’un sözlerine yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Fatih Taştan ise “Hukuken mümkün değil deniliyor ama Kılıçdaroğlu bunu taahhüt etmişti. Arkadaşlarımız da pilot bölge olarak Bornova’da bunu yapalım diye bir önerge veriyor. Aldığmız cevap çok uygun değil. Eğer sizler açısından uygunsa hukuki olup olmadığı, bütçe olarak ne gibi destek verebiliriz, bununla ilgil komsiyonlar araştırsın” önerisinde bulundu.

"KILIÇDAROĞLU İKTİDAR DEĞİŞİKLİĞİ DURUMUNDA SÖYLEMİŞ OLABİLİR"

Gürsul ise Kılıçdaroğlu’nun Şanlıurfa’daki vaadine açıklık getirerek, “Genel Başkanımız bunu bir iktidar değişikliği durumunda söylemiş olabilir. Çünkü bu aynı zamanda merkezi hükümetin değişikliğiyle mümkün olacak. Elektrik dağıtımı yerel yönetimlerin işi değil. Faturayı özel şirket kesiyor. Dolayısıyla bizim yerel yönetimlerin yapacağı şeyler kanunda belli. Bu anlamda çok yetkimizin olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu. 

İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç de parti genel başkanlarının zaman zaman genel politikalar çerçevesnide topluma değişik düşüncelerini dile getirebileceğini belirtti. Sevinç, “Urfa’da verilen bi söz hükümet olduğu takdirde oradaki çiftçilere yapacağı çalışmalar, çıkarılacak kanunlar çerçevesinde bir desteği amaçlamakta. Güzel bir düşünce ama bu düşünce tüm Türkiye belediyelerine CHP’li belediyelere ‘Böyle bir karar alın, uygulayın’ anlamına taşınırsa etik olmaz” ifadelerini kullandı.

"İKTİDAR KELİMESİ GEÇMİYOR"

Taştan ise CHP ve İYİ Parti’nin önerge karşısındaki tutumunu eleştirerek “Sayın Kılıçdaroğlu’nun önergesine AK Parti grubunun bu kadar sarılıp da CHP ve İYİ Parti grubunun bu kadar karşı duracağını hiç düşünmezdim. Kemal Abi’nin ifade ettiği konuda, cümlenin hiçbir noktasında ‘iktidar olduğumuzda’ kelimesi geçmiyor.  Açıklamada ‘İlgili arazileri temin edebilirsek, burada güneş panelleri kurabiliriz. Adana’da bu mümkün. Urfa’da mümkün görünmüyor’ diyor. Hükümet olmayla ilgili en ufak bir şey yok. Dolayısıyla halihazırda Bornova’da bizim böyle arazilerimiz var, kendi güneş üretim sistemimiz var. Bizim de Urfa’daki kadar çifçimiz yok. İhtiyaç duyulan enerji de sınırlı. Biz de bu önergeye başta bizden çok sarılacağınızı düşünerek ve yeni yıla jest yaparak böyle bir şey yapalım dedik. Ama konunun ne hukuki olmadığı kaldı, ne iktidar olduğuyla kaldı” dedi.

Taştan’ın ardından bir kez daha söz alan Gürsul, “Sayın Taştan bunu popülist bir söylemle değil de, güneş enerisinden elde edilen enerji maliyetleri yüksek oluyor. Keşke bununla ilgili bir önerge verseydi de güneş enerjisinin üretimine dair önergenin kapsamını bu şekilde belirtmiş olsalardı daha yerinde olurdu” diye yanıt verdi. 

"BÜTÇEYİ NASIL AYAKTA TUTABİLECEĞİMİZİ KONUŞMALIYIZ"

Başkan Mustafa İduğ ise “Bizim güneş enerji sistemiyle ilgili bir projemiz var. 3 milyon 400 bin dolarlık bir çalışma. Şimdi enerjiyle ilgili konuda gelinen nokta belli. Yüzde 127 zam gelen bir elektrik var. Çiftçinin elektrik enerjisi en ucuz şekilde alması gereken bir şey. Ben burada sadece Şanlıurfa ya da İzmir gibi düşünmüyorum. Türkiye genelinde uygulama bütünlüğüne ihtiyaç duyan bir konu. Bir enerji stratejisiyle ilgili bir konu. Bornova Belediyesi'nde hele bütçenin üçte birini elediği bir 2022'ye girereken, bizim böyle bir önergeyi değerlendirmemizin dışında, 2022’de bütçeyi nasıl ayakta tutabileceğimizi konuşmamız gerekir. Sayın Genel Başkanımızın yaptığı açıklama oranın bölgesel bir çalışmasıdır. Türkiye’nin tamamında olabilmesi için büyükşehir belediyeleri, ilçe belediyeleri, Enerji Bakanımız ve hükümetle birlikte yapması gereken stratejik bir şeydir" şeklinde konuştu.

Önergenin ilgili komisyonlara gönderilmesi oy çokluğuyla reddedildi.

DENETİM KOMİSYONU SEÇİLDİ

Belediye Kanunu'nun 25. maddesi gereğince belediyenin 2022 yılı Denetim Komisyonu üyeleri seçildi. Yapılan oylamanın ardından Denetim Komisyonu üyeliğine Cem Arıkan, Hülya Uğurlu, Halit Aksu, Akın Dalgıç ve Mehmet Duru seçildi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.