Dolar 32,5677
%0.29
Euro 34,7798
%0.14
Altın 2.492,890
%0.34
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bayraklı’da yüksek gerilimli meclis: ‘Deprem’ konusu yine tartışmaya döndü

Bayraklı’da yüksek gerilimli meclis: ‘Deprem’ konusu yine tartışmaya döndü

Bayraklı Belediyesi Haziran ayı meclisinde tansiyon düşmedi. Gündem dışı konuşmalarda gündeme gelen 30 Ekim depremi ve sonrasındaki dönem ile belediyenin borçları oturumda CHP ve AK Parti grubu arasında tartışmalara neden oldu. 

  • Ege Postası
  • 01.06.2022 - 20:40

TENZİLE AÇI/EGEPOSTASI- Bayraklı Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci bileşimi Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal idaresinde gerçekleştirildi. 

Oturuma damgasını vuran konu ise gündem dışı konuşmalarda açılan deprem, depremzede ve kredi konusundaki tartışmalar oldu.

AK Parti kanadı Başkan Sandal’ın deprem ve kredi konusundaki ifadelerini eleştirirken Sandal, eleştirilere tek tek yanıt verdi. Oturumda yapılan konuşmalarda ise meclis konuşmaların kesilmesi seslerin yükselmesine ve tartışmalara neden oldu.

DEMİR: BAYRAKLI BELEDİYE BAŞKANINA 10 GÖMLEK BÜYÜKTÜR

Gündem dışı konularda söz alan AK Partili meclis üyesi Emre demir, Başkan Sandal’ın geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda özellikle depremle ilgili sözlerini eleştirdi ve  “Deprem siyaset üstü bir konu. Siyaseti depreme alet etmemeliyiz. Şunu sormak istiyorum. Bayraklı Belediyesi kendi bütçesinden ayni ya da nakdi ne kadar para harcamıştır? Mayıs ayında bir canlı yayına katıldınız ve ‘Farklı bir genel başkanımız var’ dediniz. Depremin ve pandeminin arkasına sığınmamanız gerektiğini söylediğini söylediniz. Biz burada defaten Bayraklı Belediyesi ve belediye başkanı depremi ve pandemiyli kendisine kalkan edinmiş durumda demiştik. Siz o programda ‘Hala depremzedelere destek oluyoruz’ dediniz. Deprem olduğunda ilçemize farklı il ve ilçelerden gelen yardımları Bayraklı Belediyesi yapıyormuş gibi lanse ettiniz. Ayrıca, ‘Bizi depremde arayan’ yok dediniz. Soruyorum dermeler ilgili AK Parti’den kime ulaşmadınız? Cumhurbaşkanımızdan tutun herkes depremde buradaydı. Sonra ‘kredi meselesi’ deniniz bunu her defasında dile getiriyorsunuz. Ben de soruyorum. Siz kredi meselesini çözdüm dediniz. İZDEDA size sormuyor mu ama ben sorayım. Röportajlarınız hala duruyor. ‘İş Bankası’yla anlaşma yaptık. Depremzedelerin kredi mevzunu çözdük’ dediniz. O çözdüğünüz neydi? Siz o programda ‘Bayraklı hak ettiği yerde değil’ dediniz. Ben o sözlerinizden sadece buna katılıyorum. Evet Bayraklı hak ettiği yerde değil ve 2024’e kadar da olmayacak. 2021’te gidiyorsunuz” ifadelerini kullanırken Başkan Sandal, Demir’in sözünü kesiti ve “Ben daha buradayım. Sen rahat ol” diyerek ona yanıt verdi.

Sözlerine devam eden Demir, “Lütfen hizmet gören, hizmet yapıldığını duyan ve dünya çocuk ve gençlik kenti olacak bir icraatınız varsa bizi uyarın. Bu vizyon Bayraklı Belediye Başkanına 10 gömlek büyüktür” ifadelerini kullandı.

SANDAL: MEMLEKETTE HER ŞEY GÜLLÜK GÜLİSTANLIKMIŞ GİBİ…

Demir’in sözlerine yanıt veren Başkan Sandal, krizin belediyenin bütçesi üzerindeki etkilerini döviz kuru üzerinden örneklendirirken deprem ve sonraısnda merkezi iktidardan yeterli destek görmediklerini belirtti ve şunları söyledi; “Meclis üyemize çok teşekkür ediyorum. Siyasi varlık gerekçesi sadece benim” diye konuşurken Demir’in Sandal’ın konuşmasının arasına girmesinin üzerine Sandal, “Haddini bil. Burası meclis. Herkesin haddi ve sınırı var” diyerek Demir’i uyardı ve şunları söyledi; “Bugüne kadar konuştuğun her şey ya benim sosyal medya hesabım ya da söylediklerim. Ben söyledim. Deprem, siyaset üstü. Ama biz depremde gördük ki bütün kanalları CHP’li belediyeye, vekillere kapattınız. Bize havuz medyasından mikrofon uzatan bir adam gördünüz mü? İkincisi… Büyükşehir belediyelerinin enkaz üzerindeki çalışmalarında bile uyarılar yaptınız. Sadece bazı birimler orada kaldı ve havuz medyanız yayına geçti. Biz buradaki bürokrasiye ulaşmasaydık… Sizin havuz medyanız bizim birimlerimizin giremediği bölgelerde oluşan çöpleri haber yaptı. Ayrıca Sayın Binali Yıldırım dışında bizi arayarak geçmiş olsun diyen bir bürokratınız var mı? Bütün Türkiye’ye örnek olacak bir çalışmayı abuk subuk sözlerle şey yapamazsınız. Kredi meselesi… O meselede çok şükür sayenizde faiz oranları ve inşaat maliyetleriyle… Boş verin inşaat yapmayı milleti ekmeğe muhtaç ettiniz. Çiftçinin, hayvancının, sanayicinin, küçük esnafın anasını ağlattınız. Millet ekmeğe muhtaç, elektrik faturasını ödeyemiyor. Asfaltı onlar bulmuş da yamayı biz bulmuşuz…. Sizin bulduğunuz ne var? 20 yılda ülkeyi ne koşulara getirdiğinize siz karar verin. 430 milyonluk bütçe yapıyoruz. Dolar karşılığı 52 milyon dolar, 20 milyon doları altına düşmüş. Ben mi yaptım? Kamu bankalarına CHP’li belediyelere kredi vermeyin talimatını ben mi verdim? Sonra da ekonomik krizde insanların temle ihtiyaçlarını karşılayamadığı bir  memlekete her şey güllük gülistanlıkmış gibi şu hizmet yaptınız mı, bu hizmeti yaptınız mı… Siz satmak dışında ne yaptınız! Şeker fabrikalarını sattınız ne oldu? Saman ithal ediyorsunuz.”

Sandal sözlerini sürdürürken AK Parti sıralarından “Bayraklı’yı konuşun” itirazları yükseldi. 

Sandal ise itirazların ardından, “Bayraklı; Afganistan, Yunanistan ya da Almanya’da bir ülke değil. 8 bin liralık mazot 25 bin lira olduysa ‘Bayraklı’ diyemezsin. Normal koşullarda siz de bu ülkede yaşıyorsunuz. Dersiniz ki ‘Bir belediye bugün temel belediyecilik hizmetlerini yapıyorsa, personel maaşlarını ödeyebiliyorsa helal olsun kardeşim’ dersiniz. Biz bu meseleleri siz açmadığınızda girmiyoruz” dedi.

APAYDIN: SABAH KALKIYORUZ ZAM AKŞAM YATIYORUZ ZAM

Bayraklı’nın krizden bağımsız düşünülemeyeceğinin altını çizdi ve Tartışmalar üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Şentürk Apaydın, “Meclis üyemiz ezberlenmiş bazı kelimeleri söyledi. Herhâlde Bayraklı halkı bambaşka bir ülkede yaşıyor. Çok güzel ve modern maaşlarla hayatını idame ettiriyor. Bugün doğalgaza ve elektriğe zam geldi. Biz sabah kalkıyoruz zam akşam yatıyoruz zam. Eğer ki Bayraklı Belediyesi’ni sorgulayan biri varsa bunlara baksınlar. Bizim bütçemiz bu zamlarla sıfıra düştü. Ben bugün kurban satamıyorum. Bugün şeker fabrikaları kapandı, saman ithal ediyoruz Bu tarihimizde ilk. Bayraklı halkı da Türkiye’nin halkıdır. Bu koşullarda yapılabilecek her şeyi Bayraklı Belediyesi yapıyor” diye konuştu.

AKKAŞ VE SANDAL ARASINDA KARŞILIKLI ATIŞMA

Sandal’ın sözlerine yanıt vermek üzere söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Akkaş, “Arkadaşımız depremde kendi bütçemizden ne kadar yardım yapıldı diye sordu. Cevap çok basitti. Siz bu soruta yanıt veremediniz. Çünkü Bayraklı Belediyesi’nin ayırdığı bir bütçe yok. Kalkıp hayatınızı anlattınız. Ben bunu soru önerge olarak veriyorum” dedi. Sandal’ın Akkaş’ın sözlerinin arasına girmesinin ardından konuşma, karşılıklı atışmalara döndü. 

Sandal: 1 lira. Söylüyorum, 1 lira. O da depremzedenin vicdanındadır.

Akkaş: Siz yardım yapmadınız. Ayrıca gelen yardımları nerede çürüttünüz? Kimlere dağıttınız, talan ettiniz?

Sandal: Çirkinlik yapma. 

Aktaş: Siz vatandaşın depremzedeler için erdiği malzemeyi çürüttünüz. Siz cevap veremiyorsunuz.

Sandal: Yalan olan bir şeyin nesine yanıt vereceğim?

Aktaş: Sürekli zamlardan bahsediyorsunuz. Sizin bütçeniz sıfıra mı indi? Siz nasıl Yozgat’ın ilçesine meclis kararı olmadan otobüs bağışlıyorsunuz? Demek ki sizin bütçeniz sıfıra inmemiş.

Sandal: Biz meclis kararı olmadan hiçbir şey yapmadık.

Aktaş: Eğer paranız varsa Bayraklı ’ya kullanacaksınız. Taktiğiniz şu: Önce bir kardeş belediye, sonra da bağış… Bayraklı’nın bu otobüse ihtiyacı yok muydu? Zamlardan bahsettiniz. Şu an dünyada küresel bir sıkıntı var. Biz ticaretle uğraşıyoruz. Şu an en büyük firmaların bile malzeme tedarikinde sorunu var. Dolayısıyla buradaki tedarik zincirinin bozulması sadece bizi değil, dünyayı etkiledi. Petrol zamları tüm ülkeleri etkiledi. Savaştan sonra ortalığı görüyoruz. Dışarı bağlı olduğumuz sürece bunları da yaşayacağımızı bilmeniz lazım. Devletin yapmak zorunda olduğu zamları eleştiriyorsunuz. Geçen ay hizmetlere zam yaptınız. Saman ithal ediliyor deniliyor. Nasıl ithal edildiğiniz bilen var mı? Ülkeler arası anlaşmalar var. Bir eyler alıyorsanız bir şeyler vermeniz lazım. 

CHP’Lİ ÖNAL’DAN REZERV KONUTLARI İDDİASI

Deprem rezerv alanında yapılan konutlaırn depremzedelere verilmeyeceği iddialarını gündem getiren CHP’li meclis üyesi İrfan Önal, “Bayraklı’da 3 bin 500 dönümlük alan rezerv alan olarak imara açıldı. Kimseden itiraz gelmedi. Çünkü depremzedelere destek olunması gerektiği konusunda hemfikirdik. Bayraklı’da 10 bin insan evlerini terk etti. Rezerv alanda bir an önce konutlar yapılsın. Bayraklı’da özellikle İzmir genelinde de depremde arar gören ve mağdur olan vatandaşlarımıza buraların verileceğini bekliyorduk. Aradan 20 ay geçti bununla ilgili henüz bir açıklama yok. Buradaki yaklaşık 3 bin 500 konutun bitmek üzere olduğu bilgisi geliyor. Bunun takibiniz yaparsanız memnun oluruz başkanım. Çünkü yüzde 45’i donatı alanı olması ve belediyelere verilmesi gereken alan bile verilmezken sırf depremzedelere yarın bir noktada biraz merhem olsun diye dışarıdan biz de destek veriyorduk. Durumun akıbetini öğrenmek istiyoruz” dedi.

SANDAL:GEREKLİ GİRİŞİMLERDE BUUNACAĞIZ

Rezerv alanındaki konutlara ilişkin iddialara yanıt veren Sandal, gereken başvuruları yapacaklarını söyledi ve “Ben bu konuyu depremzede arkadaşlarla konuştum. Orada bir bilgi eksikliği mevcut. Bakanlık ve TOKİ açıklama yaparsa… Piyasadaki algı doğru olmayabilir. Başta ağır ve orta hasarlı binası olanlar için yapılan alanlardır. Onlara verileceğini düşünüyoruz. Bunun dışında bir işlem olur mu diye fikir yürütmek doğru değil. Biz de gerekli girişimlerde bulunacağız” ifadelerini kullandı.

HIZAL: MAZERET ÜRETEREK BELEDİYECİLİK YAPIYORSUNUZ

Tartışmaların ardından söz alan AK Partili meclis üyesi Özgür Hızal, “Emre Bey’in yaptığı eleştiriler çok farklı noktalara taşındı. Öncelikle sözlerinize yanıt vereceğim. Saman ithalatı ağzınıza pelesenk olmuş. Bir eleştiri yaparken bilginiz olması lazım. Hele ki bir belediye balkanıysanız… O yüzden bu gibi konulara girmeden önce Tarım İl Müdürlüğü ya da bakanlıktan bilgi alabilirsiniz. Türkiye’nin 15 milyon ton saman ürettiğini biliyor musunuz? Türkiye 15 milyon ton saman üretilirken 2019 yılında İzmirli bir vatandaş 26 ton saman ithal etmiş. Bu süre zarfından 7 bin ton saman da ihraç edilmiş. Bu nedenle bu gibi ifadeleri kullanmak bilgiye dayanmadığı için bir belediye bakanına uygun değil. Rezerv konutlarına gelelim… Proje alanlarından yaklaşık bin 700 konut yapıldı. Bunların büyük bir bölümü tamamlandı ve hak sahiplerine teslime dildi. O zaman ’Anahtarları telsim ediyorsunuz ama konutları telsim etmiyorsunuz’ demiştiniz. O günkü eleştirileriniz de yanlıştı bugün de rezerv alanıyla ilgili yanlış bilgi veriyorsunuz. Rezerv alanınsa 3 bin 500 konut yapımı devam ediyor. Bunların tamamı ağır hasarlı binası olan vatandaşlara verilecek. Ayrıca sizin ‘CHP’li belediye olduğumuz için engelleniyoruz’ ifadeniz yanlış bir ifade. O bahsedilen toplantılarda ben de vardım. Sayın bakanımızla yaptığımız toplantılarda siz de vardınız ben de vardım. Taleplerinizin nasıl karşılık gördüğünü ikimiz de biliyoruz. Göreve başladığınızda hepimizin sorun olduğunu bildiğimiz Sosyal Güvenlik borcu ki bunu biz yapmadık, sizden önceki CHP’li belediye başkanı yaptı. O borcun Bayraklıların sırtına yük olmaması için yapılan görüşmelerde ikimiz de vardık. Siyaset ve hamaset yapmayın. Dolayısıyla siz makul bir talepte bulunduğunuzda bunun karşılığı olur. Ama siz yazdığınız yazının nereye gittiğini bilmiyorsanız Cengizhan Mahallesi’ne tuvalet dahi yapamazsınız. Biz bu iş bilmez eylemleri eleştiriyoruz. Evet haklısınız. Hiç kimsenin öngöremediği yıkıcı etkileri olan pandemi koşullarından bahsediyoruz. 2 yıl boyunca bu ülkede üretimle alakalı sorunlar yaşandı. Biz size bu dönemde belediye bütçesinden ne kadar yardımda bulundunuz diye soruyoruz. Ama sizin 1 lira verdik demeniz doğru değil. Biz mazeret üretmeden hizmet ediyoruz ama siz sürekli mazeret üreterek belediyecilik yapıyorsunuz. Bu ilçeyi 2009’dan bu yana CHP’li idareciler yönetiyor. Göreve geldiğinizden beri borç ödediğini söylüyorsunuz da bu borçları biz yapmadık. Sizin meclis üyeleriniz bizim arkadaşlarımız için ‘Meclisi panayıra çevirdiler’ dedi. Meclisi panayıra çeviren sizin meclis üyeleriniz” ifadelerini kullandı.

Başkan Sandal, Hızal’ın sözlerini toplamasını istedi ve “Bakanlık’tan alınan kredide siz yok musunuz? Ben de CHP’li bir belediye başkanıyım. Ben şu an kamu bankalarından kredi alamıyorum. Ama ortada proje yokken Bakanlar Kurulu’ndan 50 milyonluk krediyi başka belediyeler ekim verdi” diye sordu.

OTURUMDA SESLER YÜKSELDİ

Sandal’ın Hazal’ın sözlerine girmesinin ardından mecliste tansiyon ve sesler yükseldi.

Hızal’ın ”Sayın başkan sözümü kesmeyin” diyerek sesini yükseltmesini ardınsan yeniden konuşan Hızal, “Sözlerimi kesiyorsunuz. Bu borçları biz yapmadık. Bu nedenle borç ödediğimiz için yatırım yapamıyoruz iddialarınız doğru değil. Hele ki çıkıp kredilerin kullanılmasında bir şeyler ima ederek… 3 yıldır aynı şeyi konuşuyoruz. 50 milyon kredi için meclis üyeleri onay verdi. Ama arkadaşlarımız o kredinin Bayraklı için kullanılmayacağını bilmiyordu. Böyle bir iddiada bulunursanız yarın görevi devrettiğiniz sizin partinizden olan bir belediye başkanı çıkıp SGK arazisini nasıl verdiğinizi sorar. Siz o-kongrede verdiğiniz sözleri tutmak için belediye personel aldınız. Kimleri işe aldınız” diye konuştu.

SANDAL: BUNU KİMSEYLE PAYLAŞMA NİYETİNDE DEĞİLİZ

Hızal’ın personellere ilişkin sözlerine yanıt veren Sandal, bu konuda hesap vermeyeceklerini belirtti ve Geldiğimiz günkü personel sayısıyla bugünkü personel sayısında iddia edildiği gibi 100-200 kişilik fark söz konusu değil. Sadece park bahçelerde emekliye ayrılan personelimizin yerine aldık. Kaldı ki bir belediye başkanı olarak kimleri işe alacağımız bizim yetkimizdedir ve biz de bunu kimseyle paylaşma niyetinde değiliz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.