Dolar 32,5068
%0.3
Euro 34,5765
%0.24
Altın 2.500,360
%0.69
Bist-100 9.548,00
%-1.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Tugay’dan Atakent sorununa ‘müteahhit’ çıkışı: Bu kadar rant yeter

Başkan Tugay’dan Atakent sorununa ‘müteahhit’ çıkışı: Bu kadar rant yeter

Karşıyaka Atakent Mahallesindeki konutların büyüme hakkı tartışmaları büyüyerek devam ediyor. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, belediyenin amacının bölgenin dokusunu korumak olduğunu belirtti ve büyüme hakkıyla bazı müteahhitlerin alandan rant elde edilmek istendiğini söyledi. Başkan Tugay, yaşananlara tepki göstererek “Biz hiç kimsenin burayı rant alanı yapmasına izin vermeyeceğiz. Bir kenti yaşanabilir bir kent olmaktan çıkarırsanız o kenti kendi elinizle değersizleştirirsiniz. Bu kadar rant yeter” dedi.

  • Ege Postası
  • 29.12.2020 - 12:47

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı Olağan Toplantısı üçüncü oturumda gündeme gelen Karşıyaka Atakent Mahallesi’ndeki konutların büyüme hakkı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile AK Parti grupları arasında uzun tartışmalara neden olmuştu.

Alandaki binaların 0.40 imar büyüme hakkının kaldırılmasına ilişkin önerge mecliste oy çokluğu ile kabul edilmişti. Önergenin kabulüyle konu üzerinde yapılan tartışmalar daha da alevlenmişti. Emlak Konutları Platformu’nun sözcülüğünü üstlenen Mehmet Nevzat Özkılıç, Emlak Bankası Konutları’nın imar büyüme hakkının korunması ve kentsel dönüşüme dâhil edilmesi gerektiğini belirtmişti.

Konuya ilişkin Egepostası’na konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, amaçlarının var olan yeşili korumak ve rantın önüne geçmek olduğunu söyledi. Bölgeyle ilgili plan notlarında bir boşluk olduğunu ifade eden Başkan Tugay, imar planı düzenlemesinin de bu yüzden yapıldığını belirtti.

“BÖLGE İMAR PLANI DIŞINDA BIRAKILMIŞ”

Alanda yapılan plan çalışmalarının mevcut haklarını korumaya yönelik olduğunun altını çizen Başkan Tugay, “Burada bir plan çalışması gerekti çünkü o bölgede bir plan eksikliği vardır. Durup dururken yapmadık bunu. 1979’da o bölgede imar planları yapılmış. 1984 yılında da İzmir Belediyesi Bostanlı ve Karşıyaka bölgesi olarak iki ayrı bölgede plan çalışması yapmış. Bu çalışmalarda, neden olduğunu bilmiyoruz ama bu bölge unutulmuş ve imar planı dışında kalmış. Yani burası plansız bir bölge. Şu an orada yaşayan arkadaşlarımız o boşluğu şöyle yorumluyor: 2017’de çıkarılan İmar Kanunu’na göre parselin yüzde 40’ına oturacak şekilde bina yapılabilir diye bir karar çıktı. Ama bu da plan notu olmayan yerler içindi. Bu alan iddia edildiği gibi Bostanlı Plan notu’na dahil değil. Biz bundan eminiz. Biz bunu uzun süre araştırdık. Zaten buradan doğan bir boşluk olduğu için imar plan kararı alınması gerekti. Bunun ispatı da şu: Benden önceki belediye başkanı oradaki boşluğu görmüş ve orada iki binaya yüzde 60’a oturan inşaat ruhsatı vermiş. Bunlar da o kadar kötü olmuş ki orada yaşayan vatandaşlar yoğun şekilde şikayet etmişler hatta ve hatta birçok dava açılmış. Yani bunun yapılabilmesi bile o bölgenin plansız olduğunu gösteriyor. Yoksa bu karar nasıl verilebili? Tamamen boşlukta olan bir alan. Yeni bir bina yapılması gerektiğinde neyin üzerinden karar verileceği belli değildi. Ben göreve geldiğimde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne de sorduk ve problemi bildirdik. Büyükşehir’den bize oraya bir imar plan çalışması yapılması yönünde bir görüş geldi” diye konuştu.

 

“BAZI MÜTEAHHİTLERLE İLİŞKİLİ BİR ÇALIŞMA VAR”

Büyüme hakkı veirldiği takdirde bölgenin beton yığını haline geleceğini söyleyen Başkan tugay, “Orada Hüseyin Mutlu Akpınar’ın yapılaşma izni verdiği bir bina var. Yeşili tamamen yok etmiş, tamamen beton yığınına dönmüş ve tek bloktan ikiz bloğa dönmüş bir yapı var. O kadar büyük bir facia ki çok fazla şikayet gelmiş. Bütün mahalle böyle olmamalı. Eğer ki siz bunun yolunu açarsanız orası niteliğini kaybedecek. O kaybolduğunda oranın emlak değeri de düşecek. Biz orada yaşayan arkadaşlara onu anlatamadık. Emlak Konutları Platformu’nun sözcüsü Mehmet Nevzat Özkılıç ve AKP’nin Karşıyaka Belediye Başkan adayı Ayda Maç ile birlikte toplantılar düzenlediler, imza kampanyaları düzenlediler. İşin arkasında o da var. O neden bu konuya dahil oldu bilemiyorum. Muhtemelen bazı müteahhitlerle ilişkili bir çalışma var. Orada bazı müteahhitler yatırım planları yapmış büyük ihtimalle. Kendileri ön plana çıkmamak için Nevzat Beyi’i burada sözcü olarak kullanıyorlar gibi geliyor. Biz bu davranışı etik bulmuyoruz. Orada yaşayan insanlar oranın yeşil dokusunu seviyorlar. Bina yenileneceği zaman aynı büyüklükte bina tekrar yapılsa bile otomatikman dairelerin fiyatı 2 katına çıkacak. Buradan masraf zaten çıkmış olacak ama o yeşil dokuyu bozarsanız geri çevirmeniz mümkün değil. O bölgeye bakılırsa neye karşı çıktığımız görülmüş olur” dedi.

“BELEDİYENİN KENTTE PLANLAMA YAPMA YETKİSİ OLDUĞUNU UNUTUYORLAR”

Başkan Tugay, bölgedeki çoğu vatandaşın mevcut yeşilin korunması taraftarı olduğunu hatırlattı ve şunları söyledi; “‘Burada benim hakkım var’ iddiasında bulunanlar belediyenin bir kentte planlama yapma yetkisi olduğunu unutuyorlar. Ayrıca bu insanlar, o bölgede oturan diğer vatandaşların mahallenin bozulmaması için bize sürekli mesaj gönderdiğini duymuyorlar. Orada bin 500 konut var.Onlar 350 imza toplayabildiler. Bu da çoğunluk bizim gibi düşünüyor demektir. Oradaki yeşil dokuyu bozduğunuzda evler 3 kuruşluk olacak. Biz oradaki insanların hakkını korumaya çalışıyoruz. Ama bu arkadaşlarımız, kısa dönemde buradan bir rant elde edip buradan kazanç elde edip orayı terk edecekler. Orada yaşamak gibi bir düşünceleri yok. Bazı insanlar kandırılmış durumdalar, gerçekler anlatılmıyor onlara. Ama biz hiç kimsenin burayı rant alanı yapmasına izin vermeyeceğiz. Bir kenti yaşanabilir bir kent olmaktan çıkarırsanız o kenti kendi elinizle değersizleştirirsiniz. Bu kadar rant yeter!

“GENEL MERKEZ’DEN BASKI SÖZ KONUSU DEĞİL”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un konuya dalil olduğu iddialarına da değinen Başkan tugay, “Nevzat Özkılıç Beyefendi Genel Başkanımıza yazmış ve Seyit Başkanımıza da ulaşmış. Seyit Başkanımız da beni arayıp konuyu görüşmemizi istedi. Kendisine bizim oradaki vatandaşlarla görüşmediğimiz söylenmiş. Ancak bu doğru değil. Biz defalarca o kişilerle toplantı yaptık. Fakat onların görüşlerine uygun karar alınmayınca görüşmemişiz gibi bir söylem atıldı ortaya. Biz görüştük ama uzlaşamadık. ‘Bizi dinlemeler’demeleri onların söylediklerini yapmamamız. Bu nedenle Seyit Başkan beni aradı ve bir kez daha görüşmemi istedi. Bunun dışında Genel Merkez’den ya da Seyit Başkan’dan bana gelmiş bir telkin ya da baskı söz konusu değil.  Biz kendi çıkarlarımız için değil kent için ne gerekiyorsa onu gerçekleştirmek için siyaset yapan insanlarız. Ben bugün kararımda ısrar ettim ediyorum da partimizden bana hiç kimse bir şey demiyor.Bu plan Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de İmar Komisyonu’nun onayıyla geçti karar. Yani onlar da bunun doğru olduğu görüşündü” ifadelerini kullandı.

“HAYATIMIZ HEP RANT MI OLACAK'”

Alanla ilgili kamuoyuna bireysel bir sorun varmış lanse edildiğini belirten Başkan, “Bu çok rahatsız edici. Bence bu ahlaksızlık. Benim bireysel bir sorunum olması mümkün mü' Geçmiş dönemde orası bir rant bölgesi haline çevrilmeye çalışılmış. Biz oradaki vatandaşların hakkını savunmak için çalışıyoruz. ‘Hakkımız gasp ediliyor’ deniyor da bu binalar alınırken bu büyüklükte alınmadı m? O binalar alınırken biri büyütülecek diye söz mü verd? Biz var olan hakları korumak için çalışıyoruz. Biz kat sıkıştırma kararını insanlar hak kaybına uğramasın diye verdik. O binalar alınırken büyüklük neyse o korunsun. Yeşil alan bozulmasın. Bizim hayatımız hep rant mı olaca? Çok rahatsız edici bir durum. Kentsel dönüşüme gerekçe olarak yeşil dokuyu katletmeyi gerekçe gösteremezsiniz” dedi.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.