Dolar 32,3671
%0.15
Euro 35,0026
%-0.18
Altın 2.325,850
%0.23
Bist-100 9,10
%0.22

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bornova’da deprem etüt merkezi üzerinden ‘yetki krizi’

Bornova’da deprem etüt merkezi üzerinden ‘yetki krizi’

Bornova Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci oturumuna, belediye bünyesinde kurulması planlanan 'Deprem Etüt Merkezi' tartışmaları damgasını vurdu. İlgili gündem maddesinin gündemden kaldırılması önerisiyle başlayan tartışmalar etüt merkezine ilişkin ilçe belediyelerinin yetkisinin olup olmadığı tartışmalarıyla devam etti. Oturumda tansiyonun yükselmesine neden olan gündem maddesi ilgili bakanlığa talep yazısının gönderilmesi talimatıyla gündemde bırakıldı.

  • Ege Postası
  • 17.05.2021 - 12:32

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- 29 Nisan tarihinde başlayan ‘tam kapanma’ nedeniyle tarihinde gerçekleştirilemeyen Bornova Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci oturumu Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ idaresinde gerçekleştirildi.

Bornova Belediyesi 2020 Mali yılı Bütçe Kesin Hesabı’nın görüşüldüğü oturuma deprem etüt merkezi hakkında yapılan yetki tartışmaları damgasını vurdu.

Oturum başlangıcında, mecliste bulunan parti grupları, Ramazan Bayramı Arife Günü’nde İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik başlayan ve ardından Gazze’ye yönelen saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulunarak saldırıları kınadılar.

AYDA BEBEĞİN ANNESİNİN ADI BORNOVA’DA YAŞAYACAK

Oturumda ayrıca, 30 Ekim tarihinde meydana gelen ve 117 kişinin hayatını kaybettiği depremin simge isimlerinden biri olan umudun adı Ayda Gezgin bebeğin depremde hayatını kaybeden annesin Fidan Gezgin’in adının Atatürk Mahallesi’nde bulunan parka verilmesi hususu görüşüldü.

İlgili gündem maddesine ilişkin konuşan Başkan İduğ, Ayda bebeğin 23 Nisan’da kendisine yaptığı ziyaretinde evlerinin yanındaki parka annesinin adının verilmesini istediğini söylediğini aktardı.

Meclis üyelerinin oylarına sunulan önerge, oy birliği ile kabul edildi.

Bu kapsamda, Atatürk Mahallesi 879, 836 ve 834/1 sokakların arasında bulunan mevcut parka Fidan Gezgin adı verildi.

Yine depremde hayatını kaybeden 15 yaşındaki ikizler Sayra ve Çınar Alpgündüz’ün isimlerinin Atatürk Kitaplığı’ndaki Çocuk Kitapları Bölümü’ne verilmesi oybirliği ile kabul edildi. Bornova Belediye Meclisi’nde ayrıca belde olduğu yıllarda iki dönem Altındağ Belediye Başkanlığı yapan Şefik Ok’un adının Altındağ Rekreasyon Alanı’na verilmesi kararı da oy birliği ile alındı. 

DEPREM VE DÖNÜŞÜMDE YETKİ TARTIŞMASI

Daha önce meclis gündemine gelen ve Bornova’nın birinci derecede deprem kuşağında bulunması gerekçesiyle belediye bünyesinde kurulmak istenen Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Kontrol Laboratuvarlarının kurulmasına ilişkin komisyonlardan oy çokluğuyla gelen önerge, Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı arasında uzun süren tartışmalara neden oldu. Konuya ilişkin yapılan yetki tartışmalarının ardından ilgili gündem maddesi oylanmayarak görüşülmek üzere gündemde bırakıldı.

Gündemde yer alan bir diğer madde olan Altındağ ve Çamdibi mahallelerinde 1/5000 bin ölçekli Nazım İmar Plan ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu çalışmalarının yapılmasının gündemden kaldırılmasına ilişkin oy çokluğu ile komisyonlardan gelen önerge de deprem etüt merkezi ve depreme karşı alınacak dönüşüm çalışmaları üzerinden tartışmalara eklendi.

“DEPREM GERÇEĞİNİN FAKRINDAYIZ AMA…”

Çamdibi ve Altındağ bölgesindeki imar planı değişikliklerinin reddine ilişkin söz alan AK Partili meclis üyesi Selma Kısa, kararın deprem gerçekliği ile uyuşmadığını ve olası bir depremde bölgede müdahale edecek yol dahi olmadığının altını çizdi ve “Çamdibi ve Altındağ bölgesiyle ilgili önergeyi biz vermiştik. Bu bölge önemli bir bölge. Dönüşüme açık olan ve dönüşümün olması gereken bir bölge. Yapı stoku olarak da oldukça eski. Burada yenileme yapılması konusunda hepimiz hemfikiriz ve nazım imar planına göre de bunu uygulama imar planında yapmak zorundayız. Fakat bu planlar geçen dönmelerden beri meclislere gelip gündemden kaldırılıyor. Eğer sorun plan anlayışındaysa bunu oturup tartışıp yeniden gözden geçirelim. Sürekli olarak bu konunun gündemden kaldırılması bu bölgeye çare değil. Burasıyla ilgili plan dosyası açıldığında burada yapılaşmanın da önü kesiliyor. Şunu da unutmamalıyız ki; yeni imar yönetmeliğine göre burada yapılaşmaya izin verilse de biz birazdan nu oy çokluğu ile kaldıracağız. Yarın öbür gün imar durumu almaya gelenlere imar durumu vermeye kalktığımızda şu sorun var: yönetmeliğe göre birçok adaya ön bahçe mesafeleri nedeniyle imar durumu düzenleyemeyeceğiz. Daha farklı birçok sorun var Burada insanların ruhsatlı yapımı yıkacağım ve büyükşehirden geçen muafiyetlerden faydalanma düşüncesi varsa bu da mümkün değil. Biz o bölgeyi o alanların içine almadık alamıyoruz. Biz bir sonraki depremde ne yaşarız bilemiyoruz ama bir önceki depremde alana müdahale etme konusunda şanslıydık. Çünkü yol genişlikleri vardı. Çamdibi ve Altındağ bölgesinde bu şansımız yok. Orada deprem olduğunda müdahale edebileceğimiz bir yol da bulamayacağız. Biz deprem etüt merkezini kurmak istedik kaldırdık. Depremle ilgili çalışma yapmıyoruz. Yenileme yapmıyoruz. Deprem gerçeğinin fakrındayız ama sanırım sadece depremde birileri hayatını kaybeder biz de onların adını parka veririz şeklinde farkındayız” ifadelerini kullandı.

“NEDEN GÖRÜŞÜLDÜ BU KONU?”

Gündem maddelerine ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Fatih Taştan, önergenin gündeme getirilmesi ve gündemden kaldırılması konusunda tutarsızlık olduğunu ifade eti ve “Bu önerge gündeme ilk geldiğinde Millet İttifakı’ndan geldi. Siz de bunun üzerine açıklama yaptınız ve çok önemsediğiniz bir konu olduğunu söylediniz. Sonra komisyonlardan bir haber geldi ve ret oyu kullandıklarını söylediler. Nedenini sorduğumda ilgili il müdürlüğünden lisans alınması gerektiğini söylediler. Ben de ‘yapalım’ dedim. ‘Biz istemiyoruz’ dediler. E o halde neden görüşüldü bu konu? Şimdi hiç siyaseti bilmeyen biri tarafından bu önerge ele alınsa mecliste ne yapılmış? Göreceği şu: Depremde vefat edenlerin adı parklara verilmiş, sporculara ödül verilmiş, planlar iptal edilmiş, deprem etüt merkezi iptal edilmiş. Biri alıp baksa gündemin en önemli maddesi Altındağ, Çamdibi alanıdır. Ama biz bunu iptal ediyoruz. Bu en hafif haliyle üzüntü vericidir. Merak ediyorum hem Bahar Hanım hem de Kemal bey verdikleri önergeleri neden şimdi reddediyorlar” dedi.

“VATANDAŞIN İSTEMEDİĞİ HİÇBİR ŞEYİ YAPMAYACAĞIM”

Konuşmaların ardından söz alan Başkan İduğ, hem Taştan’ın hem de Kısa’nın sözlerine cevaben şunları söyledi; “2015 yılındaki İmar Barışı ile iptal edilen bir karar. Yani İmar Barışı her şeyi mahvetmiş. Büyükşehir’de şu andan kadastral üzerinden 2,5 emsal yok. 1997 büyükşehir planları efsane. Altındağ ve Çamdibi’nde dikey yapılaşma ve sosyal donatı alanlarının artması açısından mükemmel bir çalışma ama vatandaşlarda karşılığı yok. Ben oraları pandemiye rağmen dolaştım. Vatandaşların çoğu göçmen orada ve bulundukları yerden gitmek istemiyorlar. Vatandaş istemiyorsa bizim yapabileceğimi bir şey yok. Biz ona göre çalışıp planları büyükşehire gönderdik ama kadastral olarak 3 veremediklerini söylediler. Konunun gündemden kaldırılmasına gelince… Biz bir deprem yaşadık ve insanlar hayatını kaybetti. Kemal Bey ve Bahar Hanım ile de görüştük ve ara formül istedim. Ben vatandaşın mağdur olmasını istemem. Ara formülle geçici ruhsat verilebilir mi diye baktık ama mümkün değil. Buradaki çalışmaların ada bazında olması gerekiyor. Biz, İzmir’de iyi hareket edeceksek birlikte olmak zorundayız. Öyle 1 /1000’lik planlarla olmuyor. Büyükşehir, ilçe belediyeleri ve bakanlıkla bir arada çalışmalıyız. Fatih Bey az önce biri gündeme baksa ne olacak dedi. Ben buna katılmıyorum. Ben mayıs ayı içeriği üzerinden bakmanızı uygun bulmadım. Uygun olduğunuz bir gün çalışmalarımız hakkında sizi bilgilendiririm. Altındağ konusunda tekrar dönersek… Vatandaşın istemediği hiçbir şeyi yapmayacağım.”

“ÇALIŞMALARI BÜYÜKŞEHİR YAPIYOR”

Taştan’ın sözleri üzerine konuşan CHP Grup Sözcüsü Bahar Gürsul, “Sayın Taştan’ın 7. Maddeyle ilgili söylediği hususa değinmek istiyorum. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız, , İzmir genelindeki binaların risk karnesinin çıkarılacağını söylemişti. Burada en son teknolojilerle yapılacak bir çalışma var. Dolayısıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi, riskli yapıların belirlenmesiyle ilgili böyle bir çalışma yapacak. Gönül isterdi ki Bornova Belediyesi’nin de böyle bir çalışma yapsın ama bu çalışma zaten yapacağı için bu konuda ayrıca bir çalışmaya gerek durulmadı. Büyükşehir zaten yapacak bunu” diye konuştu.

Söze giren İduğ, ilçe belediyelerinin bu konuda yetkisi olmadığını söyledi.

Başkan İduğ’a yanıt veren Taştan, “Siz bu konuyu gündeme getirdiğinizde de yetki yoktu. Buradaki amaç zaten yetkinin alınmasıydı. Ama şu anda konu döndü büyükşehire. E madem böyle olacaktı neden konu gündeme geldi? Biz önerge vereceğiz büyükşehire soracağız, iş yapacağı büyükşehire soracağız. E siz değil miydiniz büyükşehir ve ilçe belediyesi ikisi de CHP’li diye. Neden iletişim kuramıyorsunuz o halde” dedi.

BAŞKAN İDUĞ’DAN TALİMAT

Yapılan konuşmaların ardından İduğ ve Taştan arasında, konu hakkında ilçe belediyelerinin yetkisi olup olmaması hususunda kısa süreli bir tartışma yaşandı. İduğ, ilçe belediyelerinin yetkisi olmadığını söylerken Taştan ise, önergenin gündeme getirilmesindeki temel noktanın ilçe belediyesi olarak yetki alınması olduğunu söyledi ve konuya ilişkin herhangi bir adım atılmamasını sert bir dille eleştirdi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç ise; yaptığı konuşmada, istenildiği takdirde yetkinin alınabileceğini söyledi ve “Büyükşehir bu işi yürütüyor zaten. Bizim Bornova Belediyesi olarak bu yükün altına girmemiz uygun olmaz. Eğer istersek bakanlığa başvura bulunup yetkiyi alabiliriz ancak bir mühendis olarak bu yükün altına girmememiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Son olarak söz alan Başkan İduğ,  “Böyle bir etüt merkezinin kurulmasının faydalı olacağını düşündük. Ben bu konuda bakanlığa yazılı talep gönderilmesini ve destek olunmasını istiyorum” diye konuştu.

 

2020 YILI MALİ BÜTÇESİNE ‘YATIRIMSIZLIK’ ELEŞTİRİSİ

Ayrıntılı başlıklarla meclis üyelerine ayrıntılı bilgisi sunulan Bornova Belediyesi 2020 Mali yılı Bütçe Kesin Hesabı, Millet İttifakı’nın ‘kabul’, Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ oylarıyla birlikte oy çokluğuyla kabul edildi.

“YATIRIMLARIN AZALIP GİDERLERİN ARTTIĞI BİR YIL OLMUŞTUR”

Bütçeye ilişkin söz alan AK Partili meclis üyesi Adem Kasacı, ret oyu kullanmalarının gerekçesini şu şekilde açıkladı; “2019 yılında bütçe giderimiz 357 milyon iken 2020 yılında 328 milyon olarak gerçekleşmiştir. Burada giderin 31 milyon düştüğü ve yatırımların neredeyse hiç gerçekleşmediği 2020 yılında bu düşüşü yatırımsızlığa bağlamak mümkündür. Ama ben müdürlüklerin bütçelerinde de azalma görmek isterdim. Arşiv Müdürlüğü’nde 2020 yılında 1 milyon 921 bin liraya çıkmıştır. Özel Kalem Bütçesinde 2020 yılında 6 milyon 633 bin liraya çıkan bir bütçe olmuştur. Halbuki seçimden sonraki yılda görüşme ve ziyaret nedeniyle yüksek bir bütçe olması beklenirken pandeminin olduğu dönemde bu giderlerin artması dikkat çekmektedir. Biz burada artışları değerlendirirken Bilgi İşlemdeki artış gayet normal karşılanmaktadır. Çünkü teknolojinin pandemiyle birlikte önemi ortaya çıkmıştır. Keşke daha çok artsaydı bu bölümün giderleri. Özetle 2020 yılında yatırım yamadık pandemi dedik ama bu yıl yatırımların azalıp giderlerin arttığı bir yıl olmuştur.”

“YÜZDE 92’LİK BİR GERÇEKLEŞME BÜYÜK BAŞARIDIR”

Kasacının sözleri üzerine konuşan CHP’li meclis üyesi Ercan Kahya, belediyenin bilançosunu ve bütçe gerçekleştirme oranını artırdığını söyledi. Pandemi ve ülke genelinde hissedilen ekonomik kriz döneminde mevzu rakamların belediyenin başarısı olduğunu belirtti ve “Beledimeyiz 842 milyonluk aktif bir büyüklüğe sahip olmuş. 2019 yılında aktif topla 772 milyonken yüzde 9’luk bir büyüme sağlanmış 202 yılında. Dönem varlıkları olarak büyüme yüzde 16, duran varlıklardaki büyüme de yüzde 7. Ayrıca kısa vadede yabancı kaynaklarda yüzde 20 civarında bir azalma var. Bunun nedeni de öz kaynaklarımızın artması. Biz kısa vadeli yabancı kaynakları azaltarak duran varlıkları artmışız. Uzun vadeli yabancı kaynaklar da azaltılarak dönem varlıklarını artırmışız. Yani bilançomuz gayet başarılı. Gerçekleşme oranımız ise yüzde 92. Böyle bir dönemde yüzde 92’lik bir gerçekleşme büyük başarıdır. Pandemi vardı ve deprem de oldu. Bunlar olunca bizim de önceliklerimiz değişti. Ekonomik geleceğin bu denli belirsiz olduğu koşullarda, 17 milyonluk havuz yatırımı yapamazsınız. Biz bu yatırımlardan vazgeçmedik sadece erteledik. Biz mali yapıyı güçlendirmişiz. Yaklaşık 1 milyara yaklaşan bilançoya ulaşmışız. Evet yatırımlar konusu ortadadır. Önümüzdeki dönemlerde yatırımlarımızı artırarak ve hizmet kalitemizi yükselterek hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.