Dolar 32,5583
%0.22
Euro 34,9219
%-0.14
Altın 2.440,690
%0.18
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bornova'nın 2022 yılı bütçesi onaylandı

Bornova'nın 2022 yılı bütçesi onaylandı

Bornova Belediyesi Meclisi Ekim ayı Olağan Toplantısı’nda 2022 yılı Performans Programı ve Mali Bütçe görüşüldü. 600 milyon TL olarak belirlenen 2022 yılı bütçesi, oy çokluğu ile kabul edildi.

  • Ege Postası
  • 08.10.2021 - 14:25

EGEPOSTASI - Bornova Belediyesi Ekim ayı olağan Meclisi'nin ikinci oturumu Bornova Nikah Dairesi’nde gerçekleştirildi. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un idaresinde gerçekleşen oturum yaklaşık 3 saat sürdü. Gündemde ise 2022 yılı performans programı, mali bütçe ve ücret tarifeleri görüşüldü.

“GELİR DE GİDER DE YÜZDE 100 GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR”

2022 yılı gider bütçesi 600 milyon TL, gelir bütçesi ise 557 milyon 500 bin TL olarak belirlendi. Bütçe rakamlarının okutulması sonrası söz alan Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, "300 milyonluk bütçelerin 600 milyon olması alışamadık bir şey. Umarım bu meclis bütçeyi 1 milyar olarak belirlenecektir ilerleyen süreçte. Bu süreçte rakamların yanı sıra gerçekleşmesi de çok önemlidir. Bornova Belediyesi’nde gider de gelir de yüzde 100 gerçekleştirmiştir" ifadelerini kullandı.

"TASARRUF SAYESİNDE..."

Tasarrufun önemine dikkat çeken Başkan İduğ, “Ben ziyaret ettiğimiz çoğu belediyede araçların kiralık olduğunu gördüm ama artık onlar da bizim gibi araç, makine, teçhizat alımına geçiyor. Bornova olarak araç ve iş makinaları satın alarak sağladığımız yıllık 50 milyonluk tasarruf sayesinde borçsuz bir belediye haline geldik. Biz bunu hizmette hız kazanmak adına yapıyoruz. Umuyorum ki Türkiye’de diğer belediyeler de bu sisteme geçecektir. Bu yatırım yapma yolunda çok önemli. Gelirlerimizin %68’si emlak vergisi ve İller Bankası’ndan geliyor. Personel gideri belediyelerin yüzde 65’e dayanmış durumda. Bu yüksek orana rağmen mali durumuz çok iyi durumda. Borcumuz yok. Bu nedenle İller Bankası’ndan aldığımız paydan kesinti de olmuyor. Yani iki ana gelirimizi iyi kullanmamız ve tasarruf bizi bu güzel noktaya getirdi. Bütçemiz 1 milyonlara ulaştığında yatırımlara ayrılan payı da %25’lere çıkarmayı hedefliyoruz. Bornova’nın geleceğine yatırım yapma yolunda Fen İşleri ve Park Bahçeler gibi müdürlüklerimizdeki araç ve iş makinesi sayısını her geçen gün arttırıyoruz” diye konuştu. 

“BANKADA 1 TL BORCUMUZ BULUNMAMAKTA”

Başkan İduğ'un ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Ercan Kahya, bütçe artışının yanı sıra yapılanları da ifade eden "2019 yılında 393 milyonluk bütçe devralmışız. Bu bütçeyi bugün 600 milyona çıkarmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Yıllar içinde baktığımızda 2019'dan 2022'e oranda yüzde 52,60 oranında bir artış söz konusu. Geçen seneye göre büyüme oranımız yüzde 24,22 oranında.  Bu büyümeyi gerçekleştirirken biz bir taraftan borçlarımız ödemiş, araçlarımızı yenilemişsiz, bir tarafta ek hizmet binamızı aktif etmişiz, iş makinelerimizi yenilemişsiz. Tüm bunları yaparken uyguladığımız mali para politikası aldığımız bir kredi vardı araçlarla ilgili onunda son taksitini geçen ay ödedik. Şu an itibari ile bankada 1 TL borcumuz bulunmamakta" diye konuştu.

AK PARTİLİ TATLI’DAN ELEŞTİRİLER

Öte yandan AK Parti Grup Başkanvekili Sait Tatlı, ise bütçeye yönelik eleştirilerde bulundu. Belediyede en az bütçesi artan müdürlüğün Fen İşleri olduğuna dikkat çeken Tatlı, En icracı belediyelerin en icracı müdürlüklerinde fen işleri gelir. Bize baktığımızda Fen İşleri’nde yüzde 8'lık bir artış var” dedi.

Tatlı ayrıca 2021 yılı yatırım vaatlerinin 2022 bütçesi içinde yer aldığını vurgulayarak, "Geçtiğimiz dönemdeki yatırımlara baktığımız zaman sanırım sadece 1 tanesi yapıldı. Geçen sene İZTAŞ ile ilgili dershane yapılacağını belirtiniz ve 3 milyon bütçe ayırdınız. Dershane yapılmadı, bütçe nereye gitti? Geçen sene 45 milyon gibi bir taahhüdünüz vardı ancak sadece 1 vaat yapıldı. Geçen sene bütçe kitabında yer alan yatırım vaatlerinin hemen hemen aynısını 2022 yılı için görüyoruz. Yatırımlar maalesef bütçe artışı kadar atmamış. Devasa bütçe nereye gitmiş diye baktığımızda mal ve hizmet alımlarında bu sene yüzde 45 bir artış var. Mal ve hizmet alımlarında yüzde 45'lik bir artış varken tasarruftan bahsedilemez" dedi.

İDUĞ: ÜRETİCİNİN MALİYETLERİ YÜZDE 50 ARTTI

Tatlı'nın eleştirilerine yanıt veren Başkan İduğ, TÜİK verilerine göre Türkiye'nin enflasyonun yüzde 19 olarak açıklandığına dikkat çekerek, “Türkiye'de üretim yapan insanların maliyetlerinin yüzde 50 arttığını kimse unutmasın. Bunları bir kenara not alın. Bu yapılan yatırımların Kasım ayı içinde açılışlarını yapacağız, bunların 2022 yılında tamamlanmaması için olağanüstü bir durum olmazsa hepsini tamamlayacağız" diye konuştu.

Meclis üyelerinin onayına sunulan 2022 yılı performans programı, mali bütçe ve ücret tarifeleri oy çokluğu ile kabul edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.