Dolar 32,5123
%-0.09
Euro 34,9530
%0.36
Altın 2.433,940
%0.44
Bist-100 9.789,00
%0.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bayraklı’da ipler gerildi: AK Parti’nin ‘diğer’ çıkışına Sandal’dan ‘korkuyorsunuz’ yanıtı

Bayraklı’da ipler gerildi: AK Parti’nin ‘diğer’ çıkışına Sandal’dan ‘korkuyorsunuz’ yanıtı

Bayraklı Belediyesi 2021 yılı performans görüşmelerinde CHP ve KA Parti grupları arasında ipler gerildi. AK Parti’nin “rakamlarla oynama” iddialarına Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, merkezi iktidarın ekonomi politikaları üzerinden yanıt verdi. Sandal’ın eleştirilere yanıt verdiği sırada AK Partili meclis üyelerinin seslerini yükselterek araya girmesiyle oturumda ipler gerildi. AK Parti tarafından ‘diğer’ seçeneği hatırlatılırken Sandal, “korkuyorsunuz” çıkışı yaptı.

  • Ege Postası
  • 05.04.2022 - 19:58

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Bayraklı Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Belediye Başkanı Serdar Sandal idaresinde gerçekleştirildi. Belediyenin 2021 yılı faaliyet raporunun görüşüldüğü oturuma damgasını vuran konu belediyenin borçları ve bir önceki oturumda yaşanan gerginlik oldu. 

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından faaliyet raporu görüşmelerinde meclis yönetimi İrfan Önal’a devredildi. 

Faaliyet raporuna ilişkin CHP’li üyelerin bilgi vermesinin ardından AK Partili meclis üyelerinin konuşmaları sırasında tansiyon yükselmeye başlanırken Başkan Sandal’ın eleştirilere yanıt vermesiyle birlikte ipler iyice gerildi. 

Gruplar arasında karşılıklı atışmalar yaşandı.

AKTAŞ: BORÇ KONUSUNDA RİSK SINIRINA GELMİŞİZ

Faaliyet raporu üzerine AK Parti adına konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, borç konusuna dikkat çekti ve “CHP’li arkadaşımız bazı açıklamalardan bahsetti ama sanırım geçen yılki konuşmasını bu yıla sakladı. Biz sormadan kendisi cevap verdi. Demek ki aynı şeyleri düşünüyormuşuz. İlk olarak baktığımızda tasarruf ile bütçe istikrar sağlandı ve faaliyet ve hizmetler aksatılmadan borçların çoğu ödendi deniliyor. Siz borçlu devraldığınızı söylediğiniz belediyeyi yine CHP’den almıştınız. Siz borçlu aldınız ve borçlu bırakacaksınız Sizin döneminizde yapılan bir şey yok. Milli bayramlardaki çelenk sunumunu, bayraklaşmayı, personel ziyaretlerini faaliyetlere koymuş ve lokma dökmeyi performans saymışsınız. Personeli ziyaret etmek sizin zaten göreviniz. Belediye binasında yapılan tadilatı faaliyetten saymışsınız Keşke verdiniz 15-20 yatırımın birini buraya yazsaydınız ama hiçbir yok. Borç ödedik demişsiniz. Bu belediyeyi 224 milyon lira borçla aldınız. Siz görev sürenizin ilk yılında 108 milyon borçlandırdınız. 223 milyon borç ödendiği söyleniyor.  2021 yılı borcunuz ise 298 milyon lira. Bu nasıl bir borç ödemek? Ben borçlu bir belediye devraldım ve üstüne ben de borç yaptım, bu kadar da borç ödedim’ diyemiyorsunuz. Görev zararı 288 milyon. Bu nasıl bir görev zararıdır, vatandaşların parası harcanıyor. Ayrıca belediyenin 100 milyonluk malını satmışsınız. Siz belediyeye bir şey kazandırarak borç ödememişsiniz. Belediyenin malını satmışsınız. Bir diğer konu… Biz performans programında belediyeye ait araçları gördük. Başkanım sizin aracınız neyin üstüne kayıtlı? Eğer ki belediyeye kayıtlıysa kitapçıkta olmalıydı. Nerede kayıtlı olduğunu örenmek istiyoruz, eğer hibeyse nereden geldiğini öğrenmek istiyoruz. Ayrıca biz borç konusunda risk sınırına gelmişiz. Yakın vadede borçları bile ödeyemez hale geleceksiniz” dedi.

“ÖNÜMÜZDEN DE KONUŞANIZ ARKAMIZDAN DA KONUŞSANIZ….”

2021 yılı hedeflerinin çoğunun gerçekleşmediğini ifade eden Akkaş, bir önceki oturumda yaşananlara da değindi ve “Başkan seçim döneminde Özkanlar’daki pazaryeriyle ilgili özel çalışmalar yaptınız. ‘Yeri hazır, bitireceğiz’ dediniz. Biz burayı bir türlü göremedik. 1 çivi çakılmadı, projesi yapıldı mı? Peki Büyükşehir’e verdiniz, bu alanın parası alındı mı? Siz burası için söz verdiniz. Bırakın çalışma yapılmasını bir çivi bile çakmadınız. Görev süreniz sona ermek üzere.  Trafo sorunu çözüldü deniliyor. Daha yer gösterimi bile yapılamadı.  Bayraklının Büyükşehir ile tramvay projesi… Başkanım çıkın açıklayın bu tramvay nerede? Biz göremiyoruz da. Sayın başkan 3 yılınız doldu ve 2 yılınız kaldı. Biz geçen hafta protesto hakkımızı kullanarak salondan çıktı ve siz bizim arkamızdan size yakıştıramadığımız bir üslupla atıp tutmuşsunuz. Evet bir beladan bu bayraklı kurtulacak ve çalışanlar kurtulacak. Ama siz mi olursunuz onu göreceğiz. Siz bizim önümüzden de konuşanız arkamızdan da konuşsanız biz eleştirilerimize devam edeceğiz” diye konuştu.

HIZAL: İKİ TİP BELEDİYE BAŞKANI VARDIR

Faaliyet raporu üzerine söz alan AK Partili meclis üyesi Özgür Hızal, sütü kapalı olarak Başkan Sandal ile ilgili “başarısızlık” mesajı verdi ve “Bu bizim 3. faaliyet raporumuz Bizim artık görüşeceğimiz tek bir rapor kaldı. Ben ilk olarak bir belediye başkanı analizi yapmak istiyorum. Belediye başkanları ikiye ayrılır. Biri şehrini tanıyan, sorunlarını bilen ve sorunların çözümü adına ortaya hizmet koyan ve ortaya eser koyan belediye başkanları vardır. Biz bunlar başarılı belediye başkanı diyoruz. Bir belediye başkanı daha da vardır. Bunlar şehirlerini tanımaz, sorunlarını bilmez, bir şey yapmamasına rağmen bir kez daha seçilmek istediğinden ve zamanı daraldığından bir şey de yapamadığı için görev alanı sınırları içinde kendi fotoğraflarını sergiler. Sanki sahadaymış algısı yaratmak için. Ben Sayın Sandal’ın hangi kategoriye girdiği konusunda yorum yapmayacağım” ifadelerini kullandı.

“LOGONUN HESABINI VERECEKSİNİZ”

Borçlar, hayata geçirilmesi gereken projelere de değinen Hızal, hedeflerin tutturulamadığını ifade ederken rakamlarla oynandığını belirtti ve şunları söyledi; “Faaliyet raporuna gelince… İncelerken şuna dikkat ettim ve geçmiş yılların raporlarına da bakmak istedim. Onlarda iki şey dikkatimi çekti. Birincisi faaliyet raporları arasında temelde e esasta hiçbir şey yoktu. 2020’de de yoktu, bugünkü raporda da yoktu. Bunu gördüğümde Bayraklı adına üzüldüm. Bin gün geçti ve bu 3 yıl içinde Bayraklı’da bazı sorunların çözülmesi adına birtakım adımların atılmasını bekliyor insanlar. Ama bir şey değişmiş. Başkanın fotoğrafı. Daha da gençleşmiş. Ama ben bu değişimin Bayraklı’nın çehresinde olmasını beklerdim. Meselenin esasına girecek olursak… Bu vaatler ve sözler konusunda bir takım açıklamalar yapıldı. Bu sözleri Sayın Sandal sokaklarda verdi. Onlarca projeden bahsedildi ve o projeler hala belediyenin sitesinde duruyor ve hiçbir proje yapılmadı. 3 yıl geçti. Maalesef bu bahsedilen vaat ve projelerin hiçbiri hayata geçirilmedi. Bu, performans konusunda ciddi bir sorun. Biz hep aynı eleştiriyi yapıyoruz ama CHP Grup Başkanvekili Şentürk Bey bize, ‘Anlamsız eleştiriler yapıyorsunuz rakamlar üzerinden manipülasyon yapıyorsunuz’ dedi. Rakamlara bakalım. O rakamları yazmak kolay ama realitede karşılığı var mı? 313 milyon lira harcamışsınız neredeyse her gün 1 milyon. Açık, canlı yaptığınız ihalelere baktım. 18 milyonluk ihale yapmışsınız. Bunlar yatırım için de eğil toner, araç, kağıt alımı için ihale yapmış. Faaliyet diye önümüze konulan şey belediyenin dış cephe tadilatı. Bayraklı Belediyesi bunu önümüze faaliyet diye koydu. Bunun neresinde manipülasyon var? Biz sizi yazdıklarınızı size okuyoruz. Bu Bayraklı adına utan verici bir şey. Bayraklı’da direkt yatırıma ayrılan bütçe ne kadar? 11 milyon. Tüm bütçenizin yüzde 3’ü.  Bir şeyi yapmak için yapmayacaksınız. Buraya yazılan rakamlar ve veriler, irdelenecek ve konuşulacak. O yüzden hazırlanan belgelerin doğruluğu ve titizliği konusunda daha titiz davranılması gerekiyor. Biz burada iş olsun ya da muhalefet olsun diye ya da rakamlarla oynayarak muhalefet yapmayız bu noktada daha ciddi bir yönetim bekliyoruz. Sayın başkan bir şeyleri karıştırıyor. Bayraklı belediyesi CHP İlçe Başkanlığı’nın sorunlarının çözüleceği makam değildir. Bayraklı’nın ve Bayraklı halkının sorunlarının çözüleceği yerdir. Bence siz zamanınınız daha çok bunlarla harcayın. Bunu yapmadığınız ama bir sabah uyandığımızda Bayraklı Belediyesi ile ne alakası olduğunu hala anlayamadığımız resmiyette olmasa da en azından fiili olarak değiştirdiğiniz logonun hesabını vereceksiniz.”

SANDAL: İKİ SİYASİ PARTİYİ LÜTFEN KARIŞTIRMAYIN

Billboard eleştirileri ve rakamlarla oynanıyor eleştirilerine yanıt vererek konuşmasına başlayan Başkan Sandal, “Billboardlar… Arkadaşlar keşke onlarda bana bakacaklarına keşke yazılanlara baksalardı o zaman bilirlerdi neler yaptığımızı. Biliyorum korkulu rüyanız haline geldik. Sürekli bize baktığınızdan yazanları okumak aklınıza gelmiyor. İlçe belediyeleriniz ve büyükşehir belediye başkanlarınız mental yorgunluğu var diye tek tek değiştiren bir partisiniz. Bazı belediye başkanlarınız ağlamıştı. İki siyasi partiyi lütfen karıştırmayın. Bir diğeri… Biz burada rakamlarla oynamıyoruz. Siz mi oynamıyorsunuz? Siz mi samimisiniz? Günde 1 milyon harcanıyormuş. Bu belediyenin yüzde 752, personel. Demek ki biz günde 250 bin harcıyoruz. Biz mi oynuyormuşuz rakamlarla? Biz seçim zamanında akışa bir ürede yüzde 25 olan oyu yüzde 40 yaptık. Önümüzdeki seçimlerde bunu ikiye katlayacağız” dedi.

“KRİZİN EN BÜYÜĞÜNÜ MERKEZİ HÜKÜMET YAŞADI”

İlçe başkanlığı ile yakın ilişkileri üzerine yapılan eleştirilere de değinen Sandal, belediyelerin ekonomik durumunun merkezi hükümetten bağımsız düşünülemeyeceğinin altını çizen Sandal, “Ben tabii ki de bağımsız seçilmedim. CHP’li bir belediye başkanıyım. O partinin programı ölçeğinde çalışıyorum. Ne yatığımız çok merak ediyorsanız 1000 gün kitapçığın okuyun. Öncelikle bir kentin faaliyet raporu konuşurken bunu ülke ekonomisinden bağımsız değerlendirmek tam da size yakışan bir iş. Pandemi bu ülkenin temel meselesiyle ekonomik krizin en büyüğünü merkezi hükümet yaşadı. Deprem… En çok Bayraklıyı vuran sizin altında kaldığınız ve biz anlımızın akıyla çıktığımız bir süreç. Biz Van2Da, Elazığ’da ve diğer afet bölgelerini gördük. İzmir’ de gördük Halen yardım ediyoruz. Söyleyin yetkililere konteyner kente girmemize müsaade etsinler. Korkuyorsunuz. Bu kentte kimse yatağa aç girmeyecek dedik ve girmedi. Girmedi ama sizin sayenizde değil. Bizim sayemizde” diye konuşur.

Abdullah Aktaş’ın “diğer” seçeneğini hatırlatarak Sandal’ın sözünü kesmesinin ardından Sandal, “Abdullah bu nasıl bir üslup! Sen konuştuk dinledik. Şimdi biz de konuşalım ve bütün Bayraklı dinlesin” diyerek yanıt verdi.

“SİZ ÇİFTÇİNİN, HALKIN PAZARIN HALİNE BAKIN”

Sandal, sözlerini şöyle sürdürdü; “Arkadaşların bizim yapıklarımızla ve bunları duyurmamızla nasıl bir derdi varsa konuşmamıza bile müsaade etmiyorlar. Hikayeyi siz anlatıyorsunuz Burada konulup konuşup cevabını almadan çıkıp gitmekle hikayeyi siz yazıyorsunuz bir ekonomik daha düşünün. Enflasyon sonuç faiz sebep diyen bir zihniyet. Faizlerimiz yüzde 14. Bankalardan yüzde 30 faizli kredi alıyoruz. Kamu bankaları belediyelere kredi vermiyor. Ve yüzde 14’lük politika faizinden belediyeler yararlanamıyor. Ama siz yurt dışı kaynaklı olarak gelip Merkez Bankası’ndan yüzde 14 faizle alıp yüzde 26 faizle satıyor. Siz çiftçinin, halkın pazarın haline bakın.
430 milyonluk Bayraklı Belediyesi bütçesi. Dövizin o günkü kuruyla 52 milyon ediyor bugün 30 milyon doların altın. Giderimiz 52 milyondan 60 milyon dolara çıkmış. Kimdir bunun sebebi? Böyle bol keseden, kısır döngülerle ‘!Bayraklı Belediyesini eleştireceğiz…’ Yemezler. Bayraklı Belediyesi çalışma disiplini ve her alanda yaptığı işlerle örnek bir belediyeler. ‘Kent meydanı’ deniliyor. Çok biliyorsunuz ya mevzuatla ilgili sayfayı da açıp baksanıza. 

“BİR EKMEĞİNİ İKİ EKMEK YAPTIK”

‘Borç ödemediniz’ dendi. Biz her kurumda olduğu gibi kendi dönemimizde nasıl o borçları minimize ettiğimiz anlattık. 20219 yılında faiz giderimiz 16 milyon. 2020’de faiz giderimiz 7 milyon olmuş ve artmış. Bir şey yapmamış mıyız? Ne yaptık? Bayraklılı personelimizin ekmeğine sahip çıktık, bir ekmeğini iki ekmek yaptık. Bizim belediyelerimizde her partiden arkadaşımız çalışır ve hiçbirine siyasi baskı yapılmaz. Siz bir belediyeyi aldığınızda sizden olmayan herkese yol veriyorsunuz. 

Bayraklı belediyesi bir tarih yazıyor. Bu yıl içinde kredi borçlarımızı da bitireceğiz. Arkadaşlar, siyasal anlamda 20 yıldır ülkeyi yönetiyorlar. Ve  geçmiş ülke yönetim konusunda tecrübesiz oldukları için… Bu devletin kamu kurumlarının bir işleyişi vardır. Biz Türkiye’yi kuran bir siyasal hareketin belediye başkanlarıyız. Bizim yaptığımız icraatlar mevzuata uygun olur.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.