Dolar 32,5977
%0.38
Euro 34,8339
%0.29
Altın 2.496,930
%0.5
Bist-100 9.457,00
%-0.71

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Batur’dan UNESCO için bakanlığa alternatif öneri

Batur’dan UNESCO için bakanlığa alternatif öneri

Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve kentin birçok paydaşının 1 yıldır hazırladığı Kemeraltı Çarşısı’nın UNESCO dünya Mirası Listesi’ne alınması dosyasını başvuru listesinden çıkararak yerine Bursa Belediyesi’nin hazırladığı İznik dosyasını koymuştu. Karar, İzmirli yerel yönetimler ve CHP kanadından büyük tepki toplarken bakanlığa bir çıkış da Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’dan geldi. Kararı siyasi bir karar olarak yorumlayan Başkan Batur, bakanlığa alternatif bir öneri sundu ve “Daha önce Fransa’da  başka yerlerde ikinci bir şehir gelecek yılın adayı diye önerebiliyor. Biz gelecek yıla da razıyız. Bu konuda bakanlığın bir önerisi olursa İzmirliler çok mutlu olur. Bu konuda yapılabilecek bir şey varsa sayın bakanımıza sesleniyorum. Tarihi bir çöküntü alanı ayağa kalkacak. İkinci bir hamle yapılabilir” dedi.

  • Ege Postası
  • 24.09.2022 - 08:44

EGEPOSTASI- Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Büyük İzmirTV’de yayınlanan Gündeme Dair programında Figen Avcıoğlu’nun sorularını yanıtladı.

Kent gündemine dair açıklamalarda bulunan Başkan Batur, ekonomik krizin etkilerinin en çok hissedildiği kurumların belediyeler olduğunu ifade ederken teftişlere ilişkin sözlerine gelen yorumlara da değindi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın İzmir’i UNESCO listesinden çıkararak İznik dosyasını eklemesi kararını değerlendiren Batur, kararı siyasi bir karar olarak yorumlarken bakanlığa alternative bir öneride bulundu. 

“YENİ BİR FİYAT AYARLAMASI YAPACAĞIZ”

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizin vatandaşları derin bir yoksulluğa sürüklediğini belirten Başkan Batur, belediyelerin de zor durumda olduğunu söyledi. Bütçe olarak zorlandıklarını ifade eden Batur, ilerleyen dönemlerde 2 yıldır alınmayan katı atık bedelleri için yeni bir tarife uygulayacaklarını belirtti ve “Belediyeler de bir kurum. Bu kurumlarda vatandaşın verdiği vergiler ve en önemlisi ülke çapında toplanan vergilerin yüzde 4,5’i ile geçiniyor. Ülkenin içindeki ekonomik krizden en çok etkilenen kurumlar da belediyeler. Mesela mazot. Geçen yıl girdiğimiz ihaleyle bu yılki ihaleye baktığımızda 5 kat arttığını görüyoruz. Üretilen her şeye zam geldi. Ama biz hiçbir şeye zam yapmadık. Özellikle esnafımıza. Katı atık bedellerine hiç zam yapmadık. Ama bu çarkın dönmesi için bizim de gerekli tedbirleri almamız lazım. Vatandaşa hizmet götüreceğiz. Yaptığımız yeni bütçede bazı rakamlarla oynamamız gerekiyor. Katı atık bedellerinde yeni bir fiyat ayarlaması yapacağız. Çok fazla fiyat artırımı değil vatandaşı gözeten bir anlayışı devam ettireceğiz. Sahada görüyoruz. Derin bir yoksulluk var Orta sınıf kalmadı. Yoksul daha yoksul oldu. Orta sınıftan da yoksulluk sınırı içine girenler var. bu da toplumda bazı sıkıntılara neden oluyor. Hırsızlık ya da madde kullanımı artıyor. İnsanların yaşam tarzları değişmeye başladı. Gençlere istihdam sağlayamıyoruz. Belediyeye müracaat eden gençlerimiz var. ‘2 üniversite bitirdim başkanım iş sahibi olamayacak mıyım’ diyor. Ne iş olsa yaparım diyor. Ne kadar acı. Bu, 20 yıllık yönetim tarzının en önemli programı oldu. Plansızlık. Günübirlik işler. Bir ilçe bulunuyor hadi bir üniversite açalım deniliyor. Ama sonrası düşünülmüyor. Siz o çocukları iş sahibi yapabilecek misiniz? Gençlere iş verebilmek için üretimle ilgili hamleler yapmamız lazım. Biz üretimle ilgili her şeyi sattık. Cumhuriyetten bize emanet edilen kurumları bile elden çıkardık. O nedenle artık bir değişim zamanı geldi. Yeni bir anlayış yeni bir yönetim ve güçlü bir parlamenter sistemle ülkenin yönetilmesi lazım” dedi.

“BELEDİYENİN GİDERLERİ YÜZDE 300 ARTTI”

Ekonomik buhranın belediye giderlerinde de ciddi artışlara neden olduğunun altını çizen Başkan Batur, “Belediyenin gider kalemleri yüzde 300 arttı. Biz 625 milyonluk bütçe yaptık. 110 milyonluk ek bütçe yaptık. Mecburuz. 735 milyon oldu. Bu sene bütçemizi 1 milyar 300 milyona bağlamamız lazım. Nereden nereye geldik. Sendikayla TİS sürecine başlayacağız Personel giderimiz artacak. Yeni dönemde belediyeler personel maaşını ödeyebildiğinde başarılı belediye olma yoluna doğru gidiyor. Hizmetler belli bir bütçeyle yapılıyor. Bizim İller Bankası gelirlerimizde yüzde 25 artış var ama giderlerimiz yüzde 300 arttı. Ancak bu tekerleğin dönmesi için yeni bir anlayışa ihtiyaç var” diye konuştu.

“İNCE BİR SİYASET YAPILDI”

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın UNESCO kararını siyasi bir karar olarak yorumlayan Batur, şunları söyledi; “Bu karar İzmir için çok önemli bri karar. Neden? Tarihi liman alanı, en fazla tarihi yapının, old town dediğimiz tarihi mirasın en önemli unsurlarından biri olan Kemeraltı bölgesini ayağa kalkmasını sağlayacak tarih turizmi açısından çok önemli bir çalışmaydı. Birçok kurum 2 senelik proje hazırlık işini 1 yılda bitirdik. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu konuda yetkili. Ülkenin çeşitli kentlerinden dosya gönderiliyor ve bir kent belirleniyor. Daha sonra UNESCO’dan yetkililer gelip inceliyor ve oynarlarlarsa listeye alınıyorsunuz. Evet İznik çok önemli.. Ama İzmir türkiye'nin en büyük 3. kenti. Mesela kruvaziyer gemileri geliyorlar ama kentin içine uğraşıyorlar. Bizim Tunç Başkanla şöyle bir hayalimiz var. Turistler limanda inecek. Restorasyonu yapılmış tarihi binaları, havralar sokağını, kiliseleri ve tarihi camileri ziyaret edecek. Agoramız var. Antik kentin hemen üstünde AKdifekale’nin hemen altında 20 bin kişilik tarihi amfi tiyatro ortaya çıkmaya başladı. Bizler bu tür şeylerle oı tarihi çarşıyı ayaklandıracağız. Ayrıca bu restorasyonlar için de bütçe lazım. Epğer ki UNESCO listesine girseydik fonların önü açılacaktı ve daha da hızlanacak tık. Böyle olsaydı kentin ayağa kalkması hızlanacak. Gereken şey yapılmadı. Gerek valiliğimiz gerek biz elimizden geleni yaptık ama işe yaramadı. Siyasi bir karar gibi geliyor bana. CHP’li belediyeler şeklinde ince bir siyaset yapıldı. Ama 10 günümüz var. Sayın bakanımıza sesleniyorum. Daha önce Fransa’da  başka yerlerde ikinci bir şehir gelecek yılın adayı diye önerebiliyor. Biz gelecek yıla da razıyız. Bu konuda bakanlığın bir önerisi olursa İzmirliler çok mutlu olur. Bu konuda yapılabilecek bir şey varsa sayın bakanımıza sesleniyorum. Tarihi bir çöküntü alanı ayağa kalkacak. Bu, kent için heyecan veriyor. Bunu kenara atmak çok doğru olmadı. İkinci bir hamle yapılabilir.”

“CEFASINI ÇEKTİLER SEFASINI DA SÜRSÜNLER”

Batur’un başkanlık döneminde en önemli projelerinden olan Gültepe ve Beştepeler bölgesindeki kentsel dönüşüm çalışmalarında gelinen son noktaya ilişkin de bilgi veren Başkan Batur, “Geçen sene bu vakit şanssız dönemdi. ŞEhir Plancılarının açtığı davayla yaptığımız güzelim planlar iptal olmuştu. İptal olduktans onr biz planlarımızda bir hata mı var diye yeniden planladık. Biz yaptığımız planlar dna çok emindik. Bir üst mahkemeye itiraz ettik. Bölge İdare Mahkemesi’ne müracaatımız neticesinde planlar orada incelendi. Bayram öncesinde elimize mahkeme kararı geldi. 6 gerekçe vardı. Bölge İdare Mahkemesi o 6 gerekçeye olumsuz yanıt verdi ve planların aynen onaylanması karar verdi. Yaptığımız işin doğru olduğunu kanıtlamış olduk. Karardan sonra kaldığımız yerden devam ediyoruz. Şu an parselasyon planlarını yapıyoruz harita mühendisi arkadaşlarımızla. Alanı 6’ya böldük. 2 ay içinde Gültepe’nin bu planları askıya çıkacak. Beştepe Planları için şu anda olduğu gibi devam ediyor. Ne zaman biter? 521 hektar ve 100 bin kişiyi ilgilendiren bir proje bu. Ne zaman biter diye bu projede kolayca konuşamıyoruz. Gültepe ve Beştepeler’de oturan vatandaşlarımıza sesleniyorum. O bölgeler değerleniyor. Birtakım spekülatörler gelecek. Vatandaşlarımıza sesleniyorum. 3. kişilerle anlaşmasınlar, arsalarını satmasınlar. Bunca zamandır cefasını çektiler sefasını da sürsünler” ifadelerini kullandı.

“2023’TE MERKEZİ YÖNETİMİ DEĞİŞTİREBİLİRSEK…”

İzmir’in kangren haline gelmiş olan ve Konak’ın göbeğinde yıllardır atıl durumda bulunan Basmane Çukuru’nun akıbeti için de 2023 seçimlerini işaret eden Başkan Batur, “Basmane çukuru ile ilgili bizim ilgimiz yok. Bir bölümü Büyükşehir’e diğeri TMSF’ye ait. Tunç Başkan olan için çok çalışıyor. O alanın kente kazandırılması için O alanda bir belediye binası hayali var ancak maalesef olumlu yanıtlar gelmiyor. Basmane çukuru öyle devam edecek gibi görünüyor. Eğer 2023’tye merkezi yönetimi değiştirebilirsek o işler daha hızlı devam eder diye düşünüyorum” dedi.

ROMAN VATANDAŞLARA ÖZEL ÇALIŞTAY

Belediyenin ilerleyen süreçte hayata geçireceği projelerinden de bahseden Batur, şunları söyledi; “İlerleyen süreçte bir Roman Çalıştayı yapacağız. Sadece Roman vatandaşlarımız ve roman akil insanlar katılacak evet bölgedeki problemleri tespit ediyoruz ama problemlerin ortadan kaldırılması için eylem planlarını yürürlüğe sokamıyoruz. Ama bunu da aşacağız. Roman vatandaşlarımız çok değerli. Kenarda kalmış ama buna rağmen hep sevecen olan arkadaşlarımız. Bu arkadaşlarımızın yanında olmak da bize haz veriyor. Ayrıca 4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü’nde Engelsiz Kedi Evi projemizin açılışını yapacağız. Veterinerlik binamızın içinde kedi rehabilitasyon merkezimizi açacağız. Türkiye'de bir ilk. Ayrıca 1. Kadiye’de de bir sosyal tesisi projemiz var. 29 Ekim’e yetiştirmeye çalışıyoruz. Ayrıca 2 tarihi binanın restorasyonuna başlıyoruz. Biri mimarlık Müzesi. O müze bizim için önemli. Hem mimarlık mesleğinin tanıtımı hem de mimari olarak tarihe ve kente damgaısnı vuran eserlerin sergilenecek. Ayrıca Yaşar üniversite kampüsünü oralarda Küçük Havagazı dediğimiz bir binamız var. Onu da kültür etkinliklerinin olacağı bir alan yapacağız.” 

“SÖZLERİM YANLIŞ ANLAŞILDI”

Geçtiğimiz haftalarda bir canlı yayında belediyelere yönelik müfettiş teftişlerine ilişkin sözlerinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözleriyle çeliştiği yorumlarına da açıklık getiren Batur, “Müfettiş olayı herhalde yanlış algılandı. Bir ara müfettiş geldi. Kurumların tamamında müfettiş var . İzmir’in tamamının teftiş gördüğü bir durum var dedim. Baskı falan var demedim. Sadece yerel yönetimler değil, kaymakamlığı ve emniyeti gibi devletin diğer kurumlarının olduğu bir teftişti. Sözlerim yanlış anlaşıldı” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.