Dolar 32,3155
%0.2
Euro 35,0947
%-0.08
Altın 2.293,450
%0.7
Bist-100 9,05
%2.75

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Tugay’dan Mecliste ‘dönüşüm’ çağrısı: Kaçınılmaz bir zorunluluk

Başkan Tugay’dan Mecliste ‘dönüşüm’ çağrısı: Kaçınılmaz bir zorunluluk

Karşıyaka Belediye Meclisi’nde deprem ve kentsel dönüşüm konusunda açıklamalarda bulunan Başkan Tugay, “Etkili bir kentsel dönüşüm çalışması yapılması kaçınılmaz bir zorunluluk. İnsanlarımızı kötü binalar ve kötü zeminlerle bırakamayız. Onları depremden korumak için üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor. “Bu noktada vatandaşımızın haklarını sonuna kadar gözeteceğiz ama onların da bize yardımcı olması gerekiyor, uzlaşmaz tutumlarla süreçleri kilitlememeleri gerekiyor” dedi.

  • Ege Postası
  • 01.12.2020 - 22:38

Karşıyaka Belediyesi Aralık ayı olağan birinci oturumu Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda konuşan Başkan Tugay, 30 Ekim tarihinde kentte yaşanan deprem sonrasında yapılan çalışmalar hakkında da açıklamalarda bulundu ve kentsel dönüşümün gerekliliğine vurgu yaptı.

‘KARŞIYAKA’DA DEPREM BAYRAKLI’DAN DAHA ŞİDDETLİ HİSSEDİLMİŞ’

Kentte 30 Ekim tarihinde yaşanan depreme ilişkin konuşan Başkan Tugay, “Depremi yaşadık, depremin sonrasında halen şokunu yaşamaya devam ediyoruz. Her birimiz bun sonraki süreçte neler yapmalıyız, ne gibi önlemler almalıyız bunu düşünüyoruz. Vatandaşlarımız da bunu düşünüyor. Bununla ilgili bizden, belediyemizden, devletimizden beklentileri var. Bu beklentileri çok iyi karşılamamız gerekiyor. Sizlerin de çok iyi bildiği gibi deprem tehlikesinin hiçbir zaman bitmeyeceği bir bölgede yaşıyoruz.  Yaşadığımız son deprem muhtemelen hepimizin hayatı boyunca hissettiği en büyük depremdi. Bununla ilgili bir jeoloji mühendisinin verdiği bir bilgiyi sizinle paylaşmak istiyorum. Dedi ki; ‘Bu, Sisam’ın Kuşadası’yla arasındaki körfezde oluşan bir fay kırığının İzmir’e olan etkisi. İzmir’de sismik ölçümler yapan istasyonlar var. Bunlardan birisi de Orman Bölge Müdürlüğünde, Bayraklı’da da var. Karşıyaka’da deprem Bayraklı’dan daha şiddetli hissedilmiş aslında. Çok büyük bir şiddet farkı yoksa biz daha şiddetli hissetmişiz. Ölçümler onu gösteriyormuş. Fakat kendi payımıza İzmir’deki yakınımızda bir fayda olsaydı, bu depremin büyüklüğü 5 şiddetinde bir depreme eşdeğerdir.  İzmir’de her 100-150 yılda bir 6’nın üzerinde yerel faylardan kaynaklanan depremler olur.’ Bunları bilmemiz, hatırlamamız lazım” açıklamalarında bulundu.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM ZORUNLULUK’

Kentsel dönüşümün zorunluluk olduğunu vurgulayan Tugay şunları söyledi: “Böyle bir tehlikeyle birlikte yaşadığımızı gerçekten fark etmemiz lazım. Bu anlamda bir kentsel dönüşüme ihtiyacımız olduğu çok açık. Bununla ilgili yapılması gereken, sürekliliği ve tutarlılığı olan çalışmalar olması gerektiği çok açık. Büyükşehir Belediyemizde ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızda bu planlamaları yapma konusunda lütfen siz de yardımcı olun. Her biri arkadaşımıza ayrı ayrı söylüyorum. Kentimizde zemin problemi olan ya da binaların yapısı sıkıntılı olan çok bina var. Tam rakamı şu an söyleyemiyoruz ama 10 binin üzerinde binanın yenilenmesi gerektiği söyleniyor. Belediye ekiplerimizin, son depremde hasar gören binalarla ilgili tespitleri bitti. Bize yapılan başvuruları değerlendirerek, orada 1000 civarında binanın hasar aldığını kesin olarak tespit ettik. Bize 5 bin 600 başvuru oldu, başvuruları bir noktadan sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yönlendirmeye başladık. Bize yapılan 5 bin 600 başvurunun içerisinde 1000 tane binanın hasarlı olduğu tespit edildi. Bunların 170 tanesi orta veya ağır hasarlı görünüyor. Bu rakamlar bizim tespitlerimiz bakanlığınkiyle uyuşmayabilir. Anlatmaya çalıştığım şey; etkili bir kentsel dönüşüm çalışması yapılması kaçınılmaz bir ihtiyaç, zorunlu, çaresiz. İnsanlarımızı kötü binalar ve kötü zeminlerle bırakamayız. Onları ne zaman olacağı belli olmayan depremden korumak için üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor.”

VATANDAŞA SESLENDİ

Kentsel dönüşüm konusunda vatandaşlara da çağrıda bulunan Tugay, “Bu noktada vatandaşımızın haklarını sonuna kadar gözeteceğiz ama onların da bize yardımcı olması gerekiyor, uzlaşmaz tutumlarla süreçleri kilitlememeleri gerekiyor. Buna hepimizin ihtiyacı var. Bireylerin olumsuz tavırları onlarca yüzlerce insanın hayatına mal olabilir” ifadelerini kullandı.

İLKYARDIM, DEPREM VE SİVİL SAVUNMA EĞİTİMİ

Mecliste oy birliğiyle kabul edilen önergeye göre; Karşıyaka Belediyesi vatandaşlara, belli bir plan çerçevesinde, pandemi sürecinde online olarak, pandemiden sonra normal hayata geçiş sürecinde ise mahalle merkezlerinde yüz yüze ilkyardım, deprem ve sivil savunma eğitimi(kursu) verecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.