Dolar 32,5884
%0.35
Euro 34,7899
%0.17
Altın 2.509,200
%0.99
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bayraklı’da gündem ‘afet bölgesi’ ve ‘oy oranı’: Sandal’dan belgeli yanıt

Bayraklı’da gündem ‘afet bölgesi’ ve ‘oy oranı’: Sandal’dan belgeli yanıt

Belediyesi Aralık ayı Olağan Meclis Toplantısına 30 Ekim 2020 depremi sonrasında gündeme gelen bölgenin ‘afet bölgesi’ ilan edilmesi ve sonrasında yaşanan süreç damgasını vurdu. Oturumda, AK Parti tarafından alanın ‘Genel hayata etkili afet bölgesi’ ilan edildiği ifade edilirken oturumda tartışma çıktı. Son olarak konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal,  belgeli yanıt verdi.

  • Ege Postası
  • 01.12.2022 - 19:19

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Bayraklı Belediyesi Aralık ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci bileşimi Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal idaresinde gerçekleştirildi.

Tüm önergelerin oybirliğiyle kabul edildiği meclis oturumuna damgasını vuran konu depremle ilgili ’afet bölgesi’ ve ‘had bildirme’ tartışmaları oldu.

DEMİR: BAYRAKLI’YI ALGIYA KURBAN ETTİNİZ

Gündem dışı konuşmalarda söz alan AK Partili meclis üyesi Emre Demir, “İki konu var. İkisi de Serdar Sandal’ın 2019’dan bu yana yaptığı algı yaratma çalışmaları. Birincisi sokak gezileri. Ama anladığımız kadarıyla bunların hepsi turist gezi ya da spor. Onun dışında vatandaşın sorduğu sorulara cevap yok. “ dedi.

Bir sokak röportajından kısa bir bölümü dinleten Demir, 30 Ekim depreminin ardından bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi konusunda Sandal’ın daha önce kullandığı ifadeleri hatırlatırken “genel hayata etki eden alanlara” ilişkin bir yazıyı okudu ve  konuşmasına şu şekilde devam etti; “Sayın Sandal yüzde 60-70 ile 2024 seçimlerini kazanacağını söylüyor. Ama Bayraklılı hemşerilerimiz buna ne diyor? Sayın Başkanın yapmış olduğu mahalle gezleri, canlı yayanlar, iş ve işleler vatandaş üzerinde etki etmemiştir. Bir konu daha var. Tüm Türkiye’nin üzerinde konuştuğu bir konu. Biz hep söyledik. Deprem siyaset üstü bir konu lütfen gündeme getirmeyin. Ama kendisi her yayında bunu söyledi. Bir de buranın doğal afet alanı ilan edilmesi lazım dedi. Özgür Bey size öyle bir durum olamayacağını söyledi. O ‘genle hayata etkililik’ olur. Bunu da hükümetimiz olur. Ama Sayın Başkan bunu yapılmadı diye algı yaparak ayrıştırmaya devam vermiştir. Elazığ ve diğer deprem bölgelerini gündeme getirerek Türkiye’yi ayrıştırma içerisinde bulunmuştur. Sayın Başkan depremzedelere ve deprem bölgesinde algı yaratmak dışında hiçbir şey yapmamış ve Bayraklı’yı da algıya kurban etmiştir.

SANDAL: EN KIYMETLİ ABİN ADAY OLSUN

Demir’in sözlerine yanıt veren Başkan Sandal, “Siyaset toplumsal meselleri çözme işidir. Ama siyaset yaparken minicik alicengiz oyunlarıyla siyaseti dizayn etme işi de tam olarak size ait. Orada kendi medya kuruluşlarınızla kendi seçmeninize dağıttığınız... Biz orada konuşan arkadaşların ses tonundan kimin neyi söyleyeceğini anlayabilecek kabiliyetteyiz. Belki gazlanıyorsun ben anlıyorum. Ama 2024’te en kıymetli abin gelsin burada aday olsun. Yüzde 70 mi 75 mi göreceksin” ifadelerini kullanırken AK Parti sıralarından ‘Abisi yok’ sözlerinin yükselmesinin ardından Sandal “Siyasi abilerinden bahsediyorum” dedi ve şunları söyledi; “Bu kadar düzeysiz bir siyasal eleştiri olmaz. Buradan size fayda gelmez. Siz ne derseniz deyin ben bu gerçekleri Bayraklılı yurttaşlara anlatırım. Ben bir siyasisiyim. Bayraklı Belediye Başkanıyım. Ben tarihi bir oyla seçildim. Yüzde 55. Ama yüzde 45’i de bana oy vermemiş. Bu kişiler bizlerle ilgi negatif fikirlerini beyan ederler biz de saygı duyarız bizi tanımayan bilmeyen kişilerin ne söylediğini önemseriz ama siyaset malzemesi yapmayız. Ama bana oy verip verilmeyeceğini... Emre özelinde söylüyorum. Yakın akrabalarına soy bana kim oy verip vermeyeceğini o zaman anlarsın. Biz kendimizi burada sınayacağız. Akrabalarının yüzde 80’inin oylarını alacağım. Göreceksin. Ayrıca bizim sokaklarda turistik gezi yaptığımız iddiası... bu had bilmeyen bir yorum. Ben o geziye belediye bürokratlarıyla gidiyorum. Hiç kimsenin kamu bürokratını bu şekilde eleştirme hakkı yok. Eleştireceğiz diye ağzımıza gelen her şeyi karşı tarafa söylemek siyasal bir eleştiri değil.”

“YAZI DÜN GELDİ”

Depremin ardından bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi ve “genel hayata etki etkili alanlara” ilişkin eleştiriye de yanıt veren Sandal, ilgili yazının dün geldiğini söyledi ve “Deprem meselesi... Biz elimizden geldiğince uyumlu çalışmaya çalışıyoruz. Bize kamu kurum ve kuruluşlarından kamu yararı gözetecek bir iş olduğunda kurumun ne olduğuna bakmaksızın elimizden geleni yapıyoruz. Ama ne yazık ki bazı arkadaşlarımız iş olsun diye o kamusal anlayışı da bir tarafa bırakıp farklı şeyler söyleyince bize cevap hakkı doğar. Sen ‘depremde bir şey yapmadın’ dersen ben de cevap veririm. Afet bölgesi... Biz bahsedilen yazıya dün vekilimizin bu anlamda bir çıkışı ve verilen bir cevaptır. Biz daha önce bu konuyu mecliste gündeme getirdiğimizde Özgür Bey bu konuyla ilgili... Güncel alanlarda etkili alanlardaki, afetle ilgili açıklamayı yaparken heyelan, yağmur, deprem risklerini barındıran bölgeyle ilgiliydi. Bu yazı dün geldi. Kimsenin haberi yoktu. Afet bölgesi süreçte bölgenin boşaltılacağı ve bir çivi bile çakılmayacağıyla ilgili sözleriniz var” diye konuştu.

HIZAL: EĞER SİZ BU YAZIYA ULAŞAMIYORSANIZ...

Konuşmalarda adı geçen iddialara yanıt vermek için söz alan AK Partili meclis üyesi Özgür Hızal ise yazının çok daha önceye ait olduğunu belirtti ve “Siz belediye başkanı olduğunuzu unutuyorsunuz. Size yüzde 55 oy verdiyse hizmet etmeniz için verdi. Mecliste meclis başkanı ve belediye başkanı olarak size yapılmış eleştiriler sonrasında meclis üyelerine hava atmanız için değil. Kimin kime oy vereceğini 2023 ve 2024’te görürüz. Siz az önce AK Partili meclis üyelerine Haddinizi aşıyorsunuz diyerek haddinizi aştınız. AK Partili meclis üyelerine hiç kimse had bildiremez. Ayrıca siz maalesef ne size söyleneni ne de önümüzdeki yazıyı anlıyorsunuz. Ben daha önce de belirtmiştim. Afet bölgesi ve genel hayata etkili alanlar farklı tanımlardır demiştim. Ama siz hamasete dayalı siyaset yapıyoruz. Siz eğer bu yazıdan haberdar eğilseniz ya da bu yazıya ulaşamıyorsanız Bayraklı Belediyesi’nde ciddi bir sorun var demektir. Bence siz her iki noktada da problemleri çözün” dedi.

SANDAL: BELGENİZLE BİZİ DOĞRULADINIZ

Yazıyla ilgili kısa bir bilgi veren Sandal, “Yazıyla ilgili bana bir bilgi notu geldi. Yazı kurum içi bir yazışma. Genel hayata etkili afet bölgesi işi. Afet bölgesi ilanını bakan mı veriyor bakanlık mı? Sayın Cumhurbaşkanımız Rize’yle ilgili ‘afet bölgesi ilan edeceğiz’ demiş ve ‘Kabinede karar alacağız’ demişti. Biz ‘afet bölgesi ilan edilmedi’ demiştik. Siz bu belgeyle bizi doğrulamış oldunuz” ifadelerini kullandı. 

Sandal’ın sözleri sırasında Hızal Sandal’ın sözlerinin arasına girerken devam eden konuşmalarda karşılıklı atışmalar başlamasının üzerine Başkan Sandal, gündem dışı konuşmaları yarıda keserek oturumu kapattı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.