Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bayraklı Belediye meclis gündeminde emsal artış tartışması: Yetki kimde?

Bayraklı Belediye meclis gündeminde emsal artış tartışması: Yetki kimde?

Bayraklı Belediyesi, Eylül ayı Olağan Meclis toplantısının ilk oturumunda kentsel dönüşüm, emsal artışı, sınavda kopya iddiaları gündeme oturdu. Emsal artışına ilişkin açıklama yapan AK Parti Grupbaşkanveklili Abdullah Aktaş, emsal artışı yetkisinin bakanlıkta veya devlette olmadığını, yetkinin yerel belediyelerde olduğunu belirtti.

  • Ege Postası
  • 01.09.2021 - 20:51

ÖZLEM KARA/ EGEPOSTASI- Bayraklı Belediyesi, Eylül ayı Olağan Meclis toplantısının ilk oturumu Belediye Başkanı Serdar Sandal idaresinde, Meclis salonunda gerçekleşti.

Meclis gündeminin 3'ncü maddesinde yer alıp Destek Hizmetler Müdürlüğü'nden gelen gelen önergeye göre "01.07.2021 tarih 75 Karar No'lu Meclis Kararıyla kurulmuş olan Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde 2021 yılı içerisinde yapılacak harcamalara esas bütçenin Destek Hizmetleri Müdürlüğü'nün 03.05.05.02 ekonomik kodlu Taşıt Kiralama Giderlerinden toplam 1.256.000,00 TL'nin aşağıda tablodaki bütçe kodlarına belirtilen oranlarda dağıtılması" maddesinde tablonun meclis tutanağında bulunmadığını belirterek AK Parti Grupbaşkanvekili Abdullah Aktaş, " Biz bununla ilgili bir tablo göremiyoruz. Bize ulaştırılsa seviniriz" dedi.

Aktaş'ın önersine yanıt veren Başkan Sandal: Tablo eksikliğini bir an önce tamamlayıp ilgili komisyonlara verilecektir" ifadelerini kullandı.

EMSAL ARTIŞ TARTIŞMASI: YETKİ YEREL YÖNETİMLERDE

Geçtiğimiz günlerde Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, depremzede vatandaşlarla bilirkte Bayraklı'da temel atma törenine katılmıştı. Başkan Sandal'ın tören atma töreninde bir konuşma yaptı. Başkan Sandaliıkonuşmasında emsal artışına değindi ve "Geriye emsal artışı mı kalıyor? Siz bakanlık olarak bunu yapacağınızı mı söylüyorsunuz? Valla size namus şeref sözü ; belediyeden ben geçireceğim. Hodri meydan siz de imzalayın! Ben bir öğretmen çocuğuyum. Yoksulluğun ne olduğunu bilirim, parasızlığın ne demek olduğunu bilirim, çaresizliğin ne demek olduğunu bilirim" dedi. AK Parti Grupbaşkanvekili Abdullah Aktaş, Başkan Sandal'ın konuşmasına tepki göstererek

" Emsal arttırma yetkisi kimde? 2 derece deprem kuşağı ve 1'nci derece aktif fay hattının konumlandığı bir kent olan İzmir'de yerleşimleirnin yarısının çöküntü bölgeleirnde yapılaştığı ve bir anlmada nüfusun çoğunun günümğz koşularında yine gerçekleşecek bir deprem afetine karşılaşacağı aşikardır. Yerel yönbetimleirn planları ve revizyonlarında alt yapı mizyonuna dönüştürüleceği güç ülkemizde yaşanırken İzmir'de yerel iktidar böyle bir güce sahipken noktasal çöüzm önerileri polemik oluşturma çabası İzmir'imizin önünde ciddi bir engel oluşturmaktadır. Kent bu yüzden dönüşemiyor ve kazanamıyor. Oysaki kaynak ve çözüme giden yol İzmir'in altın anahtarıdır. Kentimizin 1999 planlarının uygulandığı, imar planlarının güncellenmediği, imar uygulamalarının yapılmadığı, yapılan uygulamaların hiç ele alınmadığı çok acı bir şekilde görülmektedir. Bu kentte yıllardır taş üstüne taş konulamamasından dolayı düştüğü şaşkınlığın yorgunluğu bulunmaktadır. İzmir hala imar yönetmeliği olmayan bir şehirdir. İzmir'deki sağlıklı konut yüzdesi 20'lerdedir. Emsal artış konusu yerel belediyelerdir. Sizin dediğiniz gibi devlette değildir. Dolayısıyla kendi yetkisini kullanmaktan kaçınan yerel belediyelerde, emsal artışı etkisini kullanmamaları ve vatandaşın önünü açmaları gerektiğini bir kez daha belirtmek istiyorum. Aksi taktirde, emsal artış yetkisini kullanmayan yerel belediyelerin yetkisini kurulacak olan Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı'na devredilmesi ve vatandaştan ada bazında iki çoğunluğu sağlayıp başvuru yaptığında hem müsaade hem emsal artışı bakanlık tarafından verileceğini buradan belirtmek istiyorum. İzmir depremi sonrası oluşan orta hasarlı konutların İzmir2deki kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanmasının önemini bir kez daha göstermiştir. Mevcut yönetmelerle bu mümkün gözükmemektedir. Vatandaş ile mühatiti karşı karşıya bırakmamak adına evrensel planlama kurallarına uygun olarak İzmir bölgesiyle bütüncül emsal artışının sağlanarak dönüşümü destekleyici şekilde planlamalar yapamsı noktasında izmir Büyükşehir ve ilçe belediyesininin çalışma yapmaya davet ediyor. Bu konuda yapılavak tüm çalışmalara AK Parti olarak vatandaşımız adına destek vereceğimizi duruşumuzu beyan ediyoruz" dedi.

VATANDAŞIN ŞİKAYETLERİ MECLİSTE

Aktaş ayırca vatandaştan gelen şikayetlere değindi. Şikayetlerde, Bayraklı Belediyesi'nin düzenlediği anaokulu öğretmeni alımı için Ege Üniveristesi işbirliği ile sınava tabi tutulan sınavda 'usulsüzlük' iddilarının yer aldığını belirten Aktaş, "Anaokulu öğretmeleri ile ilgili sınav yaptınız. Likayata uygun yapıldı demişsiniz ama sınavla ilgili şikayet var. Bir anaokulu adayı var. Şöyle diyor; sınavdan 15 dakika önce iki adayın oradaki sorumluyla görüştüğünü görüyor. Bu iki kişi sınav esnasında klima biz çarpıyor diyerek başka odaya götürülüyor. Sonra o arkadaş beni de klima çarpıyor diyor ama o götürülmüyor. İzin vermiyorlar. Vatandaş ta bu iki öğretmen adayına verilen imtiyaz nedir diye soruyor? Sorular mı verildi deniyor? Kentsel dönüşümde bir banka ile ilgili siz bir kredi anlaşması yaptınız. Anlaşmasını yaptığınız kredi ile ilgili vatandaş başvuru yaptı mı? Bornova Belediyesi sınırları içerisinde 6 sanayi bölgesi var. En büyük gelir de buradan elde ediyor. Fakat Bayraklı’da bir tane sanayi bölgesi ilan edilmiş ama olmadığı söyleniyor. Sanayi bölgesi olarak verilen yer ne durumda? Hala aynı mı yoksa değişiklik mi yapıldı? Burası için neden çalışma yapılmıyor?” dedi.

SANDAL: TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK BİR İŞİ BAYRAKLI’DA YAPTIK

Aktaş’ın eleştirilerine cevap veren Başkan Sandal, “Burası bayraklı meclisi büyükşehirle ilgili kısmın orada konuşulması ilgili muhatapların cevap vermesi daha doğru olur. Emsal artışı konusunda; deprem sürecinde toplumun birçok kesimi içinde belediyenin, bakanlığın, büyükşehirlerin, sivil toplumun ve vatandaşın olduğu büyük dayanışmayla biz bu işi çözdük. Ve belki de tüm Türkiye’ye örnek olacak bir işi Bayraklı’da yaptık. Aslında bu süreç evleri yıkılan ve yeni ev yapacak yurttaşlarımızın mağduriyetinin giderme ölçeğinde de yine meclislerde bütün siyasilerin içinde olduğu ortak bir çalışma yürütüldü. Buradan AK Partili meclis üyelerimiz de CHP’den de MHP’den İYİ Parti’den de arkadaşlarımızda içerisinde oldular. Hiç birine siyaset girmedi. Bayraklı Belediyesi’nden plan notumuzu oybirliği ile geçirdik. Burada da hedefimiz, aslında bu işi ada bazlı yaparsak, birleştirirsek hem yüzde 10 bir imar artışı veririz. Müteahhit payı düşmüş olur, alt katlarını bodrum yapıp yeşil çevreyi biraz daha düzenlersek daha nitelikli bir şey çıkar. Bütün siyasilerin müzakeresi sonucunda usul ve esasların belirlenmesiyle ilgili bakanımızın da oluruyla büyükşehirden geçti. Bu geçen usul ve esaslara uygun olarak da bayraklı meclisi 8 9 gün içerisinden hem kendi hem de büyükşehir meclisinden geçti. Ve bu süre zarfında birçok eleştiriler oldu. Biz göndeririz, büyükşehir kabul etse bile bakanlıklardan bir sürü onay süreci var. Burada mağdur olan vatandaşımız var. Bizim kimseye hodri meydan kastımız aslında birilerini hedef alarak söylediğimiz bir şey değil. Arkadaşlar toplumu yanlış bilgilendirdiği zaman burada başka kaygılara neden oluyorlar. Sanki ortada yapılacak bir iş var da birileri bundan imtina ediyor gibi oluyor. Biz vatandaşımızın yıkılan evleriyle ilgili yüzde 20-30 kayıplarıyla ilgili kararımız büyükşehir ve Bayraklı’nın ortak kararıdır. Ben bunu CHP adına yada AK Parti adına yaptım dersem olmaz. Bunun üzerine yeniden bu işin alevlendirilmesinin; piyasanın kırılgan olduğu bir ortamda vatandaş mağduriyetini arttıracak bir yöne doğru ilerliyor. Biz tabi ki Bayraklı’yı temsil edenler olarak ilgili kurum ve kuruluşlara bunları ileteceğiz. Cumhurbaşkanımızdan bir şey talep ettik, ulaştı mı ulaşmadı mı bilmiyoruz, arkadaşlar ulaştıracaklarını söylüyordu. Ben de bu konuda gerekli hassasiyetin gösterileceğine inanıyorum. İş bankasıyla da yaptığımız, Çevre ve Şehirciliğin katkısıyla beraber düşen faizlerle beraber anlaşıyoruz. Oradan da faiz oranı düşüyor. Biz de diyoruz ki afet kapsamında nasıl evleri yıkılan vatandaşımızın ihtiyacı kadar uygun kredinin bir an önce çıkması gerekiyor. 200 bin lira vatandaş yetmiyor. Faizi de ödemeye vatandaşın gücü yetmiyor. Ortada kitlenen bir mesele var. Bunu çözmek meclisin işi” ifadeleirni kullandı.

"ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ"

Birçok vatandaşın kredi alma yeterliliğinin olamdığını belirten Sandal, “Bu anlaşmanın altında yatan şey; birçok vatandaşımızın kredi alabilme yeterliliği yok. Bunlarla ilgili herhangi bir dönüşümde binanın yarısındaki kat maliklerinin krediyi alıp öbürlerinin almaması sürecin kilitlenmesi anlamında. Biz yer yüzünde bulunmamış bir şey getirdik demiyoruz. Orada aksayacak işlerle ilgili üzerimize düşeni yapıyoruz. Orada ödemelerle ilgili belediyenin garantörlüğünü alıyoruz. Bu aslında hepimizin ortak görevi. Eğer gerçekten bir imar artışı sağlanacaksa bunun büyükşehirden ve odalardan çıkmayacağı açık. Oda Büyükşehir’in usul ve esaslarla ilgili önergesine dava açmış durumda. Biz bununla ilgili meclisimize bir karar dahil etmeyeceğiz. Durum buyken bunu bir daha büyükşehir ve odalardan geçirme şansımız yok. Ama merkezi olarak; bakanlığın, AK Partili vekillerin sunabilecekleri bir şey varsa biz elimizden geleni sonuna kadar yaparız. Kararı alır bakanlığa göndeririz. Bizim üzerimize ne düşüyorsa elimizden geleni sonuna kadar yaparız. Bilmediğimiz yer, görmediğimiz yer olabilir. Arkadaşlarımızın buldukları yol ve yöntem yasa ve yönetmelikler uygunsa biz yine meclisimizde konuşuruz. Yeter ki vatandaşımızın lehine bir iş yapalım. Buradaki tavrımız bu” diye konuştu.

BAYRAKLI’DA ÇOCUKLARIMIZI EN NİTELİKLİ ÖĞRETMENLERE TESLİM EDECEĞİZ”

Sınavla ilgili gelen iddiaya yönelik Sandal, “Sınavla ilgili bilgim yok. Sizden duydum. Araştıralım. Oradaki temel sorun; kreşlere gidecek çocuklarımızın siyasi insiyatiflerle alınan öğretmenlerle yürümesi değil; kim olursa olsun, alanında uzman kişilere çocuklarımızı emanet etmek için sınavı Ege Üniversitesi’yle bir protokol kapsamında yapıyoruz. Biz hiç karışmadık Ege Üniversitesi’ne devrettik sınavın sorumluluğunu. Ölçme değerlendirme işlemlerinin tamamı Ege Üniversitesi tarafından yürütüldü. Orada bir aksaklık olmuşsa sorar, tedbir alırız. Biz Bayraklı’da çocuklarımızı en nitelikli, en kaliteli öğretmenlere teslim edeceğiz. Burada hak, hukuk neyse çocuklarımız onlardan yararlanacak. Özel okullarda bu çocuklar nelere erişiyorsa bizim kurumumuzda da yetişenler onlara erişecek. Bayraklı’da çok güzel bir potansiyelimiz var. Burada üzerimize düşen tarafsız olmak. Sorun olabilir, senden duydum araştıracağız. Sanayi bölgesiyle ilgili konu doğru tespit. Bornova’nın Kemalpaşa’nın Çiğli’nin Torbalı’nın asıl gelir kalemi bu bölgeler ve gerçekten ciddi bir gelir. Biz de böyle bir alan bulabiliyorsak arkadaşlar bilgi verebilirler. Mantıklı bir öneri" ifadelerini kullandı.

HANGİ SERDAR SANDAL’A CEVAP VERECEĞİMİ ŞAŞIRDIM

AK Partili Meclis Üyesi Emre Demir, Sandal'ın basına verdiği röportajlarla mecliste konuşulanalrın farklı olduğunu belirterek Ben artık röportajları siz vermiyorsunuz; sosyal medya hesabınızdaki açıklamaları siz yapmıyorsunuz. Çünkü hangi Serdar Sandal’a cevap vereceğimi şaşırdım. portajda, meclisin huzurunda krediyi çıkardık, anlaşma yaptık diyerek boy boy fotoğraflar gösterip işte bakın bu problemi biz çözdük diye açıklamalar yaptınız. Şimdi de diyorsunuz ki, bu arada biz bunu izah ederken yine böyle gülmüştünüz. Sayın Başkan, bakanlık zaten şunu şunu yapıyor, şu kadar da indirim oluyor dediğimizde siz cevap dahi vermemiştiniz ama bugün kendi kendinize dediniz ki, -Serdar Sandal araya giriyor- Sayın Başkan söylemediniz. Madem böyle bir konu var neden böyle bir açıklama yaptınız? Onu da anlamış değiliz. Çekilen anlaşılan kredilerle alakalı bilgi verin dediğimiz zaman vermediniz. 4-5 ay geçti üstünden” dedi.

Demir, “Hayırlısı olsun bir temel atma töreni düzenlemişsiniz. Temel atma törenine icabet etmişsiniz ama sosyal medyadaki Serdar Sandal öyle dememiş. Düzenlemişsiniz, bir de oradan bize bir mesaj yollamışsınız. Her zaman dediğiniz gibi ama onu dahi mış ve muşla yapıyorsunuz. Siyaset yapmadan, siyaset yapmıyorum ama tamamen siyaseten konuşuyor. Orada da siyaset yapamadan şunu şunu diye devam etmiş, kendi paylaşımını direkt okuyacağım ama bizim temennimiz şu olurdu; TOKİ kendi ilçemizde yerel iktidarında bulunduğunuz ilçede milyonlarca liralık rezerv alan yapıyor. Oradaki törenlere de icabet etmenizi isterdik” diye konuştu.

"MAHALLENE GELDİĞİMDE SENİ GÖRMEDİM"

Başkan Sandal, “Evet davet etmediniz bizi” şeklinde yanıt vermesi üzerine Demir, “Şimdi davete icabete gerek yok. Bayraklı sizin ilçeniz” dedi. Sandal, “Biz davet edildiğimiz yere gideriz” demesi üzerine Demir, “Ama siz bir müteahhit firmasının temel atma töreninde boy göstermek istediniz. Kesinlikle saygı duyuyoruz” dedi ve Sandal’ın sözünü bir kez daha kesmesi üzerine, “Sözümü tamamlayayım ne olur… Yine bu alanlarla alakalı da bir kentin bir şehrin imar edilmesi konusunda kimin ne görevi olduğunu muhakkak sizler de iyi biliyorsunuzdur ama paylaşımınızda -Bayraklı’da bir uygulama alanımız da var, yok demiyoruz tılsımlı gül bahçesi hayali… İşi iyi bilen arkadaşlar da var. Uygulanabilirliği ne kadar? Vaktimizi çalıp yapıyoruz demenin manası yoktur.- ‘Sıra siyaset gütmeden ayrımcılık yapmadan, tüm yasal boşlukları doldurmakla görevli siyasilerde. Devletimizde, hükümetimizde, kamu kurumlarında’ buraya kadar siz katılıyoruz ama o yüzden soruyoruz demiş. Bize soruyor başkan. ‘Ainesi iştir kişinin, güzel vaatler dışında Bayraklı Belediyesi oalrak 7 uygulama alanında yaptığımız çalışmaları hala kentsel dönüşüm ifadesiyle çarpıtacak mısınız?’ demiş. Kentsel dönüşüm komisyonunu dahi biz kurduk. Uygulamalı planların bitmesini isteyen de biziz. Hiçbir konuyu da çarptırmadık. Bir de siz bu 7 uygulama alanında bugüne kadar ne yaptınız? Bundan sonra ne yapacaksınız demiş. Bilmiyor. Bu planları belediyenin yapacağını bilmiyor. Biz bayraklı için ne yaptığımızı görmemiz için sizi sokaklara davet ediyoruz. Göreceksiniz” dedi ve Sandal, “Ben sokaklarda seni görmüyorum” diyerek araya girdi. Demir ise “Demek ki sokaklarda gezmiyorsunuz” demesi üzerine Sandal, “Mahallene geliyorum yoksun” dedi. Demir ise, “Sayın başkan manipüle etmezseniz sevinirim” dedi. Sandal, “Sen bunu söylersen ben de böyle derim. Mahallene geldiğimde seni görmediğimi söylerim. Vatandaşa esnafa gittiğimde sorarım” dedi. Demir, “Hiç girmek istemediğim konulara beni zorluyorsunuz. Siz hep diyorsunuz ya hodri meydan. Hodri meydan. 2024’te yerelde de iktidara girdiğimizde Bayraklı’da sizi misafir edelim. O zaman göreceksiniz” sözlerine Başkan Sandal gülümsedi.

“Sayın başkan bizde 2023’te iktidar olacağız dediğinizde böyle gülüyoruz aynı. Ben size siz gibi cevap vermek istiyorum. Cevap veremeyeceğiniz konularda üslup diyorsunuz. Siyasi nezaket çerçevesinde konuşmak hepimizin görevi. Ama biz burada seçim sürecinde Bayraklı’nın mahallerini dahi bile bilmeyen adaya turist gibi gezdiniz demedik. 40 senedir Bayraklı’da yaşayan grup başkan vekilime siz söylediniz.”

"CHP OLARAK HER TÜRLÜ ADIMIN YANINDAYIZ"

CHP Grup Başkan Vekili Cindi Can Polat tartışmalara cevap vererek , “Bir anlam kargaşası oluşmasın. Net bir açıklama yapayım. Depremden sonra İzmir’de net olarak emsalin arttırıp vatandaşın elinin kolaylaştırılması için ilk adımı atan belediyeyiz. Büyükşehirden karar alındı ama alınmış olan ilke ve esaslarda plan notu neticesinde tartışılarak gelmiş olduğu noktadır. O plan notunda Bakanlık direnç gösterdi. Olan notu değil plan revizyonu için direnç gösterdi. Bayraklıda ada bazında yapılacak olan yapılaşmadan yüzde 10 plan notu ret edildi. İlke ve esaslar kabul edildi. Ama artış iptal edildi. Artık makul oranda da getirilmelidir. Bakanlık plan yapar, bizim bir yerde amirimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’dır. Deprem bölgesinde böyle bir artış getirilirse buna karşı çıkmayacağınızı ifade etmişiniz. CHP olarak vatandaşın elini kolaylaştırmak için yapılacak her türlü olumlu adımın yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.