Dolar 32,3309
%0.25
Euro 35,0754
%-0.13
Altın 2.298,440
%0.92
Bist-100 9,06
%2.84

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bayraklı’da ‘bütçe’ ve ‘kriz’ gerginliği: Başkan Sandal’dan hükümete ‘personel maaşı’ çağrısı

Bayraklı’da ‘bütçe’ ve ‘kriz’ gerginliği: Başkan Sandal’dan hükümete ‘personel maaşı’ çağrısı

Bayraklı Belediyesi Mayıs ayı oturumuna damgasını vuran konu, ekonomik kriz ve belediyenin yatırımları oldu. AK Parti grubundan “yatırımsızlık” eleştirileri yapılırken Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, ekonomik krize dikkat çekti ve kamu bankalarından kredi çekemediklerini söyledi. Personel maaşları konusunda merkezi iktidara seslenen Sandal, “Siz kendi bütçenizi o günün koşullarına göre yaptınız. Ama işçiye yüzde 36,5 verdiniz. Mayıs’ta yine görüşmeler başlayacak. Yine enflasyonun altında vermeyeceksiniz. Yetkililere bir çağrı… Tüm belediyelerde bütçenin, çalışan ücretleri ile ilgili doğru sınırlara çekilmesiyle ilgili belirli sınırlara getirilmesi lazım” dedi.

  • Ege Postası
  • 05.05.2022 - 19:35

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Bayraklı Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı birini bileşimi Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal idaresinde gerçekleştirildi. Oturuma damgasını vuran konu ise AK Partili meclis üyesi Emre Demir’in “yatırım” eleştirileriyle başlayan bütçe tartışmaları oldu.

AK Parti kanadından “yatırımsızlık ve borç” eleştirileri devam ederken Başkan Sandal, kamu bankalarından kredi alamadıklarını hatırlattı. Ekonomik krizin belediyelere mali açıdan büyük etkisi olduğunun altını çizen Sandal, personel maaşları konusunda da merkezi hükümete çağrıda bulundu.

MALİYE’YE DEVRE KOMİSYONLARDAN VETO

Oturumda, gündeme gelen konulardan biri, belediyenin vergi borcuna karşılık olarak mülkiyetinde bulunan bazı taşınmazları Maliye Hazinesi’ne devretmesi önergesi oldu. 

Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen oturumlarda, belediyenin borçlarına karşılık Osmangazi Mahallesi’nde bulunan ve belediyenin mülkiyetinde olan bin 219 metrekare, bin 142 ve 2 bin 585 metrekare yüzölçümüne sahip 3 taşınmazı Maliye Hazinesi’ne devredilmesi önergeleri gündeme gelmişti.

Plan ve Bütçe, İmar, Hukuk, Eğitim Komisyonlarında görüşülen devir önergeleri komisyonlarda reddedilirken komisyon kararı oturumda meclis üyelerinin oybirliği ile kabul edildi.

BORÇLAR FAALİYET GÖRÜŞMESİNDE GÜNDEME GELMİŞTİ

Öte yandan; geçtiğimiz ay gerçekleştirilen oturumda Belediyenin 2021 yılı faaliyet raporu görüşmelerinde belediyenin borçları gündeme gelmiş ve muhalefet tarafından sert sözlerle eleştirilmişti. 
AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, “Bu belediyeyi 224 milyon lira borçla aldınız. Siz görev sürenizin ilk yılında 108 milyon borçlandırdınız. 223 milyon borç ödendiği söyleniyor.  2021 yılı borcunuz ise 298 milyon lira. Bu nasıl bir borç ödemek? Ben borçlu bir belediye devraldım ve üstüne ben de borç yaptım, bu kadar da borç ödedim’ diyemiyorsunuz. Görev zararı 288 milyon” diyerek Sandal yönetimini eleştirmişti.

Aktaş’ın eleştirilerine yanıt veren Başkan Sandal ise; “430 milyonluk Bayraklı Belediyesi bütçesi. Dövizin o günkü kuruyla 52 milyon ediyor bugün 30 milyon doların altın. Giderimiz 52 milyondan 60 milyon dolara çıkmış. Biz her kurumda olduğu gibi kendi dönemimizde nasıl o borçları minimize ettiğimiz anlattık. 2019 yılında faiz giderimiz 16 milyon. 2020’de faiz giderimiz 7 milyon olmuş ve artmış. Bir şey yapmamış mıyız? Ne yaptık? Bayraklılı personelimizin ekmeğine sahip çıktık, bir ekmeğini iki ekmek yaptık” ifadeleriyle eleştirilere tepki göstermişti.

DEMİR: BİZLERE ‘BELA’ DEDİ

Gündem dışı konuşmalarda söz alan AK Partili meclis üyesi Emre Demir, CHP kanadından AK Partili meclis üyelerine yönelik kullanılan ifadeleri eleştirdi. CHP’li meclis üyelerini Bayraklı’yı dolaşmaya davet eden Demir, “2024’e kadar Bayraklılı hemşerilerimiz bize muhalefet görevi verdi. Bizler siyasetçiyiz ve bir siyasinin ne söylediği çok önemli. Sahada, maalesef vatandaşımıza şirinlik gösterme maksadıyla birileri kendilerinden ödün verirken içlerindeki entelijansinya duyguları dillerine vuruyor. Birileri röportaj yaparken bu iyilerin ve kötülerin mücadelesi demiş. Yani size oy verenler iyi vermeyenler kötü öyle mi? Bu ayrışmanın içerisinde olmak dahi istemiyoruz. Ayrıca, bizi kast ederek ‘Bu beladan kurtaracağız’ dedi. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve bizlere ‘Bela’ dedi. Ayrıca biz cevap vermedikçe sayın başkan dile getiriyor. Bizlere turist diyor. Velev ki biz turistiz. Hadi bize rehberlik edin. Herhangi bir navigasyon kullanmadan Bayraklı Belediyesi’nin bütçesiyle Bayraklı Belediye Bakanını 2019 yılından bugüne dek yapmış olduğu 2 projeyi gösterin” dedi.

APAYDIN: YEŞİLİ BETONA ÇEVİRME AMACIMIZ OLMADIĞI İÇİN…

AK Partili Demir’in eleştirilerine yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Şentürk Apaydın, belediyenin sosyal belediyecilik yaptığına dikkat çekti ve “Bizim yaptıklarımız insan odaklı olduğu için bizi anlamamaları normal. Bizim kadın, genç, çocuk ve yoksul insanların yanında olduğumuzu bilmiyorlar. Bizim yeşili betona çevirme amacımız olmadığı için arkadaşlar onları göremiyorlar biz 3 yıl boyunca pandemide, depremde, selde bizim yaptıklarımızı tebrik etmelerini beklerken bizi bu şekilde acımasızca eleştirini kabul etmiyoruz” diye konuştu.

SANDAL: NEDEN KAMU KREDİLERİNDEN KREDİ ÇEKEMİYORUZ?

Eleştirilere yanıt veren Başkan Sandal, yatırım konusunda Bayraklı Belediyesi’nin merkezi kanattan gereken desteği görmediğini belirtti ve şunları söyledi; “Muhalefet her zaman elentilerini yapabilir. Biz saygı duyacağız. Arkadaşlarımızın bu eleştirileri yapmaları doğru oldukları anlamına gelmez. Biz, arkadaşlardan sadece… Mesela siyasal anlamda bazı desteler isteyebiliriz. Çünkü Türkiye genelinde de muhalefet yapma yetkisi bizde. Mesela Türkiye Belediyeler Birliği’nin Bayraklı Belediyesi’ne ne yatığıyla ilgili meclis üyelerimizin bir ölçüp biçmesini isterim. Deprem geçiren bir ilçeye bugüne kadar herhangi bir yardım ya da desteği olmuş mudur? 3 araç talebimiz vardı, bire düşürdük. Ama hala bekliyoruz ki aracımızı alalım. Bir diğeri… Biz de kamu kuruluşuyuz. Arkadaşlarımız şunu da değerlensinler: Biz şu an neden kamu kredilerinden kredi çekemiyoruz? Buradaki engel nedir? Bir sorun. Türkiye tarihinde görüşmemiş bir ekonomik kriz yaşadığımız için… Bütçeyi beraber yaptık. 430 milyon liraydı. 52 milyon dolardı. Şu anda 28-29 milyon dolara indi. Gider bütçemiz 52 milyondan 60 milyona çıkıyor. İkisini karşılaştırdığınızda bütçenizin yarısı gidiyor. Ne yapacaksınız? Burada da bizim dilek ve temennimiz var. İller Bankası’yla ilgili bu dilek ve temennimize AK Partili meclis üyesi arkadaşlarımız yardımcı olsunlar. Kamu kuruluşlarıyla ilgili kredi komsunda bize destek olsunlar. Bir diğeri… Van’da ve Malatya’daki Çevre ve şehircilik ve altyapı yardımlarının bize de verilmesini istiyoruz. Elazığ’a verilen 10-15 milyon 10 milyonu bize de versinler mesela. Bize kamudan gelen kaynak belli. Bize toplam 3 milyon verildi. Diyorum ki bunu bir Elazığ seviyesine getirelim. Diğer afet olan bölgelerle ilgili makul bir seviyeye getirelim. Diyoruz ki TBB, 3 talebimizden en azından birini karşılasın. Deprem atlatan bir ilçeye yardı yapmıyoruz da nedir. Bugünden sonra herhangi bir belediye bir tek çivi çakmasa bile çalışanını ücretini ve genel belediyecilik hizmetlerini aksatmadan götürürse bu ekonomik krizde çok başarılı bir belediye olur. Bir gün gerçekten gezelim. Parklarımızda gezelim. Ne yapılmış ne edilmiş gidelim yapalım görelim. Sizin de gururlanmaya hakkınız var. İzmir’in en büyük kreşini açacaksın. Liyakat usulüyle öğretmenlerini alacaksın, siyasi hiçbir iş olmayacak. Ve sen bunu kendi meclis üyelerine göstermiyorsun. Bu da bizim ayıbımız.”

HIZAL’DAN ‘KONAK’ ÖRNEĞİ

Sandal’ın ardından konuşan AK Partili Meclis Üyesi Özgür Hızal, Konak Belediyesi üzerinden Sandal’ın “kredi” eleştirilerine yanıt verdi ve “Biz sizden farklı bir savunma beklerdik ama savunmanız neticesinde Emre Bey’in eleştirilerinin ne derece doğru olduğunu gördük. Gezme meselesi… Cumhur İttifakı üyelerimiz Bayraklı’da gezerken siz Çiğli’de öğretmenlik yapıyordunuz. Biz Bayraklı’da siyaset yaparken siz Çiğli’deydiniz. Biz yaklaşık 3 yıldır sizlerle mesai harcıyoruz. Bugüne kadar Cumhur İttifakı grubu olarak önümüze getirdiğiniz Bayraklı’nın lehine olan hangi önerinizi biz reddettik ya da bugün ülkenin başındaki siyasi partinin bir temsilcisi olarak elimizden geldiğince size destek olmadık? Hangi somut önerinizde size destek olmadık? Hangi parti yetkilimiz size destek olmadı? Her seferinde karşımıza Malatya ve Elazığ örneğini getirecekseniz… Öncelikle Bayraklı bir ilçe belediyesi bahsettikleriniz il belediyeleri. Dolayısıyla burada yapılan yardımlar noktasında doğru bir kıyaslama yapmazsınız. Size CHP belediye örneğini vereceğim. Konak Belediyesi… Konak Belediye Başkanı göreve başladı. Hizmet binası depremden etkilendi yıktı ve yeni hizmet binası için 100 milyonluk kredi talebinde bulundu. Bu kredi onaylandı. O da CHP’li bir belediye, Bayraklı Belediyesi de CHP’li. İzmir’de Konak Belediyesi’ne böyle bir pozitif ayrımcılık yapılırken size neden negatif ayrımcılık yapılsın. Siz de ortada ayrımcılık olmadığını biliyorsunuz. Biz mevzu Bayraklı olduğunda elimizi hatta gövdemizi taşın altına koyduk. Siyaset yapmadık. Ama siz çıkıp ‘Biz 3 yıldır kredi kullanmadık ve kullanmayacağız’ diyorsunuz ama bugün de size yapılan yatırımsal eleştiriye karşılık ‘Kamu bankaları ve İller Bankası bize kredi vermiyor.’ Bu sağlıklı bir yaklaşım değil. Ortak akıl dedik. Biz size Bayraklı’nın sokaklarını gezelim dedik. Siz bize otele gidelim biz size sunum yapalım dediniz. Bu doğru mu? Siz yaklaşık bin gün boyunca yaklaşık 1 milyarlık bütçe yöneten bir başkan olarak… Elbette bir şeyler yaptınız. Önümüzde 2 yıl var. 2 yılın sonunda sandığa gideceğiz. Vatandaş kime oy kullanır bilemiyoruz ama sonuç olarak kaybedilen zaman Bayraklı’nın zamanı” ifadelerini kullandı.

SANDAL: TBB, BİZİM DE BİR KURUMUMUZ

Hızal’ın sözlerine yanıt veren Başkan Sandal ise; kredi konusunda sözlerine açıklık getirdi ve “Sayın Bakan geldiğinde ben il başkanınızı aradım. Mümkün olursa Bayraklı’daki sorunları aktarmak istediğimi söyledim. İftarda bu işin olabileceği söylendi. Daha sonra iftardaki oturma düzeninde bunun gerçekleşmeyeceği ve programın yoğun olduğu söylendi. Yani ben il başkanınızı aradım. Orada öyle bir nezaketsizlik yapamayız.  Bizim taleplerimiz, mevcut sorunları bir kamu görevlisine sunmak. Daha önce Sayın Bakan bizim önerilerimizin büyük bir çoğunluğuna pozitif olarak baktı. Hem yardım miktarlarının artırılması hem rezerv alanı hem de vergi borcumuzla ilgili… Sayın Bakan asla negatif bir şey söylenmedi. Ama aksayan bir süreç var. Bunun derlenip toparlanması lazım. Az önce söylediğim şey bununla ilgiliydi. TBB, bizim de bir kurumumuz ve biz de baskıyı yapacağız. Burada reel olmamız gereken bir alan var. O da, birbirimizi doğru duymuyoruz. Ya bu meclisten genel siyaseti koparıp atacağız ve sadece Bayraklı’yı konuşacağız. Ama bir adamın bir işi yapıp yapmadığıyla ilgili… Çok doğru değil ama bunu söyleme zorunluluğu var. Biz kaymakamlık ve ilçe millî eğitim binamızla iğli gerekli plan tadilatını yaptık ve gönderdik bütçe geri gitmesin diye. Peki kamu şu anda bir çivi çakabiliyor mu? Bu kriz ortamında… Belediye sınırsız kaynakları olan ama işi bilmediği için iş yapmayan bir kurum değil. Bütçemizle ilgili... Siz kendi bütçenizi o günün koşullarına göre yaptınız. Ama işçiye yüzde 36,5 verdiniz. Mayıs’ta yine görüşmeler başlayarak. Yine enflasyonun altında vermeyeceksiniz. Yetkililere bir çağrı… Tüm belediyelerde bütçenin, çalışan ücretleri ile ilgili doğru sınırlara çekilmesiyle ilgili belirli sınırlara getirilmesi lazım. Bütün belediyeler bütçelerinin yüzde 60-70’ini çalışanlarına ödüyorlar. Bu bütün belediyelerde öyle” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.