Dolar 32,3155
%0.2
Euro 35,0947
%-0.08
Altın 2.293,450
%0.7
Bist-100 9,05
%2.75

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bayraklı Meclisi'nde tartışmalar kavgaya dönüştü

Bayraklı Meclisi'nde tartışmalar kavgaya dönüştü

Bayraklı Belediye Meclisi’nde Başkan Serdar Sandal ile AK Partili Meclis Üyesi Emre Demir arasındaki tartışma, CHP'li ve AK Partili Meclis Üyelerine sıçradı. AK Partili Meclis Üyesi Emre Demir’in Başkan Serdar Sandal’a “Haddinizi bilin” demesi üzerine çıkan tartışmada Başkan Sandal, “Asıl sen haddini bileceksin. Saygısız! Haddini bil! Burası senin siyasal şov yapacağın alan değil. Kimden gaz alıp geliyorsan ona git" diye cevap verdi. AK Parti ile CHP’li Meclis üyeleri de birbirinin üzerine yürüdü.

  • Ege Postası
  • 01.12.2021 - 21:19

EGEPOSTASI - Bayraklı Belediyesi’nin Aralık Ayı Olağan Meclis toplantısının ilk birleşimi Belediye Başkanı Serdar Sandal idaresinde gerçekleştirdi. Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşen oturuma Başkan Sandal ile AK Partili meclis üyeleri arasındaki tartışmalar damgasını vurdu.

ADALET VE MANAVKUYU İMAR PLANLARI MECLİS'TEN GEÇTİ

5 Kasım'daki meclis oturumunda İmar, Hukuk, Sosyal Konutlar ve Kentsel Dönüşüm Komisyonlarına havale edilen Adalet ve Manavkuyu Mahallelerinin imar revizyon planı meclis gündemine geldi. İmar, Hukuk, Sosyal Konutlar, Kentsel Dönüşüm Komisyonlarından oy birliği ile gelen önerge, Meclis’ten de oy birliği ile geçirdi.

Başkan Sandal, konuyla ilgili “Bürokratlarımıza, komisyonlarımıza, meclisimize teşekkür ediyorum. Mahallemize de hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

AKTAŞ: ALGI YAPMAYA ÇALIŞTINIZ

Adalet Mahallesi’nde yapılması planlanan, ancak gelen tepkiler üzerine durdurulan Trafo Merkezi’nin inşaatıyla ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, “Bahsedilen yer bizim gündem olan 16 tane trafo merkezi değil. Bu bir mahallenin eklektiğini karşılamak için ufak trafo merkezleri burası indirici merkez. Bir çök bölgeyi besleyen indirici merkezi. Bu indirici merkezlerin neye göre yerleri tespit ediliyor. Yer altındaki kanalizasyon sistemi gibi yer üzere bu yeraltında enerji nakil sistemlerimiz var. Taşınarak hizmete sunuluyor. Bu tür yerler bölgeye en yakın yerler seçiliyor. Burada elektrikten kaynaklı olan kaçakları engellenerek daha az iletken kullanarak daha ucuz maliyetle vatandaşlara nasıl götürülür diye yer belirlenir. Siz bu mesajı atarak yalan söylediniz, halkı yanılttınız. Ben de o bölgede oturuyorum konuya vakıfım. Vatandaşlar haklı olarak tepki gösterdiler, konu size geldi. Bizde ilgili mercilere ilettik. Bakana iletildi konu. Bakan kendisi yapılmayacağına da vatandaşa iletildi. Bu süreç durduruldu. Sonra şu an kadar bir yapı yapıldı. 80 milyonluk bir arsa payı değeri vardı. 80-100 milyonluk yapıdan vazgeçti, vatandaşı düşünerek. Yatırım planından vazgeçti. Tamam burayı kaldıralım, ama bize yer gösterin. Konu size geldi. En son vekilimizde sizinle görüşü. Büyükşehir’e gitti konu. İndirim merkezin yapılması için yer gösterildi. İndirici merkez şu an bulunduğu adalet Manavkuyu ve Osmangazi alanlarında besleyecek büyüklükte bir indirici trafo merkezi. Siz buraya çektiğinizde 1 kilometrelik mesafe giriyor. ‘Siz bize daha uygun yer gösterin’ dediler, maliyet arttığı için. Siz bu konuyu çözmek yerine bir mesaj attınız. Vatandaşın yanıltıldığını söylediniz. Algı yapmaya çalıştınız. Sizden beklenen şu; trafo merkezinin olduğu yerin yapımı durduruldu. Vatandaşa iletildi. TEDAŞ’ın uygun gördüğü yeni bir yeri tavsiye etmeniz ve bu sorunun yerinden kalkmasıydı. Bu sorun çözülememiş oldu. Bu konuyu eğer çözmek istiyorsunuz oradaki yerin dışında belediye veya Büyükşehir’in elinde olan bir gösterin, çözüme ulaşsın. Ama şu an top sizde, çözmesi gereken merci sizsiniz” dedi. 

SANDAL: SUÇLAYARAK ALGI YARATILIRSA BİZİM DE SÖZ HAKKIMIZ OLUR

Bayraklı Belediyesi’nin kamu kurumu kimliğiyle, herhangi bir meselenin çözümünde kendi kanun ve esaslarına göre iş yapmak zorunda olduğunu altını çizen Sandal, “Söz konusu vekil (AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır) benzer bir algıyı depremde yarattı. Bu konunun siyasete malzeme edilmesi kadar tehlike yok. Ben bu konuyu Kerem Ali Sürekli’yi arayıp söyledim. Bir konu oldu mu oturup görüşürüz. Ama burada yerel yönetimi suçlayarak bir algı yaratılırsa bizim de söz hakkımız olur. Söz konusu vekilimiz bizi ziyaret etti. Turan’da bir yer gösterdik. Alanda gerekli değerIendirmeler yapıldı, uygun olmadığı söylendi. Burada bir beyis yok. Yine arkadaşlarımız araştırdı. Osmangazi’de bir alan bulduk, bunu bildirdik. Buna uygunluk verildi. Bu neticede mevcut yerin trafoya dönüşmesi ile ilgi tadilatlar yapıldı. Gediz bahanelerle bu meseleye hayır dedi. Burada algılanması gereken şey şu; özel sektör kamu yatırımı var. Biz bu yatırımın kaynağını vermekle hükümlü değiliz. Ama biz mağduriyetlerin giderilmesi adına. Bir yerde kamu yararı varsa bizimde çözecek imkanımız varsa çözmüş, yer göstermişiz. Ama bu bizim zorunlu olduğumuz bir iş değil. Biz bir yer daha bulduk, bugün önerdik. Hem de sıfır riskli bir yer. Kamunun elinde böyle bir arazi var, standartlara da uygun. Bu tebligatı gönderdik. Öbürleri trafo ile ilgili işlerde kamu yayar gözeterek şantiye elektriği dememek için trafoları tahsis etme görevini yapıyoruz. Bu mesele bu boyutu ile çözülecekse bu sorun sıkıntı içerisinde vatandaşın derdini çözebilecek bir çalışmadır” ifadelerini kullandı. 

BAŞKAN SANDAL’DAN ‘TÖRENİ TERK ETME’ ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Oturumda tartışılan bir başka konu da Başkan Sandal’ın geçtiğimiz Cuma günü İzmir’de deprem konutlarının teslim töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef alan sözlerine tepki göstererek töreni terk etmesiydi.

Konuyu gündeme getiren AK Partili Meclis Üyesi Emre Demir’in eleştirilerine yanıt veren Başkan Sandal, “Deprem gibi hassas bir noktada bir an bunun sonuçlandırılan yerlere bize davet ederlerse gideriz. Evi yıkılan adamlar kendi evlerinin onarımı için davet ettiler. Ben de şeref duydum. Biz depremi atlattık, sıkıntı bizde değil mi? Neden afet bölgesi ilan etmedik bu kenti? Ne var eksik olan? Ne emsalden ne krediden ne de ekonomik kriz yüzünden işlerini kaybeden esnafın durumundan söz edecektik? Bunu yapmadık. Ama devletimiz bunu Karadeniz’de yaptı. İyi de doğru da yaptı. Ama biz bunu Bayraklı için de bekledik. Yeni bir sürece giriyoruz. Hala faiz ile konuşuyoruz. Sanki belediyenin sorumluluğunda. Ne hikmetse tüm ülkeye model olacak bir çalışma yaptık. Enkazından çadırına, çadırdan geçici konutlara yerleşmesine, K bölgelerinin belirlenmesinde emsal artışlarımıza yapan tek bölgeyiz. Bu haklarımızı bir tarafa atmanın her şeyden önce vicdana ele alınmalı. Ben isterdim ki Cumhurbaşkanı, belediye başkanımızı ziyaret etsin. Emir talimatları varsa yerine getirelim, bizden istediği bir yer varsa bunu anlatalım isterdik. Olmadı. Ben CHP’li bir belediye başkanıyım. Benim siyasi bir kimliğim var. Ben Bayraklı Belediye başkanı olarak oraya gittim. Devlet törenine gittim. Benzer bir toplantıya bir yere gittiniz; sizin yönetim anlayışına laf etti. Kalkıp bir şey demek de bizim üslubumuzda yok. Bir saygısızlık için yapılmamıştır. Tam anlamıyla bir devlet adamı sıfatımızla gittik, bir devlet törenine. Bu sıkıntılardan sonra ayrıldık geldik bağırıp çağırmadık da” diye konuştu. 

HIZAL: ELİNİZE YÜZÜNÜZE BULAŞTIRDINIZ

AK Partili Meclis Üyesi Özgür Hızal ise “Devlet, elbette ki kimsenin malı değil, milletin malıdır. Devletin idarecilerini de millet belirler. Yüzde 52 oy almış Cumhurbaşkanımız vardır. Devletin başıdır, beğenseniz de beğenmeseniz de yüzde 52 oy almış bir Cumhurbaşkanı var, bu devletin başında Sayın Cumhurbaşkanı. Geldi, siyasi kimliği ile açıklamalar yaptı. Sizin mensubu olduğunuz partinin yerel yönetim anlayışı ile ilgili birtakım eleştiriler koydu. Sizde belediye başkanı sıfatıyla belediyenin programlarında siyasi açıklamalar var. Siz de sonuç itibarıyla siyasi kimliği olan belediye başkanısınız. Kendi tabanınıza bir PR çalışması yapmanız gerekiyordur. O konuda bir tartışma yapmayacağım. Bunun siyasi noktada tartışma yapılması çok doğru değil. Devlet 30 Ekim depremi sonrasında bütün kurumlarıyla başta enkazı kaldırmak üzere hemşerilerimizin en kısa sürede ortadan kaldırmak için bir iş birliği yaptı. Sonrasında kalıcı konutların yapılmasıyla alakalı bakanlık merkezi hükümet üzerine düşeni en kısa sürede yaptı. 700’den fazla konutu bir yılda tamamladı ve teslim etti. Gelin birlikte gezelim. Yerel idare ne yaptı? Siz ve Büyükşehir olmak üzere bir yılda K sınırlarını belirlediniz ve burada debelenip durdunuz. Elinize yüzünüze bulaştırdınız. Kalkıp vatandaşınız çözdünüz derseniz bu doğru olmaz” dedi.

SANDAL: SOKAKLARDA DOLAŞMAYA YÜZÜNÜZ YOK

Hızal’ın eleştirilerine Başkan Sandal şu yanıtı verdi:

“Devletimiz depremde bütün bakanlıklarıyla kurtarma ekipleriyle bölgedeydi doğru. Aksini söylemiyor. Defalarca burada ilgili bakanlıklarımıza şükranlarımızı sunduk. Gediz elektrik noktasında biz kendi alanımız dışında bir alan önerdik. Kamu arazisi. Söz konusu bölgeye yakın. İstendiği metrekarede. Biz herhalde bir vatandaşın herhangi bir işi yapabilmesi için bütçenin buna uygun olması gerekir. Müteahhidi teklif vermediği bir ortamda ki evlerini yapan arkadaşların ev satışın durduğu noktada, vatandaşı müteahhidi anlaşamadığı bir noktada bunu kabahatlisinin Bayraklı Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin olduğunu söylemek siyasetin ta kendisi. Vatandaş ev yapacaksa, maliyet 400 bin lira ise 200 bin lira kredi ile çözmek akıl karı iş mi? Vatandaşa verilecek kredini vatandaşa vermek, Bayraklı Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi ile ne ilgisi var? Ama merkezi iradenin bunu çözme iradesi var. Merkezi hükümet tarafından belediye ye gönderilen tasarruf genelgesini unuttunuz. Çivi çakmayın diyorsunuz. Siz cadde ve sokaklarda dolaşamıyorsunuz çünkü buna yüzünüz yok” dedi. 

SANDAL – DEMİR GERGİNLİĞİ

Sandal, AK Partili Mustafa Aktaş’ın "Bir tane çivi çakamadınız” şeklindeki eleştirisine “Bir değil binlerce çivi çaktık, siz sayamadınız. Bir gün bütün meclis üyelerimizle gidelim. Bayraklı Belediyesi olarak ne yaptığımızı size anlatalım. Siz bu kentin caddelerinde, sokaklarında geziyorsunuz. Sokağa çıkacak durumunuz yok. Gidin esnafa soruyum. Esnafa gidip, ‘Ben AKP’li meclis üyesiyim. Derdin ne?’ diye sorun! Hodri meydan. Gidemiyorsanız beraber gidelim. Biz sizin güvenliğini sağlayalım. Hodri meydan!” ifadelerini kullandı.  Sandal’ın bu sözleri üzerine Demir, “Ben gidiyorum. Siz gezin” dedi.

Başkan Sandal’ın “Aldığın gazla burada konuşma” demesi üzerine Demir’in “Benimle böyle konuşmazsınız. Haddinizi bilin üzerine” şeklindeki yanıtı mecliste gerilimi daha da artırdı. Demir’in ‘haddinizi bilin’ sözüne sert tepki gösteren Sandal, Sandal, “Sen haddini bil. Saygısız! Haddini bil! Alın bu arkadaşı dışarıya. Burası meclis haddini bileceksin. Burası senin siyasal şov yapacağın alan değil. Kimden gaz alıp geliyorsan ona git. Meclis başkanı benim” dedi.
CHP’li meclis üyeleri de Demir’e sert tepki göstererek üzerine yürüdü. Taraflar Başkan Sandal’ın meclisi kapatması üzerine güçlükle yatışabildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.