Dolar 32,5255
%-0.07
Euro 34,8717
%0.02
Altın 2.437,850
%0.32
Bist-100 9.645,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bayraklı’da tarihi meclis: Emsal artışına yeşil ışık yakıldı

Bayraklı’da tarihi meclis: Emsal artışına yeşil ışık yakıldı

30 Ekim depreminin ardından riskli yapı oldukları gerekçesiyle yüzlerce bina yıkılmış ve yıkımın ardından yeni imar yönetmeliği gereğince binalardaki hak kayıplarıyla depremzedelerin mağduriyeti gün yüzüne çıkmıştı. Depremin ardından depremzedeler “emsal artışı” taleplerini sıkça dike getirirken Bayraklı Belediye Meclisi’nde depremzedeler için tarihi karar verildi. Oturumda görüşülen önerge ile depremzedelere yüzde 30 emsal artışı hakkı tanındı. 

  • Ege Postası
  • 04.10.2021 - 21:12

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Bayraklı Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci bileşimi Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal idaresinde gerçekleştirildi. Oturuma damgaısnı vuran konu ise 30 ekim depreminin ardından riskli oldukları gerekçesiyle yıkılan binaların yeniden yapımı için yaklaşık 1 yıldır depremzedelerin talep ettiği “emsal artışı” kararı oldu.

Oturumda, Meclis Üyesi İbrahim Balıkçı’nın Bayraklı Belediyesi Meclis Üyeliğinden istifa etmesi nedeniyle boşalan Başkanlık Divanı Katip Üyeliğine (Asil) kalan süreyi tamamlamak üzere 1 Asil Katip Üyesi seçildi. Katip üyeliğine oy birliği ile Zehra Ongun seçildi.
Öte yandan, Balıkçı’nın istifasıyla boşalan Deprem ve Afetler Komisyonu ile Hayvan Hakları Komisyonu üyeliğine ise CHP’li meclis üyesi Binali Bingöl getirildi.

EMSAL ARTIŞI MECLİS GÜNDEMİNDE

30 Ekim 2020’de meydana gelen depremin ardından ve riskli oldukları gerekçesiyle yıkılan binaların tekrar yapılması sürecinde uğranan hak kaybının giderilmesi amacıyla depremzedeler “emsal artışı” talebinde bulunmuştu.
Geçtiğimiz hafta sonu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Yapılacak” talimatının ardından harekete geçen Bayraklı Belediyesi, bölgedeki yapıların “emsal artışı” önergesini “Belediye Başkanlığımızca, İlimizde 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen deprem sonrasında Bayraklı İlçesinde hasar gören veya 6306 sayılı yasa kapsamında riskli bulunan yapıların yıkılarak yeniden yapılmasına ilişkin talepler kapsamında, yapıların yapıldıkları tarihten günümüze imar mevzuatında meydana gelen değişiklikler dolayısıyla ortaya çıkan inşaat alanı kayıplarının giderilerek, dönüşümün hızlandırılması amacıyla yapılaşma koşullarının yeniden belirlenmesine yönelik hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notu” ifadeleriyle meclis gündemine getirdi. 

TOPLAM İNŞAAT ALANINA YÜZDE 10’LUK ARTIŞ

Konuya ilişkin bilgi veren CHP’li meclis üyesi Serap Keskin, şunları söyledi; “Riskli olan tespit edilmiş yapılara ilişkin yapılacak olan yeni müracaatlarda, bu binaların yapı ruhsatı ve ekli projesinden hesaplanan toplam inşaat alanlarına yüzde 10 oranında aktarılmasına ilişkin bir önergemiz var. Bu yeni yapılacak yapılarda toplam inşaat alanına ilave edilen yüzde 10’luk artış, ruhsat ekibi mimarlık projesinde belirlenen kat adedinden bir kat fazla olarak kullanılabileceği gibi taban alanında da kullanılabilecek. Ancak taban alanında kullanılması durumunda bu 0.60’tan fazla olamayacak. Bunların yanında ikinci asansörün ve ikinci merdivenin alan dahil edilmemesi gibi maddeler var. 
İlgili gündem maddesine ilişkin konuşan Başkan Sandal, “Bizde farklı 3 yapı var. Bir, kooperatif hakkından kaynaklı yüzde 10 artış var. Kat sıkıştırmadan dolayı 8 kat çıkması gerekirken 9 kat çıkanlar var. Bir de kentlerden kaynaklı var. Bunlarda olmak kaydıyla ekstra yüzde 10 imar hakkı verildi. Şu an mevcut bir binamızın 100 metrekare imar hakkı varsa biz onu 110 metrekare yapacağız” dedi.

Sandal’ın sözlerinin üzerine artışa ilişkin bazı bilinmezlerin olduğunu ifade eden AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, “Kooperatif yapılaşmasına daha önceden yüzde 10 verilmişti. Bu verilen yine hepsini mi kapsıyor. Kooperatiflere yüzde 10 verildi. Bir yüzde 10 daha mı veriliyor” diye sordu. 

Aktaş’ın sorusunu yanıtlayan Başkan Sandal ise “Biz onu saklı bir hak olarak kabule ettik” diye konuştu. 

“ORTALAMA YÜZDE 30 ARTIŞ GELMİŞ OLACAK”

Önergeye ilişkin söz alan CHP Grup Başkan Vekili Cindi Can Polat, “Depremden sonra Büyükşehir ve belediyemizden almış olunan meclis kararı ile vatandaşımıza tanınmış bütün haklar tabi. Onlar korunacak. Ekstra bir yüzde 10 hak getirtiyoruz. İmar durumlarındaki inşaat hakları ile kıyasladığımızda ortalama yüzde 30 gibi bir artış gelmiş olacak” dedi.

 “SADECE BAYRAKLI’YI İLGİLENDİRDİĞİ İÇİN…”

Verilen aranın ardından proje kapsamına ilişkin bilgi veren Başkan Sandal, planların daha önce ada bazlı yapıldığın ancak yeni projede parsel bazlı yapılacağını ifade etti ve “Önceden ada bazlı gönderdik. Usul ve esaslar üzerine bu plan notumuz reddedildi. Biz bu işlemi ada bazlı değil parsel bazında bütün vatandaşların rahatlıkla kullanabileceği bir ekstra hakka dönüştürüyoruz. Ucu açık bir işlem. Yüzde 10 ile ilgili geldiğimiz nokta sadece Bayraklı’yı ilgilendiren bir plan notu olduğu için odaları, ilgili kurumları ikna şansını yüzde 10 ile sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Deprem bölgesinden vatandaşlarımızın kanayan yarasını bir miktar telafi edebilirsek hep beraber ki ortak kararımızdır bu bizim. K sınırları ile ilgili emsal artışı yokken odalar dava açmaya gitti. Sadece Bayraklı’yı ilgilendirdiği için bu konuda inşallah bir itiraz gelmez” diye konuştu.

“RUHSATLI OLMAYAN BİR BİNA İLE İLGİLİ HİÇBİR ŞEY YAPAMAYIZ”

Sandal'ın konuşmasının ardından AK Parti sıralarından planların ruhsatsız yapıları da kapsayıp kapsamadığı sorusu geldi. Başkan Sandal, soruya ilişkin şunları söyledi; “Orta hasarlı binalarda bu belirlenen plan notunun içerisinde ama bir kamu kurumu olarak ruhsatlı olmayan bir bina ile ilgili hiçbir şey yapamayız. Ruhsatlı yapılar ile ilgili bir düzenleme yaptık.”

Başkan Sandal’ın ardından konuşan Polat ise, “Bayraklı’da diyelim ki kaçak yapı var. Bu kaçak yapı imar planlarında arsası var. İmar planlarında gelen bir inşaat hakkı var. Bu hakkına da yüzde 10 getirilecek. Arsası üzerinden gelecek hakka yüzde 10 getirilecek” şeklinde konuştu.

Önergenin, depremzedelerin durumu ve konunun aciliyeti göz önüne alınarak mevcut oturumda çözüme kavuşturulabilmesi için İmar Komisyonu’nun görüşmesi adına oturuma ara verildi. Komisyondan oybirliği ile geçen önerge, Meclis’te oy birliği ile kabul edildi.

“BUNUN İLACI EMSAL ARTIŞI”

Kararın kabulünün ardından söz alan AK Partili Meclis Üyesi Özgür Hızal, depremin ardından 1 yıl geçtiğine dikkat çekerek planların dava yolunun açık olduğunu ve odaların yargıya  taşıyabileceğini söyledi ve “30 Ekim’den günümüze gelen süreç tam bir yıl. Bu süre boyunca tüm depremzede vatandaşlarımız emsal artışı meselesinde sürekli Büyükşehir ve Bayraklı’nın bir çalışma yapması gerektiğini yineleyen ifadeler ortaya koydu. Her toplantıda bunun bu şekilde görülmesi gerektiğine dair açıklamalarda bulundurlar. Gerek siz gerek Sayın Soyer’in bu talepleri görmezden gelerek konuyu çok farklı noktaları taşıdınız. Politik tartışma yapmak istemiyorum. Ben burada yaşayan depremzedelerin neler yaşadığı gören bir Bayrakçı’sıyım. Geldiğimiz noktada Sayın Kılıçdaroğlu’nun İzmir’e gelmesiyle emsal artışı meselesi gündeme geldi. Bu kadar önemli bir konu. Bayraklı için gerekli bir konu K sınırlarını hazırlamış bütün siyasi partilerin meclise gelip mecliste daha henüz detayını bile bilmeden ara vererek yapılması doğru değil. Yüzde 10 emsal artışına gidiyorsunuz. Bu artış bir planlama ile değil plan notu ile yapılıyor. Biz bu emsal artışını yapıyormuş gibi yapıyoruz ama bununla ilgili zaten Odalar dava açacak, davanın Odalar tarafından kazanılmasını da plan notu ile sağlıyoruz demektir. Detaylı çalışma da yapmadınız bir kere. K sınırları hazırlanıp durulmuş. K sınırları ile ilgili inşaat ruhsatı var mı? Demek ki bir yaraya ilaç olmamış. Bunun ilacı emsal artışı. Burada anlaştık. Bizim savları sizde kabul ettiniz. Bizim itirazlarımız vatandaşların itirazları noktasında burada başka hata var. Bunun plan notu mu yapacaksınız, yüzde 10’u neye göre belirlendiniz? Bayraklı’da yaşayan depremzedelerin yaraları karşılayacak mı? Teknik bir artış yapıldı mı? Yapılaşmamış büyük ihtimalle siz dün karar verdiniz, basite indirgeyecek yüzde 10 emsal artışı verdik deyip geri çekiliyordunuz. Bu doğru bir yönetim değil biz vatandaş mağdur olmasın diye oy birliği verdik. Verdiğiniz yüzde 10’u neye göre verdiniz? Yargı meselesi olursa o haklar gider mi? 78 bin bağımsız bölüm, aile bir yıldır emsal artışı bekliyordu. Neye göre belirlendiniz? Sizin plancılarınız şu yoğunluktan dolayı verdik, bunu bana açıklasınlar. Hiçbir gerekçesi yok. Kaldı ki depremzedelerin yarasına pansuman dahi olamıyor. Bu yüzde 10 meselesi gerçekten ‘mış’ gibi yaptığınız için oluyor” dedi.

“VATANDAŞIN KREDİ MESELESİNİ ÇÖZELİM”

Hızal’ın sözlerine cevap veren Başkan Sandal, sorunların kayağında bölgenin “Afet Bölgesi” ilan edilmemesi olduğunu ifade etti. Depremzedelerin sorunlarının tam anlamıyla çözülebilmesi için kredi sorunun çözülmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Sandal, vekillere çağrıda bulundu ve “Sonuç itibarıyla depremzedelerin mağduriyeti hepimiz tarafından biliniyor. Biz meselenin başında bölgeyi afet bölgesi ilan etmeyerek mağduriyetleri ne kadar katlandığı ortada. Hasarın 10’da 1’i olan yerlerde alınan kararın, Bayraklı’da alınmaması manidar. Bu deprem Van’da da yaşandı, Elazığ’da da. K sınırları ile ilgili burada herhangi bir konu oldu mu? Verilen çabayı yok saymak ne kadar doğru? Vatandaşın hakkını korurken bir sıkıntı var demek ayrı bir mesele. ‘Mış’ gibi yaptığınız şey bütün siyasi partilerin üzerinde ulaştığı ekip tarafından, Büyükşehir’imizle ki Bakanlığımızın da önerisiyle usul ve esasları hep beraber belirledik. Hatta bu K sınırlarının korunması ile ilgili süreci ne kadar zor geçtiğini… Burada bile herhangi bir emsal artışı yokken odalar itiraz etti. Bayraklı üzerinde kalabilirse odaları ikan edebilirsek bu çalışma bir başarı olacak. Bir şeyi siyaseten şov olarak yüzde 30-40 diyebilirsiniz. Vatandaşın derdine çare olabilecek, minikte olsa bir çare olabilmek. Vatandaşa çare mi olacaksınız? Vatandaşın kredi meselesini çözelim. Vatandaşın her türlü derdini bilen bir zihniyeti 200 bin lira ile bunu çözülemeyeceğini bilemiyor mu? Gelin hep beraber vekillerimizden bir komisyon oluşturalım. Bizim meclis üyelerimiz olsun. 450 bin lira kredi verelim. 0 faiz olsun. Bu şartlarda vatandaşlar evlerine geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞIN ELİNİ KOLAYLAŞTIRACAK”

Hızal’ın “-mış gibi” sözlerine tepki gösteren CHP Grup Sözcüsü Polat, “Depremden sonra evi yıkılan, evini kaybeden sokakta çırpınan vatandaşın derdine devam olmak için bunları yapıyoruz. Hiçbir çalışma yapılmamış. Yani arkadaşları bu hiçbir çalışma yapılmamış tabiri herkese yapılmış bir haksızlık. Bu çalışan meclisimize personelimiz yapılmış haksızlık. Ne demek hiçbir şey yapılmadı? Biz belediye meclisimizde yüzde 10 artış getirmedik mi ada bazında yapılaşmaya. Ya da Bayraklı Belediyesi bu çalışmayı ilk Büyükşehir Belediye Meclisine gönderen belediye değil mi? Yüzde 10 yeterli midir değil midir tabi tartışıyor ama K bölgesi alanını getirmiş artı ve ekstra artışla bu vatandaşın elini kolaylaştırmaktadır” diye konuştu.

“BİR YILDIR NEDEN YAPMADINIZ?”

Polat’ın sözlerine tepki gösteren AK Partili Aktaş, yetki tartışmalarıyla bir yıl geçirildiğin göndermesi yaptı ve “Depremzedelerin adına alınan kararlara biz hiç bir zaman itiraz etmedik. Depremin birinci yılı doldu. Madem bu kadar basitti, bir yıldır neden yapmadınız” dedi

“YENİ BİR FORMAT HAZIRLANDI”

Polat’ın eleştirilerine yanıt veren Başkan Sandal şunları söyledi; “Biz gönderdik. Depremden sonra birinci ayda gönderdik. Emsal ve usulleri belirleyen yönetmelik çerçevesinde reddedildi. Senin de olduğun bir mecliste bunun kararı aldık ve gönderdik. Tüm İzmir ilgilendiren bir mesele olduğu için usul ve esaslara adına yeni bir format hazırlandı. Belediyeler bunu uygulasın dendi. Bu gerekçeyle plan notumuz reddedildi. Bu kararımız Büyükşehir’den de geçmiş olacak.” 

Yapılan konuşmaların ardından mecliste tansiyon yükselirken tartışmalara son veren Başkan Sandal, sözlerine şu şekilde devam etti; “Biri bir tarafı ahlaka davet edecek, diğeri de başkan kredi ayarladı diyor. Başkan çözsün. Bu krediye verecek yerler devletin bankaları. Hangi faizi, nasıl onaylarla vereceği sonuç olarak ortada. Siz siyasi iradelerinizde başka bir eksikliği gidermek için pozisyon alırsınız. Elektriğini, kredisi ödeyemeyen vatandaş var. Onların sorunlarını çözmek için çabalıyoruz. Yeniden bir şeyi inşa etmek gibi bir durum yok. Gelin 450 bin liraya çıkaralım mesele çözülsün. Depremde topladığımız paraları onlara aktaralım. Bir sorun mu var?” 

“11 AY BOYUNCA BÜTÜN BAYRAKLI’NIN PLANINI YAPARDI” 

Emsal artışı konusunda yetkinin kimse olduğu konusuna değinen AK Partili Hızal, depremzedelerin 11 ay boyunca oyalandığını belirtti ve “Konu yeterince saptırıldı. Bir şehir, bir ilçe Büyükşehir statüsünde ise plan yapma yetkisi yerel yönetimlerdedir. Büyükşehir ve ilçe belediyesi yapar. Emsal artışı yetkisi kimdedir? Belediyelerdedir. Bakanlıklarda değil, belediyelerdedir. Bayraklı Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi tam 11 ay boyunca bizimde içinde bulunduğumuzu korunacak alan dediğimiz K sınırlarını belirledi. Ama biz o günde söyledik, Bakanlıkla yaptığımız toplantıda sizde hatırlarsanız, bu K sınırları aslında meseleyi tam manasında çözmeyeceğini, geçici bir tedbir niteliğinde olduğunu söyledik. Asıl mesele, vatandaşın dönüşümünü sağlayabilmekte. Bunu sağlamak için plan yapacaksınız ve bu doğrultuda emsal artışı yapacaksınız. Bayraklı ve Büyükşehir 11 ay boyunca bütün Bayraklı’nın planını yapardı. ‘Bu planlamalar neden yapılmadı’ dendiğinde bize başka mazeretler ortaya kondu. Ne değişti? Genel Başkanınız geldi, siyaseti Bayraklı’da depremzede vatandaşının önünde emsali vereceksiniz Tunç Bey deyince mi değişti? Genel Başkanınız talimat verdi, siz yine kulağınızız üzerine yattınız. Biz plan notu ile emsal artışı verelim, nasıl olsa odalar dava açacak, sonra biz emsal artışını verdik ama Oda dava açtı. Davayı da kaybettik. Top hükumette. Bu iş bu kadar basit değil. Burada bürokrasinizde Büyükşehir ile oturup adam gibi planlama yaparsınız. O planlama ilkeleri çerçevesinde yönetmeliklere uygun yüzde 20-30 bayraklının sorunu çözersiniz” dedi.

“İPTAL EDİLİRSE EDİLİR, EDİLMEZSE YOLUMUZA BAKALIM”

CHP’li Polat plan yapma yetkisinin kimde olduğuna dair bir sorun yönelterek, “Plan yapma yetkisi kimde? Bu konu çok tartışılıyor. Belediyelerde olduğu deniyor. Belediyeler kim? Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı kamu kurumları. Patron kim? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Belediye plan yapar da Çevre ve Şehircilik yapamaz mı? Bal gibi de yapıyor. Deprem alanında yaptı. 8-9 katlı evleri 5 kata düşürdü. Demek ki yapıyormuş. Her konuda her şeyi yapan Sayın Cumhurbaşkanı, bir kararname ile emsali arttıramaz mı? Artırabilir. Odalar dava açarsa plan notu düşecek. Şimdiden niyet okumanın anlamı yok. İptal edilirse edilir, edilemezse yolumuza bakalım” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.